Студопедия — Характеристика виробничих фондів світового сільського господарства
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Характеристика виробничих фондів світового сільського господарства






Обов'язковою умовою процесу сільськогосподарського виробництва є за­соби виробництва, які складаються із знарядь праці й предметів праці. Знаряд­дя і предмети праці, виражені у вартісній формі, разом з грошовими ресурса­ми, що обслуговують процес виробництва - це виробничі фонди, їх товароо­біг відбувається як рух вартості, результатом якого є виробництво матеріаль­них благ, що втілюють у собі вартість спожитих засобів виробництва.

Залежно від характеру обороту, а також від функціональної ролі і зна­чення в процесі створення нових спожитих вартостей засоби виробництва поділяють на основні й оборотні фонди (основний та оборотний капітал).

Основні виробничі фонди (основний капітал) — це грошовий вираз зна­рядь праці. Вони беруть участь у процесі виробництва тривалий час, збері­гаючи при цьому натурально-речову форму.

Споживна вартість знарядь праці закріплюється на тривалий час у сфері виробництва, а вартість перебуває в постійному русі, причому частина її пере­носиться на заново створений продукт, а інша частина, постійно зменшую­чись, фіксується у засобах виробництва до завершення строку їх використання.

Специфічною особливістю сільського господарства є те, що окремі види засобів виробництва можуть докорінно (під дією людського фактора) зміню­вати свою функціональну роль у процесі виробництва. Тому в одному випад­ку їх розглядають як основні фонди, а в іншому — як оборотні Наприклад, основне стадо корів, основні свиноматки — це елемент основних виробничих засобів, оскільки їх функціональна роль полягає у відтворенні поголів'я і ви­робництві предметів праці (молоко). Проте при вибраковці корів та свинома­ток і ставленні їх на відгодівлю відбувається зміна функціональної ролі цих основних засобів у процесі виробництва і їх уже розглядають як оборотні фонди, яким притаманний зовсім інший характер обороту.

Оборотні фонди представлені предметами праці. Вони беруть участь у процесі виробництва протягом лише одного виробничого циклу, втрачають при цьому натурально-речову форму і повністю передають свою вартість на заново створений продукт. Як бачимо, характер їх обороту докорінно відріз­няється від характеру обороту основних фондів, що безпосередньо познача­ється на формуванні витрат, які включаються в собівартість продукції.

У процесі кругообігу виробничі фонди послідовно переходять зі стадії виробничих запасів у стадію виробництва, а з неї — в стадію готового про­дукту. Такий рух виробничих фондів відбувається як рух вартості, зумовлю­ючи необхідність їх розмежування на застосовувані і спожиті.

Застосовувані основні фонди представлені первісною вартістю знарядь праці, а виробничі спожиті — лише частиною її у формі річної суми аморти­зації на реновацію. Застосовувані основні фонди завжди є більшими від ви­робничих спожитих протягом року на строк їх експлуатації. Для оборотних фондів, як правило, характерне зворотне співвідношення. Застосовувані обо­ротні фонди вимірюються вартістю їх середньомісячного залишку, виробничі спожиті — матеріальними витратами. Враховуючи характер обороту предме­тів праці, стає очевидним, що виробничо спожиті оборотні фонди будуть у стільки разів перевищувати застосовувані, скільки оборотів зроблять оборот­ні фонди протягом року.

Поділ виробничих фондів на застосовувані і виробничо спожиті має гли­бокий економічний зміст, оскільки дає змогу правильно визначити роль зна­рядь і предметів праці у формуванні собівартості продукції. Стає очевидним, що основна частка витрат формується за рахунок не основних, а саме оборот­них фондів, хоч первісна вартість перших значно перевищує вартість останніх.

Рівень забезпеченості господарств основними виробничими фондами ви­значається такими показниками, як фондооснащеність, фондоозброєність праці, рівень забезпеченості основними фондами.

Фондооснащеність — визначається як відношення середньорічної бала­нсової вартості основних виробничих фондів сільськогосподарського приз­начення до площі сільськогосподарських угідь, а фондоозброєність — до середньорічної кількості працівників, зайнятих у сільськогосподарському ви­робництві.

Економічна ефективність використання основних виробничих фондів ви­значається шляхом зіставлення результатів виробництва з їхньою вартістю. При цьому використовується система показників, основними з яких є фондо­віддача й фондомісткість.

Фондовіддача — це відношення вартості валової продукції сільського господарства до первісної середньорічної вартості основних виробничих фо­ндів сільськогосподарського призначення.

На показник фондовіддачі впливають два фактори: зміна обсягу валової продукції й середньорічна вартість основних виробничих фондів.

Фондомісткість — середньорічна вартість виробничих основних фондів на одиницю обсягу виробництва валової продукції.

Поряд із загальними показниками забезпеченості сільськогосподарських підприємств основними засобами, існують доповнюючі визначення, які хара­ктеризують оснащення господарств певними видами фондів.

Енергозабезпеченість визначається як відношення потужності енергети­чних ресурсів до площі ріллі або посівів.

Енергоозброєність - це розмір енергетичних потужностей із розрахунку на одного середньорічного працівника.

Енергетичні ресурси господарства характеризуються потужністю механі­чних й електричних двигунів, електроустановок, поголів'ям робочої худоби. Загальна потужність всіх енергетичних ресурсів вимірюється в механічних кінських силах. При цьому потужність електродвигунів й електроустановок переводиться в кінські сили за співвідношенням 1 квт =1,36 к.с. Для переве­дення робочої худоби в ці одиниці користуються такими коефіцієнтами: робо­чих коней - 0,75 к.с, робочих волів - 0,50 к.с, робочих буйволів - 0,60 к.с.

Для економічного відшкодування фізичного й морального зношування основних засобів їхня вартість у вигляді амортизаційних відрахувань вклю­чається в затрати на виробництво продукції.

Амортизація — це процес поступового перенесення вартості основних фондів у міру їхнього зношування на вироблену продукцію й нагромадження грошових коштів для відтворення використаних фондів. Після реалізації продукції частина виручки, що відповідає нарахованій амортизації, може ви­користовуватися для придбання нових основних засобів замість зношених.

Амортизаційні відрахування проводяться щомісяця, виходячи з установ­лених норм й балансової вартості основних засобів.

Відтворення основних фондів може здійснюватися за рахунок власних, позичкових І залучених коштів та цільових надходжень і благодійних внес­ків. До власних джерел належить прибуток від основної операційної та іншої операційної діяльності; від фінансово-інвестиційної діяльності та від позаре­алізаційних операцій; амортизаційні відрахування; надходження від реаліза­ції вибулих основних засобів. Специфічним джерелом фінансування відтво­рення основних засобів, що не вимагає вкладень, є їх індексація. До позичко­вих коштів належать кредити банків та інших фінансово-кредитних установ, а до залучених — випущені підприємством акції й облігації. Головним дже­релом відтворення основних засобів є амортизаційні відрахування і прибу­ток. Саме завдяки їм підприємство може здійснювати не лише просте, а й ро­зширене відтворення цього ресурсу. Прийнято вважати, що амортизаційні відрахування є джерелом здійснення простого відтворення основних засобів.

Проте вони нерідко можуть стати і джерелом розширеного відтворення у ви­падках, коли підприємству ще немає потреби замінювати працюючі основні засоби, а отримані суми амортизаційних відрахувань завдяки введенню прис­кореної амортизації є досить значними і можуть бути використані для прид­бання додаткової кількості основних засобів.

Відтворення основних фондів може здійснюватись за рахунок оренди та лізингу.

Оренда — це тимчасова передача власником майна (орендодавцем) права на використання його основних засобів іншому суб'єкту — орендареві. Від­носини сторін по об'єкту угоди визначаються у договорі оренди. У ньому вказують форму й величину орендної плати, строки й умови її внесення. Найчастіше установлюється тверда сума платежу, нарахована виходячи з ва­ртості основних фондів, які орендуються. При відсутності коштів в орендаря платежі можуть вноситися шляхом передачі частини продукції орендодавцеві або за допомогою надання певних послуг.

В умовах договору оренди можна передбачити передачу орендарю юри­дичних прав на орендовану власність, тобто можливість викупу основних за­собів. Такий викуп, по суті, спродажем на виплату.

Однією з модифікацій орендних відносин й ефективним методом фінан­сування інвестиційної діяльності є лізинг.

Лізинг — це вид оренди, якому властиві елементи позичкових операцій, що надає йому подібність із кредитом. На відміну від інших видів оренди, у користування здаються не основні засоби, які перебували в експлуатації в орендодавця, а нові спеціально закуплені лізинговою компанією з метою їх передачі в користування лізингоотримувачу.

Головна відмінність лізингу від інших видів оренди полягає в тому, що в ньому беруть безпосередню участь три сторони: лізингодавець (орендода­вець) - організація, яка закупляє основні засоби у власність й передає їх у тимчасове користування за орендну ішату};2гізингоотримувач (орендар) - під­приємство або підприємець, які зацікавленні у використанні й придбанні ос­новних засобів; продавець, яким, як правило, виступає підприємство-виготовлювач цього майна (тракторів, сільськогосподарських машин, облад­нання, транспортних засобів й т.д.).

Крім лізингу, для якого характерний строк оренди від 5 до 20 років, зу­стрічається також середньострокова оренда від 1 до 5 років й рейтинг — короткострокова оренда строком до 1 року. При короткостроко­вій оренді можливість викупу орендованої техніки не передбачається.

Завдяки лізингу підприємства одержують можливість швидко й з мініма­льними інвестиційними ризиками здійснити заміну фізично й морально за­старілих основних фондів.

Як засвідчують історичні матеріали, перші орендні (лізингові) угоди на землеробські знаряддя і худобу укладалися ще у давньому Шумері приблиз­но 4 тис. років тому. Близько 700 років тому в Англії _(Уельсі) був виданий закон, що регулюють відносини, подібні до лізингових. Наприкінці XVIII ст. англійський підприємець Роберт Ране відкрив фабрику з виробництва сільсь­когосподарських машин, які реалізувалися через довгострокову оренду. Осо­бливо великого розмаху набуло лізингове кредитування у Великобританії в першій половині XX ст. Цьому сприяла пільгова політика оподаткування по­дібних операцій. Орендодавець отримував право на податкову знижку за ін­вестиціями в розмірі 10 % вартості устаткування. Для лізингоотримувачів він був також вигідний, оскільки лізингові платежі діючим законодавством ви­значені як поточні витрати, а їх сума віднімалася від загального доходу кори­стувача, що обкладався податком. І незважаючи на те, що з 80-х років XX ст. у Великобританії були відмінені пільги лізинго-давачам, він залиша­ється привабливим і для великих, і для малих фірм.

З другої половини XX ст. лізинг сільськогосподарської техніки набуває поширення у США. Лізинговою схемою, яка найбільш часто використову­ється, є схема виробник-дилер-фермер.

За кількістю лізингових компаній перше місце у Європі посідає Франція. Державна підтримка у цій країні лізингу сільськогосподарських машин і устаткування спрямована на посилення конкурентоздатності фермерів.

У Німеччині в лізинг зазвичай береться потужна дорога техніка. Широ­кого розповсюдження набувають товариства зі спільного використання тех­ніки.

Величини лізингових платежів у західноєвропейських країнах різні. В Іта­лії лізингові компанії отримують від лізингоотримувачів від 7 до 17 % річних від вартості машин. У Голландії найбільша лізингова компанія "Лахе Ланден" бере від лізингоотримувачів 4,5 % річних за довгостроковий кредит. У Німеч­чині за лізингові операції втримується до 10 % річного, а також 3—4 % опла­чується дилерам.

Дослідження лізингового бізнесу в розвинутих європейських країнах і пострадянських республіках дає змогу дійти висновку: якщо на Заході вико­ристання лізингу було зумовлене високими темпами економічного зростання і потребою в інвестиціях, то в країнах колишнього СРСР основною причи­ною стали фінансові обмеження потенційних споживачів.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 451. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Ученые, внесшие большой вклад в развитие науки биологии Краткая история развития биологии. Чарльз Дарвин (1809 -1882)- основной труд « О происхождении видов путем естественного отбора или Сохранение благоприятствующих пород в борьбе за жизнь»...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия