Студопедия — Порівняльна характеристика щодо визначення жіночого образу релігіями світу
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Порівняльна характеристика щодо визначення жіночого образу релігіями світу






Жінка в іудаїзмі

«Дружині сказав: Сильно розмножу скорботу твою у вагітності твоїй; у хворобі будеш народжувати дітей, і до мужа твого пожадання твоє, а він буде панувати над тобою». (Біблія; 3:15)

Жінка в іудаїзмі займає дуже незавидне становище. Відповідно до Талмуда, єврейського релігійно-юридичній кодексу, чоловік має право розлучитися з дружиною, якщо вона просто розбила блюдо в його будинку, або якщо чоловік знайде іншу жінку, красивіше, ніж його дружина.

В принципі в іудейському законі домінує точка зору гіллетской школи, згідно якої чоловік має право на розлучення без всякої на те причини.

Талмуд також вимагає від єврея дати дружині розлучення, якщо вона їла або жадібно пила на вулиці, якщо годувала грудьми на вулиці, якщо не зачала протягом десяти років. Сама ж дружина не має право на розлучення.

Іудаїзм жінці відводить суворо підлегле становище в родині і в суспільстві. Жінка не може бути свідком у суді, не має права виходити на вулицю без покривала.

Відповідно до Талмуда, дружина - слухняна раба свого чоловіка. Кожен віруючий єврей щодня вимовляє молитву, в якій палко дякує богові за те, що він не створив його жінкою, а жінка повинна в молитві дякувати богові за те, що він створив її для слухняності і підпорядкування чоловікові.

"І до чоловіка буде пожадання твоє, а він буде панувати над тобою", - сказано в третьому розділі книги "Береш", Тора.

Жінка в Християнстві

«Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова родини, як і Христос Голова Церкви...» (Біблія, Н.З., Послання до Ефесян, 5).

Жінка була звинувачена в Християнстві в гріхопадіння Адама, а, відповідно, і всього іншого людства. Як говориться в Біблії: «.... І Адам не був зведений, але, зведена бувши, жінка попала в переступ».

Звинувачення і саме ставлення християнського духовенства до жіночого роду призвели до дуже негативному відношенню до жінки в усій Європі і іншому християнському світі.

Августин Блаженний ніколи не допускав у свій будинок і до своєї трапези жінок. Виключення не було навіть зроблено для його рідної сестри - монахині.

Св. Тертулліан казав, що «... жінки є брамою до диявола...», і що саме жінка спочатку винна в смерті Сина Божого. Він же говорив, що «справжня християнка повинна ненавидіти свою привабливість, бо вона спокушає чоловіків».

Багато середньовічних священики стверджували, що «... жінка небезпечніше змії».

А Св. Томас говорив: «справжнім християнином можна стати, лише не торкаючись ні до якої жінки. Лише дали обітницю безшлюбності можуть нести святий Дух».

Павло та його учні особливо постаралися точніше визначити місце для жінки в християнському суспільстві. Результат однозначний: рота не роззявляти, мовчати, плазувати, принижуватися, займатися безплоднимі самокопання тощо. Виправдовується ж домінування чоловіки як би історією створення світу (жінка по християнству - помічник чоловіки). Наприклад: "Дружини ваші у Церкві мовчать, бо не дозволено їм говорити, а бути в підпорядкуванні, як і закон говорить" (1 Кор., 14:34).

"І не чоловік ради жінки, але жінка чоловіка" (1 Кор., 11:9).

Іслам на відміну від Християнства і Іудаїзму не звинувачує жінку в гріхопадіння Адама. У Корані про це не говориться ні слова. Більш того всю провину і відповідальність Коран покладає на Адама: «Ми раніше з Адамом у Завіт вступили, але він забув (про нього), і в ньому Ми не знайшли рішучості твердої...»,«... Так Бога свого ослухався Адам, і з праведної дороги зійшов...»(Та-Га, аяти 115-121).

Відповідно до Корану чоловік не має перед жінкою ніяких переваг, всі рівні перед Аллахом. Так, мусульманка не має право бути главою держави. Але це обмеження не має нічого спільного з приниженням її гідності, а пов'язано з самою специфікою ісламського державного ладу. В Ісламі глава держави - це не просто символічний правитель кшталт англійської королеви. Халіф зобов'язаний керувати колективними молитвами, очолювати армію, відповідати за національну безпеку. У той же час мусульманка, за шаріатом, має повне право брати участь у політиці, займати важливі державні пости і посади.

Мусульманка має право на навчання. «Пошук знань - обов'язок кожного мусульманина і мусульманки», - говорив Пророк Мухаммад. Згадаймо слова того ж Ніцше: «Якщо жінка виявляє схильність до науки, то звичайно в її статевій сфері що-небудь та не в порядку»,

або Демокріта: «Нехай жінка не міркує: це жахливо!»

Мусульманка має право мати свій незалежний джерело доходу і витрачати гроші на власний розсуд. Лише через тринадцять століть європейська жінка змогла повністю добитися для себе аналогічного права! Аж до кінця IXX століття в Англії, чоловік розпоряджався особистою власністю та всіма видами доходів від її помешкання та майна дружини на свій розсуд.

Мусульманка має повне право голосу в усіх соціальних, політичних сферах і на всіх рівнях державної політики. Досить згадати, що в США жінки домоглися свого виборчого права тільки в 1920 році! Не отримала, а саме домоглася - шляхом маніфестацій, страйків.

Жінка в Ісламі має право на розлучення і не зобов'язана терпіти утиски чоловіка. Будь-який матеріальний і моральний збиток вважається достатньою підставою для розлучення, який дається жінці через суд. Іслам забороняє видавати дівчину заміж без її згоди. Для порівняння можемо сказати, що в Росії аж до 1861 року кріпаків дівок одружили за наказом поміщиків і зверталися з ними швидше як з худобою, ніж як з людськими істотами.

Іслам захищає права жінки, які просто треба знати. «Шанованих жінок тільки благородний, а принижує її - тільки негідник!» Пророк Мухаммад.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 397. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия