Студопедия — Некомерційні об'єднання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Некомерційні об'єднання






Серед добровільних об'єднань виділяються, як уже говорилося, некомерційні об'єднання. Їхня діяльність має, як правило, суспільний характер (за винятком розглянутих нижче релігійних організацій, а також деяких інших об'єднань за інтересами). У Росії діє Закон про некомерційних організаціях 1995 р. (з подальшими змінами і доповненнями), але багато його норм не поширюються на релігійні об'єднання.

Некомерційною є організація, яка ставить основною метою своєї діяльності не отримання прибутку і не розподіляє отриманий прибуток (якщо він є) між учасниками. Некомерційні організації можуть створюватися для досягнення соціальних, благодійних, культурних, освітніх, наукових і управлінських цілей, з метою охорони здоров'я громадян, розвитку фізичної культури і спорту, задоволення духовних та інших нематеріальних потреб громадян, захисту прав, законних інтересів громадян і організацій, вирішення спорів і конфліктів, надання юридичної допомоги, а також в інших цілях, спрямованих на досягнення суспільних благ або на задоволення особистих інтересів членів організації.

Вони можуть утворюватися у формі громадських та релігійних організацій (об'єднань), некомерційних партнерств, установ, автономних некомерційних організацій, соціальних, благодійних та інших фондів, асоціацій та спілок, а також в інших формах, передбачених федеральними законами.

Некомерційна організація вважається створеною як юридична особа з моменту її державної реєстрації. Вона може мати у власності або в оперативному управлінні відокремлене майно, відповідає (за винятком установ) за своїми зобов'язаннями цим майном, може від свого імені набувати і здійснювати майнові та немайнові права, нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді. Некомерційна організація, що є юридичною особою, має самостійний баланс або кошторис, свою печатку з повним найменуванням організації українською мовою, може мати штамп, бланки зі своїм найменуванням, зареєстровану емблему. Вона має право створювати філії і відкривати представництва на території Російської Федерації згідно з російським законодавством. Філією некомерційної організації є її відокремлений підрозділ, розташований поза місцем знаходження некомерційної організації та здійснює всі її функції або їх частину, в тому числі функції представництва. Представництвом некомерційної організації є відокремлений підрозділ, що розташований поза місця знаходження некомерційної організації, представляє її інтереси і здійснює їх захист. Філія і представництво некомерційної організації – юридичні особи. Вони наділяються майном організації, що їх створила і діють на підставі затвердженого нею положення. Відповідальність за діяльність своїх філій і представництва несе створивша їх організація.

Некомерційна організація може бути утворена в результаті її установи, а також реорганізації існуючої некомерційної організації. Установа некомерційної організації здійснюється за рішенням засновників (засновника). Засновниками залежно від організаційно-правової форми некомерційної організації можуть бути громадяни та юридичні особи. Некомерційна організація може бути створена однією особою, за винятком некомерційних товариств, асоціацій (спілок) і деяких випадків, передбачених федеральним законом (наприклад, партій, інших громадських об'єднань).

Реорганізація некомерційної організації можлива у формі злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення, після чого проводиться державна реєстрація нещодавнє організації (організацій), а в Єдиний державний реєстр юридичних осіб вноситься запис про припинення діяльності реорганізованої організації (організацій). Некомерційна організація може бути ліквідована шляхом саморозпуску або в судовому порядку. Засновники (учасники) некомерційної організації або орган, який прийняв рішення про ліквідацію некомерційної організації, призначають ліквідаційну комісію (ліквідатора) та встановлюють порядок і строки ліквідації організації.

Установчими документами некомерційних організацій є:

статут, затверджений засновниками (учасниками) – для громадської організації (об'єднання), фонду, некомерційного партнерства і автономної некомерційної організації;

установчий договір, укладений їх членами, і статут, затверджений ними, – для асоціації або союзу;

рішення власника про створення установи та статут, затверджений власником, – для установи.

У випадках, передбачених законом, некомерційна організація може діяти на підставі загального положення про організації даного виду.

В установчих документах некомерційної організації повинні визначатися: повне найменування некомерційної організації, що містить вказівку на характер її діяльності та організаційно-правову форму; місце знаходження організації; порядок управління її діяльністю; предмет і цілі діяльності; відомості про філії та представництва; права і обов'язки членів; умови і порядок прийому в члени організації і виходу з неї (у випадку, якщо некомерційна організація має членство); джерела формування майна організації; порядок внесення змін в установчі документи організації; порядок використання майна у разі ліквідації організації та інші положення, передбачені федеральними законами.

Зміни в статут некомерційної організації вносяться за рішенням її вищого органу управління, за винятком статуту фонду, який може бути змінений органами фонду, якщо статутом фонду передбачена можливість зміни статуту в такому порядку.

Некомерційна організація може мати майно у власності або в оперативному управлінні: будівлі, споруди, житловий фонд, устаткування, інвентар, грошові кошти в рублях і іноземній валюті, цінні папери тощо. Вона може мати у власності або у безстроковому користуванні земельні ділянки, право здійснювати підприємницьку діяльність, але тільки для виконання своїх статутних завдань.

Джерелами формування майна некомерційної організації у грошовій та інших формах є:

регулярні та одноразові надходження від засновників (учасників, членів);

добровільні майнові внески і пожертвування;

виручка від реалізації товарів, робіт, послуг;

дивіденди (дохід, відсотки), одержувані за акціями, облігаціями, інших цінних паперів і внесками;

доходи, одержувані від власності некомерційної організації;

інші не заборонені законом надходження.

Члени (учасники) некомерційних об'єднань можуть передавати їм своє майно, але на відміну від учасників господарських товариств вони не зберігають право власності на передане майно, в тому числі на членські внески. Члени (учасники) громадських об'єднань не відповідають за зобов'язаннями громадських об'єднань, в яких вони беруть участь, а об'єднання не відповідають за зобов'язаннями своїх членів.

Отриманий некомерційною організацією прибуток не підлягає розподілу між учасниками членами організації.

Некомерційна організація веде бухгалтерський облік та статистичну звітність, надає інформацію про свою діяльність органів державної статистики і податковим органам, засновникам та іншим особам відповідно до законодавства та установчих документів організації.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування здійснюють економічну підтримку некомерційним організаціям. Ця підтримка має різні форми, у тому числі:

надання відповідно до законодавства пільг по сплаті податків, митних і інших зборів і платежів некомерційним організаціям, створеним у благодійних, освітніх, культурних і наукових цілях, в цілях охорони здоров'я громадян, розвитку фізичної культури і спорту, інших встановлених законодавством цілях, з урахуванням організаційно-правових форм організацій;

надання інших пільг, включаючи повне або часткове звільнення від плати за користування державним і муніципальним майном;

розміщення серед некомерційних організацій на конкурсній основі державних і муніципальних замовлень;

надання згідно з законом пільг зі сплати податків громадянам та юридичним особам, що некомерційним організаціям матеріальну підтримку.

Не допускається надання пільг зі сплати податків в індивідуальному порядку окремим некомерційним організаціям, а також окремим громадянам та юридичним особам, які надають некомерційним організаціям матеріальну підтримку. Надання пільг повинно мати родовий (а не індивідуальний) характер.

Некомерційні організації можуть бути створені в різних формах, зокрема в організаційно-правовій формі фонду.

Фондом визнається не маюча членства некомерційна організація, заснована громадянами та юридичними особами на основі добровільних майнових внесків і переслідує благодійні, соціальні, культурні, освітні або інші суспільно корисні цілі. Майно, передане фонду його засновниками (засновником), є власністю фонду. Засновники не відповідають за зобов'язаннями створеного ними фонду, а фонд не відповідає за зобов'язаннями своїх засновників. Фонд зобов'язаний щорічно публікувати звіти про використання свого майна.

Опікунська рада фонду є його органом і здійснює нагляд за діяльністю фонду, прийняттям іншими органами фонду рішень і їх виконанням, використанням коштів фонду, дотриманням фондом законодавства.

Опікунська рада фонду здійснює свою діяльність на громадських засадах.

Некомерційною організацією може бути державна корпорація.

Державною корпорацією визнається не маюча членства некомерційна організація, затверджена Російською Федерацією на основі майнового внеску і створена для здійснення соціальних, управлінських чи інших суспільно корисних функцій. Державна корпорація створюється на підставі федерального закону, для її створення не потрібно установчих документів. Майно, передане державній корпорації Російською Федерацією, є власністю державної корпорації.

Державна корпорація використовує майно для цілей, визначених законом, що передбачає створення державної корпорації. Вона може здійснювати підприємницьку діяльність лише остільки, оскільки це сприяє досягненню цілей, заради яких вона створена, і відповідає цим цілям.

Державна корпорація зобов'язана щорічно публікувати звіти про використання свого майна згідно з законом, що передбачає створення державної корпорації.

Інші завдання виконують некомерційні партнерства.

Некомерційним партнерством визнається заснована на членство некомерційна організація, заснована громадянами та юридичними особами для сприяння її членам у здійсненні діяльності, спрямованої на досягнення загальнокорисних цілей. Майно, передане некомерційному партнерству його членами, є власністю партнерства. Члени некомерційного партнерства не відповідають по його зобов'язаннях, а некомерційне партнерство не відповідає за зобов'язаннями своїх членів. Некомерційне партнерство має право здійснювати підприємницьку діяльність, що відповідає цілям, для досягнення яких воно створено.

Члени некомерційного партнерства мають право:

брати участь в управлінні справами некомерційного партнерства;

одержувати інформацію про діяльність некомерційного партнерства у встановленому установчими документами порядку;

за своїм розсудом виходити з некомерційного партнерства.

Член некомерційного партнерства може бути виключений з нього за рішенням залишившихся членів у випадках і в порядку, що передбачені установчими документами некомерційного партнерства. Член некомерційного партнерства, виключений з нього, має право на отримання частини майна товариства або вартості цього майна.

Установою визнається некомерційна організація, створена власником для здійснення управлінських, соціально-культурних або інших функцій некомерційного характеру і фінансується повністю або частково цим власником. Майно установи закріплюється за установою на праві оперативного управління. Установа відповідає за своїми зобов'язаннями грошовими коштами, що знаходяться в його розпорядженні. За їх недостатності субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями установи несе його власник.

Автономною некомерційною організацією визнається не маюча членства некомерційна організація, заснована громадянами та юридичними особами на основі добровільних майнових внесків в цілях надання послуг у галузі освіти, охорони здоров'я, культури, науки, права, фізичної культури і спорту та інших послуг.

Майно, передане автономній некомерційній організації її засновниками (засновником), є власністю автономної некомерційної організації. Засновники не відповідають за зобов'язаннями створеної ними автономної некомерційної організації, а вона не відповідає за зобов'язаннями своїх засновників. Автономна некомерційна організація має право здійснювати підприємницьку діяльність, що відповідає цілям, для досягнення яких вона створена. Засновники автономної некомерційної організації можуть користуватися її послугами тільки на рівних з іншими особами умовах.

Некомерційні організації можуть добровільно об'єднуватися в асоціації (спілки) некомерційних організацій. Асоціація (союз) не відповідає за зобов'язаннями своїх членів. Члени асоціації (спілки) несуть субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями цієї асоціації (спілки) у розмірі та в порядку, передбачених її установчими документами.

Зі сказаного вище видно, що некомерційні організації створюються для здійснення різної діяльності. Некомерційна організація може займатися одним або декількома видами діяльності, що не заборонені законодавством Російської Федерації і відповідають цілям організації, які передбачені її установчими документами. Окремі види діяльності допустимі тільки на підставі спеціальних дозволів (ліцензій). Перелік цих видів визначається законом.

Некомерційна організація може здійснювати підприємницьку діяльність лише остільки, оскільки це сприяє досягненню цілей, заради яких вона створена. Вона веде облік доходів і витрат за підприємницької діяльності.

Законодавство встановлює загальні основи управління некомерційною організацією. Вищими органами управління некомерційними організаціями відповідно до їх установчими документами є:

колегіальний вищий орган управління – для автономної некомерційної організації;

загальні збори членів (з'їзд, конференція), делегатів.

Основна функція вищого органу управління некомерційною організацією – забезпечення дотримання організацією цілей, заради яких вона була створена.

До компетенції вищого органу управління некомерційною організацією належить вирішення наступних питань:

зміна статуту організації;

визначення пріоритетних напрямків діяльності організації, принципів формування і використання її майна;

освіта виконавчих органів організації і дострокове припинення їх повноважень;

затвердження річного звіту і річного бухгалтерського балансу;

затвердження фінансового плану організації та внесення до нього змін;

створення філій та представництв організації; участь в інших організаціях;

реорганізація і ліквідація організації (за винятком ліквідації фонду).

Установчими документами некомерційної організації може передбачатися створення постійно діючого колегіального органу управління, до відання якого може бути віднесено вирішення деяких питань, зазначених вище, але найбільш важливі з них (визначення пріоритетних напрямків діяльності, створення виконавчих органів та ін.) належать до виключної компетенції вищого органу управління некомерційною організацією.

Загальні збори членів некомерційної організації або її засідання колегіального вищого органу управління є правомочним, якщо на зазначених зборах або засіданні присутні більше половини членів організації або органу управління. Рішення зазначених загальних зборів або засідання приймається більшістю голосів членів, присутніх на зборах або засіданні. Рішення загальних зборів або засідання з питань виключної компетенції вищого органу управління некомерційної організації приймається одноголосно або кваліфікованою більшістю голосів. Некомерційна організація не має права здійснювати виплату винагороди членам її вищого органу управління за виконання ними покладених на них функцій, за винятком компенсації витрат, безпосередньо пов'язаних з участю в роботі вищого органу управління.

Виконавчий орган некомерційної організації може бути колегіальним і (або) одноосібним. Він здійснює поточне керівництво діяльністю некомерційної організації і підзвітний вищого органу управління некомерційної організації.

До компетенції виконавчого органу некомерційної організації належить вирішення всіх питань, які не складають виключної компетенції інших органів управління організації.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 556. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Пункты решения командира взвода на организацию боя. уяснение полученной задачи; оценка обстановки; принятие решения; проведение рекогносцировки; отдача боевого приказа; организация взаимодействия...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия