Студопедия — Завдання. 25. Громадяни України Олена А
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Завдання. 25. Громадяни України Олена А






 

25. Громадяни України Олена А. та Степан П., відпочиваючи на о. Кіпр, побралися у місцевому православному храмі за церковним обрядом вінчання. Повернувшись до України, вони вирішили не реєструвати шлюб в органах РАГС. За два роки Олена А. та Степан П. припинили сумісне проживання. Розглядаючи відносини з Оленою А. та вінчання на о. Кіпр лише як романтичну пригоду, Степан П. одружився з Галиною С., шлюб було зареєстровано органами РАГС у встановленому порядку. Через півроку після одруження Степан П. загинув у ДТП, у зв’язку з чим було відкрито спадщину. Олена А. звернулася до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини із заявою про свої права на майно, яке було придбане у період її сумісного проживання зі Степаном П. – побутову техніку та легковий автомобіль.

Який з двох шлюбів мав юридичну силу? Чи обґрунтовані вимоги заявительниці? Яке рішення має прийняти нотаріус? Надайте письмову консультацію.

26. До юридичної консультації звернулися громадяни Італії Джованні та Марія А., які постійно мешкають в Україні. Марія та Джованні А. 10 років тому зареєстрували шлюб в Італії за італійським законодавством. Після переїзду на постійне місце проживання до України, де Марія А. мала родичів, подружжя вирішило розлучитися. У подружжя немає дітей та майнових спорів.

Проаналізуйте ситуацію та визначте належне до застосування право. До якого державного органу слід звернутися подружжю для розірвання шлюбу?

27. Протягом навчання у вищому навчальному закладі студенти Тетяна Л., громадянка України, та Фарис М., громадянин Йорданії, підтримували близькі стосунки. Тетяна Л. у 2007 р. народила позашлюбну дитину. Фарис М. не мав наміру укладати шлюб з Тетяною Л., не давав згоди на встановлення батьківства. Повернувшись на батьківщину, Фарис М. припинив надавати матеріальну допомогу на утримання та виховання сина.

Тетяна Л. звернулася до юридичної консультації із питанням, чи можливо в даній ситуації встановити батьківство та стягнути аліменти з Фариса М.

Надайте письмову консультацію.

 

28. Громадяни Казахстану подружжя К. – Тимур та Оксана – працювали у представництві казахської компанії в м. Києві. Під час проживання в Україні вони придбали у власність квартиру, автомобіль, будинок в приміській зоні та інше майно. У 2008 р. шлюб було розірвано, Оксана була відряджена компанією до Білорусі, а Тимур вирішив залишитися в Україні. За декілька місяців Тимур К. звернувся до суду з позовом про розділ майна, нажитого у шлюбі. Спільне майно складалося з:

— грошового вкладу на депозиті комерційного банку в розмірі 90 тис. грн;

— двокімнатної квартири;

— побутової техніки, отриманої в подарунок від родичів на річницю весілля;

— приміського будинку у Броварському районі Київської області.

Визначте належне до застосування право щодо кожного із зазначених об’єктів. Складіть проект рішення суду.

 

29. Громадянин України Ринат В. у 2005 р. зареєстрував шлюб з громадянкою Туреччини Айсу В. у м. Бахчисарай (АР Крим). Але подружнє життя не склалося, і у 2007 р. шлюб було розірвано в м. Істамбул (Туреччина) за мусульманським обрядом.

Чи буде визнане розлучення в Україні? Обґрунтуйте свою відповідь.

30. Громадяни України Іван та Ірина С. упродовж 8 років працювали в науково-дослідному інституті США за контрактом, там у них народилась донька Аліса. У 2008 р. подружжя загинуло в автомобільній катастрофі, дитина залишилася сиротою і перебувала у дитячому будинку м. Літл-Рок. Колишні колеги загиблого подружжя звернулися до Департаменту соціальної служби штату Арканзас (Arkansas Department of Health & Human Services) із заявою про усиновлення Аліси. Заява була розглянута та задоволена відповідно до законодавства штату.

Дід та бабка Аліси, що мешкали в Україні, звернулися до місцевого суду із заявою про визнання рішення про усиновлення недійсним і встановлення опіки над онукою.

Яке рішення має прийняти суд? Які правові наслідки буде мати рішення українського суду в США?

 

31. Громадянка України Олена Л. у 2000 р. виїхала на відпочинок та лікування до Ізраїлю, де вона познайомилась з громадянином Ізраїлю Олександром В., який запропонував їй не повертатися до України та укласти з ним шлюб. Шлюб було укладено на о. Кіпр і визнано в Ізраїлі. Олена Л. залишилась проживати з чоловіком у м. Хайфа.

Мати Олени у 2004 р. звернулася до суду із заявою про стягнення аліментів на своє утримання, оскільки вона стала інвалідом першої групи і не має достатньо коштів на проживання та лікування.

Якими нормативними актами регулюються спірні правовідносини? Яке рішення має прийняти суд?

 

Список нормативних актів

та літератури

 

Бурлай О.Є. Загальна характеристика Гаазьких конвенцій у сфері сімейного права // Шевченківська весна: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених, присвяченої 60-річчю Великої Перемоги. – Вип. ІІІ: У 2-х ч. – Ч.1. Гуманітарні науки. – К.: Логос, 2005. – С. 214-215.

Бурлай О. Є. Правовідносини подружжя в міжнародному приватному праві: Дис... канд. юрид. наук: 12.00.03. – Київ. нац. ун-т ім. Тараса Шевченка. – К., 2007. – 182 с.

 

Матеріали судової практики [4] [§]

 

1. Рішення Кельменецького районного суду Чернівецької області від 25.03.2008 р. у справі № 2-66/08 за позовом прокурора Кельменецького району Чернівецької області про позбавлення батьківських прав (реєстраційний № 1628544).

2. Заочне Рішення Печерського районного суду м. Києва від 25.04.2008 р. у справі № 2-508-1/08 про розірвання шлюбу (реєстраційний № 1771167).

3. Заочне рішення Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 31.07.2008 р. у справі № 2-1876 про розірвання шлюбу (реєстраційний № 2329080).

4. Рішення міськрайонного суду Черкаської області від 02.09.2008 р. у справі № 2-1783 про визнання права власності на частку у спільному майні подружжя (реєстраційний № 274258).

5. Рішення Інгулецького районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від у 13.03.2009 р. у справі № 2-49/09 про стягнення аліментів на утримання повнолітнього сина, який продовжує навчання (реєстраційний № 3168769).

 

Тема 10. Спадкові відносини в міжнародному

приватному праві

 

Питання для обговорення

 

1. Основні колізії у спадкуванні за МПП. Колізійні норми спадкового права в законодавстві України.

2. Міжнародно-правове регулювання спадкових відносин. Вашингтонська конвенція 1973 р. про одноманітний закон про форму міжнародного заповіту. Європейська конвенція 1972 р. про встановлення правил реєстрації заповітів.

3. Спадкові права іноземців в Україні.

4. Спадкові права українських громадян за кордоном.

5. Правовий режим відумерлої спадщини в МПП.

 







Дата добавления: 2015-08-27; просмотров: 791. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Концептуальные модели труда учителя В отечественной литературе существует несколько подходов к пониманию профессиональной деятельности учителя, которые, дополняя друг друга, расширяют психологическое представление об эффективности профессионального труда учителя...

Конституционно-правовые нормы, их особенности и виды Характеристика отрасли права немыслима без уяснения особенностей составляющих ее норм...

Толкование Конституции Российской Федерации: виды, способы, юридическое значение Толкование права – это специальный вид юридической деятельности по раскрытию смыслового содержания правовых норм, необходимый в процессе как законотворчества, так и реализации права...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия