Студопедия — Сучасні інформаційні технології та їх класифікація
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сучасні інформаційні технології та їх класифікація






1. Порівняйте:

1) і ; 2) і .

2. Виконайте дії:

1) ; 3) ;

2) ; 4) .

3. Розв’яжіть рівняння:

1) ; 2) .

4. Швидкість катера за течією річки дорівнює км/год, а власна швидкість катера - км/год. Знайдіть швидкість катера проти течією.

5. Запишіть у метрах і обчисліть:

1) м - см; 2) км + м.

6. Ламана складається з трьох ланок. Довжина першої ланки дорівнює см, що на см більше за довжину другої ланки і на см менше від довжини третьої. Чому дорівнює довжина ламаної?

7. Напишіть три числа, кожне з яких менше від і більше за .

8. Які цифри можна поставити замість зірочок, щоб утворилася правильна нерівність (у правій і лівій частинах нерівності зірочкою позначено одну й ту саму цифру):

1) ; 2) ?

 

Контрольна робота

з дисципліни «Управлінські інформаційні системи в обліку, аналізі та аудиті»

 

Варіант - (Б, В, Й, О, Ф)

Сучасні інформаційні технології та їх класифікація

 

Будь-яка інформаційна система характеризується наявністю технології перетворення вихідних даних у результатну інформацію. Такі технології прийнято називати інформацій­ними. Інформаційна технологія не може існувати окремо від технічного і програмного сере­довища. Термін "інформаційні технології" відображає величезну кількість різноманітних технологій у різних комп'ютерних середовищах і предметних галузях.

Технологія в широкому розумінні слова - наука про виробництво матеріальних благ, яка включає в себе три аспекти: інформаційний, інструментальний і соціальний.

В вузькому промисловому розумінні технологія - послідовність дій над предметом праці з метою одержання кінцевого продукту.

Поняття "інформаційна технологія" виникло у XX ст. в процесі становлення інформа­тики. Особливістю інформаційних технологій є те, що в них і предметом і продуктом праці є інформація, а знаряддями праці - засоби обчислювальної техніки та зв'язку. Інформаційна технологія як наука про виробництво інформації виникла тому, що інформація стала розгля­датися як повністю реальний виробничий ресурс поряд з іншими матеріальними ресурсами. Причому виробництво інформації і її верхнього рівня - знань має вирішальний вплив на мо­дифікацію і створення нових промислових технологій.

Під інформаційною технологією (ІТ) розуміють систему методів і способів пошуку, збору, накопичення, зберігання і обробки інформації на основі застосування обчислювальної техніки.

В інформаційній технології можна виділити дві характерні риси: а) здатність за запи­том генерувати інформаційний продукт; б) засоби доставки цього інформаційного продукту в зручний час і в зручній для користувача формі.

Кожна інформаційна технологія орієнтована на обробку інформації певних видів: да­них (системи програмування й алгоритмічні мови, системи управління базами даних (СУБД), електронні таблиці); текстової інформації (текстові процесори і гіпертекстові системи); ста­тичної графіки (графічні редактори); знань (експертні системи); динамічної графіки, анімації, відеозображення, звуку (інструментарій створення мультимедійних додатків, що включає засоби анімації і управління відеозображенням і звуком). Інформаційні технології відрізня­ються за типом інформації, що обробляється, але можуть і об'єднуватися, утворювати інтег­ровані системи, що включають різні технології.

Автоматизовані інформаційні технології в обліку - людино-машинна система фун­кціонування на базі локальних обчислювальних мереж: та інших сучасних засобів обчислюва­льної техніки, що забезпечують автоматизоване виконання функцій бухгалтерського обліку.

Інформаційні технології в своєму розвитку пройшли довгий шлях, кожний етап якого характеризувався своїми засобами обробки інформації та інформаційними носіями. Сучас­ний рівень розвитку інформаційної технології має назву "нової інформаційної технології", ознаки якої - розподілена комп'ютерна техніка, розвинуті комунікації, діалоговий режим спі­лкування користувача з комп'ютером.

Сучасна інформаційна технологія дає змогу інтегрувати різноманітні функції обробки інформації на одному робочому місці, включаючи розрахункові, довідково-інформаційні, сервісні. Системи, побудовані за принципами сучасної інформаційної технології, гнучко реа­гують на зміни у складі функцій та розв'язуваних ними задач в алгоритмах розрахунку, в ін­формаційних потребах користувачів. Інтерактивний режим роботи системи забезпечує задо­волення інформаційних потреб користувачів, оперативний обмін інформацією та реагування на запити. Характерними для нової інформаційної технології є:

- робота користувача в режимі маніпулювання даними;

- наскрізна інформаційна підтримка на всіх етапах проходження і'ї на основі інтегро­ваної бази даних;

- безпаперовий процес підготовки документа, при якому на папері фіксується лише його кінцевий варіант.

В умовах нової інформаційної технології стають можливими колективне формування та заповнення документів та адаптивна перебудова форм і способу надання інформації у процесі розв'язання задачі.

В умовах ринкової економіки основною функцією будь-якого підприємства є випуск продукції (надання послуг) з метою отримання прибутку. Система, що дозволяє автоматизу­вати збирання, підготовку та обробку інформації, є однією з необхідних складових частин бізнесу. Максимально ефективною автоматизованою системою є комплексна автоматизована система тобто така, яка охоплює всі взаємопов'язані багатогранні бізнес-процеси, всі аспекти внутрішньої і зовнішньої господарської діяльності.

Одне із значень терміну "система" - це сукупність елементів, які працюють разом при виконанні завдання. її різновидом є інформаційна система - організований набір елементів, що збирає, обробляє, передає, зберігає та надає дані. Інформаційна система складається із людей, обладнання, процесів, процедур, даних та операцій.

Але використанням засобів обчислювальної техніки поняття інформаційної системи не вичерпується. Інформаційну систему слід розуміти значно глибше. Термін "система " тут треба вживати в двох розуміннях: а) як деякий метод, суть якого - в раціональному поєднанні і впорядкованості всіх елементів в часі і просторі таким чином, що кожний з них сприяє ус­піху діяльності всього об'єкта. З таким трактування пов'язано розуміння координації і син­хронізації дій персоналу управління, поєднаних з метою досягнення поставлених цілей; б) як об'єкт, який має досить складну, певним чином впорядковану внутрішню структуру (напри­клад, виробничий процес).

Кожна інформаційна система включає в себе наступні компоненти:

- структура системи - множина елементів системи і взаємозв'язків між ними, напри­клад, організаційна і виробнича структура підприємства;

- функції кожного елемента системи. Приклад: управлінські функції - прийняття рі­шень в певних структурних підрозділах підприємства;

- вхід і вихід кожного елементу і системи в цілому. Приклад: матеріальні або інфор­маційні потоки, які надходять в систему або вводяться нею;

- мета і обмеження системи та її окремих елементів. Приклад: досягнення максималь­ного прибутку; фінансові обмеження.

Управлінська інформаційна система - це сукупність економіко-математичних ме­тодів і моделей, технічних, програмних, технологічних засобів і рішень, а також спеціалістів, призначена для обробки інформації і прийняття управлінських рішень.

Оскільки в народному господарстві, у тому числі й в аграрному секторі, є багато об'­єктів управління, то існує й багато управлінських інформаційних систем для них. їх можуть класифікувати за різними ознаками: рівнем управління (вищий, середній, оперативний); ви­дом керованого ресурсу (матеріальні, трудові, фінансові й інформаційні ресурси); сферою застосування (банківські інформаційні системи, статистичні, податкові, бухгалтерські, фон­дового ринку, страхові тощо); функціями і стадіями управління.

З погляду рівня механізації управлінські системи можуть бути не механізовані, меха­нізовані, автоматизовані і автоматичні. Для економічних об'єктів важко створити автома­тичні системи управління (тобто такі, які б функціонували без участі людини), тому протя­гом останніх ЗО років основна увага приділялась організації автоматизованих систем управ­ління (АСУ).

За видом управлінського процесу (організаційний, економічний, технологічний) сис­теми класифікують так: організаційно-економічні, організаційно-технічні і технологічні.

Організаційно-економічні АС забезпечують ефективне функціонування економічних об'єктів (підприємств, організацій, об'єднань і т. ін.), являючи собою сукупність адміністра­тивних, економіко-математичних, технічних та інших засобів. Такі системи ще називають управлінськими.

За функціональним призначенням і рівнем автоматизації процесів управління серед традиційних управлінських автоматизованих систем розглядають інформаційно-пошукові (ІПС), системи підтримки прийняття рішень (СППР), інтелектуальні (ІнС).

Інформаційно-пошукові системи призначені для пошуку в своїх сховищах необхідних документів і даних. До їх класу можна віднести також інформаційно-довідкові системи.

Інтелектуальні системи - це системи, що здатні самостійно виконувати роботу, при­таманну складній розумовій діяльності людини.

Системи підтримки прийняття рішень - інтерактивні комп'ютерні системи, ш;о при­значені для полегшення, прискорення і поліпшення обґрунтування різних видів управлінсь­ких рішень, що приймаються у слабоструктурованих і неструктурованих системах.

За ступенем централізації обробки інформації ІС поділяють на централізовані, децен­тралізовані та інформаційні системи колективного використання.

Автоматизовані інформаційні системи можна класифікувати також, поділяючи їх на покоління. Розрізняють три покоління ІС.

До інформаційних систем першого покоління належать системи з позадачним підхо­дом до обробки даних.

Інформаційні системи другого покоління використовують концепцію, згідно з якою розглядаються спільні для всіх задач бази даних, а для зв'язку баз даних з прикладними про­грамами спеціальних програм - системи управління базами даних (СУБД).

Інформаційні системи третього покоління - це СППР, в яких спільні не тільки бази даних, а й бази моделей (математичне забезпечення).

 







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 710. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Понятие массовых мероприятий, их виды Под массовыми мероприятиями следует понимать совокупность действий или явлений социальной жизни с участием большого количества граждан...

Лечебно-охранительный режим, его элементы и значение.   Терапевтическое воздействие на пациента подразумевает не только использование всех видов лечения, но и применение лечебно-охранительного режима – соблюдение условий поведения, способствующих выздоровлению...

Тема: Кинематика поступательного и вращательного движения. 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью, проекция которой изменяется со временем 1. Твердое тело начинает вращаться вокруг оси Z с угловой скоростью...

Условия приобретения статуса индивидуального предпринимателя. В соответствии с п. 1 ст. 23 ГК РФ гражданин вправе заниматься предпринимательской деятельностью без образования юридического лица с момента государственной регистрации в качестве индивидуального предпринимателя. Каковы же условия такой регистрации и...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия