Студопедия — Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 9 страница
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Загальні положення законодавства України про інтелектуальну власність 9 страница






Деклараційний патент на винахід — це різновид патенту, шо ви­дається за результатами формальної експертизи та експертизи на локальну новизну заявки на винахід. Деклараційний патент може бути виданий і на корисну модель — патент, шо видається на ко­рисну модель за результатами лише формальної експертизи.

Експертиза на локальну новизну — це складова частина ква­ліфікаційної експертизи, шо має своєю метою виявлення лише ло­кальної новизни. Локальною новизною визнається така, що вста­новлюється за виданими в Україні патентами на винаходи і пода­ними до Установи заявками про видачу патентів.

Отже, за бажанням заявника йому може бути виданий на винахід чи корисну модель деклараційний патент. Зрозуміло, що деклара­ційні патенти на винаходи і корисні моделі видаються за позитив­них експертиз.

Наступним етапом у розгляді заявок на об'єкти промислової власності є публікація в офіційному бюлетені Установи відомостей про заявку. Зміст зазначених відомостей визначається Установою і вони публікуються через 18 місяців від дати подання заявки на об'єкт промислової власності. Якщо за заявкою заявлено пріори­тет, то 18 місяців обчислюються від дати пріоритету. За бажанням заявника зазначені відомості можуть бути опубліковані раніше встановленого строку. На прохання заявника його ім'я може не зга­дуватися у цій публікації. Після публікації зазначених відомостей будь-яка особа має право ознайомитися з матеріалами заявки. По­рядок ознайомлення визначений Інструкцією про порядок ознайом­лення з матеріалами заявки на винахід (корисну модель) та відомо­стями, що занесені до Державного реєстру патентів України на ви­находи і Державного реєстру патентів на корисні моделі від 9 бе­резня 1995 р. Щодо промислових зразків є така сама Інструкція від 21 липня 1995 р.

Відомості про заявку на видачу деклараційного патенту на ви­нахід чи корисну модель не публікуються.

Кваліфікаційна експертиза (експертиза по суті) заявки на вида­чу патенту України проводиться лише шодо винаходів. На інші

РОЗДІЛ 8

об'єкти промислової власності кваліфікаційна експертиза не про­водиться.

Кваліфікаційна експертиза заявок на винаходи проводиться ли­ше за клопотанням будь-якої особи та наявності документа про сплату збору за проведення такої експертизи. Мета зазначеної експертизи — відповідність заявленої пропозиції умовам патенто­спроможності, тобто на новизну, винахідницький рівень та про­мислову придатність.

Клопотати про проведення кваліфікаційної експертизи може сам заявник, який зобов'язаний подати це клопотання не пізніше трьох років від дати подання заявки. Якщо протягом зазначеного строку такого клопотання не надійде, заявка вважається відкликаною.

Клопотання про проведення кваліфікаційної експертизи може, крім заявника, подати будь-яка інша особа. Клопотання іншої осо­би має надійти до Установи лише після публікації відомостей про заявку на винахід, але в межах трьох років від дати подання заяв­ки. Кваліфікаційна експертиза провадиться за рахунок особи, яка порушила клопотання про її проведення. Експертний висновок надсилається цій особі.

Під час проведення кваліфікаційної експертизи заявки на ви­нахід Установа може вимагати від заявника додаткові матеріали, без яких проведення експертизи неможливе, а також запропонувати змінити формулу винаходу.

На підставі результатів кваліфікаційної експертизи Установа має повідомити заявника про можливе рішення щодо видачі патенту, про відмову у видачі патенту чи вимоги про необхідність надання додаткових матеріалів, без яких проведення експертизи неможливе.

Початком проведення кваліфікаційної експертизи є дата одер­жання Установою клопотання про її проведення. Якщо таке клопо­тання надійшло до завершення формальної експертизи, то почат­ком проведення кваліфікаційної експертизи буде дата закінчення формальної експертизи.

На підставі позитивних результатів кваліфікаційної експертизи Установа приймає рішення про видачу патенту на винахід.

На будь-якому етапі розгляду заявки на об'єкт промислової власності заявник має право відкликати свою заявку, проте до

_ Оформлення прав на об'єкти інтелектуальної власності

15*4-414

прийняття рішення про видачу патенту. Заявка на видачу патенту на винахід може бути перетворена заявником на заявку для видачі деклараційного патенту на винахід, і навпаки, у будь-який час до одержання ним рішення Установи про видачу патенту або про відмову у видачі патенту. Заявник має право перетворити заявку про видачу патенту (деклараційного патенту) на винахід на заявку про видачу деклараційного патенту на корисну модель і навпаки в будь-який час до одержання рішення Установи. У таких випадках зберігається початкова дата подання заявки до Установи, а якщо заявлено пріоритет, — дата її пріоритету.

Від дати подання заявки до Установи і до публікації відомостей про заявку або публікації відомостей про видачу патенту матеріали заявки вважаються конфіденційною інформацією. Забороняється доступ третіх осіб до цієї інформації. У разі порушення цього пра­вила винні несуть відповідальність відповідно до чинного законо­давства.

У процесі розгляду заявки на об'єкт промислової власності до прийняття рішення про видачу патенту допускається заміна заяв­ника. Вона може здійснюватися на підставі передачі права на одер­жання патенту на підставі договору або застосування закону чи ви­конання рішення суду, а також внаслідок реорганізації чи ліквідації юридичної особи. Заявник або особа, яка заступила заявника, по­дає до Установи заяву про необхідність такої заміни. До заяви ма­ють бути додані документ чи засвідчена копія документа, що послу­жив підставою для такої заміни. Якщо відбувається заміна не всіх заявників, а тільки окремих, заява про таку заміну має бути підпи­сана всіма заявниками, які подали заявку.

Після опублікування відомостей про заявку в офіційному бюле­тені Установи винаходу надається тимчасова правова охорона в об­сязі формули, з урахуванням якої вони опубліковані. Правова охо­рона надає заявнику право на одержання компенсації за завдані йо­му збитки після публікації відомостей про заявку від особи, яка не­правомірно використала пропозицію. Компенсація може мати місце за таких умов: 1) зазначена особа дійсно знала, що відомості про заявку на винахід, який нею використовується без дозволу за­явника, опубліковані; 2) зазначена особа одержала письмове пові­

РОЗДІЛ 8

домлення українською мовою із зазначенням номера заявки про неправомірне використання заявленої пропозиції; 3) зазначена компенсація виплачується заявникові лише після одержання ним патенту на заявлену пропозицію.

Дія тимчасової охорони припиняється від дати публікації в офі­ційному бюлетені Установи відомостей про видачу патенту на ви­нахід чи повідомлення про припинення діловодства щодо заявки.

Дія тимчасової правової охорони за міжнародною заявкою почи­нається від дати її публікації Установою за тих самих умов.

Наступним етапом у процесі розгляду заявки на об'єкт промис­лової власності є реєстрація патенту (свідоцтва). Установа на під­ставі рішення про видачу патенту на винахід чи деклараційного па­тенту на корисну модель і промисловий зразок здійснює державну реєстрацію патентів у відповідних державних реєстрах. Державна реєстрація патентів можлива лише за однієї неодмінної умови — сплати встановленого збору за їх видачу.

Реєстрація патентів на об'єкти промислової власності України здійснюється відповідно до Положення про Державний реєстр па­тентів і деклараційних патентів України на винаходи від 25 липня 2000 р., Положення про Державний реєстр патентів України на ко­рисні моделі від 20 червня 2001 р., Положення про Державний реєстр патентів України на промислові зразки від 12 квітня 2001 р.

Після внесення до зазначених Реєстрів відомостей про держав­ну реєстрацію патентів будь-яка особа має право ознайомитися з ними. Порядок ознайомлення із зазначеними даними визначається Установою.

На підставі державної реєстрації патентів України на об'єкти промислової власності Установа у своєму офіційному бюлетені пуб­лікує відомості про видачу патентів. Протягом трьох місяців від да­ти публікації відомостей про видачу патентів Установа публікує опис до патенту (деклараційного патенту), що містить формулу та опис винаходу і корисної моделі, а також креслення, якщо на ньо­го є посилання в описі винаходу чи корисної моделі.

Після публікації відомостей про видачу патенту (деклараційно­го патенту) будь-яка особа має право ознайомитися з матеріалами заявки.

Оформлення прав на об'єкти ін телектуальної власності

Такі самі правила встановлені й щодо патентів на промислові

зразки.

Порядок ознайомлення з цими матеріалами встановлений Інст­рукцією про порядок ознайомлення з матеріалами заявки на ви­нахід (корисну модель) і відомостями, внесеними в Державний реєстр патентів України на винаходи і Державний реєстр патентів України на корисні моделі від 9 березня 1995 р., Інструкцією про порядок ознайомлення з матеріалами заявки на промисловий зра­зок і відомостями, внесеними в Державний реєстр патентів України на промислові зразки від 21 липня 1995 р.

8.3. Заявка на засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг

До засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг належать, як уже зазначалося, комерційні найменування, торговельні марки і географічні зазначення походження товарів.

Будь-якого нормативного акта про комерційні найменування (фірму), крім ЦК України поки шо немає. Може йтися про заявки торговельних знаків та географічних зазначень походження товарів. У процедурі подачі заявок на зазначені об'єкти принципових від­мінностей немає. Заявки на зазначені об'єкти подаються до Устано­ви. Все ж певні відмінності у процедурі оформлення прав на зазна­чені об'єкти є.

Першою особливістю є те, шо право інтелектуальної власності на торговельні марки та географічне зазначення походження то­варів засвідчується не патентами, а свідоцтвами. Слід підкреслити, що свідоцтвами охороняються також і деякі об'єкти промислової власності — компонування інтегральних мікросхем. Особливість свідоцтва як охоронного документа полягає у тому, шо свідоцтво засвідчує факт державної реєстрації об'єкта правової охорони. Сам факт державної реєстрації того чи іншого об'єкта відповідно до чинного законодавства України про інтелектуальну власність є підтвердженням того, шо цей об'єкт підлягає правовій охороні. От­же, можна сказати, що засоби індивідуалізації учасників цивільно­го обороту, торговельні марки, географічні зазначення походження

РОЗДІЛ 8

товарів, що піддягають обов'язковій державній реєстрації, є об'єк­тами правової охорони у формі свідоцтв.

Є відмінності у складі заявки. За Законом України «Про охоро­ну прав на знаки для товарів і послуг» заявка має стосуватися од­ного знака, складається українською мовою і повинна містити такі документи: 1) заяву про реєстрацію знака; 2) зображення позначен­ня, що заявляється; 3) перелік товарів і послуг, для яких заявник просить зареєструвати знак, згрупованих за Міжнародною класифі­кацією товарів і послуг для реєстрації знаків.

За необхідності до заявки додаються документи, що можуть бу­ти використані при винесенні рішення щодо заявки:

— документ про сплату збору за подання заявки, у тому числі за експертизу, оформлений відповідно до вимог Положення про по­рядок сплати зборів;

— колія попередньої заявки, засвідчена відомством країни по­дання, якщо заявник бажає скористатися правом на пріоритет;

— документ, що підтверджує показ експонатів з використанням заявленого знака на офіційній або офіційно визнаній міжнародній виставці, якщо заявник бажає скористатися правом пріоритету зна­ка, використаного в експонаті, показаному на виставці на території держави-учасниці Паризької конвенції про охорону промислової власності. Дата пріоритету в такому разі визначається за датою від­криття виставки. Строк пріоритету — шість місяців від зазначеної дати;

— довіреність на ім'я представника, якщо заявка подається че­рез такого;

— документи, що підтверджують право заявника на використан­ня у заявленому позначенні елементів, які можуть бути використані лише з дозволу їх володільців (п. 1 ст. 6 Закону);

— статут колективного знака, якщо заявником є об'єднання осіб, які займаються виробництвом товарів або наданням послуг зі спільними характерними ознаками.

У заяві зазначається ім'я заявника або його найменування та ад­реса. Заявка складається відповідно до вимог Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг від 20 серпня 1997 р.

_ Оформлення прав на о б'єкти інтелектуальної власності

Об'єктом правової охорони знака може бути колір чи поєднан­ня кольорів як його розрізняльна ознака. У такому разі заявник зо­бов'язаний: 1) заявити про це і вказати в заяві колір чи поєднання кольорів, охорону яких він просить; 2) подати в заявці кольорові зображення позначення, що заявляється, у кількості, що визнача­ється Установою.

Заявка на реєстрацію географічного зазначення походження то­варів має свої особливості, що зумовлюються характером об'єкта правової охорони. Вона також подається до Установи і буває двох видів: 1) заявка на реєстрацію географічного зазначення походжен­ня товару; 2) заявка на право використання зареєстрованого геогра­фічного зазначення походження товару.

Заявка на географічне зазначення оформляється і подається від­повідно до Закону України «Про охорону прав на зазначення похо­дження товарів» від 16 червня 1999 р. та правил складання, подан­ня та проведення експертизи заявки на реєстрацію кваліфіковано­го зазначення походження товару та (або) права на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару від 17 серпня 2001 р.'

Перший вид заявки подають особа чи група осіб, які в заявлено­му географічному місці виробляють товар, особливі властивості, пев­ні якості, репутація або інші характеристики якого пов'язані з цим географічним місцем; асоціації споживачів, установи, шо мають без­посереднє відношення до вироблення чи вивчення відповідних про­дуктів, виробів, технологічних процесів або географічних місць.

Право на використання зареєстрованого географічного зазна­чення походження товару мають, за умови реєстрації цього права, виробники, які в географічному місці, зазначеному в Реєстрі, ви­робляють товар, особливі властивості, певні якості чи інші характе­ристики якого відповідають тим, що внесені до Реєстру.

Проте слід зазначити, що заявка на реєстрацію географічного за­значення походження товару в разі її реєстрації вважається одно­часно і заявкою на реєстрацію права на використання цього зазна­чення. Отже, заявка на реєстрацію права на використання зазна-

1Інтелектуальна власність. — 2001 — № 9-Ю.— С. 82—89.

РОЗДІЛ 8

чення подається на уже зареєстроване кваліфіковане зазначення походження товару.

Заявка складається українською мовою і повинна містити такі документи:

— заяву про реєстрацію географічного зазначення походження товару та (або) права на використання зареєстрованого відповідно­го географічного зазначення походження товару з відомостями про заявника та його адресу;

— заявлену назву географічного зазначення походження товару або заявлене географічне зазначення походження товару;

— назву товару, для якого заявник просить зареєструвати вказа­не географічне зазначення походження товару та(або) право на ви­користання зареєстрованого відповідного географічного зазначення походження товару;

— назву та межі географічного місця, де виробляється товар і з яким пов'язуються особливі властивості, певні якості, репутація або інші характеристики товару;

— опис особливих властивостей товару, певних якостей, репу­тації та інших характеристик товару;

— дані щодо використання заявленого географічного зазначен­ня походження товару на етикетці та при маркуванні товару;

— дані про взаємозв'язок особових властивостей, певних якос­тей, репутації та інших характеристик товару з природними умова­ми та (або) людським чинником вказаного географічного місця по­ходження товару.

Крім наведених документів, разом із заявкою подаються:

— документ, який підтверджує, що заявник виробляє товар, для якого просить зареєструвати географічне зазначення походження товару та (або) право на використання зареєстрованого географіч­ного зазначення походження товару;

—■ висновок спеціально уповноваженого органу про те, що особ­ливі властивості, певні якості або інші характеристики товару, за­значені в заявці, об'єктивно зумовлені чи пов'язані з природними умовами та (або) людським чинником вказаного географічного міс­ця походження товару;

_ Оформлення прав на о б'єкти інтелектуальної власності

— висновок спеціально уповноваженого органу щодо меж гео­графічного місця, з яким пов'язані особливі властивості, певні якості або інші характеристики товару.

Іноземні заявники разом із заявкою зобов'язані подати докумен­ти, що підтверджують:

— правову охорону заявленого географічного зазначення похо­дження товару у відповідній іноземній державі;

— право іноземного заявника на використання відповідного гео­графічного зазначення походження товару.

Зазначені документи можуть бути подані іноземною мовою, а переклад їх українською мовою має надійти до Департаменту не пізніше трьох місяців від дати подання заявки.

Експертиза заявки. Експертиза заявки на торговельні марки складається із двох видів — експертизи за формальними ознаками і експертизи заявки по суті. Обидві експертизи проводяться Ус­тановою відповідно до Закону України «Про охорону прав на зна­ки для товарів і послуг» та Правил складання, подання та розгляду заявки на видачу свідоцтва України на знак для товарів і послуг від 20 серпня 1997 р.

Експертиза заявки на видачу свідоцтва України на торговельну марку за формальними ознаками провадиться за тією самою про­цедурою, що й експертиза заявок на об'єкти промислової власнос­ті. Цій експертизі передує встановлення дати подання заявки та на­явності документа про сплату збору за подання заявки. Заявка пе­ревіряється на відповідність її формальним вимогам закону.

Якщо заявка відповідає формальним вимогам Закону і документ про сплату збору за подання заявки оформлений правильно. Уста­нова проводить експертизу заявки по суп. Завданням експертизи заявки по суті позначення, заявленого на реєстрацію як знак, є пе­ревірка позначення на відповідність умовам надання правової охо­рони. Стаття 5 п. 1 Закону проголошує, шо правова охорона нада­ється знаку, який не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та на який не поширюються підстави для від­мови у наданні правової охорони, встановлені Законом. Стаття 6 містить перелік досить численних підстав, шо позбавляють заявле­не позначення можливості одержати правову охорону.

РОЗДІЛ 8

Закон не містить правових ознак, крім наведених, яким має відповідати позначення для визнання його торговельною маркою. Він наводить лише перелік позначень, що не можуть бути визнані торговельними марками. За винятком цього переліку всі інші по­значення можуть визнаватися торговельними марками.

Отже, експертиза заявки торговельної марки по суті має своїм завданням передусім перевірити, чи не збігається заявлене позна­чення з тими зображеннями, які не можуть одержати правову охо­рону. Це досить складна і копітка робота.

Перелік позначень, наведених у Законі, що не можуть бути ви­знані як торговельні марки, умовно можна поділити на чотири гру­пи.

Першу групу складають символи, позначення, відзнаки, що ма­ють уже офіційно визнане значення для держави чи суспільства. До цієї групи належать: герби, прапори, емблеми, офіційні назви дер­жав; скорочені або повні найменування міжнародних і міжурядових організацій. Сюди ж належать офіційні контрольні, гарантійні та пробірні клейма, печатки, нагороди та інші відзнаки. За згодою компетентних органів або власників позначень вони можуть вноси­тися до знака як елементи, що не охороняються.

Другу групу складають позначення, що не відповідають вимогам законодавства. Вони або не мають розрізняльної здатності, або є загальновживаними як позначення товарів і послуг певного виду, або лише вказують на вид, якість, кількість, властивості, призна­чення, цінність товарів і послуг, а також на місце і час виготовлен­ня чи збуту товару або надання послуг. Так, не визнаються, напри­клад, торговельними марками позначення у вигляді чаші, обвитої змією, оскільки це позначення є усталеним символом для фарма­цевтичних препаратів і взагалі для медицини. Численні словесні позначення, такі як «Укрторгреклама», «Промінвестбанк», «Ук­раїнська біржа нерухомості» та інші підпадають під зазначений ви­няток і можуть бути внесені до знака як елементи, що не охороня­ються, якщо вони не мають домінуючого розташування у зобра­женні знака.

До цієї ж групи належать позначення, які не можуть бути ви­знані знаками тому, що здатні ввести в оману споживача щодо то­

_ Оформлення прав на об'єкти інтелектуальної власності

вару, послуги або особи, яка виробляє товар чи надає послуги. Не визнаються знаками позначення, що є загальновживаними симво­лами і термінами.

До третьої групи позначень, що не можуть одержати правову охорону, Закон відносить такі, шо є тотожними або схожими на­стільки, що їх можна сплутати з:

— раніше зареєстрованими знаками чи заявленими на реєст­рацію в Україні на ім'я іншої особи для однорідних товарів і послуг;

— знаками інших осіб, якщо ці знаки охороняються без реєст­рації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна;

— комерційними найменуваннями, що відомі в Україні і нале­жать іншим особам, які одержали право на них до лати подання до Установи заявки щодо однорідних товарів і послуг;

— географічними зазначеннями походження товару, крім випад­ків, коли вони включені до знака як елементи, що не охороняють­ся, і зареєстровані на ім'я осіб, які мають право користуватися та­кими найменуваннями;

— сертифікаційними знаками, зареєстрованими в установлено­му порядку.

Українським виробникам довелося відмовитися від вживання та­ких назв як «Коньяк», «Шампанське», що майже зникли з етикеток. Така продукція має походження з відповідних провінцій Франції — Коньяк і Шампань і тому такі позначення в Україні не можуть бу­ти визнані знаками для товарів. Проте вони можуть бути визнані знаками для відповідних товарів у поєднанні з іншими словами.

Експертиза України відмовила американській фірмі «Сін-грен» у реєстрації знака «Київська Русь» для спиртних напоїв, тому шо це історична назва місцевості, яка й сьогодні, і не лише для україн­ського споживача, аж ніяк не асоціюється зі Сполученими Штата­ми Америки. А згідно з постановою міської Ради народних депута­тів на всі запозичення, що стосуються історичних цінностей, пов'я­заних із містом Києвом, необхідно одержати дозвіл та сплатити значний податок1.

1 Мошинська Н. Як одержати свідоцтво на знак для товарів і послуг? // За­кон і бізнес. — 1995. — 17 травня.

РОЗДІЛ 8

Не визнаються торговельними марками позначення, що склада­ють четверту групу і відтворюють:

— промислові зразки, право на які належить в Україні іншим особам;

— назви відомих в Україні творів науки, літератури і мистецтва або цитати і персонажі з них, твори мистецтва та їх фрагменти без згоди власників авторського права або їх правонаступників;

— прізвища, імена, псевдоніми та похідні від них, портрети і факсиміле відомих в Україні осіб без їх згоди.

Під час перевірки позначення, заявленого на реєстрацію як знак, щодо наявності підстав для відмови у наданні правової охо­рони встановлюється, чи не належить заявлене позначення до по­значень порнографічного характеру, чи не містить антидержавних, расистських лозунгів, емблем та найменувань екстремістських ор­ганізацій, нецензурних слів та виразів тощо. Якщо заявлене позна­чення або хоча б один із його елементів належить до позначень, на­ведених вище, розгляд заявки припиняється і заявнику надси­лається рішення про відхилення заявки.

Експертиза заявки на реєстрацію географічного зазначення по­ходження товару має свої особливості. У ході цієї експертизи здійс­нюється перевірка цього зазначення щодо видових назв, внесених до Переліку видових назв товарів, сформованого Установою на під­ставі Положення про перелік видових назв товарів, затвердженого Кабінетом Міністрів України.

Якщо заявлена на реєстрацію назва географічного зазначення походження товару або заявлене на реєстрацію географічне зазна­чення походження товару міститься в Переліку видових назв това­рів, то заявнику надсилається рішення про відмову в реєстрації.

При завершенні експертизи заявки по суті з позитивним резуль­татом Установа приймає рішення про реєстрацію торговельної мар­ки чи географічного зазначення походження товару. На підставі цього рішення і при сплаті збору за видачу свідоцтва Установа у своєму офіційному бюлетені публікує відомості про видачу свідоцт­ва. Після публікації відомостей про видачу свідоцтва будь-яка осо­ба має право ознайомитися з матеріалами заявки.

_ Оформлення прав на об'єкти інтелектуальної власності

Будь-яке рішення Установи з приводу розгляду заявки будь-якою особою може бути оскаржено до Апеляційної палати Установи.

8.4. Видача охоронного документа на об'єкт інтелектуальної власності

Як уже підкреслювалося, не всі об'єкти інтелектуальної масності охороняються охоронними документами. На об'єкти авторського права і об'єкти суміжних прав спеціальні охоронні документи не ви­даються. Правова охорона зазначених об'єктів виникає з моменту надання твору чи об'єкту суміжних прав об'єктивної форми.

Правова охорона інших результатів інтелектуальної діяльності здійснюється у формі патента або свідоцтва. Патентами охороня­ються винаходи, корисні моделі, промислові зразки, селекційні до­сягнення. Свідоцтва видаються на компонування інтегральних мік­росхем, торговельних марок, на географічне зазначення походжен­ня товарів і послуг.

Результати інтелектуальної діяльності, які для визнання їх об'єк­тами права інтелектуальної власності потребують перевірки заявле­них пропозицій на патентоздатність, охороняються патентами.

Отже, крім об'єктів авторського права і суміжних прав, на всі інші результати інтелектуальної діяльності видаються охоронні до­кументи — патенти або свідоцтва. Завершальним етапом розгляду заявки в Установі є прийняття рішення шодо розглянутої заявки про видачу охоронного документа. На підставі прийнятого рішен­ня Установа публікує у своєму офіційному бюлетені відомості про видачу патенту чи свідоцтва.

Відомості про видачу охоронного документа, що підлягають пуб­лікації, визначаються Установою.

Видача патентів на об'єкти інтелектуальної власності

За чинним законодавством України про інтелектуальну влас­ність патент можна визначити як охоронний документ, що засвід­чує особисті немайнові і майнові права патснтовласника на об'єкт інтелектуальної власності. Патент — це техніко-юридичний доку­мент, що засвідчує визнання заявленої пропозиції об'єктом інте-

РОЗДІЛ 8

лектуальної власності, авторство на цей об'єкт, пріоритет і право власності на зазначений об'єкт.

Міжнародно-правова практика знає багато різновидів патентів на об'єкти промислової власності. Чинне законодавство України про інтелектуальну власність також передбачає кілька різновидів патентів. Зокрема, Закон України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» розрізняє такі види патентів:

—■ патент на винахід — різновид патенту, що видається за ре­зультатами кваліфікаційної експертизи заявки на винахід (патент видається строком на 20 років). Відповідно до ст. 465 цього Закону строк чинності патента на винахід може бути продовжений в уста­новленому законом порядку щодо винаходу, використання якого потребує спеціальних випробувань та офіційного дозволу. Порядок продовження зазначеного строку здійснюється відповідно до Інструкції про порядок продовження строку дії патенту на винахід, об'єктом якого є засіб, використання якого потребує дозволу ком­петентного органу1; ' — деклараційний патент на винахід — різновид патенту, що ви­дається за результатами формальної експертизи та експертизи на локальну новизну (видається строком на 6 років)2;

— деклараційний патент на корисну модель — різновид патенту, що видається за результатами формальної експертизи заявки на ко­рисну модель (видається строком на 10 років);

— патент (деклараційний патент) на секретний винахід — різно­вид патенту, що видається на винахід, віднесений в установленому порядку до державної таємниці;

§— деклараційний патент на секретну корисну модель — різно­вид патенту, що видається на корисну модель, віднесену до держав­ної таємниці. Іншими патентними законами встановлюється:

— патент на промисловий зразок — різновид патенту на об'єкт

Іпромислової власності, що видається за результатами формальної експертизи заявки на промисловий зразок строком на 15 років;

'Інтелектуальна власність. — 2002. — № 7-^-8. — С. 70-72.

І'Новий ЦК України не передбачає видачі деклараційних патентів на ви­нахід.

_ Оформлення прав на об 'єкти інтелектуальної власності

— патент на сорт — різновид патенту, що видасться за результа­тами формальної експертизи і кваліфікаційної експертизи заявки

на сорт.

Усі патенти, що видаються Установою на об'єкти промислової власності, мають чинність лише у межах України і протягом стро­ку, визначеного законодавством.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 375. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия