Студопедия — Поняття про будову автомата (кулемета) і роботу його частин
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Поняття про будову автомата (кулемета) і роботу його частин






Автомат (кулемет) складається із наступних основних частин і механізмів (мал. 3):

- ствола зі ствольною коробкою, прицільним пристроєм, прикладом і пістолетною рукояткою;

- кришки ствольної коробки;

- затворної рами з газовим поршнем;

- затвору;

- зворотного механізму;

- газової трубки зі ствольною накладкою;

- ударно-спускового механізму;

- цівка;

- магазину.

Крім того, у автомата є дульне гальмо-компенсатор і багнет, а у кулемета - полум'ягаеник і сошка.

В комплект автомата (кулемета) входять: приладдя, ремінь і сумка (у кулемета дві сумки) для магазинів; в комплект автомата (кулемета) із складним прикладом крім цього входить чохол для автомата (кулемета) з кишенею для магазину, а в комплект автомата (кулемета) з нічним прицілом входить також нічний стрілецький приціл універсальний (НСПУ).

Автоматична дія автомата (кулемета) основана на використанні частини енергії порохових газів, що відводяться із каналу ствола в газову камору.

Розбирання і збирання автомата (кулемета)

Розбирання автомата (кулемета) може бути неповним і повним: неповне - для чищення, змащування і огляду автомата (кулемета); повне - для чищення при сильному забрудненні автомата (кулемета), після того як він був під дощем чи в снігу і при ремонті. Надмірно часто розбирати автомат (кулемет) шкідливо, оскільки прискорює зношування частин і механізмів.

Розбирання і збирання автомату (кулемету) здійснювати на столі або чистій підстилці; частини і механізми складати у порядку розбирання, бути з ними обережними, не класти одну частину на другу і не застосовувати надмірних зусиль і різких ударів. При збиранні автомата (кулемета) звіривши номера на його частинах; у кожного автомата (кулемета) номеру на ствольній коробці повинні відповідати номера на газовій трубці, затворній рамі, затворі, кришці ствольної коробки та інших частинах.

Навчання розбиранню і збиранню на бойових автоматах (кулеметах) дозволяється лише у виключних випадках і з дотриманням особливої обережності з частинами і механізмами.

Перед розбиранням кулемета, встановити його на сошку дульною частиною ліворуч, для чого звільнити ноги сошки від пружинної застібки і відвести сошку від ствола так, щоб її ноги займали фіксоване положення. В кінні розбирання кулемета скласти ноги сошки, для чого, утримуючи кулемет лівою рукою у вертикальному положенні, правою рукою притиснути їх до стволу і закріпити пружинною застібкою.

Порядок неповного розбирання автомата (кулемета):

Мал. 4. Від'єднання магазину

1) Від'єднати магазин. Утримуючи автомат (кулемет) лівою рукою за шийку прикладу або цівку правою рукою охопити магазин (мал. 4); натискаючи великим пальцем на застібку, подати нижню частину магазину вперед і від'єднати його. Після цього перевірити, чи нема патрону у патроннику, для чого опустити перевідник донизу, поставити його у положення "ЛВ" чи "ОД"; відвести ручку затворної рами назад, оглянути патронник, відпустити ручку затворної рами і спустити курок з бойового взводу.

При розбиранні автомата (кулемета) з нічним прицілом, після від'єднання магазина, від'єднати нічний приціл, для чого відвести ручку затискного пристрою вліво і назад, зсовуючи приціл назад, від'єднати його від автомата (кулемета).

2) Вийняти пенал приладдя із гнізда прикладу. Утопити пальцем правої руки кришку гнізда так.
щоб пенал під дією пружини вийшов із гнізда; відкрити пенал і вийняти із нього протирку, йоршик, викрутку і
виколотку.

У автоматів з прикладом, що складується, пенал носиться у кишені сумки для магазинів.

3) Від'єднати шомпол. Відтягти кінець шомпола від ствола так, щоб його головка вийшла з-під упора на основі мушки (мал. 5) і вийняти його. Якщо шомпол туго виходить, дозволяється користуватися виколоткою, яку слід вставити в отвір головки шомпола, відтягти від ствола кінець шомпола і вийняти його.

4) Від'єднати у автомата дульне гальмо-компенсатор, у кулемета полум'ягасник (мал. 6). Утопити викруткою фіксатор дульного гальмо-компенеатора (полум'ягасника). Звернути дульне гальмо-компенсатор (полум'ягасник) із різьбового виступу основи мушки (із ствола), обертаючи його проти годинникової стрілки. У випадку надмірно тугого обертання дульного гальма-компенеатора (полум'ягасника) дозволяється здійснювати відвертання його за допомогою виколотки (шомпола), вставленої у вікна гальма-компенеатора (щілини полум'ягасника).

5) Від'єднати кришку ствольної коробки. Лівою рукою обхопити шийку приклада, великим пальцем цієї руки натиснути на виступ направляючого стержня зворотнього механізму, правою рукою припідняти вгору задню частину кришки ствольної коробки (мал. 7), і від'єднати кришку.

Мал. 5. Від'єднання шомполу Мал. 6. Від'єднання полум'ягасника

Мал. 7. Мал. 8. Від'єднання зворотнього механізму

6) Від'єднати зворотній механізм. Утримуючи автомат (кулемет) лівою рукою за шийку приклада, правою подати вперед направляючий стержень зворотнього механізму до виходу його п'ятки із повздовжнього пазу ствольної коробки; підняти задній кінець направляючого стержня (мал. 8) і вийняти зворотній механізм з каналу затворної рами.

7) Від'єднати затворну раму із затвором. Продовжуючи утримувати автомат (кулемет) лівою рукою, правою відвести затворну раму назад до кінця, припиняти її разом із затвором (мал. 9) і від'єднати від ствольної коробки.

8) Від'єднати затвор від затворної рами. Взяти затворну раму у ліву руку затвором догори (мал. 10) і правою рукою відвести затвор назад, повернути його так, щоб ведучий виступ затвору вийшов із фігурного вирізу затворної рами, і вивести затвор вперед.

Мал. 9. Від'єднання затворної рами із затвором. Мал. 10. Від'єднання затвору від затворної рами

9) Від'єднати газову трубку із ствольною накладкою. Утримуючи автомат (кулемет) лівою рукою, правою одягнути пенал приладдя прямокутним отвором на виступ замикача газової трубки, повернути замикач від себе до вертикального положення (мал. 11) і зняти газову трубку з патрубка газової камори.

Мал. 11. Поворот замикача газової трубки за допомогою пеналу приладдя

Порядок збирання автомата (кулемета) після неповного розбирання:

1) Приєднати газову трубку зі ствольною накладкою. Утримуючи автомат (кулемет) лівою рукою, правою насунути газову трубку переднім кінцем на патрубок газової камори, щільно притиснути задній кінець ствольної накладки до ствола і повернути за допомогою пенала приладдя замикач на себе до входження його фіксатора у виїм на колодці прицілу.

2) Приєднати затвор до затворної рами. Взяти затворну раму у ліву руку, а затвор у праву і вставити його циліндричною часиною в канал рами, повернути затвор так, щоб його ведучий виступ увійшов у фігурний виріз затворної рами і просунути затвор вперед.

3) Приєднати затворну раму із затвором до ствольної коробки. Взяти затворну раму в праву руку так, щоб затвор утримувався великим пальцем у передньому положенні. Лівою рукою охопити шийку приклала, правою ввести газовий поршень в порожнину колодки прицілу і просунути затворну раму вперед на стільки, щоб відгини ствольної коробки увійшли у пази затворної рами, легким зусиллям притиснути її до ствольної коробки і просунути вперед.

4) Приєднати зворотній механізм. Правою рукою ввести зворотній механізм у канал затворної рами; стискуючи зворотню пружину, подати направляючий стержень вперед і, опустивши дещо донизу, ввести його п'яту у повздовжній паз ствольної коробки.

5) Приєднати кришку ствольної коробки. Вставити кришку ствольної коробки переднім кінцем у напівкруглий виріз на колодці прицілу; натиснути на задній кінець кришки долонею правої руки вперед і донизу так, щоб виступ направляючого стержня зворотнього механізму увійшов в отвір кришки ствольної коробки.

6) Спустити курок з бойового взводу ї поставити на запобіжник. Натиснути на спусковий гачок і підняти перевідник вгору до кінця.

7) Приєднати у автомата дульне гальмо-компенсатор, у кулемета - полум'ягасник. Навернути дульне гальмо-компенсатор (полум'ятасник) на різьбовий виступ основи мушки (на ствол) до упору. Якщо паз дульного гальма-компенсатора (полум'ягаеника) не співпав з фіксатором, необхідно відвернути дульне гальмо-компенсатор чи полум'ятасник (не більше одного оберту) до збігу пазу з фіксатором.







Дата добавления: 2015-08-29; просмотров: 522. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Классификация потерь населения в очагах поражения в военное время Ядерное, химическое и бактериологическое (биологическое) оружие является оружием массового поражения...

Факторы, влияющие на степень электролитической диссоциации Степень диссоциации зависит от природы электролита и растворителя, концентрации раствора, температуры, присутствия одноименного иона и других факторов...

Йодометрия. Характеристика метода Метод йодометрии основан на ОВ-реакциях, связанных с превращением I2 в ионы I- и обратно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия