Студопедия — Економіка виробництва тонізуючих культур
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Економіка виробництва тонізуючих культур






З усіх тонізуючих культур у світі найпоширенішими є чотири основні види: кавове дерево, дерево какао, чайний кущ і дерево кола. Маючи сприят­ливі ґрунтово-кліматичні умови, країни, що розвиваються є головними виро­бниками й експортерами більшої частини світового врожаю цих культур. Так, у Республіці Кот-д'Івуар до початку 80-х років кава й какао становили 76 % вартості обсягу сільськогосподарського експорту й 47 % загального ек­спорту, у Колумбії - відповідно 73 і 58, у Того - 89 і 50, у Камеруні - 83 І ¡£7, у Шрі-Ланці (чай і кава) - 67 і 64, у Гані (тільки какао) - 99 і 70 %.

Зацікавленість молодих держав, що звільнилися, у зростанні валютних надходжень обумовлює високі темпи виробництва цих культур, стримувані в окремі періоди лише рівнем попиту на світовому ринку або несприятливими погодними умовами. У структурі посівних площ країн, що розвиваються, пи­тома вага тонізуючих культур збільшується. За останнє десятиліття в країнах

Близького й Середнього Сходу він виріс у два рази, хоча серед інших експор­тно-сировинних культур регіону частка тонізуючих культур відносно неве­лика (близько 5 %). Найбільшу питому вагу вони займають у посівних пло­щах країн, що розвиваються, Африки й Латинської Америки: відповідно, майже половина й третина загальної площі експортно-сировинних культур (без урахування площ під олійною й кокосовою пальмою).

Щодо обсягів виробництва, то роль країн, що розвиваються, далеко не завжди пропорційна їхній питомій вазі у світовій площі під цими культура­ми. Це пояснюється, головним чином, істотними розходженнями в рівнях урожайності внаслідок специфіки природних умов, особливостей сортів, які вирощуються, використовуваної агротехніки, організації виробництва й ряду інших технологічних і соціально-економічних факторів.

а) Кава

Кава є однією з найцінніших культур сільського господарства тропічного поясу. Метою обробітку плантацій кавових дерев є одержання насіння (зе­рен), яке використовується, головним чином, для приготування тонізуючого напою, виготовлення з них лікарського препарату — кофеїну і їхнього вико­ристання в якості ароматичної добавки в кондитерських виробах. М'якоть, що залишається після зерен плодів кавового дерева, використовується як до­бриво, корм худобі або для одержання ефірних олій (рис. 6.20, див. ст 508).

Дерево кави - тропічна культура яка має висотні кордони для арабського дерева кави - до 2000 м над рівнем моря, для інших - до 600 м; оптимальна річна температура відповідно 18 - 22?С і 20 - 25?С сума опадів для нього мі­німальна 200 мм, оптимальна - 1400 мм, максимальна - 4000 мм; у районах з великим сухим періодом необхідним є штучне зрошування, до земельних угідь дерево кави менш вимогливе, бажано достатньо глибокі рихлі землі.

Батьківщиною дерева кави вважають Ефіопію. Початок його культиву­вання покладено арабами у XIV - XV ст., у Бразилії з'явилось тільки у XVIII ст.

Понад 20 млн чоловік працюють на кавових плантаціях майже в 70 краї­нах, що розвиваються. Збирання врожаю проводиться вручну і розтягується на 4 - 8 місяців, особливо при вирощуванні різних сортів, що дуже полегшує його організацію.

У країнах, що розвиваються, збирається 99,5 % світового врожаю кави. Динаміка виробництва кави по регіонах світу за останні 37 років характери­зується відносно стабільним приростом його обсягів.

У світі вироблено 7,7 млн т зеленої кави (2007 р.) це у 2 рази більше ніж у 1970 році, в основному, за рахунок підвищення урожайності на 74 %. Сві­тові площі кавових плантацій - 10,2 млн га.

Країни Азії зібрали урожай кави зеленої у 2007 р. 2,2 млн т, їхня частка до світового виробництва становить 28,6 %.

Країни Південної Америки за 37 років (1970 - 2007 pp.) збільшили виро­бництво кави зеленої у 2,3 рази і досягай виробництва у 2007 р. 3,2 млн т, їх­ня частка до світового виробництва - 42 %.

На Африканському континенті у 2007 році зібрали менший урожай кави зеленої ніж у 2000 р. на 19 %, в основному, за рахунок зменшення кавовисівних плантацій на 23,1 %.

Зниження обсягів виробництва в окремі роки на континентах мало місце oôç через несприятливі погодці умови й стихійні лиха, а також внаслідок особли­вості кавового дерева давати найвищу продуктивність приблизно один раз на три роки. Найбільшим світовим виробником кави залишається Бразилія - Vfemer 2,2 млн т, друге місце посідає В'єтнам - 1,1 млн т, Колумбія виробляє ка­ви зеленої 710 тис. т. шт.. дог

Кава вирощується в різних за розміром господарствах, але основна маса продукції знімається із середніх (70-75 га} і великих (150-155 га) плантацій.

У більшості країн у виробництві кави домінуючу роль зберігає селянське – ст. господарство. В Індонезії, наприклад, 90 % урожаю одержують зі приватних плантаціях і лише 10 % - у великих державних господарствах.

Особливістю кави сорту «Копі Лувак», яка вирощується на індонезійському острові Суматра і 250 грамів якої коштують 75 доларів, є те, що кавові зерна спочатку перетравлюються в шлунку маленького місцевого звірка, а потім їх дістають з його екскрементів і обробляють.

На Африканському континенті найбільшим виробником кави є Ефіопія.

У структурі виробничих витрат при обробці кави основне місце належить витратам на оплату праці. Так, наприклад, у Колумбії їхня питома вага коливається від половини до однієї третини загальної суми прямих витрат, %: проти 42 машини й устаткування - 17,8; світо робоча сила - 33,0; Колівартість насіння - 11,0; виправці добрива-21,4; чувати і інсектициди, фунгіциди й гербіциди - 3,9; останні інші-12,9. плануєте

Характерні значні коливання у витратах праці по країнах континентів.

Так, при однаковій урожайності 1000 кг, у розрахунку на 1 га плантації.300 люд.-днів, що обумовлено, насамперед, розходженнями природних умов створена

і використовуваної агротехніки. В тому числі, за видами витрати, в республіці на Мадагаскарі, відповідно, людино - днів: 150 га пл косовиця бур'янів - 50;прополка - 48 і 40; обрізка - 12 і 10; мульчування - 24 і 16; добриво - 3 і 4; фіто санітарна обробка - 7 і 6; збір урожаю - 175 і 130; обробка врожаю - 44; разом - 269 і 300.

Для кави характерна рівномірна, протягом року, потреба в робочій силі для догляду за плантацією, що коливається від 4 до 12 люд.-дн/га.

Розвиток виробництва кави визначається внутрішніми й зовнішні­ми умовами. Найважливіші з них наступні:

- створення нових плантацій або відновлення старих насаджень кави ви­магає значних капітальних витрат із тривалим строком їхньої окупності, що обумовлює необхідність державного кредиту;

- прогрес у галузі залежить від впровадження нових стійких до хвороб і високоврожайних сортів, поширення відповідних агротехнічних знань і засо­бів;

- уже на початку 60-х років добрива постійно застосовувались на поло­вині кавових плантацій.

У цей час рівень інтенсивності й структура виробничих витрат на дріб­них і великих плантаціях у країнах майже не відрізняється, хоча не однакова по районах. Важлива роль в інтенсифікації виробництва кави в Коста-Ріці поряд з державною допомогою, належить кооперативам, на частку яких при­хопиться 60-70 % усього виробництва кави в країні.

Аналогічні результати могли б бути досягнуті в Колумбії, де плантації з но-зими сортами становлять біля третини загальної площі, але дають понад 50 % національного врожаю, оскільки на них одержують по 1300-1700 кг/га кави проти 430-570 кг/га на плантаціях традиційних сортів. Однак рівень попиту й цін світового ринку на каву змушує уряд вживати стримуючих заходів.

Коли співвідношення виробничих витрат і закупівельних цін на каву не зиправдовує витрат на інтенсифікацію виробництва, рекомендується скоро­чувати врожай, в основному, агротехнічними методами. Так, у Мексиці в останні роки не створювались нові плантації й скорочення загального збору планується досягти зменшенням застосування добрив і інсектицидів.

Великі резерви збільшення виробництва кави є на Африканському кон­тиненті. У Республіці Кот-д'Івуар, наприклад, впровадження нових сортів дає можливість підвищити врожайність із 300 кг/га до 700 кг/га. У країні була створена мережа центрів по поширенню до 30 млн саджанців на рік і органі­зоване навчання селян по догляду за ними (з розрахунку: один інструктор на і50 га плантацій протягом перших трьох років).

Розвиток виробництва кави й характер економічної політики уряду тат нього у країнах-виробниках безпосередньо пов'язані з рівнем цін і співвідношенням попиту та пропозиції на цей продукт на світовому ринку.

В 2005 р. було експортовано 3»4 млн. т сирої кави на суму близько 9.4 млрд. дол. США, приріс експорту за 35 років становив 68,8 %. Країни південної Америки у 2005 р. експортували 2,1 млн т кави зеленої, їхня части до світового експорту становить 38,8 %. Країни Південно-Східної Азії експортували кави зеленої у 2005 р. 1,3 млн т - це більше у 8,8 разів ніж у 1970 ро­ці. Країни Африки зменшили експорт кави зеленої порівняно з 1970 року на 50 %.

На зелену каву припадає майже 95 % світового експорту цього продукту. Єдиний великий експортер обробленої кави - Бразилія. В останні роки розширюється експорт обробленої кави з Індії, Еквадору й Колумбії.

Найбільшими експортерами кави на світовому ринку є Бразилія (1,3 млн т і Колумбія (616,3 тис. т). Індонезія експортувала кави зеленої у 2005 р. 4433 тис. т, Німеччина - 264,1 тис. т кави зеленої та 121,2 тис. т смаженої. Експорт кави з Німеччини формується із імпортованої сировини, оскільки Німеччині займає друге світове місце за імпортом сирої кави - 900,8 тис. т. США займає перше місце з імпорту зеленої кави, щорічно імпортуючи у межах 1,2 мтн т (рис. 6.23, див. cm 509).

У світі за 35 років (1970-2005 pp.) імпорт кави зеленої збільшився зі 68,7 % і у 2005 р. становив 5,4 млн т. Країни Європи імпортують кави зеленої 2,8 млн т (53,7 % до світового). Американський континент імпортував зеленої у 2005 р. 1,4 млн т. Африка за останні 15 років збільшила імпорт зеленої на 72 %, надолужуючи цим її не до виробництво.

 

3.3Технічні культури Туреччини

 

Під технічними культурами зайнято менше 12 % посівних площ. Серед цукристих вирощують цукровий буряк та цукрову тростину.

З волокнистих культур першість належить бавовнику, який культивують у приморських районах. Коноплю використовують у текстильній (виробництво канатів, мотузок, мішковини) та олійно-жировій промисловості. Льон, головним чином як олійна культура, культивується в західній частині Чорноморського узбережжя.

В олійно-жировій промисловості, крім насіння волокнистих культур, використовуються маслини, кунжут, земляний горіх (арахіс), соя та віднедавна соняшник. За виробництвом оливкової олії Туреччина входить до першої п’ятірки країн-виробників світу.

За вирощуванням відносно нової для Туреччини культури – чаю країна займає п’яте місце в світі.

Експортно орієнтованою галуззю є вирощування тютюну. Основними районами його вирощування є Егейський, Чорноморський, Мармурово­морський та Південно-Східний.

Значного розвитку завдяки сприятливим агрокліматичним умовам набуло плодівництво – важлива експортна галузь країни. У цьому відношенні найбільше значення мають виноград, інжир, маслини, цитрусові та фундук (перше місце в світі). Найбільшого розвитку плодівництво набуло в приморських та приміських районах країни.

 

 

IV.Загальна характеристикаТуреччини.

Туреччина розташована на східній півкулі, між 25о 40/ і 44о 48/ в.д. 35о 51/ і 42о 06/ с.ш. Її площа (включаючи внутрішні водойми) 779452 кв.км. Основна частина території Туреччини - 97 % - розташована в Азії і тільки 3 % - у Європі. Географічна особливість Туреччини - розташування на перехресті важливих шляхів, зі стародавності з'єднуючих Європу з Азією, чорноморські країни і народи зі середземноморскими. Нині через територію Туреччини пролягають шосейні і залізничні магістралі, що зв'язують Європу з багатьма країнами Азії. Максимальна довжина турецької території з заходу на схід 1600 км, з півночі на південь 600 км. Туреччина з трьох сторін, омивається морями: на півночі-Чорним морем, на заході - Егейським, на півдні Середземним. Європейська й азіатська частини Туреччини відділені одна від одної водяною системою, що утворить морський прохід з Чорного моря в Егейське і включаючи Мармурове море, протоки Босфор і Дарданелли. У Південній частині Босфору і Золотого Рогу Мармурового моря, розташований одне з найкрасивіших міст світу і найбільше місто Туреччини – Стамбул.Туреччина - гірська країна. Середня висота її території над рівнем моря складає 1132 м. Майже вся територія Азіатської Туреччини зайнята Малоазіатським нагір'ям, до складу якого входять високі, розчленовані питомими й увінчані могутніми вершинами гірські хребти, обширні сухі нагір'я і плоскогір'я. Низинних рівнин у країні мало, вони розташовані на окремих ділянках морських узбереж, як правило, в устях рік.

На території Туреччини нараховується більш 100 видів корисних копалин. Країна має у своєму розпорядженні численні види рудної, гірничо-хімічної, паливно-енергетичної сировини. У першу чергу варто назвати - хромові, вольфрамові, мідні руди, борати, мармур, вугілля й ін. На долю Туреччини припадає 25 % загальносвітового запасу ртуті. Туреччина має величезні паливно-енергетичні ресурси - нафта, уран, буре вугілля, кам'яне вугілля. На території Туреччини залягають такі породи як: азбест, мармур, борати, сірка.

КЛІМАТ

Територія Туреччини знаходиться в межах середземноморського субтропічного кліматичного пояса. Однак гірський, сильно розчленований рельєф, дуже важкі умови циркуляції повітря, наявність кліматичної поясності - усе це визначило велику розмаїтість кліматичних районів. На внутрішніх нагір'ях клімат континентальний. Опади переважають у степу до 500 мм у рік.

РІЧКОВА СИСТЕМА Й ОЗЕРА

Територія Туреччини, за винятком Канійскої рівнини, покрита густою річковою мережею. Але всі ріки мають гірський характер, буяють водоспадами, порогами і тому несудохідні. Велика швидкість плину робить їхній майже незамерзаючими, навіть у високогірних районах. Основні ріки: Єфрат (2800 км), Тигр (1900 км), Кизил-Ірмак (1355 км), Сакарья (824 км).

Близько 9,2 тис. кв. км. Площі Туреччини займають озера: кратерні, карстові, лагунові, тектонічні, ставково-вулканічні. Самі великі Ван (3713 км кв.) - солоне, беззтічне, Туз (1500 кв.км.) - солоне.

АДМІНІСТРАТИВНИЙ УСТРІЙ

В адміністративно-територіальному відношенні поділяється на 67 илов. Столиця-Анкара. Голова держави-президент. Вищий законодавчий орган - Великі національні збори (сенат і національні палати). Грошова одиниця - турецька ліра.

НАСЕЛЕННЯ.У момент утворення Турецької республіки чисельність її населення була визначена в 12532 тис. чол. Усього в країні проведено 12 переписів. З 1927 р. населення Туреччини зросло в 4,4 рази, причому тільки з 1950 по 1985 - у 2,5 рази. Різко зросла і щільність населення: з 1,8 до 7,7 чоловік на 1 кв. км. Швидкий ріст населення залишається важливою проблемою країни. Розподіл жителів по території Туреччини відбувається вкрай нерівномірно. Найбільше густо заселені узбережжя Мармурового і Чорного морів, потім- райони, що прилягають до Егейського моря. Саме густонаселене місто - Стамбул і самий малонаселений - Ханяри.Основне населення країни - турки (біля 90 %)Турками вважаються всі "хто зв'язаний узами громадянства з турецькою державою". Діти, що народилися від чи турка матері-туркені, рахуються турками. У країні ще проживають понад 25 національні меншості: курди, араби, греки, черкеси, вірмени, євреї, грузини, лази і т.д.

По віросповіданню турки-мусульмани суннитского напрямку. Державна мова - турецька.

ЕКОНОМІКА

Туреччина - аграрно-промислова країна. Значна залежність від іноземних монополій.

Туреччина надає великого значення економічним і політичним відносинам з мусульманськими країнами і міжнародними ісламськими організаціями.

Географія господарства. У сучасному світовому господарстві Туреччина за багатьма ознаками належить до групи країн, що розвиваються. За класифікацією світового банку вона відноситься до підгрупи країн з середньонизькими доходами. Це індустріально-аграрна країна, яка входить до числа перших 25 країн світу за виробництвом ВВП (у 2004 р. – 302,8 млрд. дол.). ВВП на душу населення складає 4221 дол., а за паритетом купівельної спроможності – 7753 дол. Реальне зростання ВНП перевищує 6 %. Рівень інфляції знизився до 11,3 %. Прямі іноземні інвестиції в Туреччину незначні – менше 1 млрд. дол. щороку. У галузевій структурі виробництва ВВП лідирувала сфера послуг – 58,5 % та промисловість – 29,8 %; частка сільського господарства складає 11,7 %.

В основі державної економічної політики лежить контроль базових галузей господарства з великими капіталовкладеннями. Держава контролює весь залізничний транспорт та засоби зв’язку, 50 % морського транспорту, 75 % видобувної та понад 30 % обробної промисловості (переважно підприємства паливно-енергетичного та металургійного комплексів), 75 % кредитно-банківської системи. Разом з цим Туреччина має сильний і швидко зростаючий приватний сектор. Його позиції особливо значні в найбільшому індустріальному секторі економіки – легкій промисловості (особливо у текстильній та швейній галузях), продукція якої користується постійним попитом на міжнародному ринку. Також у структурі експорту Туреччини значною є роль харчової промисловості та сільського господарства; зростає частка галузей машино­будування, зокрема автомобілебудування та електротехнічної промисловості.

У Туреччині розвивається текстильна промисловість, харчосмакова, металургійна, хімічна промисловість, а також видобувна, нафтопереробна і машинобудівна промисловості.

Видобувна промисловість забезпечує 7,2 % вартості промислової продукції і будівництва. У галузі близько 72 % виробництва забезпечується державними підприємствами (без обліку нафтових).

Кам'яне вугілля; магніт і нафта - іде на внутрішні нестатки. Видобуток кам'яного вугілля ведеться на Чорноморському узбережжі. Буре вугілля добувається в шахтах в Афишине - Эльбистане, у Сейтомире, Тунчбилеке. На 80 % видобуток здійснюють державні підприємства.

Видобуток нафти в порівнянні з розмірами її внутрішнього споживання недостатній. Державні підприємства в сполученні з іноземним капіталом здійснюють розшукові роботи, а також іноземні компанії, приватні і змішані компанії. Найбільш важливий район знаходиться в Єго-Східній Анатолії. Поклади знаходяться у віддалених районах, тому витрати на видобуток і транспорт зростають.

Залізна руда добувається в селі Сивас і Малатья. Туреччина займає видне місце по видобутку і запасам хромової руди (йде на експорт).

На території також знаходяться поклади і добувається мідна руда, марганцева руда, ртуть, сірка, вольфрамова руда, уранова руда, борити, фосфорити, золото і срібло (невелика кількість).

Нафтопереробна і хімічна промисловість. Переробку нафти здійснюють державні заводи в Батме, Измит, Алиага в Мерсине.

Видобуток природного газу в країні почався в 90-і роки. Потреби в газі також задовольняються за рахунок продукції газових заводів в Анкарі, Стамбулі, Ізмаїлі і зниження побіжних газів на переробних заводах.

Виробництво мінеральних добрив, в основному фосфатних і азотних знаходяться в районі Изміра і Стамбула.

Гумова промисловість представлена чотирма сучасними заводами з виробництва автомобільних шин. На приватних підприємствах роблять покришки і камери мотоциклів і велосипедів. Інша галузь - це гумове взуття, а також гумовотехнічні вироби.

Чорна і кольорова металургія. Виробництво чорних металів зосереджено в трьох великих державних підприємствах чорної металургії - Карабюкском, Єрегийском і Іскендерунском комбінатах. На останньому ж відбувається і виплавка стали. Має місце виплавка міді. Існують підприємства алюмінієвої промисловості.

У цілому виробництво кольорових металів не задовольняє зростаючий попит.

Машинобудівна й електротехнічна промисловість одержала розвиток насамперед за рахунок створення складальних підприємств. У цій галузі особливо активно представлена участь приватного капіталу. Галузі машинобудування: зборка і виробництво транспортних засобів, будівництво залізних транспортних засобів, залізниці, вагони, холодильники, дизель-мотори. Маються ремонтні заводи суднобудування розвите в Стамбулі і Ізмірі. На верфях будуються судна для міських і непротяжних каботажних ліній, автомобільні пороми. Значна частина устаткування і запчастин імпортується. Середньо - і крупно монтажні суду Туреччина закуповує за кордоном.

Верстатобудування як галузь обробної промисловості зовсім недавно створена в країні. Зборка деяких моделей токарних, фрезерних, свердлильних верстатів здійснюється по ліцензіях західних фірм. Казанові і холодильні установки, промислові газові печі виготовляються на невеликих добре обладнаних підприємствах приватних фірм. Приватний сектор у співробітництві з іноземним капіталом роблять побутову техніку - газові печі, плити, швейні машини, велосипеди, калорифери.

Розвивається електротехнічна промисловість. Промислове виробництво электроізометрів, побутових електроприладів відбувається по ліцензіях західних фірм.

Помітними темпами розвивається радіо і електронна промисловість - виробництво телефонної, радіо - і телетехніки, електронної апаратури, зборка ЕОМ.

Будівництво, експлуатація енергетичних об'єктів і розподіл електроенергії в Туреччині фактично зосереджено в руках держави. Якщо в 60-70- р. р. основним розвитком електроенергетики була теплова енергетика на базі рідкого палива (нафта), а тепер покладений принцип переважної орієнтації на власне джерело енергії: лігніт, гідроресурси, природний газ, геотермальна сонячна енергія й енергія вітру.

Діє Комісія з атомній енергії для проведення досліджень в області використання атомної енергії. Розробляються проекти по будівництву АЕС.

У країні діють 50 ГЕС і 30 ТЕС. Виробництво електроенергії в 90-х роках склало 54,3 млрд. кВ г. Споживання ж на душу населення 926 кВт г. Існує дефіцит електроенергії.

Туреччина є експортером продукції сільського господарства і видобувної промисловості.

Зовнішні партнери: ФРН, США, Великобританія, Франція.

У цілому Туреччина - це розвивається країна.

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

Туреччина має досить розвиту транспортну систему. У цій галузі зайнято 3% населення країни.

Домінуюче положення в системі перевезень займає автомобільний транспорт. У 1993 р. на його частку приходилося 93,2 % внутрішніх перевезень і 70,7 % внутрішнього вантажообігу. Число автотранспортних засобів швидко росту. Довжина шосейних і групових доріг державного і районного значення склала 109,4 тис. км (державні значення 58,7 тис. км).

Велике значення для розвитку автомобільного транспорту Туреччини має введення в експлуатацію іншого підвісного моста через Босфор. Він дозволивши збільшити потік транзитних вантажів через Туреччину, що є джерелом надходження валюти

Залізничний транспорт

Загальна довжина залізниць 10 390 км. Через пережитий у 80-х р.р. кризи залізниця одержує повільний розвиток.

Повітряний транспорт

До 1987 р. у Туреччині існувала одна авіакомпанія - державна, котра здійснювала перевезення пасажирів, як на внутрішніх, так і на закордонних авіалініях. (Тюрк Хава йоллари - ТХЙ). Пізніше з'явилося кілька приватних авіаліній, що здійснювала перевезення авіапасажирів на місцевих лініях на невелике відстані літаками малої авіації.

Усе більше значення набуває трубопровідний транспорт. Нафтопровід (Туреччина - Іран) Газопровід (Туреччина - Росія) 9,5 % усього вантажообігу.

Зв'язок

У Туреччині внутрішній і міжнародний поштовий зв'язок перебуває у віданні Експлуатаційної Генеральної дирекції, що є державною економічною організацією. У 1993 р. вона мало 41,7 тис. відділень по всій країні.

У 80- роках проводилася широка програма модернізації поштових і телеграфних служб, оснащення їхнім сучасним устаткуванням, що дозволяє механізувати й автоматизувати багато поштових операцій.

Швидко розвивається телефонний зв'язок. Нараховується 11,9 млн. абонентів.

Успішно в Туреччині розвивається телексний зв'язок і комп'ютерна комунікація і їхні потреби цілком задовільняють.

Також на території Туреччини розвинутий морський і небагато річковий транспорт. Основні морські порти: Стамбул, Ізмір, Зонгулдак.

Вцілому економіка Туреччини досить динамічна. Головною політичною та економічною проблемою для держави протягом наступного десятиліття є членство в ЄС.

Промисловість. Основою турецької промисловості є обробна промисловість з питомою вагою понад 80 %. Частка видобувної промисловості складає біля 5 %, решта припадає на енергетику, газо- та водопостачання.

Електроенергетика. Основними джерелами електроенергії Туреччини є лігніт, кам’яне вугілля, газ, гідроресурси, енергія сонця та вітру.

Виробництво електроенергії становить 116,6 млрд. кВт/год. Його забезпечують близько 30 ТЕС та 50 ГЕС. Ще 457 млн. кВт/год. імпортується. Разом з цим 433 млн. кВт/год. електроенергії країна експортує в Болгарію, Румунію, Албанію та Грузію. Найбільші ТЕС – Амбарли (біля Стамбула) та в Хамітабаді потужністю біля 600 мВт кожна. Серед гідравлічних електростанцій найпотужнішою є найбільша на Близькому Сході Кебанська ГЕС на р. Євфрат, але гідроенергетичний потенціал в Туреччині використовується лише на 11 %. В країні завершено електрифікацію сіл.

Мінеральні ресурси країни різноманітні, але незначні. Гірничо­видобувна промисловість на 75 % знаходиться під контролем держави.

Структура паливних ресурсів представлена в основному кам’яним і бурим вугіллям, видобуток, яких ведеться на Чорноморському узбережжі та нафти (7 % від споживання) у Південно-Східній Анатолії (трикутник Гарзан–Гермік–Роман). Розпочався видобуток природного газу, який забезпечує поки що лише 2 % потреб країни. Нещодавно виявлені поклади уранової руди, але їх розробка ще не налагоджена.

Серед рудних ресурсів відзначимо наявність усіх руд чорних металів. Залізна руда видобувається переважно в ілах Сівас та Малатья. Хромова руда, головним чином, йде на експорт, тому обсяги її видобутку визначаються кон’юнктурою світового ринку. На Чорноморському узбережжі, в ілах Анкара та Денізлі є поклади марганцевої руди.

Серед руд кольорових металів наявні мідні руди в ілах Елязиг і Артвін, боксити в Міласі. Цинковий та свинцевий концентрати видобувають в ілах Баликесір, Кайсері, Кютахбя та Малатья. Вольфрамову руду видобувають в ілі Бурса. У незначній кількості ведеться видобуток ртутних і сурм’яних руд, золота та срібла.

Нерудні ресурси представлені кам’яною сіллю, сіркою, баритами, фосфоритами, магнезитом, азбестом, флюоритом, та мармуром.

Обробна промисловість у Туреччині розвинена значно краще, ніж у багатьох інших країнах Південно-Західної Азії. Вона забезпечує близько 70% вартості промислової продукції. Її розвиток стримує вузький внутрішній ринок. У цьому відношенні відкриття у 90-х роках ринків країн СНД (включаючи й Україну) для низькоякісних споживчих товарів Туреччини мало для неї неабияке значення.

Головну роль в обробній промисловості, як і раніше, відіграють легка (текстильна) і харчова промисловість (44 %). Продукція текстильної промисло­вості, як правило високої якості, у великих обсягах експортується в Європу, США та інші країни. Туреччина задовольняє третину потреб європей­ського співтовариства в текстилі та одязі. У загальному обсязі експорту країни текстиль та одяг складають майже третину. Найбільш комбінати розміщені в Адані, Стамбулі, Ізмірі, Бурсі, Кайсері, Ереглі, Денізлі, Малатьї та інших містах. Спеціальною ознакою турецької економіки є широкий розвиток національних ремесел. Передусім це стосується килимар­ства. Невеликі фабрики і майстерні виготовляють високоякісні килими, головним чином ручної роботи.

Значного розвитку отримала промисловість будівельних матеріалів (15% продукції обробної промисловості), яка включає цементні, скляні, цегельні та черепичні заводи.

Металургійна і металообробна промисловість. За останні два десятки років Туреччина скористалася тенденцією до згортання екологічно небезпеч­ної чорної металургії в розвинених країнах, щоб активно розвивати цю галузь у себе і проникнути на ринок Європи та сусідніх країн. Нині виробляється понад 18 млн.т сталі. Половина цієї кількості виробляється на трьох великих державних підприємствах – Карабюкському, Ереглійському та Іскендерун­ському комбінатах повного циклу. Друга половина на приватних міні-заводах з дуговими печами, які виникли останнім часом у районі Ізміру. Сталь і прокат стали другим продуктом турецького експорту після текстилю.

Алюмінієвий завод працює в Сейдішехірі. Мідь виробляють у Стамбулі, Мургуле та Ергані.

Туреччина експортує віконне і пляшкове скло, скляний кухонний і столовий посуд, кришталь.

У країні працює декілька тисяч невеликих підприємств лісо- та деревообробної промисловості, які виробляють фанеру, меблі, папір та картон.

Хімічна та нафтохімічна промисловість представлена головним чином нафтопереробними заводами в містах Батман, Кирикале, Ізмір, Аліага, Мерсін.

У 80-х роках в країні почався видобуток газу. Потреби в газі задовольняються, також, за рахунок продукції газових заводів в Анкарі, Стамбулі, Ізмірі та інших містах та скраплення попутних газів на Ізмірському та Аліагському нафтопереробних заводах. До 2012 року діє договір про поставки газу з Росії.

Хімічна промисловість Туреччини виробляє борну та сірчану кислоту (Бандерме), мінеральні добрива, засоби захисту рослин та стимулювання їх росту, продукцію побутової хімії, автомобільні шини, вибухові речовини тощо.

Машинобудівні підприємства в основному зорієнтовані на монтаж імпортованих деталей, вузлів і агрегатів. Провідне місце в машинобудуванні займає виробництво і складання транспортних засобів. В авто- та трактороскладальній промисловості Туреччини активно діють ТНК („Форд”, „Фіат”, „Рено”, „Даймлер Бенц”, „Брітіш мотор”, „Крайслер” та ін.), які тісно співпрацюють з місцевим приватним капіталом. Виробляється біля 300 тис. легкових та 100 тис. вантажних автомобілів і тягачів, понад 20 тис. тракторів. Працює близько 20 основних підприємств завершальної зборки (Стамбул, Бурса, Адапазари, Ізмір, Ізміт, Мерсін) та 1000 суміжних виробництв. Виробництво залізничних транспортних засобів представлене заводами з виробництва пасажирських вагонів в Адані, товарних вагонів та дизельних двигунів в Сівасі, а також локомотивобудівним заводом в Ескішехірі.

Розширюються потужності та модернізується суднобудування. Воно нараховує більше 10 підприємств державного та приватного секторів, які розташовані, головним чином, в Стамбулі та Ізмірі.

Протягом останніх десятиріч Туреччина створила власне авіабудування (Єскішехір, Кайсері). В Мюртеді (біля Анкари) збираються військові літаки „F-16”. Є завод зі зборки вертольотів.

Налагоджено складання і виробництво верстатів, різноманітної побутової техніки, велосипедів. Належного розвитку набула електротехнічна промисловість. Внутрішній ринок повністю задовольняється власними акумуляторами, електрошнурами, електромоторами, трансформаторами, зварювальними апаратами тощо. Значними темпами розвивається радіо- і електронна промисловість.

Підприємства військово-промислового комплексу зосереджені переваж­но в околицях Анкари. Тут виробляються вибухівки, зброя, ракетні установки, кулі тощо. Складне озброєння надходить з військово-промисло­вих комплексів держав Заходу – членів НАТО: бойові кораблі, літаки, танки, ракетні установки.

Сільське господарство. Тут створюється до 20 % ВНП Туреччини. Туреччина практично повністю забезпечує себе продовольством, а частка сільгосппродукції в експорті країни складає 20-25 %. Біля 90 % оброблюваних земель знадиться в приватній власності.

Структура сільського господарства Туреччини характеризується переважанням рослинництва (майже 2/3 доходу галузі) над тваринництвом (1/3 доходу), причому їх розвиток відбувався дещо відособлено і вони ніколи не представляли тісно пов’язаних частин єдиного господарського організму. Частка лісового господарства та рибальства незначна. Провідну роль відіграють зернові культури, які займають біля 80 % посівних площ країни. У структурі зернових переважають озима пшениця та ячмінь. Менше значення мають кукурудза, жито, овес, просо та рис. Основним районом вирощування пшениці є Внутрішня Анатолія. При урожайності 18-19 ц/га щороку збирається біля 20 млн.т пшениці і за цим показником Туреччина входить до першої десятки країн її виробників.

Міжнародні зв'язки

Туреччина є потужним субрегіональним лідером із власною системою інтересів. За умов останніх структурних змін у посткомуністич ному світі Туреччина у своїй зовнішній політиці опрацьовує новий геополітичний ракурс. Анкара не є вже повернутою обличчям до комуністичної загрози з Півночі та з Балкан, а у зв'язку із арабо-ізраїльським мирним процесом вона виступає як регіональний гравець і шукає впливову політику на більш віддаленій периферії. Після Другої світової війни зовнішньополітичний курс Туреччини був зорієнтований подвійно: політика розвитку індустрії та приєднання до ЄС, а з другого боку - у зв'язку зі східною та ісламською орієнтацією Туреччина шукає свою ідентифікацію з Середнім Сходом та Центральною Азією. За часів "холодної війни" радянська домінація в Центральній Азії та на Кавказі заважала турецьким зусиллям у цьому напрямку, тоді як турецька асоціація з Ізраїлем та альянс із Вашингтоном затьмарювали прямі відносини із Середнім Сходом. Туреччина виконувала функцію південного флангу НАТО і слугувала опорою безпеки США. Наслідок - політична ізоляція від Середнього Сходу, протистояння з Північчю..Особливе положення Туреччини стосовно Європи, з одного боку, стосовно ісламського Півдня - з другого, створює особливу геополітичну конфігурацію її національних інтересів. Європі важко сприйняти Туреччину як її невід'ємну частину, вона сприймається як щось чужорідне. Участь Туреччини в Північно-Атлантичному Альянсі є скоріше наслідком "холодної війни" та геостратегічних уподобань США, ніж усвідомлення спільних європейських інтересів. Тривалий конфлікт з більш "європейською" Грецією, Кіпрська проблема, особлива позиція в Боснійській кризі, у ставленні до курдів - все це не сприяє скорішому включенню Туреччини в інші європейські структури.

Турецькі амбіції в Балканському регіоні грунтуються на переконанні, що розпад СРСР і СФРЮ дав Туреччині унікальний шанс повернути в нових формах свій політичний, економічний, культурний і воєнний вплив у межах колишньої Османської імперії. Саме мусульманське населення повинно стати одним з основних інструментів цього впливу.

Особливу сміливість Туреччині надає могутня підтримка з боку Сполучених Штатів. Для турецьких аналітиків характерним є уявлення, що всі так звані кола євразійської безпеки, які включають в себе ЦЄ, Балкани, регіон Чорного моря, Кавказ, Східне Середземномор'я, Близький Схід і Центральну Азію, накладаються і перетинаються саме в тому місці, де розташована Туреччина, що з урахуванням нових умов значно підвищує її значення як члена НАТО й імовірність переростан ня її в регіонального лідера. При цьому явне прагнення до панування в регіоні прикривається гуманітарною риторикою: Туреччина нібито надає допомогу "новим країнам" у пошуку ними "справжньої ідентичності, вільної від зовнішніх чинників і тиску".

Нині Туреччина збільшує флот і, зокрема, пояснюється це серйозними проблемами в Середземному (Кіпр) і Егейському морях. Пріоритети політики Туреччини зрозумілі: збереження стійкої і значної переваги, в тому числі й воєнно-морської, над основним супротивником - Грецією. Зумовлюється це необхідністю захисту своїх інтересів в Егейському морі, де греки, всупереч міжнародним домовленостям, проводять ремілітаризацію прилеглих до турецького узбережжя островів, а також недопущення силової ревізії кіпрських реалій, що склалися після окупації турецькими військами північної частини острова.

Туреччина з метою захисту своїх інтересів планує в наступному столітті стати країною, що володіє авіаносцями. Державна міць, географія й







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 813. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Прием и регистрация больных Пути госпитализации больных в стационар могут быть различны. В цен­тральное приемное отделение больные могут быть доставлены: 1) машиной скорой медицинской помощи в случае возникновения остро­го или обострения хронического заболевания...

ПУНКЦИЯ И КАТЕТЕРИЗАЦИЯ ПОДКЛЮЧИЧНОЙ ВЕНЫ   Пункцию и катетеризацию подключичной вены обычно производит хирург или анестезиолог, иногда — специально обученный терапевт...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Классификация ИС по признаку структурированности задач Так как основное назначение ИС – автоматизировать информационные процессы для решения определенных задач, то одна из основных классификаций – это классификация ИС по степени структурированности задач...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.016 сек.) русская версия | украинская версия