Студопедия — Основні групи загальних методів.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Основні групи загальних методів.






 

В методології наукових досліджень виділяють два різні пізнання: емпіричний та теоретичний. Емпіричний - це спо­стереження та експеримент, а також групування, класифікація та опис результатів дослідження. Теоретичний - це побудова та розвиток наукових гіпотез і теорій, формулювання законів та виведення з них логічних наслідків, порівняння різних гіпо­тез і теорій. Відповідно до цього і класифікуються методи до­сліджень. Найбільш поширеним є поділ всіх методів на загальнонаукові та конкретно-наукові методи дослідження.

Загальнонаукові методи використовуються в теоретичних і емпіричних дослідженнях. Їх умовно можна поділити на три групи:

- методи, що використовуються на теоретичному рівні дослідження (індукція, дедукція, системний підхід);

- методи, що використовуються як на теоретичному, так і на емпіричному рівнях дослідження (формалізація, абстрагування, аналіз і синтез, аналогія, конкретизація, моделювання);

- методи емпіричного дослідження (спостереження, експеримент, порівняння, вимірювання).

Грані між вищеозначеними групами обкреслені досить розпливчасто. Методи, що використовуються на теоретичному рівні дослідження:

Індукція - метод дослідження, при якому загальний ви­від про ознаки множини елементів робиться на підставі ви­вчення цих ознак у частині елементів однієї множини. Це рух думки від одиничного до загального, від знання меншого ступеня спільності до знання більшого ступеня спільності. Напри­клад, в складі підприємства п'ять цехів і всі вони виконали виробничий план. Індуктивний висновок - підприємство зага­лом виконало план. Інший приклад: вивчаються чинники, що негативно вплинули на рівень продуктивності праці в кожно­му окремому цеху, а відтак узагальнюються в цілому по під­приємству, до складу якого входять ці цехи.

Дедукція - метод логічного умовиводу від загального до окремого, тобто спочатку вивчається стан об'єкта загалом, а вже потім його складових елементів. Стосовно попередньому прикладу спочатку аналізується продуктивність праці загалом по підприємству, а пізніше по його виробничих підрозділах.

Індукція та дедукція перебувають в єдності та взаємо­зв'язку, вони є нерозривними внутрішніми протилежностями процесу мислення і тому є обов'язковими для дослідників.

Системний підхід - це вивчення об'єкта дослідження як сукупності елементів, що утворюють систему. В наукових до­слідженнях він передбачає оцінку поведінки об'єкта як систе­ми з усіма чинниками, що впливають на його функціонування. Цей метод широко використовується в економічних дослі­дженнях при комплексному вивченні діяльності підприємств та галузі загалом, визначенні пропорцій розвитку і т.п.

Як відомо, у розвинених країнах світу вивчають комплексні системи ринкових відносин — попит, альтернативні пропонування товарів, аналіз витрат, їхня ефективність тощо. Використовуючи метод системного аналізу, спочатку визначають весь склад змінних параметрів, хоча не всі вони можуть мати кількісну оцін­ку. Потім виконується групування цих даних за характерними ознаками і, використовуючи відповідні математичні та комп’ю­терні методи, виявляється ступінь впливу кожної групи факторів на досліджуваний процес. За допомогою системотехнічного методу розв’язуються проблеми екологізації навколишнього середовища в конкретних містах чи регіонах, перспективи підготовки науково-дослідних кадрів відповідно до потреб суспільства, транс­портне завдання тощо. Для цього в дослідницькій роботі використовуються методи дерева цілей, сітьові методи, методи з оберненими зв’язками, ітерації (повторне проведення операцій зі зміною параметрів на уточнені), дослідження операцій тощо.

Методи, що використовуються як на теоретичному, так і на емпіричному рівнях дослідження:

Формалізація (від лат. formalis — cкладений за певною формою) - метод дослідження об'єкта шляхом представлення його елементів у вигляді спеціальної символіки, наприклад, представлення собівартості у вигляді певної формули, в якій за допомогою обраних символів показуються елементи та статті витрат. Тобто, це певний перехід від реального об’єкта дослідження до його знакової моделі, у процесі якого всі змістові терміни і тверд­ження теорії замінюються логічними або математичними символами і формулами. Метод формалізації має певні переваги перед іншими методами наукового пізнання. Він забезпечує повноту огляду певної галузі проблем, узагальненість підходу до їх розв’язання; ґрунтується на використанні штучної мови, тобто певної символіки, яка забезпечує «згортання» інформації про об’єкт дослідження, її чіткість і стислість; дає можливість шляхом приписування окремим символам і системам певних властивостей уникнути багатозначності (полісемії) термінів; технологізує процес наукового дослідження способом формального оперу­вання зі знаковою моделлю.

Штучні мови, що використовуються у формалізації, порівняно з природною мовою більш самостійні й незалежні від матеріального носія знака. Операції з природними мовними знаками є змістовими, а операції зі знаками штучної мови мають формальний характер.

Абстрагування (від лат. abstractio — віддалення) - метод відкинення, що дозволяє пере­ходити від конкретних предметів до загальних понять та зако­нів розвитку. Він використовується в економічних досліджен­нях для перспективного планування, коли на підставі вивчен­ня роботи підприємств за минулий період прогнозується роз­витокгалузі чи регіону на майбутній період. Процес абстрагування є складним, двоступеневим: спочатку відокремлюються суттєве від несуттєвого, загальне від одиничного, важливе від неважливого, а потім установлюється незалежність або слабка залежність об’єкта пізнання від певних факторів для того, щоб відвернутися від них.

На практиці розрізняють такі види абстрагування: отото­жнення, що передбачає утворення понять шляхом об'єднання предметів, які пов'язані за своїми особливостями і утворюють окремий клас; ізолювання, тобто виділення властивостей, що невідривно пов'язані з предметами; конструктивізація, тобто відвертання від непевності меж реальних об'єктів; допущення потенційної можливості.

Є певна різниця між поняттями «абстрагування» і «абстракція»: перше з них відображає процес, а друге — наслідок абстрагування. Абстрагування може застосовуватись як до реальних, так і до абстрактних об’єктів, тобто до результатів попереднього абстрагування.

Аналіз - метод пізнання за допомогою розчленування або розкладання предметів дослідження (об'єктів, властивос­тей) на складові частини. Тому аналіз є основою аналітичного методу дослідження. Кожна з виділених частин аналізується окремо в межах єдиного цілого. Аналіз має істотне практичне значення в процесі економічних досліджень. Результатом ана­літичного розчленування є різні групування, які широко вико­ристовуються в теоретичних та економічних працях та еконо­мічній практиці.

Після вивчення окремих складових частин явища їх потрібно узагальнити, відтворити цілісну картину. Інакше кажу­чи, аналіз повинен бути доповнений його протилежністю - синтезом.

Синтез - метод вивчення об'єкта в його цілісності, в єд­ності та взаємному зв'язку його частин. Він передбачає поєд­нання окремих частин, окремих сторін предмета дослідження в єдине ціле.

Аналіз і синтез взаємопов'язані, вони являють собою єд­ність протилежностей. Розрізняють такі види аналізу і синте­зу: прямий або емпіричний, який використовують для виді­лення окремих частин об'єкта, виявлення його властивостей, найпростіших вимірювань тощо; зворотний або елементарно-теоретичний метод, що ґрунтується на уявленнях про причинно-наслідкові зв'язки різних явищ; структурно-генетичний метод, що включає виділення в складному явищі таких елементів, які мають істотний вплив на інші сторони об'єкта.

Аналогія - метод наукового пізнання (дослідження), за допомогою якого досягається знання про предмети та явища на підставі того, що вони мають подібність з іншими. Цей ме­тод ґрунтується на подібності деяких сторін різних предметів і явищ. Наприклад, продуктивність праці в об'єднанні підпри­ємствможе досліджуватися не по кожному підприємству, а тільки по вибраних в якості аналогу, що випускають однакову продукцію і мають однакові умови для її випуску. При цьому отримані результати поширюються на всі аналогічні підпри­ємства. Варто зазначити, що ймовірність (вірогідність) умови­водів за аналогією залежить від кількості подібних ознак у по­рівнюваних явищах (чим більше таких ознак, тим більшу ймовірність має висновок, і він підвищується, якщо зв'язок вивідної ознаки з якоюсь іншою ознакою відомий більш або менш точно). Аналогія тісно пов'язана з моделюванням або модельним експериментом.

Конкретизація - метод дослідження предметів в усій їх різнобічності, в якісній різноманітності реального існування на відміну від абстрактного, відірваного вивчення предметів. При цьому досліджується стан предметів у зв'язку з певними умовами їх існування та історичного розвитку. Так, наприклад, перспективи розвитку певної галузі чи регіону визнача­ються на підставі конкретних розрахунків використання нової техніки та технології, збалансованості трудових і матеріаль­них ресурсів тощо.

Моделювання (від фр. modeler — ліпити, формувати) - метод наукового пізнання, що ґрунту­єтьсяна заміні досліджуваного предмета, явища на його ана­лог, модель, що має істотні риси оригіналу. Модель — це замісник об’єкта пізнання. В економічних до­слідженнях широко використовується економіко-математичне моделювання, коли модель та її оригінал описуються тотож­ними рівняннями та досліджуються з використанням ЕОМ.







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 2469. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

Сосудистый шов (ручной Карреля, механический шов). Операции при ранениях крупных сосудов 1912 г., Каррель – впервые предложил методику сосудистого шва. Сосудистый шов применяется для восстановления магистрального кровотока при лечении...

Трамадол (Маброн, Плазадол, Трамал, Трамалин) Групповая принадлежность · Наркотический анальгетик со смешанным механизмом действия, агонист опиоидных рецепторов...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Алгоритм выполнения манипуляции Приемы наружного акушерского исследования. Приемы Леопольда – Левицкого. Цель...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия