Студопедия — Некомерційні громадські об'єднання
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Некомерційні громадські об'єднання






Важливу роль у суспільстві грають некомерційні об'єднання громадського характеру. Вони певною мірою вирішують завдання, що мають значення для суспільства в цілому (наприклад, спілки жінок) або для певного соціального шару (об'єднання селян), етносу (національно-культурні автономії), для суспільно значущою професії (наприклад, об'єднання медичних працівників).

Некомерційні громадські організації мають публічний характер. Доступ до них відкритий для всіх бажаючих при дотриманні загальних вимог, передбачених статутом або іншими документами об'єднання (наприклад, певний вік).

Серед громадських об'єднань виділяються політичні об'єднання (партії, політичні рухи, виборчі блоки, останні в Росії, як і в багатьох інших країнах, дозволені при участі в них хоча б однієї партії) і об'єднання неполітичного характеру (профспілки, спілки роботодавців та ін.). Перші в якості свого головного завдання ставлять завоювання державної влади (мирними способами, шляхом виборів), участь у владі, формування уряду, участь у ньому (коаліційний уряд). Державну владу (а також публічну політичну владу в суб'єктах федерації і публічну неполітичну владу в муніципальному освіту) партії прагнуть використовувати для досягнення цілей, намічених у їх партійних програмах, інших документах. До партій пред'являються підвищені вимоги. Їх не можуть створювати і складатися в них іноземці та особи без громадянства (в інших громадських об'єднаннях – можуть), в Росії партія може бути зареєстрована і висувати кандидатів на виборах, якщо в ній значиться не менше 10 тис чоловік (у Мексиці – 65 тис), тоді як інші громадські об'єднання можна створювати у складі трьох осіб (у Франції - двох), а суспільно-господарські (кооперативів) - п'яти. Членами партій не можуть бути державні службовці, які займають певні посади, наприклад судді, прокурори, військовослужбовці та ін.

Неполітичні громадські об'єднання не висувають цілей завоювання влади, хоча і можуть брати участь в управлінні державою (наприклад, вносять пропозиції або, будучи представлені як профспілки або спілки роботодавців, виступають в тристоронніх органах держави, праці і капіталу). На відміну від політичних об'єднань, вони в переважній більшості країн не вправі висувати кандидатів на виборах в органи державної влади і виборних посадових осіб. Лише в деяких країнах (зокрема в державах тоталітарного соціалізму) таке право їм надано. І політичні, і неполітичні громадські об'єднання – некомерційні організації, але для своїх внутрішніх потреб, для реалізації поставлених цілей можуть займатися виробничою діяльністю (публікувати і продавати свої програми, статути, книги лідерів партії, партійні значки, прапори і т.д.).

Серед неполітичних громадських об'єднань особливе значення мають соціально-економічні об'єднання – профспілки, спілки роботодавців, селян та ін., що захищають соціально-економічні інтереси певних соціальних груп населення. Деяким з них передаються окремі функції державних органів (наприклад, профспілкам – функції контролю за дотриманням законодавства про працю, але вони здійснюють їх разом з іншими державними органами). У багатьох країнах (у тому числі і в Росії) існують суспільно-господарські об'єднання (наприклад, різного роду кооперативи). У діяльності кооперативів на перший план можуть висуватися в певні періоди розвитку країни громадські і навіть політичні завдання (наприклад, в країнах тоталітарного соціалізму в умовах суцільного кооперування селян, коли, зокрема, ставилися завдання змінити вигляд цього класу, або в умовах розбудови в Росії наприкінці 1980-х років, коли створення кооперативів переслідувало цілі розвитку підприємницької ініціативи людей і ліквідації страхітливого дефіциту товарів), але в більшості випадків пріоритет мають господарські завдання. Вони виразно виступають на перший план у гаражно-будівельних кооперативах, садівничих об'єднаннях, сільській споживчої кооперації та ін.

До виробничих кооперативів законодавство може пред'являти додаткові вимоги. У Росії передбачається, що не менш половини робіт кооперативу повинно виконуватися його членами, а кооператив може бути створений не три, як більшість громадських об'єднань, а п'ятьма учасниками.

Особливий рід некомерційних громадських об'єднань – жіночі та молодіжні об'єднання. Вони об'єднують людей за ознаками статі і віку (хоча, наприклад, в організації жінок можуть бути за статутом прийняті і чоловіки, готові відстоювати специфічні інтереси жінок, пов'язані з положенням в родині, побутові та інші інтереси); в молодіжні об'єднання можуть бути прийняті особи старшого віку, особливо якщо вони обрані керівниками таких об'єднань.

Своє місце в суспільстві займають творчі спілки – спілки осіб творчих професій (письменників, журналістів, винахідників і ін.). Їх часто називають соціально-культурних товариствами, хоча є й інші товариства такого роду (наприклад, товариства з охорони та реставрації пам’яток історії та культури). Істотний елемент діяльності творчих спілок – захист не тільки соціальних, але і професійних інтересів відповідних осіб і корпорації цих осіб в цілому. Вони займаються також обговоренням творів, винахідницьких пропозицій, організують взаємний обмін досвідом, піклуються про підвищення професійної підготовки членів їх об'єднань.

Є й інші види громадських об'єднань, що розрізняються за характером, цілям і методів діяльності (наприклад, різні спортивні об'єднання, організації сприяння армії і флоту, об'єднання рятувальників на воді та ін.).

Громадські об'єднання також розрізняються за своїми організаційно-правовими формами. У російському законодавстві виділяються п'ять таких форм: громадська організація, громадський рух, громадський фонд, громадський заклад, орган громадської самодіяльності. Громадська організація створюється на основі спільної діяльності для захисту загальних інтересів. Відмінними рисами громадських організацій є членство і спільна діяльність. Членство оформляється в результаті подання індивідуальних заяв, іншими документами (іноді передбачається особлива процедура прийому в члени організації, у тому числі за рекомендаціями інших членів цієї організації). Захищаючи свої інтереси, члени громадських організацій повинні здійснювати спільну діяльність в цих цілях. У багатьох інших громадських об'єднаннях членство не передбачено, і особи (а нерідко і колективи), що перебувають у них, називаються учасниками.

Громадським рухом є масове громадське об'єднання, що складається з учасників і не має членства, яке переслідує соціальні, політичні та інші суспільно корисні цілі, підтримувані учасниками громадського руху. Громадські рухи нерідко створюються для будь-якої окремої мети (наприклад, охорона деяких форм тваринного і рослинного світу), мають часто відсутній склад.

Громадський фонд – один з видів некомерційних фондів, що представляє собою не маюче членства громадське об'єднання, мета якого полягає у формуванні майна на основі добровільних внесків, інших не заборонених законом надходжень і використанні даного майна на суспільно корисні цілі. Засновники і керівники майна громадського фонду не вправі використовувати зазначене майно у власних інтересах. Громадські фонди часто створюються власниками майна для виконання конкретних завдань, для добродійності (наприклад, преміальний фонд для нагородження за досягнення в науці і мистецтві). Часто фонди утворюються видатними політичними та державними діячами для підтримки наукових досліджень молодих обдарувань та ін. (наприклад, в Росії Фонд М.С. Горбачова, Демидівський фонд для нагородження за видатні наукові дослідження, в Німеччині – фонд Еберта).

Громадською установою є не маюче членства громадське об'єднання, що ставить своєю метою надання конкретного виду послуг, що відповідають інтересам учасників і відповідних статутним цілям зазначеного об'єднання. Управління суспільним установою і його майном здійснюється особами, призначеними засновником (засновниками).

Орган громадської самодіяльності – це не маюче членства громадське об'єднання, метою якого є спільне рішення різних соціальних проблем, що виникають у громадян за місцем проживання, роботи або навчання, спрямоване на задоволення потреб необмеженого кола осіб, чиї інтереси пов'язані з досягненням статутних цілей і реалізацією програм органу громадської самодіяльності за місцем його створення.

Орган громадської самодіяльності формується за ініціативою громадян, зацікавлених у вирішенні зазначених проблем, і будує свою роботу на основі самоврядування. Він не має вищестоящих органів або організацій. До числа органів громадської самодіяльності відносяться батьківські комітети в школі, будинкові, вуличні комітети та ін.

Громадські об'єднання розрізняються і за масштабами своєї діяльності. У Росії діють загальноросійські, міжрегіональні і місцеві громадські об'єднання. Під загальноросійського громадським об'єднанням розуміється об'єднання, яке здійснює у відповідності зі своїм статутом діяльність на території більше половини суб'єктів РФ. Міжрегіональне об'єднання діє на територіях менше половини суб'єктів РФ і має там свої структурні підрозділи – організації, відділення, філії, представництва. Діяльність регіонального об'єднання поширюється на територію одного суб'єкта РФ. Під місцевим громадським об'єднанням розуміється об'єднання, діяльність якого здійснюється в межах території органу місцевого самоврядування, що і передбачається статутом об'єднання.

Є безліч інших класифікацій. Різний характер добровільних об'єднань має безпосередній вплив на способи керування ними.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 580. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Дизартрии у детей Выделение клинических форм дизартрии у детей является в большой степени условным, так как у них крайне редко бывают локальные поражения мозга, с которыми связаны четко определенные синдромы двигательных нарушений...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Задержки и неисправности пистолета Макарова 1.Что может произойти при стрельбе из пистолета, если загрязнятся пазы на рамке...

Вопрос. Отличие деятельности человека от поведения животных главные отличия деятельности человека от активности животных сводятся к следующему: 1...

Расчет концентрации титрованных растворов с помощью поправочного коэффициента При выполнении серийных анализов ГОСТ или ведомственная инструкция обычно предусматривают применение раствора заданной концентрации или заданного титра...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.013 сек.) русская версия | украинская версия