Студопедия — Printer Memory
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Printer Memory






100pin DIMM - спеціальна пам'ять, призначена для принтерів. Має виріз (ключ) "із зсувом", відповідальним за контроль робочої напруги (3,3 вольт).

Установка модулів пам'яті.

Будь-який модуль пам'яті спроектований таким чином, що встановити його не правильно практично не можливо. Цьому сприяють наявність на модулі спеціальних виїмок, а на роз'ємі в материнській платі - ключів. Модуль пам'яті і роз'єми під його установку показані на наступних малюнках. Червоні стрілки указують на виїмки і ключі.

Модуль пам'яті Слот для пам'яті Слот і модуль пам'яті

Відкиньте клямки слотів в сторони так, як це показано на попередньому малюнку посередині, на другому (середньому) слоті. Піднесіть модуль пам'яті до слота і зорієнтуйте його так, щоб виїмки на модулі співпали з ключами в слоті. Поставте модуль в слот. Далі, упріться великими пальцями рук в краї модуля, біля клямок, так, як показано на попередньому малюнку справа.

Не нахиляючи модуль в горизонтальній площині, а утримуючи його під кутом в 90 градусів до материнської плати, рівномірно натисніть на нього з обох боків. Потрібно докласти невелике зусилля. Переконайтеся, що модуль повністю увійшов до слота буде. Ознакою цього буде клацання в замку, що закрився, з кожного краю модуля. Встановлений в слот модуль пам'яті показаний на наступному малюнку.

Установка модуля в слот Модуль пам'яті встановлений в слот

Червоним виділені замки, які повністю увійшли до відповідних виїмок на модулі пам'яті. Це ознака того, що модуль встановлений правильно.

Управління оперативною пам'яттю.

BIOS ROM, наприклад, фірми Award, має вбудовану setup-програму, яка дозволяє міняти базову конфігурацію системи. Ця інформація записується в CMOS RAM, щоб не втратити її за відсутності електроживлення комп'ютера. Перехід на setup-програму BIOS — BIOS Setup — здійснюється по натисненню ключових клавіш при включенні комп'ютера або його перезавантаженні. Звичайно для цих цілей використовується клавіша <Delete>.

Зміна конфігурації здійснюється за допомогою установки значень відповідних параметрів в Setup з подальшим їх збереженням в CMOS RAM. Ця процедура часто називається настройкою BIOS Setup.

Від установок в BIOS Setup нерідко залежить загальна продуктивність всієї системи комп'ютера. У багатьох випадках існує реальна можливість значно підвищити продуктивність комп'ютера, змінивши параметри в BIOS Setup. Особливо це торкається параметрів роботи з пам'яттю.

Найчастіше установки за умовчанням забезпечують стабільну роботу всієї системи. Проте ці установки не забезпечують максимальної продуктивності. Ідея полягає в тому, щоб спробувати підібрати параметри так, щоб комп'ютер працював і швидко, і стабільно. Для досягнення максимальної продуктивності комп'ютера засобами BIOS Setup в основному необхідно експериментувати з установками тимчасових затримок при зверненні до оперативної пам'яті (меню BIOS Memory Timing), внутрішньої або зовнішньої кеш-пам'яті і роботи з ними. Доцільно також звернути увагу на параметри, що визначають режими відеоадаптера і жорсткого диска.

При виборі параметрів практично завжди можна виходити з принципу, чим менші затримки, тим краще. В той же час установка дуже низьких значень даних параметрів може привести до нестабільної роботи пам'яті, а отже, і комп'ютера. В цьому випадку достатньо завантажити установки за умовчанням (меню BIOS Setup Defaults), і система повернеться в первинний стан. Змінюючи параметри BIOS Setup, пов'язані із затримками при роботі з пам'яттю, неможливо завдати якої-небудь шкоди комп'ютеру. Якщо система працює не стабільно або взагалі відмовляється функціонувати, необхідно лише повернутися до початкових установок.

Докладний опис кожного з параметрів можна знайти в документації по материнській платі або ж у відповідній технічній літературі. Далі наводяться деякі приклади їх коректування з метою підвищення швидкості роботи оперативної пам'яті комп'ютера.

Найчастіше всі необхідні параметри, що управляють роботою оперативної пам'яті, знаходяться в меню BIOS Setup, яке називається Advanced Chipset Setup, пункти якого перераховані нижче. Звичайно змінювати значення можна за допомогою клавіш <+> і <—> або <PgUp> і <PgDn>. Значення Enabled/Disabled означають включити/вимкнути відповідну опцію.

  • Auto Configuration. Автоматична установка параметрів комп'ютером. Для забезпечення можливості корекції параметрів уручну доцільно вимкнути дану опцію. Інакше багато параметрів будуть встановлені автоматично.
  • DRAM Read Timing. Кількість циклів при зверненні до пам'яті. Даний параметр може приймати значення x111, x222, хЗЗЗ, х444. Чим менше кількість циклів, тим краще. Необхідно зменшити до мінімально можливого значення. Це збільшить продуктивність. Проте слід обов'язково переконатися в стабільності роботи при новому значенні параметра. Можливі (рекомендовані) значення: EDO RAM — х222 і хЗЗЗ, FPM RAM - хЗЗЗ і х444, SDRAM – x111 і х222. DRAM Write Timing Необхідно змінити даний параметр по схемі, аналогічній попередній.
  • RAS to CAS Delay. Слід спробувати встановити цей параметр якомога менше. Проте не будь-яка пам'ять зможе працювати з низьким значенням.
  • DRAM Leadoff Timing. Значення цього параметра залежить не тільки від використовуваної пам'яті, але також і від чіпсету на материнській платі. При читанні, наприклад, чіпсет Intel Triton FX не дозволяє (звичайно) встановити цикли роботи менше, ніж 7-х-х-х, чипсет ТХ або НХ — 5-х-х-х, а при записі — 5-х-х-х (FX) і 4-х-х-х (ТХ і НХ). При значенні 5 система буде працездатна у разі використовування 50 не пам'яті EDO або 10 не SDRAM. Як завжди, варто спробувати якнайменше можливе значення.
  • Speculative Lead Off. Слід спробувати включити ці параметри і подивитися на продуктивність і працездатність комп'ютера. Іноді зустрічається пам'ять, продуктивність якої значно зростає при включенні даних параметрів.

Як правило всі необхідні параметри для модулів пам'яті встановлюються в автоматичному режимі — за умовчанням. Це здійснюється, як правило, за допомогою спеціального параметра, наприклад, DRAM Timing, який приймає звичайно в BIOS Setup сучасних материнських плат значення By SPD або Manual.

Значення By SPD (SPD — Serial Presence Detect) забезпечує установку параметрів, рекомендованих виробником модулів пам'яті. Тут слід зазначити, що виробники, страхуючись, як правило, завищують затримки, забезпечуючи гарантовану стійкість роботи у всіх конфігураціях комп'ютера. Але слід враховувати, що при цьому вони знижують продуктивність системи, підвищити яку можна переходом в режим Manual і установкою оптимальних для конкретних екземплярів модулів пам'яті значень параметрів.

Слід зазначити, що у разі неоптимального вибору значень параметрів, що визначають роботу оперативної пам'яті, користувач втрачає значну частину продуктивності системи. Це ж відбувається і при спробі заощадити фінансові кошти на якості оперативної пам'яті. Втрати в продуктивності можуть досягати за деякими оцінками до 5— 10%.

Вибір оптимальних для використовуваних екземплярів модулів пам'яті значень цих параметрів забезпечує настройки і тестування продуктивності системи. При цьому для досягнення стабільної роботи при мінімальних значеннях параметрів для модулів оперативної пам'яті корисно підвищувати напругу, що подається на модулі пам'яті (Vmem). Проте необхідно враховувати, що це разом з установкою підвищених частот роботи супроводжується іноді значним збільшенням теплоутворення, перешкоджаючим коректній роботі модулів пам'яті. У таких випадках для запобігання небезпечному перегріву доцільно використовувати або радіатори для пам'яті, або організовувати активне охолодження.

ХІД РОБОТИ.

  1. Викнути ПК.
  2. Зняти кришку ПК.
  3. Установити видані модулі пам’яті видані викладачем на системну плату.
  4. Увімкнути ПК.
  5. З’ясувати об’єм встановленої пам’яті.
  6. Визначити який розділ BIOS містить параметри по настроюванню таймінгів оперативної пам’яті.
  7. Записати текучі значення вищевказаних параметрів.
  8. Здійснити тест установлених модулів за допомогою програми SISoft Sandra.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ.

  1. Що являє собою оперативна пам’ять (ОП)?
  2. Які типи пам’яті відомі?
  3. Які модулі пам’яті вам відомі?
  4. Правила установки модулів ОП на системну плату.
  5. Правила на лаштування параметрів роботи ОП в BIOS.
  6. Які програми для тестування пам’яті вам відомі?

 

 







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 1102. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Гносеологический оптимизм, скептицизм, агностицизм.разновидности агностицизма Позицию Агностицизм защищает и критический реализм. Один из главных представителей этого направления...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия