Студопедия — ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №6.






Тема: Встановлення і налаштування параметрів роботи HDD, дисководів та приводів оптичних носіїв.

Мета: Набути вмінь і навиків при встановленні та налаштуванні параметрів роботи HDD, дисководів та приводів оптичних носіїв.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ.

Розглянемо процес утановки та підключення вінчестера, CD-ROMа та дисковод. На сучасних комп'ютерах дисковод стає не обов'язковий і його можна не ставити, оскільки об'єм інформації, що зберігається на дискеті, дуже малий, а у разі проблем з системою для діагностики і відновлення можна буде завантажити ПК з CD. Проте процес встановлення дисковода буде розглянутий нижче.

Далі, потрібно внести ясність у вживані терміни, які характеризують розмірність пристроїв. Є п'ятидюймові пристрої, є тридюймові. Насправді, цими параметрами не обмежений розмір абсолютно всіх пристроїв, але стандарт саме такий. Отже п'ятидюймові пристрої встановлюються у верхні слоти корпусу. Як правило, за рідкісним виключенням, п'ятидюймові пристрої мають лицьову панель, на якій розташовані органи керування пристроєм. Найпоширеніший приклад п'ятидюймового пристрою - CD-ROM. Корпус може бути спроектований для установки як 2-х, так і 6-ти п'ятидюймових пристроїв. Все залежить від моделі корпусу.

Найпоширеніші представники тридюймових пристроїв - вінчестери і дисководи. Звичайно, корпуси не містять багато слотів для установки тридюймових пристроїв з лицьовою панеллю (таких як дисковод). Як правило це два-три слоти. Слотів для установки вінчестерів може бути від одного і більше, залежно від моделі корпусу. У звичних корпусах, орієнтованих на домашнє і офісне використання, під вінчестери відводиться два-чотири слоти. У серверах їх може бути більше (див. нижче).

Слоти для установки вінчестерів знаходяться нижче за решту слотів і не мають отворів на лицьовій панелі.
Подивимося на прикладах, що і куди встановлюється в типових моделях корпусів.

1. Корпус нонейм 2. Корпус Сhieftec, башта
3. Корпус InWin 4. Корпус Venus

 

Отже, розглянемо їх почерзі. На малюнку 1 корпус нонейм, в якому виробник передбачив місця для (зверху вниз, обведено червоним) 3-х п'ятидюймових пристроїв і трьох тридюймових. Два посадочні місця під тридюймові пристрої мають заглушки на лицьовій панелі, тобто туди можуть бути поставлені пристрої типу дисковода, jaz, zip і т.д. Зверніть увагу, що на фотографії 1, в третьому зверху п'ятидюймовому відсіку встановлений вінчестер. Це вимушена міра, оскільки відстані між тридюймовими відсіками в цьому корпусі настільки малі, що два вінчестери входять упритул один до одного і навіть потужне додаткове охолодження буде малоефективне через те, що один з вінчестерів «лежить» платою електроніки на іншому.

На малюнку 2 показаний дорогий корпус Сhieftec TA-10BD, повна башта, для файлових серверів. Вага цього корпусу без якої-небудь начинки 18 кілограм, залізо дуже товсте, велика кількість слотів, продумана система монтажу вінчестерів і їх охолодження. Корпус дуже хороший, в ньому передбачені місця для установки 6-ти п'ятидюймових пристроїв, двох тридюймових з лицьовою панеллю і шести вінчестерів. Корзини для установки вінчестерів знімаються по направляючих (виїжджають) всередину після відкриття клямки. Кожна корзина має місце для установки вентилятора, який охолоджує вінчестери.
На малюнку 3 - InWin 508. Відмінний, добре спроектований і виготовлений корпус. Вага 10 кілограм, позиціонується як корпус для ПК універсального призначення. Товста жерсть, місця для установки 3-х п'ятидюймових пристроїв, двох тридюймових з лицьовою панеллю і двох вінчестерів. Вінчестери, по аналогії з Сhieftec-ом, кріпляться в корзині, яка знімається вперед, після викручування гвинта, показаного на малюнку 3 стрілкою.

І на малюнку 4 корпус Venus. Корпус також виконаний якісно. Чотири слоти для установки п'ятидюймових пристроїв, два для тридюймових з лицьовою панеллю, і 6 для установки вінчестерів.

Тепер подивимося як конфігуруються і підключаються вінчестери і CD-ROMи.

На малюнку 5 показані роз'єми для підключення IDE пристроїв і дисковода на материнській платі.

Цифрою 1 позначений перший порт для підключення IDE пристроїв. Перший канал або первинний канал це різні назви цього порту. Практично на всіх сучасних материнських платах цей порт синього кольору, як на малюнку. Цифрою 2 показаний вторинний або другий канал (порт). Цифра 3 указує на порт для підключення дисковода. Якщо порти не відрізняються за кольором, то на материнській платі обов'язково нанесена маркіровка (IDE1, IDE2).

5. Порти IDE на материнській платі 6. Підписи на CD-ROMі 7. Таблиця на вінчестері

Тепер про самі пристрої.

Кожний з вінчестерів або CD-ROMів може бути Майстром (Master) або Підлеглим (Slave). Є можливість не призначати пристрою жорстко Майстер/Слейв, а встановити Cable Select. В цьому випадку, при підключенні шлейфом пристрої самі «вирішать» хто з них Майстер, а хто Слейв. Це відбудеться за рахунок підключення пристрою до того або іншого роз'єму на шлейфі. Параметр Майстер/Слейв/Вибір_Шлейфом задається за допомогою установки джампера (перемикача з перемички і штирьків).

На малюнку 8 CD-ROM сконфігурований як майстер. На малюнках 8, 9 і 10 показані основні положення джамперів для конфігурації вінчестера. Порівнюючи їх з таблицею на малюнку 6 можна сказати, яке положення джамперів відповідає тому або іншому режиму роботи.

8. Майстер 9. Слейв 10. Вибір кабелем

Тепер потрібно визначитися, як підключати і, відповідно, конфігурувати пристрої. Потрібно обов'язково пам'ятати про те, що на одному шлейфі може бути тільки один майстер і один слейв. Отже, ось декілька найпоширеніших комбінацій:

· У системі вінчестер і CD-ROM. В цьому випадку, підключимо одним шлейфом вінчестер до першого каналу на материнській платі і виставимо на вінчестері Майстер. CD-ROM підключимо другим шлейфом до другого каналу на материнській платі і виставимо на CD майстер. Таким чином, на кожному каналі контроллера IDE на материнській платі буде один пристрій.

· У системі вінчестер, CD-ROM і CD-RW. В цьому випадку, підключимо одним шлейфом вінчестер до першого каналу на материнській платі і виставимо на вінчестері Майстер. CD-RW підключимо другим шлейфом до другого каналу на материнській платі і виставимо на ньому Майстер. CD-ROM підключимо тим же шлейфом, що і CD-RW, але виставимо на ньому Слейв. В цьому випадку, виходить на першому каналі контроллера один пристрій, а на другому - два.

· У системі два вінчестери і CD-ROM. В цьому випадку, підключимо одним шлейфом перший вінчестер до першого каналу на материнській платі і виставимо на вінчестері Майстер. Другий вінчестер підключимо цим же шлейфом, але виставимо на ньому Слейв. CD-ROM підключимо другим шлейфом до другого каналу на материнській платі і виставимо на ньому Майстер. Вийшло, що на першому каналі два вінчестери, а на другому тільки CD-ROM.

· І останній варіант - в системі два вінчестери, CD-ROM і CD-RW. В цьому випадку, підключимо одним шлейфом вінчестер до першого каналу на материнській платі і виставимо на вінчестері Майстер. Другий гвинт тим же шлейфом, але як Слейв. CD-RW підключимо другим шлейфом до другого каналу на материнській платі і виставимо на ньому Майстер. CD-ROM підключимо тим же шлейфом, що і CD-RW, але виставимо на ньому Слейв. В цьому випадку, виходить на кожному каналі контроллера два пристрої.

Цим списком не обмежується набір комбінацій. Приведені тут - найбільш поширені, але, як в будь-якому правилі, є виключення, коли потрібно скомбінувати, наприклад, на першому каналі вінчестер і CD-ROM, а на другому - другий вінчестер і CD-RW. Цей варіант буде найбільш оптимальний, якщо комп'ютер нерідко використовується для копіювання компакт-дисків «на льоту», а другий вінчестер використовується для зберігання архівів і іншої інформації, доступ до якої відбувається відносно рідко.

Іноді можна зустріти системи, в яких обов'язкова наявність більш ніж 4-х IDE пристроїв (вінчестерів, CD і інших накопичувачів). Для вирішення цієї проблеми продаються додаткові контроллери IDE, які встановлюються в слот PCI, так само, як і звукова або мережева карта. Необхідно звернути увагу на те, що для підключення додаткових пристроїв потрібен саме контроллер IDE, а не RAID. Тут не розлянуто поняття про RAID, просто майте а увазі, якщо Вам не потрібно організовувати RAID, але потрібно підключити, наприклад, 6 пристроїв IDE, то купуйте саме контроллер IDE, без RAID. Економія буде досить суттєвою.

Тепер про шлейфи.

Нові, 80-ти жильні шлейфи мають різноколірні колодки. Одна синя, друга чорна і третя - сіра. 80-ти жильний шлеф зображений на малюнку 11.

11. 80-ти жильний шлейф 12. 40-ка жильний шлейф

Зверніть увагу на те, що між синьою і чорною колодкою відстань більше, ніж між чорною і сірою. Теж саме можна побачити і на 40-но жильному шлейфі, але лише за тим виключенням, що колодки на ньому всі чорного кольору. Пам'ятайте, що шлейф підключається завжди до роз'єму на материнській платі (будь-якому, до першого або другого каналу, без різниці) довгим кінцем або синьою колодкою. Пристрій Майстер підключається чорною колодкою, а сіркою - Слейв. Для 40-ка жильного кабелю пристрій Майстер підключається до середньої колодки, а Слейв - до дальньої від материнської плати. Зверніть увагу на те, що на кожній колодці і в кожному роз'ємі пристрою або материнської плати є ключ, який робить неможливим неправильне підключення шлейфу. На малюнку 12 ключ добре видно і на нього указує стрілка (П-подібний виступ на роз'ємі). На жаль, до недавнього часу ключі робилися не на всіх шлейфах і тому їх можна було підключити неправильно. Підключивши пристрій переверненим шлейфом материнській платі або пристрої шкоди нанесено не буде, але краще відразу все збирати правильно. На шлейфі крайня жила маркована червоним. Це перший контакт на шлейфі і на роз'ємі. Якщо вам дістався шлейф без ключа, то уважно оглянете маркування на материнській платі, поряд з роз'ємом. Там обов'язково буде цифра 1. Це і є перший штир. Сумістіть марковану жилу шлейфу і перший штир роз'єму. На пристроях (вінчестери, CD-ROMи) перший штир, як правило, знаходиться ближче до роз'єму для підключення живлення.
Якщо ви прийдете до висновку, що розбиратися з джамперами і шлейфами дуже довго, то встановіть джампери на всіх пристроях в положення Cable Select, включіть довгим кінцем шлейф в материнську плату, а колодки шлейфу, що залишилися, підключіть до роз'ємів пристроїв. Пристрої конфігуруються «автоматично».
Тепер потрібно підключити живлення до всіх накопичувачів. На малюнку 5 показаний роз'єм і колодка живлення вінчестера.

13. Роз'єм і колодка шини живлення вінчестера

Колодка, на жаль, далеченько від роз'єму. Коли підключатимете живлення, то зверніть увагу, що і роз'єм і колодка мають два зрізаючі кути, так що не правильно включити живлення ви не зможете. Якщо колодка не входить в роз'єм, то не треба заштовхувати її туди зі всієї сили, а перевірити, чи суміщені зрізаючі кути. Єдиний пристрій, до якого можна підключити живлення не правильно і цим спалити його — дисковод. Його колодка живлення менша за розміром, ніж колодка вінчестера або CD-ROMа, а на самому дисководі роз'єм, можна сказати, відсутній (одні штирі). Тому, доклавши певне зусилля, колодка може бути одягнена «вверх ногами». При включенні живлення, якщо колодка одягнена не правильно, замість +5 Вольт буде подано +12. Також 1-е гніздо колодки може бути зміщене вліво або управо на один або декілька штирів. Це може привести до того, що на контакт, де повинна бути «маса» буде подано +12 Вольт. В такій ситуації дисковод може вийти з ладу, або може просто спрацювати захист в блоці живлення, раз на раз не доводиться. Тому звертайте пильну увагу на колодку і штирі при підключенні живлення до дисковода. Колодка і штирі дисковода показані на малюнках 15 і 16.

14. Роз'єм живлення дисковода

Правильно підключений роз'єм живлення показаний на малюнку вище.







Дата добавления: 2015-09-18; просмотров: 672. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Ведение учета результатов боевой подготовки в роте и во взводе Содержание журнала учета боевой подготовки во взводе. Учет результатов боевой подготовки - есть отражение количественных и качественных показателей выполнения планов подготовки соединений...

Сравнительно-исторический метод в языкознании сравнительно-исторический метод в языкознании является одним из основных и представляет собой совокупность приёмов...

Весы настольные циферблатные Весы настольные циферблатные РН-10Ц13 (рис.3.1) выпускаются с наибольшими пределами взвешивания 2...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия