Студопедия — СІМЕЙСТВО ЗЛАКОВІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

СІМЕЙСТВО ЗЛАКОВІ






Переважна більшість злаків – трави. Лише рідко стебла тверді, здеревілі (бамбукові). Стебла злаків тонкі, циліндричні, усередині майже у всіх порожні (соломина). Листи чергові, мають піхву. Суцвіття колосок (складний – жито, пшениця, пирій) чи метелика (овес, мятлик).

Плід характеризується щільним з'єднанням насінної шкірки з околоплодником, лише в деяких бамбуків плід ореховидный чи ягодообразный. Найбільшу частину зерновки (у Середньому близько 74% по масі) складає крохмалистий ендосперм.

До злаків відносяться понад 700 пологів і від 8 до 10 тис. видів. Вони поширені по всій Землі, аж до крайніх меж існування вищих рослин. На величезних просторах саван, прерій, лугів, а також на дюнах вони утворять масове і стійке скупчення. Найбільша розмаїтість приходиться на тропічні області.

В економічних відносинах злаки є найбільше важливим сімейством серед усіх рослин. 250-255 тонн. Серед культивируемых хлібних злаків перші місця у світовому землеробстві по площах, зайнятим під культурою і по кількості врожаю і не займають пшениця, рис, кукурудза і ячмінь. По якості і розмаїтості продуктів, що доставляються, на 1 місці коштує пшениця. П'яте місце після них у світовому землеробстві займає овес, шосте – жито. У тропіках і субтропіках дуже велика роль сорго, воно займає 7-і місце.

Дикоростучі лугові злаки також мають велике значення в народному господарстві. За даними Ларіна, у середньому злаки складають близько 25-30% від усього врожаю косовиць і пасовищ у СРСР. Особливо велике значення їх у степовій зоні (80-90% усього врожаю трав у сіні і на пасовищах). На –ом місці по поширенню і кормовому значенню серед злаків коштує рід пирій, 2-оі місце – багаття, мятлик, лисохвости, тимофіївка, мітлиця, їжака, ковили.

Підродина бамбукові – відносяться 200 видів майже використовуються в тропіках і субтропіках. Зі стовбурів бамбуків будують будинку, мости, їх використовують на водопровідні труби, на виготовлення меблів, музичних інструментів, циновок, судин, молоді утечі використовуються як овочі.

Плоди соковито-плодових бамбуків іноді досягають великого розміру (плоди з величиною апельсина) соковитої їстівної м'якоті. У деяких бамбуків утвориться кременисте кристалловидное речовина, що цінується в тропічній Азії, використовуються як ліки від туберкульозу, жовтяниці, дизентерії й ін. хвороб.

Підродина овсянцевые чи мятликовые. у складі цієї підродини згадується триб.

Овсянцы, мятлики, багаття – исп. на лугах і пасовищах, так і на посівах.

Плевел лляний – засмічує льон.

Триба ячні – характеризується складним колесом, це одна з найбільш важливих в економічних відносинах груп злаків.

Ряд степових видів, як дуже засухостійкі багаторічні кормові трави, що поліпшують структуру ґрунту. Багаторічний пирій повзучий – злісний, важко искоренимый бур'ян. У той же час ця коштовна кормова рослина на заливних лугах.

Жито – є в нас основним хлібним злаком у тих районах, де культура пшениці мають поки мале поширення.

Ячмінь – займає 4-і місце в землеробстві. Зерно ячменя використовується на вироблення перлової і ячної круп, у пивоварстві, для виготовлення сурогату кава, на корм домашній худобі.

Триба Овсовые.

Поєднує мятликовые злаки з колосками, що містять різне число квітів, у цій групі центральне місце треба відвести роду вівса.

Овес польовий – у світовому землеробстві займає 5-оі місце. Рослина кормове, крім того, із зерна виготовляють живильну крупу, борошно для киселів і супів, молоко.

Райграс – коштовна сінокісна трава.

Щучка – щільно кущовий малопоживний злак, що засмічує луги – росте переважно на сирих місцях.

Мітлиця – важлива кормова рослина.

Триба Очеретяні.

Поєднує высокостебельные злаки із широко метельчатыми суцвіттями з багатоквіткових колосків.

Очерет звичайний – майже космополитное рослина, використовується як дешевий будівельний матеріал і на папір.

Триба Канареичниковые.

Канареичник – родом з Пиренейского півострова, використовують на корм канаркам.

Лисохвіст – важлива кормова рослина.

Тимофіївка – часто культивується разом з конюшиною.

Триба Ковылевые.

Ковила – відомо близько 60 видів, поширені в степовій зоні й у горах. Листи деяких ковылей, особливо молоді, поїдає худоба. Остисті плоди ковили на пасовищах нерідко впроваджуються в тіло тварин.

Триба Белоусовые.

Містять 1 рід з єдиним видом, белоус – багаторічна рослина, поширене в Євразії і Гренландії.

Підродина Рисові.

Більшість видів – гідрофіти. Поширені переважно в тропіках і субтропіках.

Рис посівний – ярова, 1-літня рослина. Рис – джерело вуглеводного харчування для половини людства (Китай, Південно-східна Азія, Індія). Відомо кілька тисяч сортів. Крім зерен, що йдуть у їжу, використовують рисовий крохмаль, солому.

Підродина просовые – дуже велика, утримуюче не менш 1500 видів, що відрізняються анатомічною будівлею листів. Сюди відноситься посівне просо – древня засухостійка культура.

Чумиза – коштовна продовольча і кормова культура.

Мочар – коштовна кормова рослина.

Підродина сорговые.

Поєднує понад 750 видів. Листи як у просовых. Поширені сорговые, головним чином, у жарких країнах, де вони разом з деякими просовыми складають основну масу злаків.

Рід Сорго – належить ряд видів важливого економічного значення, разводимых у багатьох країнах як харчові чи кормові, особливо в Африці й Азії.

Сорго звичайна.

Гаолян.

Цукрове сорго – містить 12-18 % цукру, одержують солодкий сироп для кондитерської промисловості і выгонке спирту.

Цукровий очерет – зустрічається в багатьох країнах тільки в культурі і насінь майже ніколи не утворить. Розмножують його стеблевыми черешками. Стебла його 4-5 див товщиною, містять 13-18% цукру. Вегетаційний період цукрового очерету дуже довгий, тому культура його можлива лише в жарких країнах.

Рід Кукурудза – характеризується високими, непокритими стеблами. Квітки одностатеві, рослини 1-дольные. Чоловічі квітки в 2-х квіткових колосках, зібраних у велику мітелку на вершині стебла. Жіночі колоски зібрані на стовщеній бічній галузі у виді початка.

Кукурудза має світове значення поряд із пшеницею і рисом. Вона культивується в Америці ще до відкриття її європейцями і зараз широко поширена в безлічі сортів, неї використовують на борошно, крупу, силос, із зародків одержують харчову олію. Виготовляють зерно, хлопья, столовий крохмаль.







Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 325. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия