Студопедия — Синектіка.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Синектіка.






 

Синектіка — найбільш сильна із створених за кордоном методик психологічної активізації творчості — є подальшим розвитком і удосконаленням мозкового штурму. Вона запропонована американським винахідником і дослідником методології творчості В. Дж. Гордоном. Роботи в цьому напрямі він почав в 1944г., аналізуючи діяльність однієї винахідницької групи, високою продуктивністю, що відрізнялася, а потім (1952—-1959 рр.) запропонував свою методику.

У 1960г. У. Дж. Гордон організував фірму «Синектікс инкорпорейтед», яка бере на навчання групи фахівців з різних фірм і посилає в них своїх співробітників для участі в рішенні технічних, організаційних і інших проблем. З 1965г. президентом фірми став Дж. М. Прінс, що вніс ряд удосконалень в методику. Слово «синектика» в перекладі з грецького означає «поєднання різнорідних елементів». У повному словнику англійської мови дано таке визначення: «Синоктічеськіє групи - групи людей різних спеціальностей, які зустрічаються з метою спроби творчих рішень проблем шляхом необмеженого тренування уяви і об'єднання несумісних елементів».

При використанні синектики формують постійні групи (оптимальний склад 5-7 чоловік) фахівців різного профілю, яких навчають винахідницьким прийомам. Бажано навіть, щоб кожний з них мав декілька різних професій. Теоретичною основою синектики сталі твердження, що творчий процес пізнаваний і може бути раціонально організований. У латентному (прихованому) стані знаходиться дуже багато творчих здібностей у людей, яких можна виявляти і стимулювати.

Організація проведення сесії синекторов (синектического засідання) запозичена з мозкового штурму, проте відрізняється від нього використанням деяких прийомів психологічної настройки, зокрема дуже активним застосуванням аналогій. Структура сучасного синектического процесу (мал. 2.) така.

 

Мал. 2. Структурна схема синектического засідання.

 

1.Формулюють проблему в загальному вигляді.

Особливістю цього етапу є те, що у ряді випадків нікого з синекторов, окрім керівника сесії, не посвячують в конкретні умови винахідницького завдання (вважається, що чітке передчасне формулювання завдання утрудняє абстрагування, відхід від звичного ходу мислення). Сесія починається з обговорення деяких ознак завдання, наприклад, з розгляду фізичного принципу процесу. Вона охоплює широкий діапазон загальних проблем і поступово звужується під впливом питань керівника сесії, який повинен направляти обговорення в бажане русло. Останніми роками синекторы все чаші формулюють проблему в тому вигляді, в якому вона дана замовником. (Наприклад, як одержати піняву структуру, яку можна використовувати як харчового продукту?).

На синектические засідання запрошуються експерти (фахівці у області даних проблем), які пояснюють проблемну ситуацію. Експерт повинен бути підготовлений до обговорення і знайомий з основами синектики. Він є помічником керівника, може давати пояснення у області технічної політики в даній галузі, ставити навідні питання. Головне завдання експерта — виявлення корисних і конструктивних ідей шляхом оперативного аналізу висловів.

У початковій стадії обговорення учасники прагнуть негайно, без дотримання синектических процедур, знайти вирішення проблеми. Шляхом аналізу перших рішень експерт зобов'язаний показати їх слабкі сторони (перші ідеї часто гальмують творче мислення учасників) і роз'яснити суть дійсної проблеми. Синектори називають цей етап формулюванням «проблеми, як вона дана» (ПКД).

2. Починають аналіз проблеми. Цей етап синекторы проводять спільно з експертом. Знаходяться можливості перетворити незнайому і незвичну проблему на деяку звичну. Кожен учасник, включаючи експерта, зобов'язаний знайти і оригінально сформулювати одну мету рішення. У розглянутому прикладі можу бути сформульовані такі цілі: як можна примусити матеріал розширюватися, щоб перетворитися на пінявий? Або: як можна примусити частинки матеріалу стиснутися до пінявої структури? Після пояснення суті проблеми і її цілей членам синектической групи дається можливість сформулювати її так, як вони її розуміють або як вона їм представляється. Тут виявляються звичні напрями (концепції), по яких можна було б здійснити пошук рішення задачі. По суті, в більшості випадків цей етап означає дроблення проблеми на частини, на підпроблеми. Одне з найбільш вдалих формулювань вибирає експерт або керівник. Цей етап синекторы називають формулюванням «проблеми як її розуміють» (ПКП).

3. Ведуть генерування ідей вирішень проблеми в тій її формулюванню, на якому зупинений вибір. Для цього починають екскурсію по різних областях техніки, живої природи, політики, психології, релігії і т.п. з метою виявлення того, як подібні (аналогічні) проблеми могли б бути вирішені в цих далеких від даної областях. Основна мета екскурсії — знайти нову точку зору на дану проблему.

Такий підхід дозволяє думки піти далеко убік від обговорюваної теми і, на думку синекторов, сприяє активізації творчого мислення.

Екскурсія починається з того, що керівник просить привести приклади-прецеденти, в яких мала б місце ситуація, аналогічна обговорюваною, ставить питання, що викликають аналогії. В процесі знаходження таких прикладів синекторы використовують чотири види аналогій: пряму, особисту, символічну, фантастичну.

При прямій аналогії даний об'єкт (процес) порівнюється з більш менш аналогічним з іншої галузі техніки або з живої природи. Робиться спроба використання готових рішень. Наприклад, якщо ми хочемо удосконалити процес забарвлення меблів, то застосування прямої аналогії полягатиме в тому, щоб розглянути, як забарвлюються мінерали, квіти, птахи. Або як офарблюють папір і т.д. У міру накопичення досвіду застосування синектики цей прийом перетворився на пошук аналогічних прикладів в широкому сенсі.

Особиста аналогія або эмпатия, персональна аналогія - ототожнення себе з технічним об'єктом. Вирішальний завдання вживається в образ удосконалюваного об'єкту, намагаючись з'ясувати виникаючі при цьому відчуття, тобто «відчути» завдання. Застосовуючи її, дослідник зможе краще зрозуміти завдання, визначити умови її здійснення, виявити ряд чинників, пов'язаних з вирішенням проблеми, але що звично вислизають від уваги. В деяких випадках саме цей прийом дозволяє знайти хороше рішення. У прикладі із забарвленням меблів можна представити себе білою вороною, яка хоче якось забарвитися. Особисте ототожнення з елементами завдання звільняє людину від відсталості мислення і дозволяє розглядати проблему в новому незвичайному світлі. Для розвитку особистої аналогії доцільно послідовно використовувати три прийоми: а) опис фактів уявного положення технічного об'єкту від першої особи; б) опис емоцій і відчуттів, що приписуються об'єкту, від першої особи; у) эмпатию, ототожнення себе з технічним об'єктом, уживається в його меті, функції, труднощі.

Символічна аналогія - деяка узагальнена, абстрактна аналогія. Потрібно в парадоксальній формі сформулювати (буквально двома словами) фразу, що відображає суть явища. Вона повинна виражати зв'язок між словами, які звично ніяк один з одним не зіставляються, і містити в собі щось несподіване, дивовижне. Згодом застосування символічної аналогії було скорочено до прийому знаходження «назви книги», що характеризує певне ключове поняття так, щоб воно обов'язково містило парадокс. На сесіях синекторов пошук оригінальної «назви книги» розуміють як надзвичайно стисле, часто поетичне формулювання сенсу ключового слова, вибраного або при розгляді проблеми «як її розуміють» (ПКП), або в ході обговорення аналогічних прикладів. Спочатку вибирається ключове слово, що представляє інтерес з погляду керівника сесії, потім пропонується виразити суть цього слова у вигляді оригінальної короткої фрази, що містить парадокс.

Знайти вдалу «назву книги» навіть тренованому колективу не відразу вдасться. Тому перші варіанти поправляють з урахуванням відповідності суті ключового слова, чіткості визначення, оригінальності і парадоксальності. Звично після 5-10 спроб знаходять бажаний результат. Такий прийом дозволяє зробити перехід в далекі від обговорюваної проблеми сфери людської діяльності: політику, мистецтво, релігію і т.п. Це збільшує можливості досягнення успіху в рішенні за дачі.

 

Наприклад:

Ключове слово «Живлення книги»

Мармур Веселкова постійність

Храповий механізм Надійна уривчастість

В'язкість Нерішуча видозміна

Розчин Зважена плутанина

Множина Розсудлива обмеженість

Сприйнятливість Мимовільна готовність

Кулеметна черга Об'єднані перерви

Полум'я Видима теплота

Міцність Примусова цілісність

Атом Енергійна незначність

Шліфувальний круг Точна шорсткість

 

При фантастичній аналогії вводяться які-небудь фантастичні засоби або персонажі, що виконують те, що потрібен за умовами завдання. Наприклад, як указує в своїй книзі В. Дж. Гордон, можна поставити питання: «Як зміниться ваша проблема, якщо перестане діяти тяжіння?». Фантастична аналогія сприяє генерації свіжих і оригінальних ідей, активізує творче мислення, але не має точного визначення. Тому її пізніше перестали виділяти, а застосування прямої аналогії перетворилося на пошук прикладів, заснованих на будь-якому виді аналогії.

4. Далі проводять перенесення (або переміщення) виявлених в процесі генерації нових ідей до ПКД або ПКП і виявляють їх можливості.

Ведучий закінчує етап, повертаючи групу до даного завдання, і намагається пов'язати одержаний матеріал, що зовні не відноситься до справи, з проблемою в тому вигляді, в якому вона була представлена. Окремі слова, що виникли в процесі обговорення, використовуються, щоб викликати нові крапки зір на проблему, сприяючий успішному її дозволу. Важливим елементом цієї стадії є критична оцінка експертів. Якщо одержаний погляд на вирішення проблеми виявляється таким, що практично не реалізовується, можна повторити весь процес для розбору інших ідей.

5. Завершальна частина синектического засідання - розвиток і максимальна конкретизація ідеї, визнаної найбільш вдалої, - ведеться вже на спеціальній технічній мові.

Синектічеськіє засідання, що продовжуються звично декілька годин, займають лише незначну частину загального часу рішення поставленої задачі. Решту часу синекторы присвячують інженерному аналізу, вивчають і обговорюють отримані результати, консультуються з фахівцями, експериментують, а коли рішення дозріло, займаються пошуками якнайкращих способів його реалізації. Велике значення надається обов'язковому магнітофонному запису засідань. Вивчення їх є могутнім знаряддям в рішенні поставленої задачі. Доцільно скласти повний список недоліків, вказавши, які з них особливо нетерпимі (наприклад, низька міцність певних деталей, недостатня надійність роботи системи, велика витрата рідкого палива, відсутність охорони навколишнього водного і повітряного середовища і т.п.).

Відгуки про цінність синектики, як правило, позитивні. Повний курс навчання методиці розрахований на рік. Спочатку члени навчаної групи живуть разом і займаються тільки синектикой. Потім проводять разом тиждень в місяць, а решта часу працюють в своїх фірмах. З сьомого місяця і до кінця навчання для членів синоптичної групи організовують тільки зустрічі для вирішення завдань.

 







Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 454. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Гальванического элемента При контакте двух любых фаз на границе их раздела возникает двойной электрический слой (ДЭС), состоящий из равных по величине, но противоположных по знаку электрических зарядов...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Тема 2: Анатомо-топографическое строение полостей зубов верхней и нижней челюстей. Полость зуба — это сложная система разветвлений, имеющая разнообразную конфигурацию...

Виды и жанры театрализованных представлений   Проживание бронируется и оплачивается слушателями самостоятельно...

Что происходит при встрече с близнецовым пламенем   Если встреча с родственной душой может произойти достаточно спокойно – то встреча с близнецовым пламенем всегда подобна вспышке...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия