Студопедия — ГМН Т. 6ЮДЖЕТ ТА БЮДЖЕТНІ ПРАВОВІДНОСИНИ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ГМН Т. 6ЮДЖЕТ ТА БЮДЖЕТНІ ПРАВОВІДНОСИНИ







229


 


відно, питання про наділення місцевих бюджетів повноважен­нями, підкріпленими належними фінансовими ресурсами, поки не вирішено.

23 червня 2009 р. Верховна Рада України прийняла в дру­гому читанні й в цілому проект ЗУ «Про внесення змін до Бю­джетного кодексу України» від 02.07.2008 р. № 2709 — нову ре­дакцію Бюджетного кодексу (далі по тексту — Закон № 2709). Документ передбачає формульиу систему трансфертних взає­мовідносин між Державним та більш як 12 тисячами місце­вих бюджетів. Закон передбачає введення нових та уточнення чинних понять у сфері бюджетного законодавства, конкретиза­цію головних функцій розпорядників бюджетних коштів і по­ложень щодо операцій із державним та місцевим боргами тощо. З липня Закон № 2709 було направлено на підпис Президентові України.

Чинне законодавство передбачає нормативне планування бюджетів самоврядування, тобто при визначенні централізова­них надходжень до місцевих бюджетів точкою відліку є норма­тив «бюджетної забезпеченості жителів». Розробники Кодексу орієнтувалися на формування регіональних бюджетів на фор-мульній, а не на суб'єктивній, основі: необхідний обсяг витрат того чи того регіону розраховують на базі нормативів бюджет­ного забезпечення його жителів1.

Згідно з Кодексом, до місцевих бюджетів входять бюджети місцевого самоврядування (бюджети власне територіальних гро­мад) та районні, обласні бюджети й бюджет Автономної Респуб-

1 Фінансовий норматив бюджетної забезпеченості — це гарантований держаною в межах наявних бюджетних ресурсів рівень фінансового забез­печення виконання повноважень Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів місцевого самоврядування, що використовується для визначення обсягу міжбюджетних трансферті» при розрахунку видатків між бюджетами різних рівнів. Він є єдиним для місцевих бюджетів усіх рівнів та дорівнює, середнім по країні видаткам на одного споживача конкретної бюджетної послуги за кожним ви­дом бюджетних видатків (Автономної Республіки Крим, обласного бюджету, бюджетів Києва, Севастополя, місі республіканського Автономної Республі­ки Крим та міст обласного значення, бюджету району). При визначенні дано­го нормативу враховують показник мінімальної бюджетної забезпеченості, тобто мінімально допустиму вартість бюджетної послуги, що надається орга­нами державної влади або місцевого самоврядування за рахунок коштів від­повідно]!) бюджету в грошовому вираженні надушу населення.


ДІМТІ Крим. ()соблпву увагу слід звернути па IV ролі., що її відво­дить Іііііджетпіи'і кодекс такій одиниці, як оюджет району1.

До найважливіших джерел бюджетного права палежп 11. 11а- ЩіШ про Державний бюджет України,який щороку розробляє у порядку виключної бюджетної законодавчої ішііі.і і мни Каїн М»'Т Міністрів України та затверджує парламент за встановленії МИ процедурами. Цей закон становить, по суті, правову форму бюджету. 11 а відміну від інших законів, бюджетні і іі має обумов лгчіу процесуальну форму складання. Його зміст із процссуаль ного боку визначено Бюджетним кодексом України (ст. 38), Правилами оформлення проекту ЗУ про Державний бюджет України та Регламентом Верховної Ради України. Характерною ознакою зазначеного Закону є його періодичний характер, оскіль­ки і Іакон приймають на поточний бюджетний період — один рік. Слід зауважити, що і Бюджетний кодекс України, і щорічний 1 Іакоп про Державний бюджет України є спеціальними бюджет­ними законами.

Що стосується інших законів, які регулюють бюджетні пра­вовідносини, то це можуть бути як закони такі, що присвячені регулюванню виключно бюджетних відносин, так і ті, що міс­тять лише окремі норми, які регулюють бюджетну діяльність. Як приклад останніх можна навести ЗУ «Про місцеве самовря­дування».

Говорячи про інші джерела бюджетного права, слід зверну­ти увагу на акт, з яким, відповідно до Бюджетного кодексу, по­в'язують процедуру бюджетного планування, а саме Бюджетна декларація. За ЗУ «Про Кабінет Міністрів України» в редакції від 16.05.2008 р. № 279-УІ уряд не пізніше 1 березня року, що

1 3 об'єктивних причин розробники Кодексу змушені були обмежити відносини Державного бюджету саме з бюджетами районів (не понижуючи рівня далі), оскільки їм було важко чітко виписати розподіл дохідних пов­новажень для бюджетів міст районного значення, 793 селищних бюджети та 10 256 сільських бюджетів.

Водночас Кодекс не ставить за мету досягти цілковитої бюджетної де­централізації. У цьому контексті слід звернути увагу па внесення змін до Конституції України, що відбулося наприкпщі 2004 р. Саме годі значну увагу приділяли необхідності запровадження процесів децентралізації фінансових ресурсів. Однак і досі до законодавства не внесено зміїні, які б створили реальні фінансові можливості для виконання органами місцевого самовря­дування власних повноважень, як це передбачено О'вропсі'к ькою хартією міс­цевого самоврядування, до якої Україна приєдналася.



Модуль 2. БЮДЖЕТНЕ ПРАВО


ПИМ 7. БЮДЖЕТ ТА БЮДЖЕТНІ ПРАВОВІДНОСИНИ


231


 


передує плановому бюджетному періоду, схвалює Декларації!і цілей та завдань бюджету (Бюджетну деклараігію),-'що її ви користовують для розробки проекту закону про Державний бюд жет на відповідний рік. Бюджетна резолюція затверджується постановою Верховної Ради України та відображає основні на­прями бюджетної політики на планований рік; є програмою, на яку уряд має орієнтуватися, складаючи проект Закону про Дер­жавний бюджет1.

У межах компетенції, визначеної Конституцією України, Бюджетним кодексом і чинним законодавством, уряд та органи центральної виконавчої влади здійснюють поточне норматив­но-правове регулювання бюджетної діяльності. Визначальне місце в цьому процесі посідають органи системи Міністерства фінансів та Державного казначейства. Відповідно, в межах ком­петенції, визначеної статтями 142 і 143 Конституції України, ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві дер­жавні адміністрації», актами Автономної Республіки Крим, рі­шення щодо регулювання відносин, пов'язані з утворенням, роз­поділом і використанням коштів відповідних місцевих бюджетів, ухвалюють представницькі й виконавчі органи Автономної Рес­публіки Крим, місцеві державні адміністрації та органи місцево­го самоврядування.

У сфері бюджетних відносин важливого значення надано бюд­жетним документам, що регламентують виконання бюджету за дохідною та видатковою частинами. Бюджетні документи поді­ляють на планові (проекти бюджетів, розписи відповідних бю­джетів, кошториси бюджетних установ тощо), оперативні (дору­чення фінансових органів на перерахування коштів із місцевих бюджетів на реєстраційні рахунки головних розпорядників бю­джетних коштів тощо) та звітні (звіти бюджетних установ, фі­нансових і кредитних організацій про виконання бюджетів).

Загалом ст. 4 Бюджетного кодексу України містить вичерп­ний перелік пормативпо-правових актів, які входять до складу бюджетного законодавства, що не підлягає розширеному тлума­ченню. При цьому бюджетне законодавство України побудоване за принципами, визначеними у статтях 8, 95 та 143 Конституції


України. Нони полягають у верховенстві закону та незалежної-ТІ окремих ланок бюджетної системи країни, що будується па

Ийпідлх справедливого і пеупсреджепого розподілу гупіілі..................... го

бйі'іпства між громадянами і територіальними громадами. Акти бюджетного законодавства не мають зворотної сили і застосопу Ніться до відносин, що виникають після набуття ними чин мості, МК'іцо інше не передбачено Бюджетним кодексом України.

Бюджетне законодавство, виходячи з особливих і'юго фупк цііі та значення, розглядають як один із чинників змеї і шеп пя ті нізації економіки. Тому воно потребує постійного удоскопалпі ця, уніфікації та пристосування до сучасного стану суспільства. Серед головних проблем, які існують у бюджетному законодав­стві, називають невідповідність обсягу видатків, що їх держа­ва має здійснювати згідно з чинним законодавством, із обсягом видатків, які вона фактично може здійснювати; недостатня уре-гульованість відповідальності за бюджетні правопорушення; недостатній контроль за утворенням бюджетів усіх рівнів тощо1. Відповідно, розробляються й шляхи вирішення зазначених про­блем.

Питання для самоконтролю

1. Розкрийте поняття бюджету, його соціально-економічне й політичне значення.

2. Розкрийте зміст бюджету та функції, що їх він виконує.

3. Які складові частини бюджету?

4. Розкрийте поняття бюджетного права.

5. Як можна класифікувати бюджетно-правові норми?

6. Назвіть особливості бюджетних правовідносин.

7. Чи існує різниця між суб'єктами та учасниками бюджетних правовідносин?

8. Які джерела бюджетного права?

9. Які вихідні положення бюджетної діяльності закріплено в Конституції України?

10. Як можна класифікувати бюджетні документи?


 


' За Законом України № 2709, ролі, Бюджетної революції відіграють Ре­комендації парламентських слухань і:і миташ. бюджетної політики на наступ­ний бюджетний період.

 







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 532. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Деятельность сестер милосердия общин Красного Креста ярко проявилась в период Тритоны – интервалы, в которых содержится три тона. К тритонам относятся увеличенная кварта (ув.4) и уменьшенная квинта (ум.5). Их можно построить на ступенях натурального и гармонического мажора и минора.  ...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия