Студопедия — ТЕМА 4. СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ ПРЕДПРИЯТИЕМ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 4. СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ ПРЕДПРИЯТИЕМ






Період розробки інноваційної стратегії включає наступні етапи:

– планування (складання плану реалізації мети і стратегії);

– визначення умов і організація (виявлення потреби в ресурсах для реалізації стадій інноваційного менеджменту, постановка завдань перед працівниками, організація роботи);

– виконання (проведення досліджень, здійснення розробок, реалізація планів);

– керівництво (контроль і аналіз, корегування дій, нагромадження досвіду, оцінка ефективності використання інновацій

– проектів, управлінських рішень тощо).

Цілі та пріоритети інноваційної діяльності визначаються виходячи із загальної стратегії підприємства, вони можуть відображати потреби розв’язання таких проблем:

кардинального підвищення якості виготовленої продукції забезпечення її конкурентоспроможності на вітчизняному і світовому ринку;

– розробки й широкого впровадження ресурсозберігаючих технологій (передовсім енергозберігаючих);

– скорочення до максимально можливого рівня затрат ручної праці, поліпшення умов і безпеки праці;

– здійснення всебічної екологізації виробництва з метою забезпечення належної охорони навколишнього середовища.

Типовий зміст програми інноваційної діяльності підприємства включає:

– науково–дослідні і проектно–конструкторські роботи;

– створення, освоєння нових і підвищення якості тих, що виготовляються, видів продукції;

– запровадження прогресивної технології, модернізація та автоматизація виробничих процесів;

– зведені результати здійснення заходів технічного розвитку.

Такий підхід у певній мірі забезпечує здійснення правильного вибору стратегічної програми і процесу впровадження інноваційної стратегії, що в кінцевому рахунку сприяє підвищенню ефективності всієї господарської діяльності.

 

3. Принципи планування інновацій

Управління інноваціями є складовою частиною інноваційної діяльності і вирішує питання планування і реалізації інноваційних проектів, розрахованих на значний якісний стрибок у виробництві, підприємництві, соціальній сфері. У широкому розумінні стратегічне управління пов'язано з процесом передбачення глобальних змін в економічній ситуації, пошуком і реалізацією великомасштабних рішень, що забезпечують його виживання і стійкий розвиток за рахунок виявлення майбутніх чинників успіху.

В управлінні інноваціями оперують складними цілями, що покликані вирішувати завдання:

• зіставлення існуючого стану з бажаним - функція ініціативи;

• вироблення керівних вимог до дії - інструмент управління;

• визначення критеріїв оцінки інформації і вибору альтернативи прийняття рішень;

• забезпечення безконфліктного співіснування осіб, що приймають рішення - інструмент координування;

• створення передумов.

 

Плануванню інновацій властиві принципи,що встановлюють загальніправила розроблення й ефективного функціонування цілей підсистеми в інноваційному менеджменті: єдність науково-технічних, соціальних і економічних завдань розвитку; наукової обґрунтованості й оптимальності рішень; домінування стратегічних аспектів; бюджетної збалансованості; комплексності, гнучкості й еластичності.

 

Принцип наукової обґрунтованості планування реалізується в умовах, коли воно базується на врахуванні законів і тенденцій науково-технічного й економічного розвитку, враховує об'єктивні умови і специфічні риси конкретного інноваційного підприємства. Рішень наукової обґрунтованості планування й оптимальності прийняття рішень підвищується в міру розвитку теорії інноваційного менеджменту й удосконалення методів планування інновацій.

 

Принцип домінування стратегічних об'єктів у плануванні випливає

з довгострокового характеру результатів, тривалого циклу здійснення інновацій і їхньої життєвої значущості для забезпеченняконкурентоспроможності інноваційного підприємства.

 

Комплексність планування інновацій означає системну пов’язаність усіх розроблюваних на інноваційному підприємстві планів. Система планування інновацій має складну структуру і охоплює підготовку різноманітних за цільовою спрямованістю і рівнем розроблення планів.

 

Принцип гнучкості й еластичності планування інновацій вимагає в забезпеченні динамічної реакції планів па відхилення в

процесіробіт або зміни внутрішніх і зовнішніх чинників. При цьому гнучкість планів характеризує їхню спроможність реагувати та прояв випадкових чинників в інноваційних процесах, ураховувати слабкі і сильні сторони інноваційного підприємства, а також спроможність відбивати ризики і шанси, властиві умовам ринкової економіки.

 

Безперервність планування інновацій має два аспекти: наступність і взаємозв'язок планів різноманітної тривалості; вимоїн постійного здійснення планових розрахунків відповідно до умов, що змінюються, і відхилень, що виникають. Планування інновацій обов'язково передбачає розроблення планів різноманітного прогнозування в часі: довго-, середньо- і короткострокових. Наявність планів різноманітної тривалості встановлює визначену періодичність їх формування, що перетворює планування в безупинний процес розроблення, деталізації, внесення змін і продовження планів.

Перелічені принципи складають методичну основу формування системи планування інновацій і відбиваються в складі, змісті, порядку і методах розроблення планів на інноваційному підприємстві.

4. Види планів інноваційного розвитку підприємства.

За цільовою орієнтацією розрізняють стратегічне й оперативне планування інновацій. Стратегічне планування як елемент стратегічного управління інноваціями полягає у визначенні місії організації на кожній стадії її життєвого циклу, формуванні системи цілей діяльності і стратегії поводження на ринках інновацій. При цьому проводяться глибокі маркетингові дослідження масштабні прогнозні розробки, оцінювання сильних і слабких сторін організації, ризиків і чинників успіху. Стратегічне планування, як правило, орієнтоване на п'ять і більше років. Воно спрямоване на створення нового потенціалу успішної діяльності інноваційного підприємства.

Далі слід перейти до вивчення ключових аспектів оперативного менеджменту. Оперативне планування інновацій має своїм завданням пошук і узгодження найефективніших шляхів і засобів реалізації прийнятої стратегії розвитку інноваційного підприємства. Воно передбачає формування продуктового-тематичного портфеля інноваційного підприємства, розроблення календарних планів, упорядкування бізнес-планів окремих проектів, виконаній розрахунків потрібних ресурсів, коштів і джерела їх покриття то що. Серед завдань оперативного планування інновацій - реалізація потенціалу організації у формі досягнутого прибутку, прибутків, обсягів реалізації й ін. Стратегічне й оперативне плануванні перебувають у діалектичній взаємодії і змістовно доповнюють од не одного в єдиному процесі інноваційного менеджменту. Обсяг планової роботи на інноваційному підприємстві характеризує предметна ознака. Відповідно до поділу праці за предмет кою ознакою на інноваційному підприємстві в окремі види планів виокремлюють планування НДДКР, виробництва, збуту, матеріально-технічного постачання, інформаційного забезпечення, фінансів, персоналу п інших предметних сфер інноваційного підприємства. Змістовний аспекту плануванні інновацій виявляється в таких видах планових розрахунків: продуктово-тематичному, техніко-економічному, кількісно-календарному.

Продуктово-тематичне планування інновацій полягає у формуванні перспективних напрямів і тематики НДДКР, підготовки програм і заходів щодо відновлення продукції, удосконаленні технології й організації виробництва на інноваційному підприємстві. На виробничій стадії інноваційних процесів цей вид планування передбачає розроблення й оптимізацію виробничих процесів інноваційного підприємства і цехів.

Техніко-економічне планування передбачає розрахунки матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, необхідних для виконання номенклатурно-тематичних завдань, а також оцінку економічних результатів і ефективності інноваційної діяльності інноваційного підприємства. Цей вид розрахунків охоплює фінансове планування, упорядкування бізнес-планів, бюджетне планування і т. п.

Календарне планування інновацій полягає в плануванні обсягів

робіт, завантаження підрозділів і виконавців; побудові календарних графіків проведення робіт з окремих проектів, усієї сукупності планованих робіт, завантаження устаткування і виконавців;

розподілі робіт з окремих календарних періодів. Залежно від періоду планування розрізняють плани довгострокові, орієнтовані на п’ять і більше років, середньострокові - до п'ятьох років і довгострокові, що охоплюють період до року.

 

5. Методи планування: пошук інноваційних ідей.

У складному блоці планування інноваційної діяльності варто особливо виділити методи планування,до яких можна віднести науково-технічне прогнозування, методи диверсифікації, портфельних матриць та ін. При цьому важливе значення має використання спеціальних методів і прийомів пошуку інноваційних ідей. Цей процес у сучасних умовах потребує постійної і достатньо суворі регламентації. Останнім часом у вітчизняній і закордонній практиці використовується велика кількість різноманітних методів йприйомів пошуку інноваційних ідей. Іх можна подати двома великими групами: пасивного й активного пошуку.

 

Методи пасивного пошуку:

- аналіз патентів;

- маркетингові дослідження;

- пропозиції по ліцензіях;

- пропозиції споживачів або замовників;

- пропозиції розроблювачів;

- пропозиції раціоналізаторів;

- пропозиції винахідників.

 

Методи активного пошуку:

1. Емпіричні методи:

- опитування спеціалістів;

- опитування споживачів;

- матеріали виставок і ярмарків;

- оцінювання публікацій.

2. Системно-логічні методи:

- морфологічний аналіз;

- функціонально-вартісний аналіз;

- “дерево” вирішення проблем.

3. Інтуїтивні методи:

- “мозкова атака”;

- методи синектики;

- метод Дельфі.

 

Використання різноманітних методів і прийомів пошуку інно­ваційних ідей поряд з постійним аналізом портфельних матриць стратегічного планування продуктової політики дає змогу інно­ваційних! підприємствам формувати велику кількість альтернатив­них інноваційних пропозицій до тематичного плану, що конку­рують між собою за наявними ресурсами інноваційного підпри­ємства й очікуваними результатами. За даними консалтингових фірм, для одного успішного інноваційного продукту в серед­ньому необхідно 58 різноманітних нових ідей. При цьому потрі­бно розглянути не менше 300 різноманітних варіантів і пропо­зицій. Тому дуже відповідальною стадією планування інновації: є стадія оцінювання пропозицій і добору найбільш актуальної тематики. У вітчизняній і закордонній практиці для вирішення цього завдання використовуються, як правило, різноманітні ме­тоди селекції конкуруючих пропозицій, що ґрунтуються на багатокритеріальному оцінюванні і двоступінчатому доборі перспективної тематики.

При управлінні інноваційною діяльністю на підприємстві доцільнішевикористовувати матричну, дивізіональну та лінійно-функціональну організаційні структури управління. Але при виборі структури управління необхідно враховувати такі критерії:

- розмір підприємства;

- ринкова и технологічна позиція підприємства;

- інноваційна стратегія, якої дотримується підприємство;

- резерв фінансових коштів;

- наявність науково-дослідного підрозділу.

ТЕМА 4. СТРУКТУРА И УПРАВЛЕНИЕ ПРЕДПРИЯТИЕМ







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 391. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия