Студопедия — Операції з об’єктами.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Операції з об’єктами.






Перетворення об’єктів.

Перетворенням або трансформацією об’єктів називають такі операції, як переміщення, поворот, дзеркальне відображення, масштабування, стискання і розтягування.

Інструмент Указатель застосовують не лише для вибору й переміщення об’єктів, але й для їх перетворення. Виділіть ним будь-який об’єкт, перетягніть один із кутових маркерів виділення – і розміри об’єкта буде змінено пропорційно. (Якщо ви хочете змінити ширину чи висоту об’єкта симетрично відносно центра, утримуйте під час перетягування маркера клавішу SHIFT, а за потреби збільшити об’єкт у ціле число разів – утримуйте клавішу CTRL).

Якщо об’єкт двічі повільно клацнути інструментом Указатель, то за периметром замість маркерів виділення з’являться маркери повороту і нахилу.

Інструмент Преобразование розташовано на панелі інструментів в одній групі з інструментами Форма, Размывающая кисть і Грубая кисть. Перетворення об’єктів можна здійснювати як за допомогою миші так і вводячи значення в поля панелі властивостей.

Вибрати режим цього інструмента можна, клацнувши одну з чотирьох кнопок: Свободное вращение, Отражение под свободным углом, Свободное маштабирование, Свободный скос.

Третій метод грунтується на використанні вікна Окно - Докеры - Трансформация или Монтаж - Трансформация (Преобразование). Зверху у цьому вікні містяться п’ять кнопок: Позиция, Вращение, Маштаб и отражение, Размер, Наклонить.

Практичні прави

Вправа 1

Намалюйте повітряну кульку, таку як на рис. в.

  1. Запустіть CorelDRAW і створіть новий документ. Намалюйте в ньому повітряну кульку (рис. а).
  2. Активізуйте інструмент Указатель (Вибір) і клацніть кульку. Навколо неї з'являться маркери виділення.
  3. Перемістіть правий бічний маркер праворуч, і форму кульки буде змінено (рис. б).
  4. Виберіть інструмент Преобразование (Перетворення) та вста­новіть для нього режим Свободиьій наклон (Вільний нахил).
  5. Виконайте операцію перетворення кульки — нахиліть її тро­хи праворуч (рис. в).
  6. Здійсніть ще кілька трансформацій кульки за допомогою ін­струмента Преобразование (Перетворення).

Вправа 2

У цій вправі ви намалюєте квітку, показану на рис. б.

  1. Запустіть CorelDRAW і створіть новий документ. Намалюйте невеличкий еліпс.
  2. Двічі клацніть створений об'єкт інструментом Указатель (Ви­бір). Навколо об'єкта з'являться двонапрямлені стрілки, а по­середині — невеличке коло з точкою, яка визначатиме центр обертання.
  3. За допомогою вказівника миші перетягніть це коло з центра на нижню частину еліпса (рис.а).
  4. Виконайте команду Упорядочить ► Преобразования ► Поворот (Впо­рядкування ► Перетворення ► Поворот).
  5. У вікні, що відкрилося праворуч, у поле Угол (Кут) введіть значення кута повороту — 30°. Клацніть кнопку Применить для дубликата (Застосувати до дублікату) одинадцять разів, і ви отримаєте малюнок квітки з дванадцятьма пелюстками, та­кий як на рис.б.
  6. Збережіть створений малюнок у файлі Квітка.ссіг.

Блокування об’єктів.

Блокування об’кта дає змогу уникнути випадкового перетворення. Виділивши об’єкт і вибравши команду Монтаж – Блокировать объект, ви не уможливлюєте зміну об’кта. Щоб скасувати блокування, виділіть об’єкт і виберіть команду Монтаж – Разблокировать объект.

Формування об’єктів складної форми.

В CorelDraw передбачено також набір команд для побудови об’єктів складної форми шляхом об’єднання простих фігур, їх перетину й виключення. Для створення складних зображень використовують команди формування об’єктів:

Объеденить – у разі об’єднання створюється нова фігура.

Исключить –видаляється частина об’єкта, яку перекриває інший об’єкт.

Пересечение – із області перекривання двох чи більше об’єктів створюється новий об’єкт.

Упрощение – видаляються всі невидимі частини об’єктів, перекриті іншими об’єктами.

Переднее минус задние – залишається лише та яастина верхньої фігури, яка нічого не перекриває.

Задние минус передние – залишається лише та яастина нижньої фігури, яку нічого не перекриває.

Создать новый объект, который окружает выбранные – виділені об’єкти об’єднуються в один.

Щоб відкрити вікно Формирование слід скористатися командою Окно – Докеры – Формирование или Монтаж - Формирование.

Групування і розгрупування об’єктів.

Для того щоб створити групу, виділіть відповідні об’єкти та застосуйте команду Монтаж –Группировать. Тепер об’єкти можна обробляти як один.

Кожний об’єкт у будь-який момент можна видозмінювати. Для цього його спочатку потрібно виділити інструментом Указатель за натиснутої клавіші CTRL.

Щоб скасувати групування, Виділіть групу і виконайте команду Монтаж – Разгрупировать.

Практична вправа

Вправа 3

У цій вправі ви намалюєте сніговика, такого як на рис. 12.14, в.

  1. Запустіть CorelDRAW і створіть новий документ.
  2. Виберіть інструмент Зллипс (Еліпс) і намалюйте шість кіл різного розміру (створюйте кожне коло, утримуючи клавішу Ctrl) — із них ви побудуєте зображення сніговика. Розмістіть кола так, щоб вони перетиналися (рис. а).
  3. Утримуючи клавішу Shift, виділіть усі об'єкти за допомогою інструмента Указатель (Вибір). На панелі властивостей клац­ніть кнопку Обьединить (Об'єднати). Результат виконання цієї операції показано на рис. б.
  4. Домалюйте необхідні декоративні деталі: за допомогою інстру­мента Свободная форма (Довільна форма) — шапку та ніс, а за допомогою інструмента Зллипс (Еліпс) — ґудзики та очі.
  5. Розфарбуйте сніговика, добираючи кольори на власний смак (рис в)(по бажанню).
  6. Згрупуйте та розгрупуйте об’єкти.

Створення кількох екземплярів об’єкта.

У результаті дублювання (копіювання) створюється ще один екземпляр вихідного об’єкта:

Дублювання з вимірюванням відстані: виділіть об’єкт і натисніть Ctrl+D або виберіть команду Правка – Дублировать. Буде створено дублікат об’єкта, розташований з невеликим зсувом відносно оригіналу. Якщо дублікат змістити, то при наступному дублюванню копія буде розташована на такій же відстані, як і попередній дублікат.

Просте дублювання: виділіть об’єкт і починайте його переміщати, не відпускаючи лівої кнопки миші, клацніть її праву кнопку. Поруч з курсором відобразиться знак «+». Тепер відпустіть ліву кнопу миші, перемістіть створену копію у потрібне місце.

Клонування об’єктів(доступне для нових версій CorelDRAW).

Клоном називають сукупність спеціальних копій об’єкта, які зберігають зв’язок зі своїм оригіналом. Оригінал, за яким створюється клон, називають керуючим об'єктом або етало­ном клону, а окремі зв'язані з ним екземпляри — елементами клону.

Клонами дуже зручно користуватися, коли в проекті, робота над яким триває, передбачено багаторазове повторення елементу (на­приклад, логотипу фірми, який потрібно розмістити посередині та в чотирьох кутах веб-сторінки). У цьому випадку достатньо змінити форму і колір лише керуючого об'єкта, елементи ж клону змінюватимуться автоматично.

Щоб клонувати об’єкт, виділіть його і виконайте команду Правка – Клонирование.

Змінення форми об'єктів

Удосконалюючи малюнок на папері, ви щоразу користуєтеся гум­кою і олівцем, щоб видалити непотрібні контури та створити нові. Щоб отримати у CorelDRAW об'єкт зі зміненою формою, його не потрібно будувати знову. Звісно, ви можете виконати перетворен­ня об'єкта, але у такий спосіб досягти потрібного результату не завжди видається за можливе. Доцільно застосувати інструменти, які дають змогу переміщувати та редагувати вузли об'єкта, розді­ляти об'єкт на частини й видаляти його фрагменти.

Перш ніж змінити форму об'єкта, його потрібно перетворити на криві. Для цього клацніть об'єкт правою кнопкою миші та вибе­ріть у контекстному меню команду Преобразовать в кривую (Пере­творити на криву).

Змінення форми кривої Безьє

Властивості вузлів, що визначають форму сегментів кривих Бе­зьє, можна змінити за допомогою інструмента Форма (Форма) У разі його вибору на панелі властивостей з'являються елементи керування, призначені для настроювання властивостей виділених замкнених чи незамкнених кривих. Доступність тих чи інших елементів керування визначається тим, яку ділянку кривої виділено.

Розбиття кривих

Для розбиття кривих ліній застосовують інструмент Нож(Ніж) На рис. 12.18 показано, якого вигляду набуває панель властивостей у разі вибору цього інструмента. Після клацання ним кривої буде утворено два вузли, не з'єднані між собою сегментом. Таким чином замкнену криву можна перетворити на незамкнену, а з незамкненої утворити два об'єкти.

Ліворуч на панелі властивостей розташовано кнопки, за допомо­гою яких задається режим роботи інструмента Нож (Ніж). Як­що клацнути кнопку Оставлять как один обьект (Залишати як один об'єкт) то відтята частина незамкненої кривої буде не новою кривою, а частиною вихідної. Проте якщо клацнути кнопку Авто­матическое закрьітие при разделении (Автоматичне закриття під час розділення) то в процесі роботи з інструментом точки кривої доведеться клацати не один раз, а двічі. Крім того, лінія, що з'єднує дві вказані точки, стане сегментом кривої.

Видалення фрагментів кривих

Для видалення фрагментів кривих застосовують інструмент Лас­тик (Ластик) Після їх видалення на незамкненій кривій утво­рюються розриви (рис. а), форму ж замкненої кривої буде змінено так, начебто крива «обтікає» траєкторію руху ластику (рис. б). Результати застосування інструмента ви побачите, коли відпустите кнопку миші. Взагалі його застосовують до тих самих об'єктів, що й інструмент Нож (Ніж).

Форма ластику (кругла чи квадратна) задається за допомогою кноп­ки Окружность/квадрат (Коло/квадрат) О на панелі властивостей. Розмір сторони квадратного ластику чи діаметр круглого встанов­люється в поліТолщина ластика (Товщина ластику). Клацанням кнопки Упрощение при стираний (Спрощення під час стирання) встановлюється режим згладжування кривої.

За потреби відновити форму кривої натисніть клавішу Esc, перш ніж відпустити кнопку миші. Якщо ж ви встигли її відпустити, скасуйте операцію повністю.

Використання інструмента Размазьівающая кисть

Цікаві ефекти можна отримати за допомогою інструмента Размазьі­вающая кисть (Пензель для розмазування). Його вплив на замкне­ну криву полягає у «витягуванні» чи «вдавлюванні» меж об'єкта пензлем еліптичної форми. Параметри інструмента можна задати на панелі властивостей.

Значення, вказане в полі Коэффициент затухання (Коефіцієнт затухання), визначає, як змінюватиметься розмір інструмента під час його переміщення. Якщо це значення дорівнює 0, то розмір залишиться незмінним. У разі додатних значень розмір збільшуватиметься, а у разі від'ємних — зменшуватиметься.

Форму кривої на рис. було змінено за різних значень коефіцієнта затухання. Для того щоб ви краще зрозумі­ли, як у своїх розробках використовувати ефект, створюваний інструментом Размазьівающая кисть(Пензель для розмазування), пропонуємо попрацювати з ним, задаючи різні параметри.

Використання інструмента Удаление виртуального сегмента

Інструмент Удаление виртуального сегмента (Видалення віртуального сегмента) призначений для видалення фрагментів кривої, що визначаються точками її перетину з іншими об'єктами. Видалити такий фрагмент дуже легко: достатньо клацнути його згаданим інструментом.

Вправа 4

У цій вправі ви намалюєте восьминога, такого як на рис.в.

  1. Запустіть CorelDRAW і створіть новий документ.
  2. Виберіть інструмент Многоугольник (Багатокутник). На пане­лі властивостей в полі Число вершин или сторон многоу гольника (Кількість вершин або сторін багатокутника) введіть число 8. Перемістіть вказівник миші в робочу область і побудуйте вось­микутник (рис. а).
  3. Для подальшої роботи об'єкт потрібно виділити. Виберіть інст­румент Форма (Форма), перемістіть вказівник миші до одного з вузлів восьмикутника (не плутайте з маркерами виділення, що розміщені в кутах і посередині прямокутного контуру, який охоплює об'єкт), і за натиснутої лівої кнопки миші пе­ремістіть вказівник до центра, щоб об'єкт перетворився на восьмикутну зірку (рис. б).
  4. Перемістіть вказівник миші до будь-якого вузла, розкрийте контекстне меню та виберіть у ньому команду Преобразовать в кривую (Перетворити на криву).
  5. Утримуючи кнопку миші, перемістіть вузол, щоб зовнішній вигляд об'єкту змінився. Для корекції вигляду об'єкта роз­міщуйте вказівник миші на прямих відрізках, розкривайте контекстне меню та додавайте вузли.
  6. Перемістіть вказівник миші до вузла і, змінивши його місце роз­ташування, остаточно скоригуйте вигляд об'єкта (рис. в). За потреби додайте ще кілька вузлів і змініть вигляд кривої на власний смак.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 623. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Кран машиниста усл. № 394 – назначение и устройство Кран машиниста условный номер 394 предназначен для управления тормозами поезда...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия