Студопедия — АЛЬТЕРНАТИВНІ ПАЛИВА ДЛЯ ДВЗ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

АЛЬТЕРНАТИВНІ ПАЛИВА ДЛЯ ДВЗ






В даний час практичним єдиним джерелом задоволення потреби ДВЗ в моторному паливі є нафта. На потреби автомобільного транспорту витрачається понад 50% від загальної кількості її видобутку.

Початок XXI століття характеризується як закінчення ери дешевої нафти. Так, в 2006 р. вартість бареля нафти становила понад 60 доларів США. У найближчі кілька років прогнозується її зростання до 100 доларів. Більш того, за оцінками фахівців, до 2010 р. видобуток нафти почне швидко скорочуватися, що вступить в протиріччя з постійно зростаючим попитом на неї.

Враховуючи ці тенденції, а також посилення екологічних вимог до відпрацьованим газів ДВЗ, необхідно активно вирішувати питання перекладу автомобільного транспорту на альтернативні види палива.

Нове паливо для автомобільних ДВЗ має задовольняти багатьом вимогам: мати необхідні сировинні ресурси, низьку вартість, не погіршувати роботу двигуна, якомога менше викидати шкідливих речовин, по можливості поєднуватися зі сформованою системою постачання паливом і т. д.

Альтернативні палива можна класифікувати на однокомпонентні палива та паливні суміші. У першому випадку паливо являє собою компонентне ціле з певними фізико-хімічними та експлуатаційними властивостями; в другому - композиції, що включають традиційне паливо з добавкою одного або декількох компонентів, що поліпшують його енергоекологічні показники.

До числа однокомпонентних палив можна віднести: синтетичні палива (спирти, водень, диметиловий ефір), одержувані сучасними методами на базі різних компонентів горючих копалин; вуглеводневі гази (насамперед природний і нафтовий).

З паливних сумішей для двигунів інтерес представляють: суміші палив з синтетичними спиртами; водопаливної суміші у вигляді емульсій різного типу.

Спирти

Серед численних спиртів найбільший інтерес в якості палива для ДВЗ представляють метанол CH 3 OH і етанол C 2 H 5 OH. Вони можуть використовуватися як в чистому вигляді, так і в складі багатокомпонентних сумішей з бензинами.

Для виробництва етанолу використовується рослинна цукровмістима сировина (цукровий очерет, пшениця, кукурудза і т. п.). Метанол отримують з вуглеводневої сировини: природного газу, коксового газу, нафти, мазуту, вугілля, сланців, деревини.

Найважливіші властивості спиртів наведені в таблиці 4.1.

Таблиця 4.1

Порівняння властивостей бензину і спиртів

Показник Метанол Етанол Бензин
Температура самозаймання,°С      
Нижча теплопа згоряння, МДж/кг 19,73 24,98 43,9
Теплота випаровування      
Концентраційні межі займання з повітрям,% за об'ємом: - нижній - верхній 5,5 3,3 0,59
37,0 19,0 6,0

 

Важливою особливістю спиртів є їх висока антидетонаційна стійкість. Так, октанове число метанолу по дослідницькому методу оцінюється в 104... 115 одиниць, для етанолу - близько 106 одиниць.

Спирти характеризуються більш високою активністю при горінні в порівнянні з бензином, тому їх згоряння в ДВЗ протікає стійкіше, а межа займання зміщений в область бідних сумішей. Наприклад, при використанні метанолу пропуски запалювання відзначаються при α = 1,5... 1,6, в той час як при роботі на бензині вони відповідають α = 1,2... 1,3.

Завдяки присутності в молекулі метанолу та етанолу кисню, забезпечується висока повнота згоряння палива, що сприятливо позначається на зменшенні викидів СО і C n H m.

Високе значення теплоти випаровування спиртів і, як наслідок, охолодження заряду на впуску сприяє зниженню викидів NO x.

Основними проблемами експлуатації спиртових палив є їх корозійна активність і отруйність. Метанол і етанол активно реагує зі свинцем, магнієм, алюмінієм, сталлю і сплавами на їх основі.

Тривалий контакт з метанолом викликає набухання і руйнування ряду еластомерів, вживаних як прокладок матеріалів.

Спирти гігроскопічні, тобто мають здатність поглинати воду, що призводить до зниження їх теплотворної здатності і труднощів із запуском двигуна в холодну пору року.

Застосування спиртів в ДВЗ також ускладнено їх токсикологічними властивостями. В особливій мірі це стосується метанолу, який є нервово-судинним отрутою, що володіє здатністю накопичуватися в організмі. Отруєння настають в основному в результаті прийому всередину, хоча можливі випадки інгаляційних отруєнь і при тривалій дії метанолу на велику поверхню шкірного покриву.







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 576. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Значення творчості Г.Сковороди для розвитку української культури Важливий внесок в історію всієї духовної культури українського народу та її барокової літературно-філософської традиції зробив, зокрема, Григорій Савич Сковорода (1722—1794 pp...

Постинъекционные осложнения, оказать необходимую помощь пациенту I.ОСЛОЖНЕНИЕ: Инфильтрат (уплотнение). II.ПРИЗНАКИ ОСЛОЖНЕНИЯ: Уплотнение...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия