Студопедия — Огляд BIOS SETUP.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Огляд BIOS SETUP.






Перш за все, відразу після включення живлення, необхідно подивитися на нижню частину екрану. Тут знаходиться ідентифікаційний запис про версію BIOS, наприклад:

Press DEL to enter SETUP

Це означає, що необхідно своєчасно натиснути клавішу Del, для того, щоб потрапити в SETUP BIOS. На жаль, єдиного стандарту інтерфейсу цієї програми не існує. Проте наявна деяка логічна одноманітність. Велика кількість настільних ПК оснащена AWARD BIOS, тому при описі настройки будуть приведені характеристики, в основному, цього виробника. Втім, приведені відомості можна без утруднень використовувати для настройки AMI або Phoenix SETUP BIOS.

Програма настройки BIOS розділена на функціональні блоки, кожний з яких виконує свій клас задач. Як правило це наступні блоки (у дужках вказано, як може називатися цей розділ):

· загальні параметри (STANDARD CMOS SETUP, MAIN);

· властивості самої BIOS (BIOS FEATURES SETUP, ADVANCED);

· властивості інших чіпсетов (CHIPSET FEATURES SETUP, Chip Configuration);

· властивості інтегрованих пристроїв (INTEGRATED PERIPHERALS, I/O Devices Configuration);

· властивості слотів PCI (PNP/PCI CONFIGURATION, PCI CONFIGURATION);

· управління живленням (POWER MANAGMENT SETUP, POWER);

· паролі системи (SUPERVISOR PASSWORD, USER PASSWORD);

· збереження і відновлення настройок (SAVE SETUP, LOAD BIOS DEFAULT, LOAD SETUP DEFAULTS);

· вихід і збереження (EXIT).

Слід мати на увазі, що цей поділ досить умовний: у кожному комп'ютері можуть бути свої варіанти розподілу функцій по групах.

Для того, щоб активувати деяку групу, слід навести на неї за допомогою клавіш Up і Down курсорну рамку і натиснути Enter. Змінювати властивості можна клавішами Page Up і Page Down, а також + і -. Опис управляючих клавіш звичайно приводиться в нижньому інформаційному рядку. Для виходу з блоку використовується клавіша Esc.

Зупинимося на кожному розділі докладніше.

Загальні властивості

У цьому розділі встановлюється системний час, настроюються IDE- і флопі-дисководи, вибирається реакція системи на помилки. Тут же приводиться розмір встановленої в комп'ютері RAM. Звичайно указувати час і дату доводиться тільки при першому включенні комп'ютера або при переході на зимовий/літній час. Згодом правильне значення підтримується вбудованими годинником, що живиться від акумулятора.

Як відомо, до стандартного комп'ютера можна підключити до чотирьох IDE-пристроїв. Існує два способи їх настройки: автоматичне виявлення при кожному включенні і жорстке завдання параметрів. Наприклад, якщо в комп'ютері встановлений майстер-диск на першому IDE-порту, то, знайшовши в SETUP відповідний пункт (Primary Master), можна вибрати для нього один з двох режимів виявлення - Auto або User Default. У останньому випадку передбачається, що користувач сам вкаже геометрію вінчестера - кількість циліндрів, головок і секторів. Ця інформація приводиться на етикетці диска або може бути визначена підручними засобами самого SETUP BIOS - IDE HDD AUTO DETECTION. Якщо конфігурація ПК змінюється украй рідко, то розумним буде ввести параметри уручну. Тим самим процедура POST швидшатиме на одну-дві секунди. Встановивши для відсутніх IDE-пристроїв режим None, можливо ще більш прискорити завантаження комп'ютера.

Настройка флопі-дисководів здійснюється за допомогою параметрів Drive А і Drive B. Для них потрібно вибрати тип - звично 1,44 M або None, якщо дисковод відсутній. Інші формати флопі-накопичувачів використовуються рідко. А ось якщо не вказати None для відсутнього пристрою, то при початковому завантаженні виникатимуть помилки.

Якщо жорсткий диск розбитий на декілька логічних дисків, то підключення додаткового вінчестера може викликати ускладнення. Диски D, E і інші "зсунуться", і місце звичного диска D займе новий диск. Окрім інших незручностей, порушаться зв'язки програм і ярличків. Щоб уникнути цього явища, встановіть в SETUP BIOS для вінчестера, що підключається, тип None. Тепер BIOS його не "побачить" - і диск "з'явиться" тільки після завантаження Windows. ОС знайде вінчестер своїми методами і додасть його в кінець списку дисків.

Завантаження комп'ютера може супроводжуватися помилками. Те, як система повинна на них реагувати, визначає параметр Halt On:

  • All Errors - зупиняти завантаження при будь-якій помилці;
  • No Errors - продовжувати завантаження у будь-якому випадку;
  • All, But Keyboard - припиняти завантаження при будь-якій помилці, окрім відсутності клавіатури (цей режим часто використовується в серверних ПК, налаштованих на віддалене керування);
  • All, But Diskette або All, But Disk/Key - переривати завантаження при будь-яких помилках, окрім відсутності дисковода або дисковода і клавіатури.

Властивості BIOS

У цьому розділі знаходяться різні опції, що так чи інакше відносяться до специфічних настройок BIOS, CPU, кеша і подібного. Вони відповідають за тоншу настройку роботи комп'ютера, тому рекомендовано відноситися до них з належною увагою і акуратністю. Тут можна зустріти наступні параметри (у дужках вказані різні варіанти назв).

  • CPU Internal Frequency. Конструкція деяких материнських плат дозволяє вказати тут частоту процесора. Проте необхідно будти обережним - "розгін" процесора може привести до його пошкодження.
  • CPU Level 1 Cache, CPU Internal Cache. Включення\відключення кеша першого рівня (внутрішнього). Відключати цю опцію корисно тільки в цілях пошуку несправності.
  • CPU Level 2 Cache, CPU External Cache. Включення\відключення кеша другого рівня (зовнішнього). Відключати цю опцію корисно тільки в цілях пошуку несправності.
  • CPU L2 Cache ECC Checking. Спроба корекції помилок в кеші другого рівня. Активація ніяк не позначається на продуктивності системи.
  • Processor Number Feature. Починаючи з Pentium III, Intel надала можливість програмного визначення серійного номера процесора. Вимикати цей режим є сенс, з міркувань збереження конфіденційності.
  • Boot Up NumLock Status. Автоматичне включення цифрової клавіатури, корисно для індивідуальної настройки.
  • Typematic Rate Setting. Перехід в режим повторів постійно натиснутої клавіші. Частота повторів визначається параметрами Typematic Rate (Keyboard Auto Repeat Rate) і Typematic Rate Delay (Keyboard Auto Repeat Rate).
  • BIOS Update. Дозволяє або забороняє перепрошивання Flash BIOS. Після появи вірусу Chine, що руйнує системний BIOS, цю опцію варто включати тільки перед самим перезаписом Flash ROM.
  • Video BIOS Shadow. Сучасні ОС не користуються цією властивістю, вважаючи за краще працювати з відеокартою напряму.
  • Gate A20 Option. Якщо привласнити цьому параметру значення Fast, то Windows швидше перемикатиметься в захищений режим і назад.

Наступні опції можуть бути виділені в окремий розділ BOOT:

  • Quick Power On Self Test. Прискорює завантаження, пропускаючи деякі тести, зокрема потрійну перевірку ОЗУ.
  • Virus Warning, Boot Virus Detection. Контролює доступ до завантажувального запису жорсткого диска; слід відключати при інсталяції ОС.
  • Swap Floppy Drive. Міняє місцями дисководи А і B.
  • Boot Up Floppy Seek. Здійснює пошук дисковода при завантаженні. Цей режим можна відключити, прискоривши тим самим виконання POST.
  • Boot Sequence. Послідовність проглядання дисків для завантаження ОС. Цей режим може бути представлений і іншим способом - у вигляді списку з чотирьох пристроїв. Звичайно першим завантажувальним пристроєм зручно ставити диск С:. Система, налаштована на завантаження з дискети, у недосвідчених користувачів викликає іноді утруднення. Якщо після закінчення роботи дискета залишається в дисководі, то при наступному включенні система безуспішно намагатиметься з неї завантажитися. Окрім жорстких дисків і дисководів, сучасні системи можуть завантажуватися з CD-ROM і ZIP-дисків.

Властивості інших мікросхем.

В основному це властивості чіпів пам'яті і відео. Правильна їх настройка необхідна для підвищення продуктивності системи або стійкості роботи.

У одну велику групу можна виділити параметри, що відносяться до циклів читання/запису в RAM. Процеси звернення до пам'яті прив'язані до тактів процесора і регулюються так званими синхронізуючими імпульсами. За допомогою SETUP BIOS користувач може змінювати величину затримки між імпульсами і довжину циклів.

Наступні параметри цього типу мають таку особливість: чим менше їх значення, тим інтенсивніше працює пам'ять. Але при підвищенні продуктивності знижується стабільність роботи електроніки. Тому рекомендується оптимізувати систему поступово, вносячи дрібні зміни і повертаючись до робочих режимів при перших проявах помилок в роботі пам'яті. Ось ці параметри:

  • SDRAM CAS Latency Time (час затримки SDRAM CAS);
  • SDRAM Cycle Time Tras/TrcTras/Trc (час циклу пам'яті SDRAM);
  • SDRAM RAS-to-CAS Delay (затримка SDRAM RAS-to-CAS);
  • SDRAM RAS Precharge Time (час попереднього заряду RAS SDRAM).

Якщо ПК оснащений шиною AGP, то серед настройок напевно можна зустріти наступні параметри:

  • AGP Aperture Size MB. Технологія AGP дозволяє відеокарті "черпати" для своїх потреб пам'ять з системної RAM. Ці параметри визначають не розмір фізичної пам'яті, а адресний простір. У сучасних комп'ютерах рекомендується встановлювати розмір апертури в проміжку 64-128 Мб. Втім, строгих правил щодо цього не існує. Збільшивши розмір пам'яті, що виділяється, ви не погіршите продуктивність системи;
  • AGP2X Mode. Використовувати режим AGP2X, що дозволяє збільшити пропускну здатність шини, можна тільки в тому випадку, якщо і чіп материнської плати, і відеокарта підтримують AGP2x;
  • AGP4X Mode. Оскільки цей режим не сумісний з AGP2X і AGP1X, за умовчанням виробники материнських плат його відключають. Але при необхідності його можна включити.

Властивості інтегрованих пристроїв.

Як правило, в материнську плату вбудований ряд контролерів периферійних пристроїв: контролер IDE, контролер послідовних і паралельних портів, клавіатури, флопі-дисковода і ін. Іноді виникає необхідність відключення деяких пристроїв - наприклад, для відладки або звільнення переривань. У розділі INTEGRATED PERIPHERALS можна зустріти наступні пункти:

  • Onboard IDE-1 Controller - перший контроллер IDE-дисків; якщо використовуються SCSI пристрої, його можна відключити і тим самим звільнити 14-е переривання;
  • Onboard IDE-2 Controller - якщо в комп'ютері встановлений тільки один IDE-пристрій, а переривань катастрофічно не вистачає, то, відключивши IDE-2 Controller, можна звільнити INT 15;
  • Master/Slave Drive PIO Mode - цей параметр прив'язаний до конкретного IDE-пристрою і відповідає за режим передачі даних; звичайно краще надати BIOS самій підібрати потрібне значення (режим Auto). Пропускна здатність залежить від вибраного PIO таким чином:
PIO Швидкість, Мб/с
0 3,3
1 5,2
2 8,3
3 11,6
4 16,6
  • Master/Slave Drive UltraDMA - цей параметр дозволяє\забороняє включати UltraDMA і теж прив'язаний до конкретного контролера. Краще задовольнитися значенням, привласнюваним йому за змовчуванням; рекомендується також прослідкувати, щоб сама ОС теж використовувала потрібний режим для пристрою;
  • USB Controller. Якщо в системі немає пристроїв USB, то в цілях економії переривань можна привласнити цьому параметру значення Disable;
  • USB Keyboard support. Як відомо, шина USB підтримується засобами ОС. Таким чином, до завантаження Windows клавіатура працювати не повинна. Режим USB Keyboard support дозволяє BIOS самостійно, на етапі завантаження, обробляти події, що поступають від клавіатури;
  • Init Display First (AGP, PCI). Якщо в ПК встановлено дві відеокарти, цей режим допомагає BIOS розібратися, яку з них використовувати на стадії завантаження комп'ютера;
  • Onboard FDD Controller - за допомогою цього параметра можна відключити інтегрований в материнську плату контролер флопі-дисковода. Така необхідність виникає у випадку, якщо для цих цілей використовується окрема плата MIO або дисковода взагалі немає;
  • Onboard Serial Port 1/2. Цей параметр дозволяє відключити порти COM1 і COM2, а також підібрати відповідні поєднання номерів порту вводу-виводу і переривання. Якщо в комп'ютері не використовуються послідовні порти COM1 або COM2, то їх можна відключити, звільняючи відповідні переривання; інакше рекомендується використовувати режим Auto для автоматичної настройки портів;
  • Onboard Parallel Port - цей параметр має таке ж призначення, що і попередній, але відноситься до порту принтера;
  • Parallel Port Mode - дозволяє настроїти режим роботи паралельного порту. Якщо ви користуєтеся сучасними принтерами або сканером, підключеним до порту принтера, треба вибрати режим ECP+EPP (або той, який рекомендований виробником периферії), що реалізовує двонаправлений обмін даними. Режим Normal призначений для старіших моделей принтерів.

Властивості слотів PCI.

Про функції цього розділу звичайно згадують тоді, коли виникають конфлікти по перериваннях між пристроями ISA і PCI. Річ у тому, що однією із задач BIOS при завантаженні комп'ютера є правильний розподіл системних ресурсів. Згідно цієї технології карта PCI може бути налаштована на роботу з певним перериванням і з певним портом вводу-виводу. Крім того: одне і те ж переривання може спільно використовуватися декількома пристроями PCI.

Інформація про розподіл ресурсів зберігається в спеціальній таблиці - ESCD (Extended System Configuration Data). Але це ще не все. ОС, що підтримує PnP, пізніше може перерозподілити ресурси на свій розсуд. Вважається, що Windows справляється з цією задачею ефективніше, ніж BIOS комп'ютера. Проте, якщо на ПК ще установлені карти ISA, що не підтримують PnP, вони ускладнюють цей процес. Вони настроюються за допомогою перемичок або спеціальних утиліт. Тому може виникнути необхідність закріпити за ISA-слотом певне переривання. Для цієї мети служать наступні параметри:

  • PnP OS Installed. Це складний параметр. Для Windows 95/98 рекомендується встановити значення Yes. Windows 2000 використовує новітню технологію ACPI, тому для неї Microsoft рекомендує значення No. Linux не є повністю PnP-системою, але за наявності PnP-карт ISA значення Yes може знадобитися для ISAPNPTOOLS. Тут можна скористатися наступною порадою: поки все гаразд, не змінювати цей параметр. Якщо ж виникли проблеми, звірте таблиці переривань - ту, яку виводить BIOS після процедури POST, і ту, яку використовує Windows. Якщо існують відмінності в непрацюючій платі - доведеться змінювати настройки BIOS і Windows;
  • Reset Configuration Data, Force Update ESCD. Буває, що комп'ютер не розпізнає плату, встановлену замість старої. Привласнивши параметру Reset Configuration Data значення Enabled, ви примусите BIOS "забути" колишні установки і наново проаналізувати конфігурацію;
  • Resource Controlled By. Як поступити з розподілом ресурсів? Залишити це функціям BIOS (режим Auto) або ж зробити вручну (Manual)? Якщо вибрати режим Manual, то активуються пункти, описані нижче;
  • IRQ-X assigned to. Цей параметр дозволяє перериванню X призначити тип пристрою. Режим Legacy ISA вимагає окремих IRQ і DMA. Режим PCI/Pnp ISA дозволяє використовувати ці ресурси спільно з іншою платою. Наприклад, для старої плати ISA, що працює, скажімо, на перериванні 9 IRQ, можна для уникнення конфліктів вибрати режим Legacy ISA;
  • Delayed Transaction і PCI 2.1 Compliance. Обидва параметри відповідають за узгодженість роботи шин PCI і ISA. Якщо їх активувати, то дані між цими шинами передаватимуться через буфер. Поки дані накопичуються в буфері, швидша PCI дістане можливість обробляти транзакції.

Управління живленням

Сучасні BIOS дозволяють оперувати чотирма станами енергоспоживання комп'ютера: робота на "повних оборотах", режим пониженої частоти центрального процесора (Doze), режим очікування Standby (відключення відео і жорстких дисків), "сплячий" режим Suspend (максимально низьке енергоспоживання, відключення пристроїв).

Система контролюється за допомогою лічильника простою певних пристроїв. Якщо ці пристрої не діють протягом певного часу, система переходить в той або інший стан зниженого енергоспоживання.

На початку розділу BIOS, управління режимами живлення, користувачу пропонується вибрати схеми енергозбереження: дві стандартні (Min saving і Max Saving) і з власними налаштуваннями. Можливо, підійде одна з готових схем. Інакше потрібно вибрати режим User define і ввести вручну наступні уточнюючі значення:

  • PM Control by APM. Advanced Power Management дозволяє управляти живленням пристроїв засобами ОС;
  • Video off Method. У режимі DPMS монітор відключається сигналом від відеокарти. Якщо остання не підтримує протокол DPMS, то після чергового "засипання" комп'ютер вже не "прокинеться". У будь-якому випадку, для сучасних моніторів краще вибирати режим V/H SYNC + Blanc;
  • Video off After. Тут потрібно вибрати стадію енергозбереження, на якій відключатиметься монітор - Doze, Suspend або Standby;
  • Doze mode, Standby і Suspend. Вводяться тимчасові інтервали, після закінчення яких комп'ютер переходитиме в режими Doze, Standby і Suspend;
  • HDD Power Down - якщо до жорсткого диска давно не зверталися, його теж можна відключити.

На закінчення слід зазначити, що оперувати описаними параметрами потрібно акуратно. Іноді неправильна настройка може привести до "зависання" комп'ютера і втрати даних.

Паролі

Системним адміністраторам досить часто доводиться перекривати стороннім доступ до настройок SETUP оскільки у деяких користувачів цікавості більше, ніж досвіду. Окрім іншого, установка пароля на завантаження ПК з Windows 9x - єдиний спосіб забезпечення конфіденційності. В цьому випадку стануть в нагоді наступні параметри SETUP:

  • Security. У режимі System вимагається ввести пароль для запуску комп'ютера, в режимі Setup - тільки для входу в SETUP BIOS;
  • User Password - тут можна встановити пароль для користувача, якому дозволені деякі дії по простій настройці, такі як запуск комп'ютера, установка системного часу і деякі інші. Введення "порожнього" пароля відключає перевірку пароля;
  • Supervisor Password - цей пароль призначений для адміністрування SETUP. Він дозволяє змінити або відмінити призначений для користувача пароль.

Вихід і збереження параметрів

Внесені зміни слід зберегти. Для цього існує команда Save and Exit. Якщо немає впевненості, що все зроблено правильно, і хотілося б відмінити зміни, то необхідно скористатися режимом Discard and Exit (Do not save and Exit).

Відзначимо ще одну корисну функцію цього розділу - Load Setup Default. Вона відновлює заводські установки. Як правило, це найнадійніша і універсальна комбінація параметрів, якою можна скористатися, якщо по-іншому комп'ютер не запускається. Ще одна цікава команда - Load Bios Default. По ній завантажується сам код BIOS, збережений в спеціальній області пам'яті. Така операція може знадобитися, якщо BIOS видає повідомлення про помилку контрольної суми, що свідчить про порушення структури інформації в Flash BIOS.

ХІД РОБОТИ.

1. Увіткнути ПК.

2. Визначити клавішу чи комбінацію клавіш, призначених для входу в програму настройки CMOS-Setup.

3. Увійти в програму настройки CMOS-Setup.

4. Здійснити опис головного меню CMOS-Setup (записати його пункти та їх призначення).

5. З’ясувати, за допомогою яких підпунктів можливо:

· Визначити кількість циліндрів та головок на жорсткому дику.

· Відключити флопі-дискн вашому ПК.

· Включити захист від зміни коду BIOS вірусом.

· Визначити тип реакції системи на помилки при проходженні POST-тесту.

· Визначити частоту системної шини.

· Відключити пошук дисковода при завантаженні.

· Встановити режим роботи відеокарти AGP4X.

· Відключити підтримку USB-клавіатури.

· Задати режими роботи паралельного порта.

· Задати режими енергоспоживання пристроїв системи.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ.

1. Що таке BIOS?

2. Де зберігаються параметри настройки BIOS?

3. Для чого призначені наступні пункти BIOS:

· STANDARD CMOS SETUP, MAIN;

· BIOS FEATURES SETUP, ADVANCED;

· CHIPSET FEATURES SETUP, Chip Configuration;

· INTEGRATED PERIPHERALS, I/O Devices Configuration;

· PNP/PCI CONFIGURATION, PCI CONFIGURATION;

· POWER MANAGMENT SETUP, POWER;

· SUPERVISOR PASSWORD, USER PASSWORD;

· SAVE SETUP, LOAD BIOS DEFAULT, LOAD SETUP DEFAULTS

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 2403. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия