Студопедия — Організація підготовки на об'єкті господарської діяльності
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Організація підготовки на об'єкті господарської діяльності






 

 

Підготовка з ЦО на ОГД планується й проводиться згідно з '"Наказом начальника ЦО району (міста) за підсумками підготовки за минулий рік і постановки завдань на новий навчальний рік",організаційно-методичними вказівками по навчанню населення з питань захисту й дій в умовах НС на поточний рік.

Відповідальність за організацію і якість навчання керівного складу несе начальник ЦО ОГД.

Основне завдання навчання– забезпечення готовності до дій у разі загрози й виникнення НС техногенного й природного характеру в умовах можливого переведення системи ЦО з мирного на воєнний стан.

На ОГД застосовуються наступні форми навчання:

1 Учбово-методичні збори.

2 Самостійна робота.

3 Планові заняття у складі навчальних груп.

4 Тренування.

5 Тактико-спеціальні заняття.(ТСЗ)

6 Штабні об'єктові тренування.(ШОТ)

7 Комплексні об'єктові навчання (КОН) й комплексні об'єктові тренування (КОТ).

Учбово-методичні збори представляють форму підвищення рівня загальної, спеціальної й методичної підготовки керівного складу підприємств, установ, організацій у сфері цивільного захисту. Учбово-методичні збори проводяться щорічно тривалістю один день за планами й під керівництвом відповідних начальників ЦО, служб ЦО, керівниками евакуаційних органів з ліквідації НС на місцевому й об'єктовому рівні.

На зборах підводять підсумки за минулий рік і ставляться завдання на новий навчальний рік. Організується вивчення керівних документів, практикується проведення показових занять з найбільш важливих тем навчання.

Самостійна підготовка – самостійне вивчення теорії й практики ведення цивільного захисту (ЦЗ) за індивідуальним планом. Для проведення занять з тематики спеціальних програм підготовки населення на підприємствах, установах, організаціях наказом керівника всі працівники розподіляються за навчальними групами, які утворюються в структурних підрозділах і створюються НФ ЦО й АРС.

Керівники навчальних груп призначаються за тим же наказом керівника об'єкта господарської діяльності й проходять підготовку на курсах ЦО.

Додатково до наказу керівника відпрацьовується список керівного складу й посадових осіб, які підлягають навчанню в мережі курсів ЦО, розкладу проведення занять у навчальних групах, тренувань з відпрацюванням планів ліквідації аварійних ситуацій, катастроф.

На великих об'єктах можуть створюватися кілька груп з робітників та службовців, керівники яких призначаються наказом начальника ЦО ОГД.

Підготовка особового складу формувань проводиться за 15-ти годинною програмою, з них: 9 годин – загальна підготовка й 6 годин -- спеціальна підготовка. З кожним формуванням ЦО один раз у три роки проводиться тактико-спеціальне заняття тривалістю 8 годин. Тематика занять викладена в додатку організаційно-методичних вказівок на поточний рік. Заняття проводяться керівниками груп - командирами НФ ЦО під керівництвом штатних працівників з питань НС і начальників служб ЦО.

Особлива увага під час проведення занять повинна приділятися освоєнню техніки, приладів, прийомів і способів виконання робіт, досягненню взаємозамінності, набуттю навичок що до дій у НС, осередках ураження в умовах радіоактивного зараження, масових пожеж і руйнувань.

У ході занять особовий склад формувань повинен вивчити місця розташування на ОГД захисних споруд,входів і виходів з них,місця розташування інженерних комунікацій (газо-,водо-,паро-і енергомереж),розташування пожежних гідрантів,ємностей з водою й іншими елементами об’єкта,гасіння пожеж,ліквідації наслідків стихійних лих,аварій і катастроф.

Перед проведенням тренувань із особовим складом формувань на показових заняттях необхідно відпрацювати порядок дій у різних екстремальних ситуаціях,домогтися чітких знань функціональних обов’язків,правил користування засобами захисту й інших питань з урахуванням НС.

Тренування з оповіщення й збору особового складу формувань проводяться не менш 2-х раз на рік.

Тактико-спеціальні заняття тривалістю 4-8 годин проводяться з формуваннями ЦО, укомплектованими особовим складом, технікою, засобами малої механізації, приладами, інструментом, засобами індивідуального захисту (ЗІЗ) й іншим табельним майном.

Тактико-спеціальні заняття проводяться щорічно, крім тих років, коли проводяться комплексні об'єктові навчання й комплексні об’єктові тренування, як додаткове заняття підготовки до дій за призначенням.

Відповідальність за підготовку формувань несе начальник ЦО.

Безпосередніми організаторами занять є:

- з формуваннями загального призначення – начальник штабу ЦО;

- з формуваннями служб – відповідні начальники служб (головні фахівці).

Заняття проводяться на навчальному містечку або відповідно обладнаному навчальному місці на своєму об'єкті або на закріпленій за об'єктом навчальній базі.

У ході заняття відпрацьовуються практичні дії особового складу й нормативи з ЦО. Особлива увага приділяється на скорочення строків приведення формувань у готовність, вмілому використанню техніки й застосуванню ЗІЗ. За результатами занять кожному, хто навчається, виставляється оцінка за рік.

Штабні об'єктові тренування – одна з основних форм загальної підготовки керівного складу, штабів ЦО, евакуаційних органів, а також командирів формувань, АРС, начальників і штабів структурних підрозділів об'єкта.

У ході тренувань удосконалюється підготовка особового складу штабів і відпрацьовуються питання злагоджених дій штабів в цілому для забезпечення постійного ефективного управління діями в НС, під час переведення ЦО з мирного на воєнний стан у найкоротший термін, вмінню здійснювати заходи ЦО в складній обстановці, що швидко змінюється. Тренування проводяться один раз у рік тривалістю до 4 – 8 годин, крім тих років, коли проводяться комплексні об'єктові навчання й комплексні об'єктові тренування.

Комплексні об'єктові навчання проводяться один раз у три роки тривалістю до двох днів на всіх об'єктах господарювання, які мають категорії з ЦО, виробляють або використовують у виробництві радіаційно-, пожежо- і вибухонебезпечні речовини й сильнодіючі отруйні речовини, на підприємствах, установах, організаціях із чисельністю робітників та службовців 300 і більше, у медичних лікарсько-профілактичних установах із чисельністю 600 ліжок і більше.

Керівник навчання – начальник ЦО об'єкта. Ці навчання дають можливість практично відпрацювати весь комплекс заходів щодо ЦО з урахуванням специфіки виробництва, територіального розміщення, сезонності робіт й інших обов'язків даного об'єкта.

Тактико-спеціальні навчання невоєнізованих пошуково-рятувальних формувань проводяться один раз у три роки під час проведення КОН, тривалістю від 4 до 8 годин. Керівником ТСН є начальник штабу ЦО об'єкта.

ТСН – основна й найбільш ефективна форма підготовки невоєнізованих пошуково-рятувальних формувань ЦО для виконання завдань ЦО за діями у НС у мирний і воєнний час.

Комплексні об'єктові тренування (КОТ) проводяться один раз у три роки тривалістю до 1 доби на підприємствах, в установах й організаціях із чисельністю працюючих до 300 чоловік, у сільськогосподарських підприємствах незалежно від чисельності працюючих, у медичних лікарсько-профілактичних установах із чисельністю до 600 ліжок, а також у закладах вищої освіти.

У професійно-технічних закладах, середньої й дошкільної освіти тренування проводяться щорічно під час проведення «Дня ЦО» й «Тижня безпеки дітей», керівник КОТ – начальник ЦО підприємства, установи, організації, навчального закладу.

КОТ можуть проводитися у складі груп об'єктів за територіально-виробничим принципом під керівництвом начальника ЦО управління за єдиним планом.

КОУ й КОТ – це завершальний етап підготовки працівників підприємств, установ й організацій, які обумовлюють визначальну загальну виучку й готовність до дій у НС.

Підготовка у складі навчальних груп працівників підприємств, установ, організацій і закладів освіти, які не ввійшли до складу НФ ЦО й АРС визначається програмою загальної підготовки населення до дій у НС, що передбачає вивчення основних способів дій під час оповіщення й одержання інформації, укриття в захисних спорудах, проведення евакуації, медичного, біологічного, радіаційного й хімічного захисту; застосування способів з забезпечення безпеки об'єктів економіки й життєдіяльності населення у випадку виникнення техногенних катастроф.

Види занять:

- самостійне навчання;

- практичні заняття по виконанню нормативів;

- планові заняття під час підготовки до проведення КОУ.

Заняття проводяться керівниками груп із числа інженерно-технічних працівників й інших підготовлених осіб. З окремих тем занять керівниками залучаються члени об'єктової комісії з евакуації й питань НС. Під час проведення занять повинен ураховуватися вид діяльності кожного працівника згідно з планами реагування в НС, локалізації й ліквідації аварій (катастроф).

Під час проведення занять звернути увагу тих, кого навчають, на дії в екстремальних випадках надання само- і взаємодопомоги.

Заняття з медичної тематики повинні проводити медичні працівники (лікарі, фельдшери, медичні сестри).

Додатково для підвищення рівня знань з питань техніки безпеки й НС проводяться первинні, повторні й цільові інструктажі.

Підвищення рівня знань й одержання практичних навичок з дій у НС здійснюється на показових заняттях у ході проведення КОУ й КОТ.

 







Дата добавления: 2015-08-12; просмотров: 447. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Эффективность управления. Общие понятия о сущности и критериях эффективности. Эффективность управления – это экономическая категория, отражающая вклад управленческой деятельности в конечный результат работы организации...

Мотивационная сфера личности, ее структура. Потребности и мотивы. Потребности и мотивы, их роль в организации деятельности...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия