Студопедия — Методика викладання, форми та методи навчання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Методика викладання, форми та методи навчання






а) методика викладання – кредитно-модульна;

б) форми навчання – лекції, практичні заняття;

в) методи навчання – індивідуальна та самостійна робота студентів.

 

1.6 Мова викладання модуля – російська.

 

2. НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2.1 Навчальна програма курсу “Фізіологія і психологія праці”

Заліковий модуль 1. Фізіологічні та психологічні закономірності функціонування організму під впливом праці

Тема 1. Предмет, завдання та зміст курсу

Об'єкт, предмет і завдання курсу, взаємозв’язок з іншими дисциплінами. Праця як основний вид діяльності людини. Соціально-економічна, психологічна та фізіологічна характеристики праці. Функції і зміст праці. Трудові навантаження і види трудової діяльності. Фізична, розумова та нервово-напружена праця. Методологічні основи, методологічні принципи та методи вивчення фізіологічних і психічних особливостей працівника. Історичний огляд розвитку фізіології і психології праці.

 

Тема 2. Психофізіологічні закономірності взаємодії організму людини з навколишнім середовищем

Взаємодія людини з навколишнім середовищем. Абіотичні, біотичні й антропогенні фактори зовнішнього середовища. Функції факторів середовища. Фізіологічне нормування. Схема дії факторів середовища на організм. Адаптація організму людини до умов навколишнього середовища та трудової діяльності. Рівні та шляхи адаптації. Резерви людського організму. Гомеостаз як показник адаптованості до умов навколишнього середовища. Константи та механізми гомеостазу. Гомеостаз діяльності, обґрунтування оптимального рівня навантажень і, відповідно до вимог організму, режиму праці та відпочинку.

Тема 3. Центральна нервова система людини в регуляції трудової діяльності

Нервова система як основна фізіологічна система організму. Поняття про будову, функцію і властивості нервової системи. Нервова клітина як основна структурна одиниця нервової системи. Центральна нервова система (ЦНС). Процес збудження і гальмування, їх взаємозв’язок і значення. Учення М.Є. Введенського про парабіоз. Прояв парабіозу в процесі праці. Аналізатори та їхня класифікація. Роль аналізаторів у різних видах праці. Рефлекторна функція ЦНС. Умовні та безумовні рефлекси. Рефлекторна дуга. Учення І.П. Павлова про сигнальну систему. Співвідношення I та II сигнальних систем у різних видах трудової діяльності. Інтеграційна функція ЦНС. Теорія функціональних систем П.К. Анохіна. Потреба, програма та результат дій. Акцептор результату дії і зворотна аферентація. Координаційна функція ЦНС. Принципи координації. Учення А.А. Ухтомського про домінанту. Роль домінанти в праці.

Тема 4. Вплив умов праці на фізіологічні системи та функції людини

Вплив трудового навантаження на серцево-судинну систему. Функції крові. Показники зміни кровотоку. Обмін речовин і енергетичні витрати під час виконання різних видів робіт. Групи професій і види робіт відповідно до витрат енергії. Методи виміру енерговитрат (пряма та непряма калориметрія). Пристосування до роботи органів дихання людини. Показники зміни газообміну. Види робіт відповідно до легеневої вентиляції і споживання кисню. Особливості терморегуляції організму людини в процесі праці.

Тема 5. Фізіологія нервово-м’язової системи та раціоналізація трудових рухів працівників

Будова рухового апарату людини, його функції і елементи. Рухові одиниці, їхні види та функції. Кінематична пара як елемент виконавчого органа рухового апарата. Динамічна та статична робота. Робочі пози, їхні різновиди та фізіологічні характеристики. Фізіологічні вимоги до реалізації робочої пози. Раціоналізація робочого місця працівників. Трудовий процес, його сутність і елементи: операція, прийом, дія, рух. Фізіологічні принципи раціоналізації трудових рухів. Методи вивчення трудових рухів. Єдність фізіологічних і психологічних процесів у трудовій діяльності. Психофізіологічні вимоги до організації трудових процесів.

Тема 6. Основні психічні явища в трудовій діяльності. Психічні процеси в праці

Психіка як суб’єктивне відбиття об’єктивної дійсності. Єдність психічних і фізіологічних процесів. Функції психіки (когнітивна, комунікативна та регулююча). Свідомість як вищий рівень психічного відбиття. Основні психічні явища: психічні процеси, властивості та стани. Їх роль у праці. Загальна характеристика психічних процесів. Відчуття і сприйняття, їх роль у праці. Пам’ять і її типи. Процеси пам’яті: запам’ятовування, дізнавання, відтворення. Професійна пам’ять. Сутність і види мислення. Репродуктивне та творче мислення. Особливості формування професійно-значущих якостей мислення. Процеси подання і волі. Уява, її роль у творчій діяльності. Методи вивчення психічних процесів.

 

Заліковий модуль 2. Психологічні та фізіологічні основи працездатності, стомлюваності й монотонності праці

Тема 7. Психічні властивості особистості, їх формування і прояв у трудовій діяльності

Учення І.П. Павлова про типи вищої нервової діяльності. Темперамент і тип вищої нервової діяльності людини. Типологія темпераменту і його роль у трудовій діяльності. Характер людини, і його складові: воля, почуття, розум та індивідуальні особливості. Особливості прояву характеру в різних видах праці. Поняття про здібності, їх структура та сутність. Види здібностей і рівень їх розвитку. Методи вивчення психічних властивостей людини.

 

Тема 8. Психічні стани людини та їх облік у праці

Основні психічні стани особистості, їх класифікація за тривалістю, рівнем напруги та психічних функцій. Емоції, почуття, переживання, прагнення, воля, напруженість, страх, розгубленість.Емоційні стани та стрес у трудовій діяльності. Способи вираження психічних станів. Вплив емоцій на працездатність і ефективність праці.

 

Тема 9. Працездатність людини та закономірності її динаміки

Працездатність людини як фізіологічна основа ефективності праці. Сутність, фактори та основні рушійні сили працездатності. Основні періоди (фази) працездатності. Фактори, що впливають на динаміку та рівень працездатності. Взаємозв’язок між працездатністю і продуктивністю праці протягом робочої зміни, тижня, місяця, року. Функціональні системи людини. Функціональний стан працівника: нормальне, граничне, патологічне. Заходи, спрямовані на підвищення працездатності та продуктивності праці.

 

Тема 10. Психологічні та фізіологічні основи стомлюваності та монотонності роботи

Стомлення як етап у динаміці працездатності. Теорії стомлення. Прояв стомлення на поведінковому, фізіологічному та психологічному рівнях. Причини та механізми стомлення під час м’язової і розумової діяльності. Об’єктивні показники стомлення і суб’єктивне почуття утомлення. Перевтома, її наслідки та способи попередження. Вплив стомлення на ефективність трудової діяльності. Заходи щодо зниження стомлення працівників. Поняття і сутність монотонності. Види монотонної праці. Заходи щодо зниження монотонності роботи.

Тема 11. Важкість праці та проблеми виробничого травматизму

Сутність і показники важкості праці. Важкість і напруженість праці, їх взаємозв’язок. Фактори, що впливають на ступінь важкості праці. Варіанти класифікації робіт щодо ступеня їхньої важкості. Критерії, показники та методики оцінювання важкості праці. Інтегральне оцінювання важкості праці. Поняття виробничого травматизму. Види травм. Класифікація причин виробничого травматизму. Фактори, що впливають на рівень травматизму. Методи вивчення травматизму (статистичний, груповий, топографічний, монографічний, економічний). Законодавча база захисту праці та здоров’я працівників в Україні.

Тема 12. Професійна орієнтація і виробниче навчання кадрів

Проблеми професійної підготовки кадрів у ринкових умовах. Сутність профорієнтації. Компоненти профорієнтації: профінформація, профконсультація, профвідбір. Трудова експертиза:.сутність, види (прогностична, ретроспективна). Методика професіографії. Профессіограма, психологічний профіль професії, психологічний профіль особистості. Професійна та соціально-психологічна адаптація. Виробниче навчання кадрів: сутність, види, завдання. Професійно-кваліфікаційне просування робітників. Трудові уміння і навички: сутність, етапи та шляхи формування. Форми та методи професійного навчання: самонавчання, предметні, операційні, комплексний методи, метод програмного (модульного) навчання. Крива навчання. Правильний вибір професії як основа самореалізації особистості.

2.2 СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2.2.1 Основна література

 

1. Дубинина Т.В. Психология труда: учеб. пособие / Т.В. Дубинина. – Барнаул: изд-во Алтайского ун-та, 2007. – 353 с.

2. Карпов А.В. Психология труда: учебник для вузов / А.В. Карпов, Е.В. Конева, Е.В. Маркова. – М.: Владос-Пресс, 2005. – 352 с.

3. Крушельницька Я.В. Фізіологія і психологія праці: навч. посібник. / Я.В. Крушельницька. – К.: КНЕУ, 2000. – 232 с.

4. Крушельницька Я.В. Фізіологія і психологія праці: навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. / Я.В. Крушельницька – К.: КНЕУ, 2002. – 182 с.

5. Лукашевич Н.П. Психология труда: учеб. пособие. / Н.П. Лукашевич, И.В. Сингаевская, Е.И. Бондарчук – 2-е изд.– К.: МАУП, 2004. – 112 с.

6. Лукьянченко Н.Д. Физиология и психология труда: учеб. пособие / Н.Д. Лукьянченко, Л.Л. Бунтовская – Донецк: ДонНУ, 2003. – 285 с.

7. Маркова Е.В. Психология труда: учебник для вузов / Е.В. Маркова, Е.В. Конева – 2-е изд. – М.: Юрайт, 2011. – 354 с.

8. Немов Р.С. Психология: учебник для высш. пед. учеб. завед.: в 3 кн. / Р.С. Немов. – М.: Просвещение: Владос, 1995, – Кн. 1. – 576 с.

9. Социально-психологические основы управления: учеб. пособие / Н.Д. Лукьянченко, Л.Л. Бунтовская, Л.В. Шаульская, А.А. Єськов. – Донецк: ДонНУ, 2002. – 135 с.

10. Столяренко Л.Д. Основы психологии / Л.Д. Столяренко. – Ростов н/Д: Феникс, 1997. – 736 с.

2.2.2 Додаткова література

 

1. Алехина Е.А. Психология делового преуспевания / Е.А. Алехина, М.И. Горбачев, Т.И. Колексникова. и др. – М.: Изд-во Владос-Пресс, 2001. – 304 с.

2. Кашапов Ф. Типология личности, или какие мы разные / Ф. Кашапов. – М.: Аст-Пресс Книга, 2002. – 320 с.

3.. Козаков В.А. Психологія діяльності та навчальний менеджмент: підручник. У 2-х ч. // В.А. Козаков. – К.: КНЕУ, 2002.

4. Курс практической психологии, или как научиться работать и добиваться успеха: учеб. пособие / авт.-сост. Р.Р. Кашапов. – Ижевск: Изд-во Удмуртского ун-та, 1997. – 448 с.

5. Носков В.И. Время изучать психологию / В.И. Носков, А.С. Бурдаков. – Донецк: ДонНУ, 1998. – 368 с.

10. Носкова О.Г. Психология труда: учеб. пособие / О.Г. Носкова. – М.: Академия, 2007. – 384 с.

11. Популярная психология: хрестоматия: учеб. пособие / сост. В.В. Мироненко. – М.: Просвещение, 1990. – 399 с.

12. Шейнов В.П. Искусство управления людьми / В.П. Шейнов. – Мн.: Харвест, 2004. – 512 с.

13. Щербатых Ю.В. Психология труда и кадрового менеджмента в схемах и таблицах / Ю.В. Щербатых. – М.: КноРус, 2011. – 248 с.

 

2.2.3 Періодичні видання

 

Журнали “Охорона праці”, “Фізіологічний журнал”, “Российский физиологический журнал”, “Бюллетень экспериментальной биологии и медицины”, “Персонал”, “Управление персоналом”.

 







Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 414. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Ваготомия. Дренирующие операции Ваготомия – денервация зон желудка, секретирующих соляную кислоту, путем пересечения блуждающих нервов или их ветвей...

Билиодигестивные анастомозы Показания для наложения билиодигестивных анастомозов: 1. нарушения проходимости терминального отдела холедоха при доброкачественной патологии (стенозы и стриктуры холедоха) 2. опухоли большого дуоденального сосочка...

ИГРЫ НА ТАКТИЛЬНОЕ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ Методические рекомендации по проведению игр на тактильное взаимодействие...

Реформы П.А.Столыпина Сегодня уже никто не сомневается в том, что экономическая политика П...

Виды нарушений опорно-двигательного аппарата у детей В общеупотребительном значении нарушение опорно-двигательного аппарата (ОДА) идентифицируется с нарушениями двигательных функций и определенными органическими поражениями (дефектами)...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия