Студопедия — Концептуальні засади і принципи побудови управлінських інформаційних систем
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Концептуальні засади і принципи побудови управлінських інформаційних систем






 

Інформаційні системи характеризуються наявністю функціональної і забезпечуючої частини, відповідно до поділу системи на складові частини - підсистеми, що знаходяться у певних відносинах одна з одною. Множина таких відносин разом з елементами утворюють структуру інформаційної системи.

Функціональна частина УІС фактично є моделлю системи управління об'єктом. В УІС економічного характеру вирізняють такі функціональні підсистеми: нормування, планування та прогнозування (оперативного, поточного, перспективного), обліку і контролю, аналізу, регулювання.

Забезпечуюча частина УІС складається з інформаційного, технічного, математично­го, програмного, правового, організаційного, лінгвістичного забезпечення.

Інформаційне забезпечення - сукупність реалізованих рішень щодо обсягів, розміщен­ня і форм організації інформації, яка циркулює в системі.

Технічне чи програмне забезпечення - сукупність технічних чи програмних засобів, що використовуються при функціонуванні системи.

Математичне забезпечення - сукупність математичних методів, моделей і алгоритмів обробки інформації, використовуваних при створенні системи.

Організаційне забезпечення - сукупність документів, що регламентують діяльність пе­рсоналу при функціонуванні системи.

Лінгвістичне забезпечення - сукупність мовних засобів для формалізації природної мови, побудови та поєднання інформаційних одиниць при спілкуванні персоналу із засобами обчислювальної техніки.

Правове забезпечення - сукупність норм, що регламентують правові стосунки при фу­нкціонуванні системи і юридичний статус результатів її функціонування.

На практиці виокремлюють і такі підсистеми: кадрового, технологічного і ергономіч­ного забезпечення, управління збутом продукції, управління матеріально-технічним поста­чанням та ін.

Управлінські інформаційні системи відіграють значну роль на сучасних підприємст­вах. Вони безпосередньо впливають на планування і прийняття управлінських рішень, номе­нклатуру і технологію виготовлення та реалізації товарів і послуг.

Діяльність господарського суб'єкта базується на трьох компонентах: системі управ­ління підприємством; його економічній системі та інформаційних технологіях, що викорис­товуються як інструментарій двох попередніх компонентів. Центральною ланкою управлін­ської інформаційної системи підприємства є бухгалтерська інформаційна система, де хроно­логічно і систематично накопичуються і оброблюються дані, пов'язані з обліком, контролем, плануванням, аналізом і регулюванням. На основі цих даних формується інформація про ро­боту підприємства, порівнюються фактичні показники і нормативні, формулюються глоба­льні і локальні напрями діяльності, розроблюються пропозиції по встановленню причин від­хилень і коригуванню результатів, здійснюється прогнозування ефективності політики управління підприємством.

Характерними ознаками управлінських інформаційних систем великих підприємств є:

- тривалий життєвий цикл; різноманітність апаратного забезпечення, що використову­ється, життєвий цикл якого менше, ніж у системи, що створюється;

- різноманітне програмне забезпечення; масштабність і складність задач, що вирішу­ються;

- перетин безлічі різних предметних областей;

- територіальний розподіл і відповідно до цього орієнтація на використання локальних і глобальних обчислювальних мереж для обміну і обробки інформації.

При організації таких систем виникають проблеми, пов'язані з сумісністю програмно­го забезпечення, безпекою інформації, незалежністю від апаратних і програмних платформ, розмежуванням доступу до інформаційних ресурсів.

В розвинутих країнах використовують декілька концепцій УІС.

1. Система управління ресурсами підприємства (часто використовують наступні абре­віатури: MRP (Material Requirements Planning) - планування матеріальних потреб, MRPII (Manufacturing Resource Planning) - планування виробничих ресурсів, ERP (Enterprise Re­source Planning) - планування ресурсів підприємства).

2. Система управління логістикою (SCM - Supply Chain Management - управління ка­налами постачання).

3. Система управління даними про вироби на промислових підприємствах (PDM - Product Development Management - управління збиранням виробів).

4. Система автоматизованого проектування та технологічної підготовки виробництва (CAD/CAM - Computer-Aided Design/Manufacturing - автоматизоване проектування та вироб­ництво).

5. Система документообігу (docflow - потік документів).

6. Інформаційна автоматизована система бухгалтерського обліку (AIS -Accounting In­formation System). Інформаційна система бухгалтерського обліку підтримує дві основні бізнес-функції: реєстрацію господарських операцій та підтримку прийняття рішень. Це час­тина інформаційної системи, що має відношення до оцінки, аналізу та прогнозування доходу, прибутку та інших економічних подій на підприємстві в цілому та в його підрозділах окремо.

7. Система представлення даних для аналізу керівництвом (MIS -Management Infor­mation Systems).

8. Системи організації робочого простору (wordflow).

9. Середовище Internet/Intranet.

10.Система електронної комерції (e-commerce).

11.Спеціалізовані програмні продукти або системи для вирішення інших задач. Зараз для українських підприємств найбільш актуальними є дві концепції УІС, які вже

стали стандартами: планування виробничих ресурсів (MRPII) і планування ресурсів підпри­ємства (ERP). Вони представляють собою набори загальних правил, сформульованих відпо­відно на початку 80-х і 90-х років XX ст. Американським товариством з управління вироб­ництвом і запасами (American Production and Inventory Control Society, APICS), що об'єднує основних діючих осіб американської промисловості. За цими правилами має проводитись планування і контроль різних стадій виробничого процесу: визначення потреб у сировині, закупці, завантаженні потужностей, розподілі ресурсів тощо.

Концепція планування виробничих ресурсів (MRPII - Manufacturing Resource Plan­ning) - методологія детального планування виробництва підприємства, що включає облік, планування завантаження виробничих потужностей, планування потреб у всіх ресурсах ви­робництва (матеріалах, сировині, комплектуючих, обладнанні, персоналі), планування виро­бничих затрат, моделювання ходу виробництва, його облік, планування випуску готових ви­робів, оперативне коригування плану і виробничих завдань.

Планування ресурсів підприємства (ERP -Enterprise Resource Planning) - це сучасна концепція, що є розвитком MRPI1. Вона дозволяє відслідковувати не лише виробничі, але й інші ресурси підприємства (фінансові, збутові тощо). Ця концепція має більшу функціональ­ність, в ній значну увагу приділяють фінансам і засобам підтримки прийняття рішень. Вона забезпечує можливість планувати і управляти не тільки виробничими процесами, але й всією діяльністю підприємства, досягнути оптимізації останньої за ресурсами і часом.

Сучасна система управління підприємством, що відповідає концепції планування ре­сурсів підприємства (ERP), включає:

- управління ланцюжком постачань (Supply Chain Management, SCM, раніше - DRP, Distribution Resource Planning);

- удосконалене планування і складання розкладів (Advanced Planning and Scheduling,

APS);

- модуль автоматизації продаж (Sales Force Automation, SFA);

- автономний модуль, відповідальний за конфігурування (Stand Alone Configuration Engine, SCE);

- остаточне планування ресурсів (Finite Resource Planning, FRP);

- бізнес-інтелект (Business Intelligence, Bl), технологію оперативної аналітичної обро­бки (Online Analytic Processing, OLAP);

- модуль електронної комерції (Electronic Commerce, EC);

- управління даними про виріб (Product Data Management, PDM).

Досить часто властивості концепції планування ресурсів підприємства (ERP) реалізу­ються не однією інтегрованою системою, а деяким комплектом програмного забезпечення. В основі такого комплекту, як правило, лежить базовий пакет, до якого через відповідні інтер­фейси підключені спеціалізовані продукти третіх фірм.

В останні роки спостерігається тенденція інтенсивного розвитку технологій управління, що спрямовані на удосконалення взаємодії з суб'єктами, що є зовнішніми щодо підпри­ємства і його виробничої ланки тобто з замовниками, постачальниками, партнерами тощо. Дані інформаційні системи базуються на управлінні повним циклом випуску продукції, від її проектування з врахуванням вимог замовника до гарантійного і сервісного обслуговування.

Такими технологіями в сучасних умовах є: CSRP (Customer Synchronized Resource Planning) - планування ресурсів синхронно зі споживачем; SCM (Supply Chain Management) - управління каналами постачання; CRM (Customer Relationship Management) - управління вза­ємодією з клієнтами.







Дата добавления: 2015-09-19; просмотров: 1259. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.043 сек.) русская версия | украинская версия