Студопедия — Глосарій
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Глосарій






Андрогінна особистість – статева ідентичність, яка поєднує в собі низку позитивних аспектів традиційно чоловічої й традиційно жіночої поведінки.

Гендер – система взаємин між чоловіками і жінками, створена через соціальні зв’язки (на відміну від природних взаємин), так звана „соціальна стать”.

Гендерна педагогіка – сукупність підходів, спрямованих на те, щоб допомогти дітям різної статі відчути себе в школі комфортно, успішно підготуватись до статеворольової поведінки в сім’ї.

Гендерна соціалізація – процес спрямованих і спонтанних впливів на особистість, що допомагає їй засвоїти норми, правила поведінки та установки відповідно до культурних уявлень про роль, становище й призначення статей у суспільстві, робить повноцінним чоловіків чи жінок і прилучає її до усталеної системи гендерних ролей.

Гендерне виховання – процес, спрямований на формування якостей, рис, властивостей, що визначають необхідне суспільству ставлення людини до представників іншої статі. Вітчизняна педагогіка розуміє гендерне виховання як виховання особистості певної статі, а не сексуального партнера.

Гендерний стереотип - це спрощений, стійкий, емоційно забарвлений образ поведінки і рис характеру чоловіків чи жінок.

Девіантна поведінка – система вчинків чи окремі вчинки, що суперечать прийнятим в суспільстві нормам і проявляються у вигляді незбалансованих психічних процесів, неадаптованості, порушення процесів самоактуалізації та ухилення від морального та етичного контролю особистості над власною поведінкою.

Інтимність – прагнення і здатність до емоційної і, можливо, фізичної близькості з іншою людиною.

Концепція андрогінії – концепція, за якою людина, незалежно від своєї біологічної статі, може бути наділена як рисами маскулінності, так і фемінінності, поєднуючи в собі як традиційно жіночі, так і традиційно чоловічі якості.

Культура стосунків статей – система свідомих взаємозв’язків, у які вступають представники протилежної статі і які відтворюються в спілкуванні на основі засвоєння й присвоєння норм моралі, що відповідають загальнолюдській тенденції морального прогресу.

Маскулінність – вираженість чоловічих психосексуальних і фізичних якостей. Це те, що додано до анатомії для отримання чоловічої гендерної ролі.

Маскулінність/фемінінність – один з елементів символічної культури суспільства, сукупність соціальних уявлень, установок і вірувань про те, чим є чоловік/жінка, які якості йому/їй приписують.

Методика – цілісна сукупність способів доцільної організації виховання. М. – галузь педагогічного знання, у якій вивчаються й створюються способи доцільної організації виховної діяльності.

Психологічна стать – ставлення людини до себе як до чоловіка чи жінки, усвідомлення й прийняття власної статевої належності, засвоєння стереотипів маскулінності та фемінінності. Психологічна стать поєднує в собі певні особливості генетичної, хромосомної статі та специфічні риси статі соціальної з її ідеальними уявленнями про справжнього чоловіка і справжню жінку.

Психосексуальна культура – сукупність досягнень людського суспільства, стосовно норм і правил сексуальної, статеворольової поведінки, сексуальних стосунків, статевого виховання підростаючого покоління.

Психосексуальний розвиток – розвиток комплексу властивостей і якостей, що характеризують статеву належність людини з точки зору її поведінки, дозрівання здатності кохати, створити в майбутньому власну сім’ю, народити і виховати дітей, а також спілкуватися з людьми, враховуючи їх статеву належність.

Сексуальна ідентифікація – суб’єктивне відчуття себе чоловіком чи жінкою, виконання відповідної соціально-сексуальної ролі.

Сексуальність – сукупність психічних реакцій, переживань і вчинків, пов’язаних з виявленням і задоволенням статевого потягу. С. – це складова особистості, взаємозалежність її біологічних, психологічних, соціокультурних вимірів функціонування як статевої істоти.

Соціалізація – двосторонній процес, який містить, з одного боку, засвоєння індивідом соціального досвіду шляхом входження в соціальне середовище, систему соціальних зв’язків; з іншого боку, процес відтворення індивідом систем соціальних зв’язків за рахунок його активної діяльності, активного включення в соціальне середовище.

Статева ідентифікація – уявлення дитини про приналежність до певної статі, під час якої закладаються не тільки риси особистості взагалі, але й основи мужності й жіночності, які надзвичайно сильно впливають на весь подальший хід формування особистості чоловіка і жінки. Первинна статева ідентифікація складається у дітей до трьох, максимум до п’яти, шести років.

Статева ідентичність – єдність поведінки й самосвідомості індивіда, який зараховує себе до певної статі й орієнтується на вимоги відповідної статевої ролі.

Статева роль – це система середовищних стандартів, приписів, нормативів, очікувань, яким повинен відповідати індивід, щоб його визнавали чоловіком (хлопчиком) чи жінкою (дівчинкою).

Статева свідомість – усвідомлення людиною себе самої як носія певної статі, а також вироблення системи емоційно-етичних установок.

Статева соціалізація – процес, у ході якого індивід засвоює певну статеву роль і правила сексуальної поведінки.

Статевий потяг – особливе ставленню до представників певної статі, викликане деякими специфічно статевими їх особливостями.

Статевіабо статеворольові стереотипи – укорінені, тверді уявлення про те, якою повинна бути поведінка чоловіка й жінки.

Статеворольова поведінка – система дій, очікувана від людини певної статі, яка залежить від соціально-статевого статусу (чоловік, жінка) і реалізується відповідно до соціально-статевої ролі й уявлень про себе як особистість певної статі.

Статеворольова соціалізація – процес і результат загального й психосексуального розвитку дівчинки/хлопчика по мірі входження в соціальні відносини відповідно до особливостей вікових етапів дорослішання.

Статеворольове виховання – спеціально організована, цілеспрямована педагогічна діяльність з оволодіння вміннями й навичками статеворольової поведінки, становлення жіночої/чоловічої індивідуальності, яке передбачає врахування статеворольових та індивідуальних особливостей розвитку хлопчиків і дівчаток шкільного віку.

Стать – комплекс репродуктивних, тілесних, поведінкових і соціальних ознак, які визначають індивіда як чоловіка (хлопчика) чи жінку (дівчинку).

Фемінінність – вираженість жіночих психосексуальних та фізичних якостей і форм поведінки.

Фемінофобія – у хлопчиків страх перед проявом у себе жіночості.








Дата добавления: 2015-08-10; просмотров: 411. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Способы тактических действий при проведении специальных операций Специальные операции проводятся с применением следующих основных тактических способов действий: охрана...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Этапы и алгоритм решения педагогической задачи Технология решения педагогической задачи, так же как и любая другая педагогическая технология должна соответствовать критериям концептуальности, системности, эффективности и воспроизводимости...

Понятие и структура педагогической техники Педагогическая техника представляет собой важнейший инструмент педагогической технологии, поскольку обеспечивает учителю и воспитателю возможность добиться гармонии между содержанием профессиональной деятельности и ее внешним проявлением...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия