Студопедия — Глава 3. РОЛИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ КАК ФАКТОР РИСКА
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глава 3. РОЛИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ КАК ФАКТОР РИСКА






Використовуються спеціально переустатковані парти зі збільшеною поверхнею кришки стола, або особливі столи для комп’ютерів. Як сидіння рекомендується використовувати спеціально сконструйовані обертові крісла або стільці з більшим нахилом спинки а також валиком у поперековій області, тому що сама раціональна поза – це з нахилом небагато назад корпуса для меншого стомлення очей і спини.

Вимоги до навчального приміщення

Планування навчальних приміщень має відповідати їх функціональному призначенню, характеру і режиму навчального процесу. Розміри та форма цих приміщень визначаються загальними розмірами і формою навчального обладнання та потребами школярів, які тут навчатимуться. Крім того, при плануванні навчальних приміщень зважають на можливості зорових і слухових комунікацій. Найкращим є природне освітлення; якщо воно штучне, то оптимально освітлювати кожне робоче місце.

Для забезпечення нормального обміну повітря в приміщенні передбачають вентиляцію. Меблі та інше обладнання розташовують так, щоб учитель міг вільно підійти до кожного із робочих місць учнів. При цьому необхідно обов'язково зважати на стан здоров'я школярів - вади зору, слуху, наявність хронічних.

Обов'язкова наявність у навчальному кабінеті необхідних інструкцій та запобіжних знаків для роботи з технічними засобами навчання з метою грамотної їх експлуатації та дотримання правил безпеки.

Робоче місце учня за всіма параметрами, зокрема забарвленням, має повністю відповідати віковим особливостям дитячого організму та естетичним нормам. Меблі та інші елементи обладнання робочого місця слід виготовляти з екологічно безпечних матеріалів. Важливою складовою робочого місця школяра є навчальне приміщення, яке за мікрокліматичними та естетичними властивостями повинне повністю відповідати функціональному призначенню.

Вплив рослин на навчальне середовище

У системі заходів поліпшення умов праці велике значення має підбір оздоровчої флори, яка сприяє нормалізації складу повітря, зняттю нервово-емоційної та зорової втоми, естетичному оформленню інтер'єру. Кімнатні рослини у приміщеннях покращують мікроклімат, виділяють леткі речовини (фітонциди), які згубно діють на хвороботворні мікроорганізми. Правильно підібрані та розміщені рослини позитивно впливають на дорослих і дітей, надають приміщенню своєрідного колориту і створюють комфорт. Підбираючи кімнатні рослини для шкільних приміщень, слід дотримуватись таких критеріїв:

- запах рослин не може бути сильним, відволікаючим;

- рослини не повинні спричиняти алергічну реакцію;

- рослини не мають закривати проходи, затемняти вікна чи світильники.

Кімнатні рослини розташовують на спеціальних стояках, трубчастих підставках, рейкових конструкціях, пластмасових поличках, настінних стелажах. При цьому рослини не займають багато місця і мають естетичний вигляд. Однак надмірне озеленення класних кімнат може погіршити не тільки освітленість робочих місць учнів, а і якість повітряного середовища внаслідок підвищення вологості.

Для теплих приміщень рекомендують такі рослини:

- квітучі: антуріум, більбергія, гемантус, жасмин, лівія, камелія, офіопогон, сенполія;

- декоративно-листкові: агава, бегонія, колеус, папороті, циперус, міранта, кротони.

Примула, олеандр, арум, дифенбахія, тис ягідний, молочай є потенційно небезпечними, оскільки містять алергени або отруйні речовини.

Озеленення навчальних приміщень слід гармонійно поєднувати із загальним інтер'єром класу. Забарвлення рослин через зоровий аналізатор впливає на загальний психічний стан людини. Воно може сприяти відпочинку, викликати приємні асоціації або, навпаки, збуджувати, підвищувати працездатність.

Листя усіх відтінків зеленого кольору діє на школярів заспокійливо.

-Світле забарвлення листя і кори рослин створює відчуття легкості.

-Строкато забарвлене листя сприяє підвищенню працездатності.

-Холодні фіолетові, сині, блакитні та зелені відтінки квіток позитивно впливають на нервову систему.

-Рослини, що мають квітки з яскраво-червоним забарвленням, збуджують, бадьорять, підвищують працездатність і знижують втому; з рожевими квітками - усувають смуток і меланхолію.

-Помаранчеві квітки мають тонізуючий вплив, жовті та золотисті зменшують втому очей.

-Активізують психічну діяльність рослини з розлогою та пірамідальною кронами, а заспокоюють - з овальною та спадаючою (висячою).

 

 

Висновок:

Світ, в якому ми живемо, красивий і неповторний. Кращим і досконалішим мають робити його люди, котрі дістали у спадок від попередніх поколінь щедрі землі, повноводні ріки, казкові гори, моря, зелені лісові масиви. Різноманітність сучасного світу природи — це наслідок тривалого розвитку живих організмів, що відбувався впродовж багатьох сотень мільйонів і мільярдів років. На важливому етапі нескінченного ланцюга вдосконалень життя виникла нова ланка — людина.

Природне середовище щодо людини виконує три основні функції: економічну — забезпечує народне господарство ресурсами; біологічну — забезпечує фізичне здоров’я; соціальну — забезпечує духовний розвиток суспільства в цілому.

Екологія людини не може розглядатися як суто біологічна, медична чи географічна наука. Людина може розглядатися тільки у взаємозв’язку трьох систем: природи, суспільства і породженої нею техніки. Необхідно при цьому враховувати, що вплив природних факторів на людину завжди специфічний внаслідок закономірностей і особливостей соціального життя.

Людина прагне жити у безпеці, вберегтися від тиску чинників зовнішнього середовища на її організм, психіку, духовну сферу. Турбота про це — справа суспільна та особиста. Усім сьогодні потрібні екологічні знання, екологічна культура, вміння раціонально організувати свій життєвий простір, не шкодити собі.

Досліджуючи надзвичайні і екстремальні впливи навколишнього природного і соціального середовища на організм людини, екологія людини ставить завдання розробити теорію створення і збереження оптимальних природних, соціальних і психологічних умов навколишнього середовища.

Спотворюючи своє довкілля, ми водночас спустошуємо і наші серця, і наші душі, і наш розум. Тому екологічна криза, яку ми переживаємо нині, є свідченням кризи моральної. Адже природне довкілля — це умова нашого життя у світі, а етика — це умова нашого людського життя у світі. А разом вони визначають життя людини загалом як універсальної істоти у Всесвіті.

Людина, її здоров’я залежить від навколишнього середовища, але й навколишнє середовище залежить від людини. За час свого існування людська цивілізація не створила жодної технології, яка б так чи інакше не руйнувала навколишнє середовище. На щастя, паралельно йшов і творчий процес нарощування знань. За останнє століття стараннями багатьох вчених, дослідників людина прийшла до розуміння основних законів природи. Але чи усвідомили ми до кінця свою відповідальність перед життям на Землі в цілому?

Список використаної літератури:

1. Губарець В.В., Падалка І.А. Світ, який не повинен загинути. Людина і довкілля: сучасний аспект. -К.: Техніка, 2009. -320 с.

2. Гончаренко М.С., Бойчук Ю.Д. Екологія людини - 2-ге вид. випр. і допов.- Суми: ВТД “Університетська книга”, 2008. - 391 с.

3. Димань Т.М. Екологія людини: підручник / Т.М.Димань. -К.: ВЦ “Академія “, 2009. -376 с.

4. Залеський І.І., Клименко М.О. Екологія людини: підручник.- К.: ВЦ “Академія “, 2005. - 288 с. (28.9 З-23)

5. Мягченко О.П. Безпека життєдіяльності людини та суспільства. - К.: Центр учбової літератури, 2010. - 384 с. (28. 9 М-99).

 

Інтернет-джерела:

6. http://osvita.ua/school/theory/2963/

7. http://osvitacv.com/index.php/2011-01-11-15-03-48/health/miscellaneous/24885-2013-04-03-09-47-34

8. http://library.kr.ua/orhus/ecol.html

 

 

Додаток:

1. Анкета для визначення типів темперамента.

Кожен тип питань складає «паспорт»темпераменту, що складається з 20 питань. Інструкція випробуваним: зараз ябуду зачитувати по 20 запитань, на які треба відповісти об'єктивно ічесно. Відповідь позначайте знаком «+» навпроти номера питання в протоколі,якщо та або інша якість, назване мною, є у вас і проявуякого ви не раз у себе помічали. Якщо ви вважаєте, що названої мною якості у вас немає ніякого знаку не ставте.

Паспорт холерика.

Якщо ви:
1. Непосидючі, суєтні.
2. Чи не витримані, запальні.
3. Нетерплячі.
4. Різання і прямолінійні у відносинах з людьми.
5. Рішучі і ініціативний.
6. Енергійний
7. Винахідливий в суперечці.
8. Працюєте ривками.
9. Схильні до ризику.
10. Чи не злопам'ятний і не може.
11. Має швидкої, пристрасної, з плутаним інтонаціями, мовою.
12. Неврівноважені і схильні до запалу.
13. Агресивні забіяка.
14. Нетерпимі до недоліків.
15. Маєте виразну міміку.
16. Чи здатні швидко діяти і вирішувати.
17. Невпинно прагне до нового.
18. Має різкими, рвучкими рухами.
19. Наполегливі в досягненні поставленої мети.
20. Схильні до різких змінах настроїв, - то ви чистий холерик.

Паспорт сангвініка.

Якщо ви:
1. Веселі і життєрадісні.
2. Діловиті.
3. Часто не доводьте справу до кінця.
4. Схильні переоцінювати себе, свої можливості.
5. Чи здатні швидко схоплювати нове.
6. Нестійкою в інтересах і схильностях.
7. Легко переживаєте невдачі і неприємності.
8. Легко пристосовуєтеся до різних обставин.
9. Із захопленням беретеся за будь-яку нову справу.
10. Швидко остигаєте, якщо справа перестає вас цікавити.
11. Швидко включається в нову роботу і швидко переключаєтеся з однієї роботи на іншу.
12. Обтяжувати одноманітністю, буденною, кропіткої роботи.
13. Товариські і чуйні, не почуваєте скутості у спілкуванні з новими людьми.
14. Працюєте швидко, захоплено, рівно, потребуєте, в перервах рідше за інших.
15. Витривалі і працездатні.
16. Має гучною, швидкою, чіткою промовою, яка супроводжується живими жестами, виразною мімікою.
17. Зберігаєте самовладання в несподіваній, складній обстановці.
18. Переважно у бадьорому настрої.
19. Швидко засинаєте і будити.
20. Часто не зібрані, виявляєте поспішність у рішеннях, - то ви сангвінік.

Паспорт флегматика.

Якщо ви:
1. Спокійні і холоднокровні.
2. Послідовні і докладні в справах.
3. Обережні і розсудливі.
4. Працюєте спокійно, повільно, рідко відпочиваєте.
5. Мовчазний і не любите марно базікати.
6. Має спокійною, рівномірної промовою, бурхливо висловлюєте емоції, жестикуляції і міміки.
7. Стримані і терплячі.
8. Доводьте почату справу до кінця.
9. Чи не витрачаєте даремно сил.
10. Строго дотримуєтеся виробленого розпорядку життя, системи в роботі.
11. Легко стримуєте порив.
12. Маловоспріімчіви до схвалення та осуду.
13. Лиха терплячим, виявляєте поблажливе відношення до шпилька на свою адресу.
14. Постійні у своїх відносинах і інтересах, вмієте чекати, ладити з друзями.
15. Повільно включається в роботу і переключаєтеся з однієї справи на іншу.
16. Рівне у відношенні з усіма.
17. Любите акуратність і порядок у всьому.
18. Насилу пристосовуєтеся до нової обстановки.
19. Інертні, малорухливий, мляві.
20. Має витримкою, - то ви поза сумнівом флегматик.

Паспорт меланхоліка.

Чи ви:
1. Сором'язливості.
2. Губиться в новій обстановці.
3. Важко встановити контакт з незнайомими людьми.
4. Легко переносите самотність.
5. Не вірите в свої сили, падаєте духом при негаразди.
6. Чи відчуваєте пригніченість і розгубленість при невдачах.
7. Схильні уходити в себе.
8. Швидко стомлюєтеся, маєте потребу в більш частих для відпочинку перервах.
9. Має слабку, тихою мовою, іноді знижується до шепоту.
10. Мимоволі пристосовуєтеся до характеру співрозмовника.
11. Вразливі до слізливості, тривожні.
12. Надзвичайно сприйнятливі до схвалення і осуд.
13. Пред'являє високі вимоги до себе і до оточуючих.
14. Схильні до підозрілості, помисливості.
15. Боляче чутливі і легко вразливі.
16. Пристрій з дуже образливі.
17. Приховано і нетовариський, не діліться ні з ким своїми думками.
18. малоактивні і боязкі.
19. Покірливо покірні.
20. Чи прагнете викликати співчуття і допомогу в навколишніх, - то ви меланхолік.

2. Обробка результатів дослідження.

3. Чистий тип темпераменту зустрічається дуже рідко. У кожної людиниможна виявити якості, характерні для різних типів темпераменту.
Ступінь вираженості кожного типу темпераменту до людини підраховується за наступної формулами:

4. де Х - холеричний темперамент

5. С - сангвінічний темперамент

6. Ф - флегматичний темперамент

7. М - меланхолійний темперамент

8. А - число тверджень за типами темпераментів (А = 20)

9. Ах - число + в «паспорті» халерик

10. Ас - число + в «паспорті» сангвініка

11. Аф - число + в «паспорті» флегматика

12. Ам - число + в «паспорті» меланхоліка.

 

Анкета для учнів

1. Який твій улюблений колір?

2. Який колір тобі не до вподоби?

3. Яким би кольором ти пофарбував стіни у вашому класному кабінеті?

4. Якими кольорами ти розфарбував би стіни у коридорах школи?

5. Якою ти хотів би бачити підлогу в коридорах та у кабінетах?

6. Яке враження на вас справляє білий колір?

7. Яке враження на вас справляє чорний колір?

8. Яке враження на вас справляє зелений колір?

9. Яке враження на вас справляє синій колір?

 

Таблиця 1. Розміри та маркування меблів

Зріст учнів (см) Група меблів Колір маркування Класи
до 115 1 (А) оранжевий  
до 130 2 (А) фіолетовий 1-3 класи
130-145 3 (Б) жовтий 2-6
146-160 4 (В) червоний 4-11
161-175 5 (Г) зелений 7-11
  6 (Д) блакитний 9-11

Примітка: пам’ятку розроблено відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу ДСанПіН 5.5.2.008-01, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14 серпня 2001 р. № 63

Ріст визначається по медичних картах, результати в яку заносяться щорічно – перед початком навчального року, або ріст визначається безпосередньо в мед. кабінеті школи. Розсадження проводиться також з урахуванням індивідуального стану зору й слуху кожної дитини.

Таблиця 2 Столи учнівські. Типи й функціональні розміри (ДЕРЖСТАНДАРТ 11015-77)

  Розміри стола групи, мм
Найменування показника А до 130см Б 131-145 В 146-160 Г 161-175 Д вище 175
Довжина кришки стола (двомісного_ 600 1200        
Ширина кришки 450-500 450-500 450-500 450-500 450-500
Висота стола з боку сидячого          
Відстань від заднього краю стола до виступаючих конструкцій перед коліньми, не менш          

 

Таблиця 3 Стільці учнівські. Типи й функціональні розміри (ДЕРЖСТАНДАРТ 11016-77)

  Розміри стільців групи, мм
Найменування показника А Б В Г Д
Висота переднього краю сидіння          
Ширина сидіння          
Глибина сидіння          
Висота нижнього краю спинки над сидінням          
Висота спинки 60-120 70-135 80-150 90-150 100-180
Ширина спинки          
Кут нахилу сидіння 0-3 0-3 0-3 0-3 0-3
Кут нахилу спинки 102-108 102-108 102-108 102-108 102-108

 

Глава 3. РОЛИ И ВЗАИМООТНОШЕНИЯ КАК ФАКТОР РИСКА







Дата добавления: 2015-06-15; просмотров: 393. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия