Студопедия — ПІЗНАННЯ МЕТОДАМИ МІСТИЧНОГО СПОГЛЯДАННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ПІЗНАННЯ МЕТОДАМИ МІСТИЧНОГО СПОГЛЯДАННЯ






Його часто відносять до окультних методів, хоча метод спогля­дання як такий використовували багато які видатні вчені і мислителі. Метод «природного споглядання», «сприймання на дотик чуттям» при­родного світу без втручання в його процеси і порушення природної цілісності використовувала вся натурфілософія античного світу. І відкриття античних мислителів за своїм класом нітрохи не нижчі (як­що не вищі) відкриттів сучасної науки. Саме здатність до глибокого споглядання (уваги, концентрації, зосередженості) дозволяє людині відчути повноту буття. У східній філософській традиції під такою «по-•внотою буття» розуміє'т ься оволодіння людиною своїм існуванням у «трьох світах» — передбуттєвому, Суттєвому, післябуттєвому (в термінології західної філософії — субстанціональним буттям, фізичним і метафізичним буттям) і тим самим знайти «непорушну триєдність» від субстанціональних основ буття до його духовних висот. Це оволодіння ритмом часу до здатності «пересувати шкалу часу» все­редині себе (прискорювати—уповільнювати часові процеси в організмі до повної зупинки); оволодіння просторовими планами неіснування людини (континуальність передіснування і післяіснування до рівня «сутності неіснування»). З цих позицій містичне споглядання — не більш як прагнення до єдності для реалізації повноти життя люди­ни, спосіб духовного спілкування людини з іносвітами, метод набут­тя індивідуальної безмежності у всесвіті (при жорстких фізичних об- ^ \. меженнях).

Надактивність свідомості в стані інтуїції при містичному спогля­данні психо-вольовим (духовним) зусиллям трансформується в «над- (. -пасивність», і її відображальна діяльність тимчасово призупиняється. У цей момент на «відключену свідомість» відбувається накладення ре­альностей інших планів буття без їх індивідуальної суб'єктивації лю­диною і її свідомість перебудовується, синхронізується, переходячи у часово-зм.гіений стан «іносвідомості». Звичайно, це досить небезпечна психічна операція, тому що не маючи уявлення про закони буття такої інореальності, про ступінь її відображальної і психічної активності, про силу її реальнісних взаємодій і силу «розгорнутих» у ній сутностей дослідник може просто психічно захворіти, а, будучи психічно «захоп­лений» (нереальністю, не зможе повернутися в звичайний психічний стан. Це можна спостерігати в гіпнозі,коли людина вводиться у ка­талептичний стан чи стан трансу, переживає «навіяні» йому кар­тини гіпнореальчості, і самостійно не в змозі повернутися у звичай­не своє сприйняття. Такого роду гіпновпливом володіють і релігійні культи, особливо в сектантських їх різновидах («глоссалії» і «іногово-ріння на мовах» п'ятидесятників, «бденія» хлистунів, трясунів і т.п.). Формулу «релігія — опіум для народу» можна розуміти буквально, ко­ли релігія не несе високого духовного начала, а тільки психогенне.

У позитивному значеннірелігіянаслідок містичного спогля­дання, коли найбільш сильні феномени іносвітів («феноменальні світи») набирають форму Бога. Вельми характерно, що це різні боги залежно від того, як далеко споглядаючий суб'єкт проник в іноплани буття. В залежності від ступеня цього проникнення, ступеня «уст­ремління» 'ю «ближніх» чи «дальніх» реальностей, від характеру ви­користовуваного способу і методу споглядання (чуттєвого, інтелігі­бельного, трансцендентального у формах «нуль-простір», «нуль-час») спостерігаються і різні «онтологічні боги».

Давньоєврейський Елохим як «бог у богах», як безособова сутність в богах, «безособовий бог» — це привнесений з метафізичного надбуття бог, в якому індивідуальність не персоніфікується, не «олюд­нюється» і не набирає антропоформу.

Боги античності — це вже «олюднені» антропоморфні боги, ^ -існуючі у наближених до землі сферах і привнесені явно з «креативних реальностей», «тонких планів» фізичного буття, тому що це Пантеон «професіональних богів», які покровительствують і відповідають за ті чи інші види діяльності людей на землі, і навіть активно допомагають їм (бо «креативна реальність» — це значною мірою ментально-психічне творення самої людини, і вона його споглядає як онтологічну даність, а не як свій витвір).

Монотеїстичні боги — з духовних планів буття і при цьому різних рівней духовності: звідси ідея про триєдність християнського бога, який представляє трирівневу духовну систему.

Властивий містичному спогляданню окультизм йде від спе­цифічної особливості самого методу, який базується на принципі містичного езотеризму, «принципіального езотеризму» містичного споглядання, тобто неможливості перекласти «споглядальний досвід» однієї людини на сприйняття, мову іншої людини. Отже, немає мож­ливості ідентифікувати досвід різних дослідників (хоча б методами психГчної інтроспекції) і тим самим створити якусь наукову базу для дослідження. Цей дослід глибоко індивідуальний і не має адекватного понятійного описання. Категоріальний апарат вельми різнорідний 1 до того ж по-різному інтерпретується:

«бінер» як біполярне утворення, наприклад, «життя — смерть»;

«тернер» як проміжний опо»-«;редник «бінера», наприклад, «дух— астрал — матерія»;

«егрегор» — якась колективна сутність людських «астралів»; їх об'єднання;

«астрал» — «тонке тіло» людини, яке легко пронизує всі плани фізичного буття; енергоструктура людини;

«елементаль» — елементарна сутність як складовий елемент іносвітів;

«герметика» — таємне знання, яке дасться лише посвяченим;

«андрогінність» — єдина, не розділена за статевою ознакою сутність людини як синтез «батька-знання» і «матері-любові», що дає «любомудріє» («ВІН» + «ВОНА» -• «ВОНО»); в мегамасштабах: космос + + всесвіт - світобудова та ін.

У методології містичного споглядання є поняття, які використо­вуються і у науковому обігу: сила, закон, сутність, дух, еманація, ар-хетип, геносома, макрокосм-мікрокосм, система-елемент, символ, за­дача та ін. І хоча вони часто вживаються в іншому контексті, все ж сумісність з науковим знанням може бути встановлена в області «ри-зикового знання», де евристична функція є значною.

Принцип розвитку у містичному спогляданні представлений з різних «точок відліку»:

— на загальнобуттєвому рівні як принцип духовної коагуляції вищого світу («світу еманацій») через проміжкові світи («творчі світи») у нижчі світи («світи утворень» природи); дух, «згущуючись», набирає визначеність людської душі, а душа, згущуючись, уже у фізичному плані буття, перетворюється у фізичне тіло людини;

— на рівні особливого як принцип зішсстя-сходження в сефіротичній системі: «сефірота» — це 22-канальна конструкція, що нагадує кристал, яка зв'язує в «сефіротичну систему» три взаємо­діючих рівні буття (світ еманацій, творчі відображені світи і світ ре­альностей); зішестя-сходження відбувається по каналах сефіротичної системи в тій чи іншій послідовності, у формі «діабатичних процесів» переходу від однієї с""фіри до іншої, що і визначає ту чи іншу долю людини;

— на рівні одиничного (конкретного) діє принцип езотеричного одкровення («посвяти в таємне знання»), це поступеневий процес са-моосягиення по 22-м ступенях (арканах) «таємного знання» з фіналь­ною «свідомою самореалізацією» у «вузькому смислі» і «широкому смислі»; під цим розуміється духовна самореалізація людини по мірі пізнання ним своєї духовної сутності. Це можна представити як прин­цип духовної самореалізації, якщо зняти містичний флер «таємного знання» — за термінологією окультизму це є «Велике Роблення» (22-й аркан), як здатність утворювати «тонкі коагуляти», тобто духовні суб­лімації у вигляді онтологічної даності (матеріальної і нематеріальної природи).

Відповідно принцип всезагального зв'язку своїм аналогом у містичному спогляданні має принцип сефіротичної системи,систем-но-сефіротичного зв'язку по каналах сефіротичної системи як прин­цип всезагальногр зв'язку. Як принцип специфічного зв'язку це прин­цип ступінчастого зв'язку арканів, кожний із яких несе своє «спе­цифічне одкровення» і є «посвятою» у всі більш високі ступені «таємного знання».

До значних гносеологічних досягнень містичного споглядання як методу пізнання можна віднести категорію «реалогнозиса», тобто ре­ально розгорнутого субстанціонального знання в плані «тонкого світу», екзистенціального знання.Принцип реалогнозиса утверджує реальну мо.кливість символічного пізнання, великі перспективи якого зараз стають все більш очевидними. Принципом реалогнозиса вловлю­ються езотеричний зміст, таємний зміст і значення у всіх основних даностях нашого буття: антропогнозія, космогнозія, фізіогноз.я (при­рода), геогнозія, включаючи сам «гнозис» як священне вчення завітів (теорія) і як буття знання (практика). Наприклад, у геогнозії розкри­вається гностична сутність бога: «сущий», «безконечний», «сильний», «бог у богах» (буття у всякому бутті), «прекрасний» (блискучий, той, що світиться), «бог воїнств», «боги у воїнствах», «всемогутній», «гос­подь» (відношення «господаря»-духа і «раба»-тіла, за Гегелем). Подібний гностичний розгляд знімає релігійно-догматичну форму представлення даної категорії і дозволяє побачити її позитивну сторо­ну, знайти гносеологічні та онтологічні аналоги в дійсності.

Сама категорія «таємниці» в містичному спогляданні розгля­дається як якийсь гносеологічний «секретум» — подібно до секреторної діяльності ендокринної (гормональної) системи людини, тієї «тонкої гормональної системи», без якої система фізичного тіла людини нер­вово-психічно не оживляється. «Тонкий світ» буття — це його сек­реторно-гормональна система, без якої фізичний світ не більш як механічне породження, бездуховне і бездушевне утворення. Це тим більш вірогідно, якщо розглядати світ як якийсь «космічний організм», складно-структуроване «космічне тіло» за античною традицією, «дім» в категоріях езотерики. Пізнаючи «секретуми» через «містеріум» їх дії в системі арканів і сефірот, людина досягає повного тонкого знання, а з ним знаходить повноту буття як повного (фізичного і тонкого) існування через повноту знання.

Принцип реалогнозиса дозволяє розглянути категорію «таємни­ці» (природи, буття, духу) в містичному спогляданні не в звичайній категоріальній експлікації сутності-явища (коли сутність світу перед нами «являється», «проявляється», «представляється», розгортається як «явище», цілісна картина), але відкривається по-іншому, з позиції «іносвіту», (нереальності, як «емпірична незвичайність» до цього не дана в досліді, наприклад, як:

феноменологія природи духу, буття: «дивноподібність» світу; таксономія «образів світобудови»;

містерія природи, духу, буття: «миротаїнство», яке осягається в певній культовій взаємодії зі світом, шляхом встановлення з ним ор-фічного особливого зв'язку «одкровення», «посвяти» (субстанціональ­ного зв'язку «тонкого» — секретумного, містичного — надчуттєвого, езотеричного і т.п.);

мантика природи, духу, буття: розпізнавання шляхів світового розвитку, світорозпізнавання як відкриття «світових кодів», що дозво­ляють передбачати розгортання світових подій, розшифрування суб-стратних основ світобудови; для людини — особливо інтересна «пси- хомантика буття», ступінь «зашифрованості» космосутності (духовної сутності) людини і що з нею відбувається після закінчення природного земнобуття людини, чи набуває вона «чисто» духовне існування;

семантика: розпізнавання смислів буття, природи, духу, їх при­хованого «мантією явищ» змісту.

Розширюються апперцептивні можливості людини, які виявили­ся набагато значнішими, ніж уважалось. Це ставить пізнання метода­ми містичного споглядання на ступінь фактів, які науково підтверджу­ються, і висування наукових гіпотез на методологічній основі сим­волічного пізнання. При цьому цілком може змінитися характер бачення і сприйняття нами оточуючої дійсності — вже не у «м'якій формі» явленого буття земної природи, ц в «жорсткій формі» активного захоплення психіки людини космічним буттям. Ми вже зараз спогля­даємо багато які феномени космосу,які нас приголомшують, і ми на них не в змозі ні впливати, ні попереджувати їх, ні захиститися від них — це й одкровення «космічного наговорювання» різних текстів-попереджень людству, близька можливість космічної катастрофи Землі (комета Галлея, деградація озонового шару, екологічна катаст­рофа, загрожуюча тектоніка). Люди живуть у передчутті несприятли­вих «космічних містерій», древніх пророкувань про настання «епохи калі-юги» та інших видів геомантики, «теорія катастроф» отримує все більше наукових підтверджень (палеонтологічних, антропологічних та ін.). У цьому контексті зв'язок і взаємодія з «вищими силами» буття і космосу знову стають вельми актуальними і в містичному спогля­данні людина намагається досягти цього, ставши, наскільки це мож­ливо, на наукову основу в своїх пошуках.

Звідси висновок — пізнання методами містичного споглядання може дати гносеологічні результати космічного порядку, дати лю­дині нову психічну якість«космічної свідомості», наприклад, у вигляді психічної здатності «підключення» до ноосфери, космоноосу, виходу в іновиміри без порушення правил «космічного спілкування» (космоети- ки); нетехногенного пред'явлення себеукосмосі; дотримання «космічної екології»; психічного впливу на певні плани космічного бут­тя і психічного захисту. Все це різко підвищить життєздатність люди­ни, відкриє способи оволодіння космічним буттям на рівні пред'явлен­ня себе яка нтр'опоген ної цивілізації.







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 482. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Педагогическая структура процесса социализации Характеризуя социализацию как педагогический процессе, следует рассмотреть ее основные компоненты: цель, содержание, средства, функции субъекта и объекта...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической   Задача 1. Больной К., 38 лет, шахтер по профессии, во время планового медицинского осмотра предъявил жалобы на появление одышки при значительной физической нагрузке. Из медицинской книжки установлено, что он страдает врожденным пороком сердца....

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.007 сек.) русская версия | украинская версия