Студопедия — Соціальне саморегулювання в суспільстві та громадська влада
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Соціальне саморегулювання в суспільстві та громадська влада






Серед різних видів управління в суспільстві (управління в родині, технічними системами та ін..) особливе місце займає громадське, соціальне управління. Воно може мати природний (безструктурна) характер (наприклад, управління демографічною ситуацією, коли в роки суспільних потрясінь, революцій, криз народжуваність природно знижується, виникнення необхідних суспільству професій для задоволення його нових потреб, приплив нових поселенців в муніципальне утворення, зникнення неперспективних селищ, тенденції інтеграції в міжнародному співтоваристві та ін.) В цьому випадку соціальне управління здійснюється у формі саморегулювання, самоврядування колективу (державно організованого суспільства, територіального колективу, міжнародного співтовариства і т.д.). Саморегулювання - це управління всередині колективу, не відокремлене від нього. В тій чи іншій формі воно існує в будь-якому колективі. Багато явища саморегулювання, природного самоврядування пов'язані з використанням інститутів безпосередньої демократії (заміна правлячої партії шляхом виборів, рішення сільського сходу, референдум в муніципальній освіті і т.д.).

Поряд із самоврядуванням у суспільстві є й така управлінська діяльність, яка виходить ззовні, від структур, що належать колективу, але як би відокремлюваних, відокремлюються від нього своїми повноваженнями по відношенню до цього колективу. Так, держава - складова частина суспільства, але воно здійснює управлінські функції по відношенню до суспільства - всеосяжного колективу даної країни; органи місцевого самоврядування (рада, мер та ін.) реалізують повноваження по відношенню до муніципального утворення (територіальному колективу певної місцевості); центральний комітет політичної партії здійснює управлінські функції по відношенню до її низових організацій та членів, правління кооперативу - по відношенню до його членів і т.д.

Такі повноваження мають владний характер. В основі суспільного управління лежить влада.

Колектив і громадський колектив. Як явище влада властива будь-якому колективу. Навіть на вечірці друзів буває керівник - тамада, який може дати або не дати слово чергового оратору. Суспільна влада пов'язана, звичайно, не з подібними тимчасовими, а з організаційно оформленими громадськими колективами постійного характеру. Але й такі колективи далеко не однакові. Різні за своїм характером виробничий колектив підприємства, політична партія, суспільство тієї чи іншої країни, територіальний колектив міста, релігійне об'єднання і т.д.

У різних колективах іманентно притаманна колективу влада здійснюється і самим колективом (це буває при використанні інститутів безпосередньої демократії, наприклад, на загальних зборах або референдумах), але зазвичай вона реалізується складається в цьому ж колективі, але на ділі відокремленими від нього своїми функціями і, отже, положенням, органами та посадовими особами. Характер такої влади і форми її реалізації неоднакові. Вони визначаються в кінцевому рахунку природою того чи іншого колективу. Наприклад, повноваження завідувача канцелярією по відношенню до колективу працівників канцелярії зазвичай мають лише технічний характер, пов'язаний з процесами праці. Таке технічне управління колективом стосується насамперед професійних, а не соціальних аспектів діяльності колективу. Воно необхідне, наприклад, для забезпечення безперебійної роботи підприємства, організації, спільноти (наприклад, артілі старателів). У виробничому колективі значення мають навички, професіоналізм керівника. Такий керівник наділений лише певною часткою владних повноважень і лише в певному відношенні - для забезпечення циклу праці. Такий керівник колективу поставлений над ним лише в невеликому ступені (бригадир - він теж робочий). Його влада, якщо і може бути названа владою, носить технічний характер. Це паравласть (подібна влади, часткова влада).

Соціальна влада, відокремлена від колективу, пов'язана з громадськими колективами, з громадськими інтересами колективу і його членів (а не з технічними навичками чи професіоналізмом). Це громадська за своїм характером (а не особиста, як у сім'ї, не техніко-виробнича, як у бригаді, і не релігійна, як в об'єднанні віруючих) владу. Вона зумовлена ​​не родинними відносинами, не завданнями виробничого циклу (трудовий колектив), не загальною вірою (наприклад, релігійний колектив), не роллю «авторитета» в банді, а єдністю деяких громадських інтересів членів колективу.

Громадські колективи теж мають різний характер. Багато хто з них є різного роду добровільними об'єднаннями (партії, профспілки, виробничі кооперативи і т.д.). В них виникає своя громадська корпоративна влада. Вона реалізується і самим об'єднанням (наприклад, на загальних зборах його членів), і створюваними ним органами (правліннями, радами, комітетами та ін.) Деякі об'єднання створюються в зв'язку з приватними інтересами своїх членів (наприклад, об'єднання акціонерів, які прагнуть отримати особисту прибуток в акціонерному товаристві, або об'єднання колекціонерів-філателістів). Для доступу в такі колективи встановлені особливі умови (наприклад, в клуб футболістів або союз письменників), корпоративна влада в подібних колективах є приватною корпоративною владою. Елементи публічного управління в суспільному управлінні такого колективу мінімальні, але вони є. Який би не був колектив (якщо це тільки не злочинна, антисуспільна організація і не колектив, заснований на родинних зв'язках), у владі такого колективу завжди є ознаки, зародки публічної влади, але це не означає, що всякий колектив володіє саме публічною владою.

Більш значні такі елементи в масових об'єднаннях, які переслідують суспільно значимі цілі політичного чи соціально-економічного характеру (політичні партії, профспілки та ін.) Влада, яка існує в них, має публічний корпоративний характер. Повною мірою публічна влада і публічне управління притаманні територіальним публічним колективам внаслідок їх особливої ​​природи.

Територіальний публічний колектив. Слово «публічний» в українській мові найчастіше розуміється як загальне, суспільне надбання. У деяких західних мовах за традицією, що йде від латині, public, publique і т.д. позначає й «суспільний», і «державний», хоча в багатьох навчальних дисциплінах на перший план висувається останнє значення. Курси публічної адміністрації, існуючі в багатьох західних університетах, включають перш за все державне і в меншій мірі муніципальне управління.

У науці зазвичай особливо не виділяються територіальні публічні колективи. Тим часом такі колективи мають багато особливостей. Як говорилося, саме з ними пов'язані в повному обсязі публічна влада і публічне управління, хоча така влада і форми публічного управління в залежності від характеру територіального публічного колективу далеко не однакові.

Територіальні публічні колективи різні за складом, масштабами та формами. Найбільш всеосяжний територіальний колектив - міжнародне співтовариство, рішення від його імені приймає Організація Об'єднаних Націй (її органи). Є регіональні та інші міжнародні організації (наприклад, Організація африканської єдності), вони також можуть приймати з певних питань (згідно статуту) зобов'язують щодо своїх членів рішення. Деякі з таких організацій вже досить централізовані, наприклад, в Європейському союзі, що включає вже 27 держав, створюється своє, європейське право. Європейський союз має не тільки риси конфедерації, а й багато елементів федеративної держави (Європейський парламент, єдина валюта тощо), у такого об'єднання є своя міжнародна наддержавна влада. Набагато меншою централізацією володіє Союзна держава Білорусі і Росії, проголошена у відповідності з договором між ними в 1999 р., але і воно має спільні органи, які можуть приймати зобов'язуючі рішення (в основному за згодою кожного учасника договору).

Публічним територіальним колективом є державно організоване суспільство тієї чи іншої країни. В даний час на Землі існує 200 держав. Іноді виникають переддержавні утворення (такими були, наприклад, звільнені райони в деяких країнах Африки під час збройної боротьби проти колоніалізму). Вони створюють свої органи управління, які спираються в основному на повстанські збройні сили. Публічним колективом особливого роду є народ суб'єкта федерації у федеративній державі. У всіх країнах суб'єкти федерацій мають свої законодавчі органи, органи управління (окрім Танганьїки - одного із суб'єктів федерації Танзанії). Публічними територіальними колективами є територіальні (національно-територіальні) автономні утворення (наприклад, Автономна Республіка Крим на Україну, що має свою конституцію), регіональні муніципальні утворення (наприклад, департаменти у Франції), громадські муніципальні утворення (міста і села). Всі територіальні колективи мають власну (наддержавну, державну або недержавну) публічну владу. Вона здійснюється від імені даного колективу в межах, встановлених міжнародними угодами, конституціями і законами. Всі територіальні публічні колективи мають свої органи управління, які обираються населенням територіальних публічних колективів або формуються інакше (в ООН є Рада безпеки, в Європейському союзі - Європарламент, в державах - парламент, глава держави та інші, в муніципальних утвореннях - рада, мер і т. д.). Якщо обраних органів немає або не існує інституту загальних зборів членів, яка бере рішення (наприклад, Генеральна асамблея ООН, сільський сход в невеликому муніципальному освіту), то дана одиниця не є територіальним колективом, а являє собою адміністративно-територіальну одиницю, керовану «згори» призначеним представником держави (або суб'єкта федерації).







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 897. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Хронометражно-табличная методика определения суточного расхода энергии студента Цель: познакомиться с хронометражно-табличным методом опреде­ления суточного расхода энергии...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия