Студопедия — Результати впровадження моделі та вплив такого впровадження на зміну рівня конкурентоспроможності підприємств
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Результати впровадження моделі та вплив такого впровадження на зміну рівня конкурентоспроможності підприємств






Для прикладу використано українське підприємство ЗАТ "Оболонь".

Пивзавод “Оболонь” - найбільший завод в Україні з виробництва пива. Ринок пива в Україні за результатами минулого року складає 160 мільйонів декалітрів.

Пiдприємство здiйснює виробництво пива, мiнеральних вод, солоду, сиропiв, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, сокiв, вуглекислоти.

Сировина основнi види сировини: ячмiнь, цукор, хмiль, рисова сiчка, кукурудзяна крупа, солод.

В рамках реалізації впровадження моделі екологічного виробництво підприємство здійснило ряд заходів[16].

Відповідність міжнародним стандартам. В 1994 роцi ЗАТ "Оболонь" стала членом Української Асоцiацiї Якостi i вперше в галузi в 1998 роцi отримала Мiжнародний сертифiкат на систему управлiння ISO - 9001 версiї 1994 року. В 2001 роцi вперше в Українi ЗАТ "Оболонь" отримала Мiжнародний сертифiкат згiдно стандарту ISO - 9001 версiї 2000 року. В даний час Система управлiння впроваджується згiдно з вимогами мiжнародних стандартiв: ISO - 14001: 2004 (Соцiальна вiдповiдальнiсть перед суспiльством: система екологiчного менеджменту), ISO 22000 (НАССР) та ОHSAS - 18001[16].

Вдолсконалення системи менеджменту. Одним з основних напрямів діяльності підприємства сьогодні є вдосконалення системи менеджменту, в основу якої покладено міжнародні стандарти, правила належної практики виробництва пива, модель досконалості Європейського фонду управління якістю (EFQM). У 2001 році ЗАТ «Оболонь» одержав сертифікат EFQM “Визнання досконалості” системи управління. На підприємстві створена та сертифікована система менеджменту, яка відповідає міжнародному стандарту ISO 9001 версії 1994 року. Але для забезпечення зростання конкурентоспроможності продукції та успіху на ринку цього виявилося недостатньо. Керівництвом підприємства ухвалено рішення про вдосконалювання системи менеджменту за новою версією стандарту ISO 9001:2000. На підприємстві успішно проведено передсертифікаційний та сертифікаційний аудити системи менеджменту. Вони підтвердили її відповідність міжнародним вимогам. Сертифікацію провели два органи з сертифікації систем якості: вітчизняний “ПРИРОСТ” у системі УкрСЕПРО та німецький ”TUV CERT”[16].

Вдосконалення виробництва. На розвиток та модернізацію виробництва щорічно виділяється левова частка прибутку. Розроблена довгострокова програма технічного переоснащення підприємства, яка передбачає модернізацію діючих виробництв та створення нових виробничих потужностей [16].

Кадрова політика. Особлива увага приділяється покращанню умов праці виробничого персоналу та рівня екологічної безпеки підприємства.

Екологізація виробництва. Встановлено металеві контейнери для тимчасового зберігання відходів (твердих побутових відходів склобою, металобрухту) згідно з затвердженим планом-схемою відповідно до класу їх небезпеки. Регулярно здійснюється утилізація та вивіз відходів, відпрацьованих люмінесцентних ламп. Щорічно отримуються у відповідних державних органах нагляду за екологічною безпекою дозволи та ліміти на розміщення відходів, скиди та викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря та у міську каналізацію. Постійно проводиться перевірка автомобілів на токсичність, пломбування карбюраторів та видаються талони токсичності.

В 2007 році на ЗАТ «Оболонь» було зменшено споживання природного газу на 35% у порівнянні із минулим роком.

На ЗАТ «Оболонь» з 2002 року впроваджено сучасну лінію з переробки пластикових пляшок, що дало змогу розв’язати проблему утилізації пластикової пляшки на “Оболоні” та сприяє вирішенню подібних проблем в масштабах України.

В 2003 році на ЗАТ «Облолонь» була створена Служба забезпечення якості і управління впливом на навколишнє середовище, до обов’язків якої входить також здійснення координації екологічних робот і функціонування Системи екологічного менеджменту на підприємствах Корпорації згідно стандарту ДСТУ ISO 14001: 2006 (ISO 14001:1996).

Загалом у 2009 році корпорація «Оболонь» досягла значних успіхів у зменшенні впливу на довкілля:

- на 33% зменшено викиди зернового пилу від роботи елеватора;

- на 43% зменшено утворення відходів вологої дробини;

- загальне утворення відходів зменшено на 21% [17].

Проведення еко-аудиту на підприємстві. Санітарно-промислова лабораторія ЗАТ «Оболонь» здійснює постійний контроль екологічних параметрів виробництва, чистоту промислових стоків та повітряного середовища. На підприємстві запроваджена нейтралізація промислових стічних вод, що дає можливість запобігати забрудненню довкілля. Проводиться також певна робота з раціонального використання енергоресурсів за рахунок впровадження сучасних технологій на виробництвах та оснащення їх відповідним обладнанням. ЗАТ «Оболонь» - одне з перших підприємств в столиці серед підприємств галузі отримало сертифікат на відповідність розробленої та впровадженої Системи екологічного менеджменту стандарту ДСТУ ISO 14001 [16].

ЗАТ «Оболонь» працює над впровадженням системи екологічного менеджменту відповідно до стандартів ISO 14000. Це забезпечить не лише скорочення витрат, пов’язаних із впливом підприємства на навколишнє природне середовище, а й підвищення конкурентоспроможності продукції, іміджу підприємства на внутрішньому та зовнішньому ринках [16].

Поточний вплив діяльності підприємства на навколишнє середовище встановлюється за допомогою первинного екологічного аналізу.

Він включає:

- ідентифікацію вимог законодавства та регламентів;

- ідентифікацію екологічних аспектів діяльності, продукції підприємства для визначення тих, що мають чи можуть мати значний негативний вплив на довкілля, пов’язаний з юридичною відповідальністю;

- оцінку ефективності роботи шляхом порівняння з відповідними внутрішніми вимогами або критеріями, вимогами стандартів, регламентів.

Результати первинного екологічного аналізу документально оформлюються на стадії проектування виробництва та відтворюється у відповідних розділах технічних регламентів на виробництво.

Основні принципи екологічної політики ЗАТ «Оболонь»:

- людина стоїть у центрі уваги діяльності підприємства; вона має право на здорове і продуктивне життя в гармонії з природою;

- управління довкіллям є одним з найвищих пріоритетів підприємства як вирішальний фактор сталого розвитку.

При виробництві пива засобів підприємство забезпечує охорону довкілля в межах факторів, які встановлені нормативними актами з охорони довкілля.

Екологічна безпека забезпечується шляхом:

- раціонального використання природних ресурсів;

- охорони довкілля;

- здійснення екологічної освіти персоналу;

- проведення обов’язкової державної експертизи нормативної документації та виробництва;

- мінімізації будь-яких несприятливих впливів нових розробок слабоалкогольних напоїв на довкілля;

- проектування та впровадження виробництв таким чином, щоб мінімізувати їх вплив на навколишнє природне середовище під час виробництва;

- запобігання забруднення, зменшення відходів та споживання ресурсів (матеріалів, палива, енергії), а також здійснення рекуперації та рециркуляції відходів як альтернативи їх видаленню, якщо це можливо з точки зору технології.

Елементами системи управління довкіллям, пов’язаними з плануванням є: ідентифікація екологічних аспектів і оцінювання можливих впливів на навколишнє середовище; правові вимоги; екологічна політика; екологічні цілі та завдання; плани та програма управління довкіллям [17].

Екологічне планування виробництва. Щорічно, згідно з пропозиціями структурних підрозділів підприємства, розробляється та узгоджується з місцевими органами екологічної безпеки “Комплексний план заходів по охороні довкілля”, який є складовою частиною плану розвитку підприємства. На випадок виникнення аварійних ситуацій на підприємстві розроблені відповідні плани, які охоплюють випадкові викиди в атмосферу; випадкові скиди у воду та ґрунт; специфічні впливи на навколишнє середовище випадкових викидів [17].

Отже, на підприємстві діє інтегрована система управління, яка відповідає ДСТУ ІSО 9001-2001 і НАССР; нині завершується її розширення і удосконалення відповідно до ДСТУ ІSО 14001-2004. Політика екологізації виробництва позитивно вплинула на рівень конкурентоспроможності товару на вітчизняному ринку. Продукція підприємства є відомою своєю якість та лояльною ціною, тому досвіл ЗАТ «Оболонь» впровадження заходів екологічного виробництва, включаючи мету підвищення рівня конкурентоспроможності є позитивним.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 442. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Решение Постоянные издержки (FC) не зависят от изменения объёма производства, существуют постоянно...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия