Студопедия — ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА 7 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТА И ПРЕДПРИНИМАТЕЛЬСТВА 7 страница






Відомості про глибини судноплавних річок необхідно брати з лоцманських карт.

Ґрунт дна водотоків класифікують на топографічних планах на такі типи: кам’янистий (нерівні виходи скельних порід, великі камені) - К; твердий (галька, рівний моноліт, щільна глина) - Т, піщаний щільний - П, в’язкий (в’язкий глинистий, в’язкий піщаний, в’язкий мулистий) - В.

309 (215).Водотоки з чергуванням пересихаючих та постійно-водних ділянок річок зображують відповідно - переривчастими та суцільними позначеннями берегових ліній, а плеса і озерця з водою зображують із замиканням на кінцях. Блакитне забарвлення суцільне по всьому водотоку.

310 (216).Умовний знак зникаючих ділянок річок і струмків застосовують тоді, коли на місцевості є які-небудь ознаки, що дозволяють визначати їх місцезнаходження. Якщо таких ознак немає, ділянки видимого водотоку з’єднувати пунктиром не потрібно (наприклад, при вході водотоку в карстовому районі глибоко під землю з наступним виходом через кілька кілометрів).

311 (217).На топографічних планах необхідно показувати водоспади (ділянки падіння води з уступу), що властиві гірським річкам та струмкам, а також протокам між озерами, які знаходяться на різних рівнях.

Тимчасові водоспади безруслових потоків талих і дощових вод на топографічних планах не показують.

Водоспади шириною менше 2 мм у масштабі плану зображують поперечною рискою, а більшої ширини - знаком обриву, лінія якого повинна повторювати конфігурацію гребеня уступа, а орієнтовані за течією штрихи мають відповідати довжині проекції уступу на площину.

Знаки водоспадів супроводжують пояснювальним підписом вдсп. Крім того, вище і нижче водоспаду підписують позначки урізів води в межень, які хоч і не входять до його умовного позначення, але є важливим елементом характеристики водоспадів. Якщо для розміщення позначок урізів на вузьких водоспадах на плані недостатньо місця, замість цієї характеристики підписують висоту падіння води (до десятих часток метра).

312 (218).Пороги на річках - це виходи твердих корінних порід або великі валуни, принесені льодовиком, гірськими лавинами тощо. На топографічних планах пороги зображують, поділяючи їх за шириною і довжиною; умовний знак супроводжують пояснювальним підписом поріг або пор.

Малі пороги на річках, ширина яких на плані менше 2 мм, а довжина не виражається в масштабі, зображують однією рискою поперек русла. Пороги вузькі, але великої протяжності - декількома рисками, крайні з яких наносять точно на своєму місці, а проміжні - більш-менш рівномірно через 1,0-1,5 мм.

Пороги шириною 2 мм і більше в масштабі плану зображують як ланцюг каменів трикутної форми. При значній довжині порожистої ділянки знаки розміщують на всій її площі, але при цьому верхні і нижні (по течії) ряди повинні показувати межу ділянки, а решту порогів наносять з урахуванням їх розташування на місцевості. Якщо пороги на широкій річці перекривають водотік не повністю, а тільки частину його поперечного профілю, то цю особливість належить відобразити на плані.

Зображення порогів супроводжують позначками урізів води (за аналогією з водоспадами - див. п.311).

313 (219).Річкові перекати - це мілководні ділянки водотоків у місцях їх розширення або біля гирла притоків. На топографічних планах їх зображують тільки за додатковими вимогами та при наявності даних вимірів або лоцманських карт.

Умовні позначення перекатів розміщують рівномірно по зайнятій ними площі на плані; випуклий бік знака має бути спрямований вниз за течією річки і відповідати її конфігурації у конкретних місцях.

314 (220).Берегові обмілини і руслові мілини - це підводні смуги наносів, які відрізняються між собою тільки місцезнаходженням на річці. На планах їх зображують одним умовним знаком. При його нанесенні найбільші крапки мають відповідати найбільш мілководним ділянкам обмілини або мілини.

При спеціальній топографічній зйомці великих річок може виникнути необхідність різного зображення ґрунтів мілководдя, включаючи обмілини і мілини. У цьому випадку передбачається використання тих самих графічних знаків та буквених індексів, що і для створення планів на ділянки морського шельфу або водосховища (див. пп. 289, 290).

315 (221).Озера на топографічних планах масштабів 1:1000 та 1:500 зображують всі без винятку; на планах масштабу 1:5000 - площею у масштабі плану від 2,5 мм2 і більше; 1:2000 - від 5 мм2 і більше. Крім того, на плани масштабів 1:5000 і 1:2000 наносять також озера менших розмірів, якщо вони мають значення орієнтирів, господарське або лікувальне значення. Останні в разі потреби можуть бути показані з деяким збільшенням. Біля зображення малих озер без назв, при значному навантаженні плану контурами, необхідно давати підпис озеро або оз.

При зображенні озер з мінералізованою водою передбачається використання підписів сол. і г.-сол. (тобто гірко-солоне) безпосередньо за номенклатурним терміном або, якщо озеро має власну назву, після нього; наприклад, оз. (г.- сол. ), оз.Сасик (сол.).

Мінералізацію визначають, в основному, за станом води водойми в літній межень. В інші пори року вона може бути дуже опріснена або, навпаки, з підвищеною концентрацією солі.

316 (222).Застосування умовних знаків розлиття річок і озер, зон водосховищ, що споруджуються, і діючих, але які не досягли рівня НПГ, необхідно поєднувати на планах з використанням всіх позначень, що застосовуються для зображення рельєфу і контурів місцевості, яка зазнає періодичного затоплення і вивільнення від води. Лінії меж і особливо штриховку площ цих об’єктів треба наносити з таким розрахунком, щоб не знизити наочності відображення змісту плану взагалі.

317 (222).Розлиття річок та озер зображують на топографічних планах масштабів 1:5000 і 1:2000 обов’язково, на планах масштабів 1:500 – 1:1000 - за додатковими вимогами.

Зображення меж і площ розлиття регламентується такими умовами: тривалість розлиття від двох місяців і більше (внаслідок затяжних дощів, танення снігів, інтенсивного скидання води через греблі) - ширина смуги розлиття в масштабі 1:5000 становить 1 см і більше, 1:2000 – 2,5 см і більше. При зображенні розлиття необхідно використовувати матеріали аерозйомки, виконаної в період найбільшого підйому води, або матеріали гідрометеослужб.

Це повною мірою стосуються і виготовлення планів на такі низинні і плоскі вододільні ділянки, які регулярно і на тривалий період покриваються водою внаслідок безперервних зливових опадів.

318 (222).Межі і площі водосховищ, що споруджуються, та водосховищ діючих, які ще не досягли проектного рівня, зображують на топографічних планах тими самими позначеннями, що й розлиття. При цьому за зовнішню межу зони затоплення (її показують на плані штриховим пунктиром) умовно вважають лінію НПГ, хоча дзеркало води і не досягло її рівня.

Водосховищами, які створюються, вважаються ті, що перебувають на початковій стадії заповнення водою. При визначенні зони затоплення водосховищ тільки на основі проектних матеріалів за рамкою плану дають відповідне пояснення.

319 (222).В умовному позначенні меж розлиття або зони затоплення довжину його ланок при невеликій величині контурів можна пропорційно зменшувати, але з дотриманням вказівок, наведених у п. 316. В умовному позначенні площі розлиття або зони затоплення штриховку, як правило, належить зображувати під кутом 45° до південної сторони рамки плану.

За додатковими вимогами, при значних розмірах ділянок розлиття або затоплення в контурах на плані наносять підпис (чорним кольором), який засвідчує, в які місяці року буває це явище. Наприклад, для характеристики річкового повноводдя - Розлиття IV-VI, періодично затоплюваних вододільних ділянок - Затоплення VIII-IX.

320 (222).У випадку, коли площі розлиття або затоплення займають на плані більше чверті всієї трапеції, їх не штрихують. Замість цього уздовж лінії контуру на плані наносять підпис Межа розлиття або Межа водосховища, що створюється. Якщо вся площа при розлитті покривається водою або повністю перебуває в зоні затоплення водосховища, то графічно на плані це не зображують, а за східною стороною рамкою дають відповідний підпис, наприклад: Вся площа покривається при розлитті водою на період V-VI; Вся площа перебуває в зоні затоплення водами Канівського водосховища на період IV - V.

321 (223).Затоплену деревно-чагарникову рослинність зображують на топографічних планах на блакитному фоні води тим самим умовним позначенням, що і рослинність на суходолі, тобто з поділом на ділянки лісу, окремі дерева і чагарники (див.ум.зн.№335,356,361). Характер розміщення рослинності передають розташуванням умовних знаків без розграфлення і оконтурюванням площ.

За додатковими вимогами, для затоплених ділянок лісу роблять пояснювальний підпис про породи дерев (наприклад, вільха, бер. тощо).

322 (224).При зображенні каналів, каналізованих ділянок річок і канав їх прямолінійні відрізки та чіткі кути поворотів необхідно фіксувати без штучного згладжування, у повній відповідності з їх положенням на місцевості і масштабом плану.

Укріплені бетонуванням береги водотоків передають скороченим підписом бет., а на планах масштабів 1:1000 і 1:500, крім цього, чорною тонкою рискою з зовнішнього боку берегової лінії (по обох берегах). Якщо укріплення виконано іншим способом (наприклад, залізобетонними плитами або брукуванням), то застосовують відповідний пояснювальний підпис - , брук. тощо.

323 (224).На каналізованих ділянках річок, на відміну від каналів і канав, гідрографічні характеристики наводять ті самі, що і на інших ділянках річок, зокрема підписують характер ґрунту дна.

При зображенні каналів із змінним напрямком течії наносять не одну, а дві стрілки, орієнтовані в протилежних напрямках. Позначки урізів води на таких об’єктах, у тому числі й зображених однією лінією, треба підписувати на рідше як через 10 см.

324 (224).Із зрошувальних, обводнювальних і осушувальних канав на планах зображують ті, які мають постійне призначення. Тимчасові канави, наприклад, щорічно переорювані зрошувальні борозни на полях або картові канавки на торфорозробках, на топографічних планах не показують.

325 (225).Підземні канали і підземну дренажну мережу показують на топографічних планах тільки за наявності гідротехнічних картматеріалів, а також коли на аерознімках або безпосередньо на місцевості просліджуються які-небудь лінійні елементи, що свідчать про місцезнаходження таких каналів та дренажних систем. Останні на планах масштабів 1:5000 і 1:2000 зображують пунктирними лініями.

326 (226).Характеристики каналів і канав підписують на топографічних планах таким чином:

- за основними вимогами: на планах масштабів 1:5000 і 1:2000 підписують ширину у верхній частині цих об’єктів (крім великих каналів - див.п.327) та їхню глибину до десятих часток метра; на планах масштабів 1:1000 і 1:500 – тільки глибину, бо ширину можна визначити безпосередньо з плану;

- за додатковими вимогами: показують ширину каналів та канав також і по дну, підписуючи її у вигляді другої групи цифр у чисельнику характеристики (в тому числі і канав, зображених в одну лінію).

За ширину каналу у верхній частині потрібно приймати відстань між берегами на рівні брівки, а якщо їхня відносна висота різна, то на рівні нижчого берега; відповідно умовні знаки каналів на плані мають узгоджуватися з даними показниками.

Глибиною каналу необхідно вважати відстань по прямовисній лінії від рівня брівки нижчого берега до рівня дна в центрі поперечного профілю каналу.

327 (226).Характеристики великих каналів (ця категорія визначається в редакційному порядку) обирають виходячи з того, що їх необхідно зображувати на топографічних планах згідно з положенням берегових ліній у межень, а не по верхніх краях берегових укосів.

Характеристики каналів, зображених в одну лінію, дають згідно з вимогами п.326.

328 (226).На планах масштабів 1:5000 і 1:2000 місце визначення характеристики канав, залежно від їх ширини, фіксують стрілкою з розташуванням підпису збоку від водотока або, як це прийнято на планах масштабів 1:1000 і 1:500, відповідний підпис розміщують безпосередньо по зображенню водотоків.

329 (226).У деяких випадках, наприклад, для зображення каналів меліоративного призначення, окрім характеристики ширини і глибини, може виникнути потреба у визначенні висотних позначок брівки і дна каналу. Підписувати ці позначки треба безпосередньо по зображенню дзеркала води.

330 (227).Умовний знак каналів, що споруджуються, при їх зображенні на однокольорових топографічних планах для наочності доцільно супроводжувати пояснювальним підписом спорудж.

Якщо вздовж каналу, що споруджується, зводять дамби, то умовний знак дамб залежно від стадії будівництва: не показують взагалі; показують суцільними, а не штриховими лініями тільки на готових ділянках або на всій довжині каналу.

331 (228).Сухими канавами на топографічних планах зображують недіючі меліоративні, протипожежні, покинуті будівельні і межові, а також вузькі рови, давні окопи і дорожні кювети, які не мають води більшу частину теплого періоду року. Якщо сухі канави були забетоновані, то вздовж них, як і при зображенні діючих канав, наносять підпис бет. (див.п.322).

Умовні знаки сухих канав на однокольорових топографічних планах доповнюють пояснювальним підписом сух., щоб відрізнити їх від зображення каналів, що споруджуються. При відображенні сухих канав, що виражаються по ширині в масштабі плану (в основному на планах масштабів 1:1000 і 1:500), достатньо характеристики тільки їхньої глибини. Для зображення вужчих канав на цих планах, а також переважної більшості канав на планах масштабів 1:5000 і 1:2000 передбачається підпис як їхньої глибини, так і ширини до десятих часток метра.

332 (229).При зображенні каналів, каналізованих ділянок річок та канав, що мають захисні дамби (вали), по гребеню цих дамб, а також біля їхньої основи з зовнішнього та внутрішнього боку (якщо дамба не примикає до берега) необхідно наносити абсолютні позначки, узгоджуючи їх розміщення з позначками урізів води. Передбачається також підпис характеристик відносної висоти цих споруд, як правило, замість абсолютних позначок (при відсутності на планах достатнього місця).

Залежно від масштабу топографічного плану, ширини на місцевості та відстані від водотоку, дамби зображують з двосторонніми або односторонніми (в основному у масштабі 1:5000) штрихами.

333 (229,332).Штучні валики, які споруджують переважно вздовж водотоку, зображують на топографічних планах особливими умовними знаками в таких випадках: коли довжина зображення валиків на плані 3 мм і більше; коли висота валиків на місцевості 0,25 м і більше (при перерізі рельєфу 0,5 або 1м); коли висота валиків 1м і більше (при перерізі рельєфу 2 або 5м).

Застосування для зображення валиків того чи іншого умовного знаку регламентується, як і при зображенні дамб, розмірами об’єктів і графічними можливостями їх показу на певній ділянці плану. Поперечні штрихи умовного знака одностороннього валика, як правило, зображують у напрямку від берега каналу.

Густу мережу вузьких міжчекових валиків на рисових полях на топографічних планах масштабу 1:5000 допускається зображувати тільки основними лініями без поперечних штрихів.

334 (230).При зображенні на топографічних планах каналів, каналізованих ділянок річок та канав у виїмках, позначки їхніх характеристик по висоті розміщують у тому самому порядку, що і для об’єктів, обмежених дамбами (див.п.332). Крім того, при наявності на плані вільного місця абсолютні позначки необхідно підписувати і на бермах - горизонтальних або слабонахилених площадках, прокладених вздовж укосів виїмки для посилення їхньої стійкості проти зсувів земляних мас.

335 (231).При зображенні каналу або канави по валу поряд з умовними знаками у кількох місцях слід проставляти абсолютні позначки їхнього поперечного профілю, включаючи уріз води, верх валу і основу з зовнішнього боку, а по можливості (тобто при наявності на плані місця) також із внутрішнього боку валу, поверненого до водотоку. Вздовж каналу дозволяється розміщувати додатковий пояснювальний підпис чорним кольором: канал по валу або скорочено: кан. по валу.

Комбінування розміщення позначок та додаткових підписів дозволить розмежувати зображення на плані каналів по валу і дамб уздовж каналів.

336 (232).Водорозподільні споруди та пристрої на зрошувальних і обводнювальних каналах мають різні конструкції, головні з них наведені в таблицях умовних знаків. На топографічних планах необхідно застосовувати ті умовні знаки, які більше відповідають загальному вигляду водорозподільного пристрою на місцевості. При досить великих розмірах ці об’єкти показують за їхніми контурами, зокрема, якщо ці споруди бетонні (кам’яні або цегляні) - то з заливкою чорним кольором. Зображення водорозподільних споруд супроводжують позначками: урізів води в основному каналі і на водовипусках; поверхні землі біля водовипусків, а також верху споруди.

Знаки пристроїв з відводом води в один або обидва боки завжди орієнтують на плані випуклою частиною вниз за течією води в каналі. Якщо необхідно виділити регулятор, поряд із відповідним умовним знаком розміщують пояснювальний підпис рег.

337 (232).Зображуючи на плані поєднання щитів і заслінок водорозподільних споруд з мостами або трубами, які виражаються в масштабі плану, їхні умовні знаки розміщують щільно один до одного. На настилах мостів або труб у цьому випадку треба показувати їх абсолютну позначку.

338 (233).Умовний знак усть дренажних колекторів на осушувальних каналах мають відповідати одному з варіантів, наведеному в таблиці.

На топографічних планах меліоративного призначення при зображенні усть колекторів додатково підписують числову характеристику труб.

Цей же умовний знак можна використовувати при зображенні на планах відповідних пристроїв колекторно-скидних каналів зрошувальних систем.

339 (234).Водовипуски на дамбах та валиках лиманного зрошування - це пристрої для одноразового щорічного скидання на обваловані ділянки води, нагромадженої при весняному сніготаненні, і води з постійних водосховищ зрошувального призначення.

Для зображення водовипусків на планах застосовують умовні знаки, які найбільше відповідають їхньому вигляду на місцевості. Ці умовні знаки дають чорним кольором та супроводжують скороченим пояснювальним підписом - вдвп.

340 (235).Дюкери - споруди на каналах або інших водотоках, призначені для перетину природних або штучних перешкод у поперечній виїмці під ними (наприклад, під річкою, яром, залізницею). У більшості випадків дюкер - це зігнута труба (одна або кілька поряд). Зустрічаються і відкриті дюкери, що необхідно додатково відображувати пояснювальним підписом відкр.дюкер.

Довгі дюкери невеликого перерізу зображують на топографічних планах знаком підземного водопроводу.

341 (236).Акведуки - споруди для перекидання води над перешкодами, переважно по мостах на опорах. Умовні знаки цих об’єктів на плані повинні відповідати їхнім розмірам і конструкції. Найбільш поширені акведуки у вигляді лотків, трубопроводів або каналів. Біля знаків акведуків, крім пояснювального підпису акв., необхідно давати і скорочений підпис, який характеризує матеріал, з якого споруджено міст-водовід, (наприклад, мет., дер.).

342 (237).Водоскидами називають гідротехнічні споруди, призначені для сполучення двох ділянок водотоків або стоячих водойм, розташованих на різних рівнях. До водоскидів відносять швидкотоки і перепади різних конструкцій, а також водозливи (див.п.351). Позначення будь-яких водоскидів супроводжують позначками урізів води в точках перепаду русла, а при відсутності на плані місця - характеристикою їх відносної висоти (по прямовисній) до десятих часток метра.

343 (237).Швидкотоки - це відкриті облицьовані канави або лотки для перетоку води з великою швидкістю з верхньої у нижню ділянку водотоку або водосховища.

Умовний знак на плані супроводжують пояснювальним підписом швидкотік і характеристикою матеріалу, з якого споруджені ці об’єкти (бет., ЗБ тощо).

Перепади являють собою водопровідні пристрої. Переважне поширення мають відкриті ступінчасті та консольні перепади. Їх зображення на топографічному плані має передавати зовнішні відмінності в конструкції, а при зображенні ступінчастих перепадів, крім того, кількість сходів (поперечними штрихами умовного знака). Для великих ступінчастих перепадів передбачається підпис позначок урізів води через одну сходину, а при можливості - на кожній сходині каскаду.

344 (238).Тунелі на каналах - це капітальні споруди, основними частинами яких є портали (вхідний і вихідний) та підземна траса з облицюванням (монолітним або збірним) внутрішньої поверхні.

Оскільки портали мають різні конструкції, то для їх зображення на топографічних планах необхідно використовувати такі умовні знаки, які найбільше відповідають виглядові цих об’єктів на місцевості. Умовний знак у таблиці наведено як приклад їхнього зображення.

Підземну трасу тунелю виділяють на плані при наявності достовірних даних (див.п.325). Якщо таких даних немає, то загальний напрямок траси зображують крапковим пунктиром на відрізках довжиною 1,5-2см у масштабі плану назустріч один одному від верхнього до нижнього порталів.

Деякі гідротехнічні тунелі обладнані прямовисними шахтними стволами, які зображують на планах умовним знаком оглядових колодязів (люків) підземних комунікацій і характеристикою їхньої глибини в метрах. У випадках, коли ці об’єкти за своїми розмірами (діаметром) виражаються в масштабі плану, відповідні умовні знаки дають за фактичними обрисами.

345 (239).Канали, річки і канави, які в масштабі плану зображуються в дві лінії та проходять через труби, показують чорним штриховим пунктиром у поєднанні із зображенням оголовків труб, що відповідають їх вигляду на місцевості. Так само показують споруди поза дорогами: переїзди через канави на торфорозробках, рисових полях тощо.

Якщо канал проходить через трубу в межах населеного пункту з великою кількістю різних об’єктів, то зображення на плані пунктиру умовного знаку не обов’язкове. Характеристики труб підписують згідно з вимогами ум.зн.№302, п.419.

346 (240).Водозабори - це споруди для забору води з водотоку або іншої водойми, очищення її (за допомогою відстійників, сміттє- або наносоуловлюючих, наносовидаляючих пристроїв) та пропуску в канал, тунель або інші водоводи. Насосні станції - це споруди, які складаються з насосних агрегатів, підвідних та відвідних трубопроводів.

Іноді водозабори і насосні станції поєднують у єдиний гідротехнічний вузол для забезпечення роботи ГЕС, судноплавства, меліорації земель і водопостачання. Такий вузол на топографічних планах зображують нанесенням зовнішніх контурів кожного з об’єктів у поєднанні з пояснювальними підписами вдзб., насос.ст. тощо.

Разом з тим, показують усі зв’язані з водозаборами та насосними станціями будівлі з зазначенням матеріалу, з якого вони споруджені.

347 (241).На топографічних планах крім насосних станцій зображують також малі насоси: стаціонарні, пересувні по берегу каналу (річки, водосховища), плавучі на баржах або понтонах.

Стаціонарні насоси поза спорудами зображують умовним знаком у вигляді чорного квадрата. Пересувні та плавучі насоси не мають на місцевості точно визначеного положення, і для їх фіксації необхідно обмежуватися тільки пояснювальним підписом (плавуч.нас., перес.нас.), початок якого розташовують у місці сполучення на плані магістрального і бокового каналів.

348 (242).Чигирі - водопідйомні пристрої у вигляді колеса з ковшами або барабана з канатом і черпаками. Приводяться в рух, як правило, за допомогою гужової тяги.

Залежно від масштабу плану чигирі зображують одним установленим для них знаком або поєднанням його з позначенням наявних опор. У цьому разі зайнятий чигирем майданчик належить оконтурити штриховим пунктиром.

349 (243).Лотки - водопровідні споруди з незамкнутим поперечним профілем і безнапірним рухом води. Призначені для меліоративних та гідротехнічних потреб, зокрема для пропуску сплавного лісу, риби тощо. За типом розміщення розрізняють лотки наземні - на спланованій ґрунтовій основі і лотки на опорах; за матеріалом, з якого вони споруджені - на залізобетонні (переважають), бетонні та дерев’яні. Іноді замість терміна "лоток" вживають термін "жолоб" головним чином для позначення відповідних наземних пристроїв невеликих розмірів.

При зображенні лотків на планах рекомендується супроводжувати їхній знак підписом лоток, бет.лоток тощо. На планах масштабів 1:5000 та 1:2000 чорні лінії знаку лотків, що відповідають їх бортам, показують згідно з фактичним їх положенням, а при нестачі місця - обмежують зеленим штриховим пунктиром і пояснювальними підписами.

Для лотків на опорах матеріал, з якого споруджені останні, показують відповідним умовним знаком (див.ум.зн.№86-88). Крім того, при великих кутах нахилу лотка до поверхні землі необхідно визначати і підписувати висоту опор через одну (до десятих часток метра).

350 (244).Кяризами називають підземні водозбірні і водопровідні галереї, які споруджуються в маловодних передгірських районах з метою збирання, транспортування та виведення на поверхню грунтових вод, призначених для зрошення земель, водопостачання пасовищ і населених пунктів. Характерною ознакою кяризів на місцевості є вертикальні колодязі, які використовуються для вентиляції, ремонту, а в деяких випадках і підйому води.

На топографічних планах слід показувати всі кяризи - діючі і недіючі. Кружки умовних знаків кяризів, які відповідають люкам колодязів, зображують на планах масштабів 1:2000-1:500 за фактичним їх розташуванням на місцевості, а на плані масштабу 1:5000 - через кожні 1,5см.

351 (245,246).Греблі - гідротехнічні споруди, які перегороджують річки, струмки або канали для підйому рівня води, створення її напору та утворення водосховищ. За своїм призначенням греблі класифікують на водопідйомні і водосховищні, глухі, водозливні (з вільним переливом через гребінь), станційні (з водозабірними отворами), надводні, підводні, проїжджі і непроїжджі. За матеріалом, з якого вони споруджені, греблі поділяють на металеві, кам’яні, дерев’яні, бетонні, залізобетонні та земляні, а також комбіновані.

На топографічних планах греблі показують комплексом самостійних та комбінованих умовних знаків і пояснювальних підписів. Підбір їх повинен забезпечувати повне, детальне і точне відображення на планах зовнішнього вигляду і особливостей греблі та пристосованих до неї пристроїв (водозливів-труб, водозливів-лотків, затворів з підйомними кранами, підпірних стінок, шлюзів тощо). Умовні знаки, наведені в таблиці, є прикладами зображення найбільш поширених гребель середніх та малих розмірів.

352 (245,246).При зображенні гребель на топографічних планах для розмежування власне греблі і прилеглих дамб передбачають розриви (до 0,5мм) між відповідними позначеннями. Для розрізнення непроїжджих і проїжджих гребель по краях зображення останніх наносять короткі штрихи ("вуса"), орієнтовані під кутом 45° до осі греблі.

В умовних знаках гребель подовжені поперечні лінії повинні бути спрямовані у бік нижнього б’єфа.

353 (245,246).Висотні характеристики гребель складаються з позначок урізів води верхнього і нижнього б’єфів, абсолютних позначок їх гребенів і найнижчого місця основи (для глухих гребель). При значній довжині греблі позначки її гребеня і основи дають приблизно через кожні 7-10см. Для планів масштабів 1:1000 і 1:500 передбачається також нанесення позначок входу і виходу водозливних труб або лотків. Ці вимоги поширюються і на топографічні плани масштабу 1:2000 меліоративного призначення.

Верхню ширину гребель вказують тільки на планах масштабів 1:5000 і 1:2000.

354 (245,246).Матеріал, з якого споруджено греблю, зазначають при її довжині в масштабі плану 1см і більше. При цьому вживають скорочені підписи, наприклад: мет. (для металевих), Д-З (для гребель з дерева і землі), а при нестачі місця у вигляді окремих великих літер М, ЗБ, Д тощо.

Знаки земляних гребель слід супроводжувати у відповідних місцях окремими підписами про матеріал греблі та її водозливної частини.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 403. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Огоньки» в основной период В основной период смены могут проводиться три вида «огоньков»: «огонек-анализ», тематический «огонек» и «конфликтный» огонек...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Образование соседних чисел Фрагмент: Программная задача: показать образование числа 4 и числа 3 друг из друга...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия