Студопедия — Правомірний обхід податків і податкове правопорушення
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Правомірний обхід податків і податкове правопорушення






Ненадходжеппя кошті і: до бюджетів усіх рівнів та публіч­них фондів у тій кількості, па яку розраховували при їх плану­ванні, відбувається внаслідок двох процесів: І) правомірного обходу податків (планування податків); 2) ухилення від сплати податків.

В основі правомірного обходу податку лежать шляхи й мож­ливості несплати податку, надані законодавцем. Платник подат­ку може використовувати податкове планування, під яким розуміють незаборонений законом цілеспрямований вплив, що його чинить платник податку на елементи податків для зменшення або виключення своїх корпоративних чи індивіду­альних податкових зобов 'язань. При цьому податкове плану­вання (що базується на правомірній поведінці) й податкове ухи­лення (протиправна поведінка) межують1.

Зазвичай ніхто не позбавляє платника податку права скорис­татися з будь-яких прогалин у законодавстві (пов'язаних як із

1 Наприклад, див.: Михайлетсо Д. А. Правовьіе аспекти деятельпости органов налоговой службьі Украинн по признанню недейстни гельиьшп еде-лок, направленньїх на уклонение от унлатьі надогов // ІІалопшос адмиии-стрирование. Ежегодпик, 2007 / Д. А. Михайлепко, Л.Л..Луїсашеп/ иод обіц. ред. С. В. Запольского, Д. М. ІЦскипа. М.: Статут, 2008. (', 190 196; Громов М. А. Правовое регулировапис падоіовоіо плаїпіроііаіпія к Россий-ской Фсдсрации (проблеми правовой сущінкти): дпс.... каид. юрид. наук / М. А. Громов. - М., 2003. - С. 52-53.

33*


516 Модуль 3. ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПУБЛ І ЧНИХ ДОХОДІВ ТА ВИДАТК ІВ

недосконалістю податкових норм, їх закріплення, так і з ситуація­ми, коли законодавець надає платникові право вибору або межі, в рамках яких останній може обрати найвигідніший для себе ва­ріант) і зменшити внаслідок цього своє податкове зобов'язання.

Оподаткування — це законне відчуження з права власності. Однак право власності первинне. Усі сумніви в податковому за­конодавстві слід тлумачити на користь власника, платника по­датку. Такий принцип закладено і вітчизняним законодавством. Це є вираженням принципу недоторканності приватної влас­ності й гарантією від свавілля держави. Беззанеречність права платника податку на законне ухилення від сплати податків під­тверджено й судовою практикою більшості країн1. У свою чергу, ухилення від сплати податкуце правопорушення, що скла­дається з невиконання або неналежного виконання платни­ком своїх обов 'язків зі сплати податку.

У світовій практиці існує ряд заходів, спрямованих на не­допущення ухилення від оподаткування та розмежування по­даткового планування та податкового ухилення. Наприклад, застосовують спеціальні правила визначення ціни угоди при трансфертному ціноутворенні, що спричнено, зокрема, участю у таких угодах пов'язаних осіб2. Окреме місце належить протиоф-шорному регулюванню. Також за відсутності ведення податко­вого обліку й декларування доходів податкові органи нерідко застосовують непрямі методи, якщо вони передбачені націо­нальним законодавством. Так, у більшості податкових кодексів країн СНД застосування непрямих методів для визначення по­даткового зобов'язання передбачено (ст. 104 Податкового коде­ксу Грузії, ст. 44 Податкового кодексу Таджикистану, ст. 59 По-

1 Див.: Орлюк О. П. Фінансове право: навч. посіб. / О. П. Орлюк. — К.:
Юрінком Іптер, 2003. - С. 321.

2 У податковому праві під пов'язаною особою мають на увазі особу, що
нідпонідж-: будь-якому з таких визначень: 1) юридична особа, яка здійснює
контроль за платником податку, або контролюється таким платником податку,
або перебуває під спільним контролем із таким платником податку; 2) фізич­
на особа або члени її роді піп, які здійснюють контроль за платником податку.
Членами родини фізичної особи вважають ЇЇ чоловіка чи дружину, прямих ро­
дичів (дітей або батьків) як особи, так і її чоловіка або дружини, а також: чо­
ловіка чи дружину будь-якого прямого родича фізичної особи або родича її
чоловіка (дружини); 3) посадова особа платника податку, уповноважена вико­
нувати від його імені юридичні дії, спрямовані тіа встановлення, зміну або
припинення правових відносин, а також члени родини такої посадової особи.


Глава 20. Відповідальність за порушення податкового законодавства 517

Литкового кодексу Туркмеиістапу, ст. 67 Податкового кодексу Азербайджану, ст. 225 Податкового кодексу Молдови, ст..'і І 11<> Литкового кодексу РФ). В Україні непрямі методи також перед бачас ЗУ «Про порядок погашення зобов'язань платників по датків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 20.12.2000 р. №'2181. Разом із тим правові механізми їх за­стосування відсутні.

Якщо господарська операція має на меті отримання податко­вих переваг, то виникає підстава для використання доктрини ділової мети1. Наприклад, згідно зі ст. 11 Директиви Європей­ського Економічного Співтовариства «Про злиття» податкових переваг, передбачених даним актом для компаній, що здійсню­ють злиття, поглинання або інші перетворення, не надавати­муть, якщо буде встановлено, що принциповою метою або навіть однією з основних цілей сторін при реорганізації було ухилення під сплати податків чи їх уникнення (обхід).

Досить яскраво різниця між фіктивними діями та концепцією ділової мети простежується у законодавстві І Іімеччіпіп. § \2 Закону ФРН про податки і збори закріплює такс: І. Податкове законодавст­во не може бути обійдене шляхом зловживань із використанням різ­них правових конструкцій. У разі зловживання виникає топ подат­ковий наслідок, який би виник при здійсненні угоди, що відповідає економічним (діловим) цілям сторін. 2. Пункт 1 застосовують у всіх випадках, коли це прямо не заборонено законом. Зазначають, що така норма обмежується лише випадками зловживання, тобто такої пове­дінки платника податку, коли він зловживає належними йому права­ми, в тому числі свободою вибору договорів, що укладаються, з ме­тою зниження податків2.

Наявність правомірного обходу податку і ухилення від опо­даткування фактично є проявом переконання і примусу у сфері оподаткування. У кінцевому підсумку, якщо функції переконан­ня реалізуються у виконанні платниками приписів податкових норм, виключаючи їх порушення, то примус пов'язаний із діял ь-ністю податкових та інших компетентних (наприклад, митних) органів.

1 Див.: Освоїш налогового права: учеб.-метод. нособ. / йод ред. ('. Г. І Іе-
пеляева. - М.: Инвест Фонд, 1995. - С. 169; ІЦскші Д. М. Зазнач, праця.
С. 324.

2 ЛесоваА. М. Злоупотреблсние правом її палотоиоіі сфере: о...... т Герма-

нии/А. М.Лесова.Н.Ю. Безбородої! //І Іалотовсд. 2006. № (і. О. 9--15.


518 Модуль 3Л ПРАВОВЕ РЕГ УЛЮВАННЯ ПУ БЛІЧНИ Х ДОХОДІВ ТА ВИДАТК ІВ

У ФРН, наприклад, ефективним методом дослідження видатко­вої бюджетної політики є щорічна публікація «Чорної книги» — збір­ки 100 найодіозніших випадків марнотратства стосовно податкових надходжень, яку готує Спілка платників податків або Спілка підпри­ємців. До книги потрапляють приклади некорисного будівництва, надмірної розкоші облаштування державних установ, придбання до­рогого транспорту для керівників організацій, завищення оплати за соціологічні дослідження, створення невиправданих структур управ­ління, марнотратства в експлуатаційних витратах1.

Ухилення від сплати податків становить досить розмаїту групу податкових правопорушень, зміст яких полягає в невико­нанні або неналежному виконанні обов'язків платниками подат­ків. Іноді при характеристиці ухилення від податків законода­вець обирає як основне кваліфікаційне правопорушення лише спробу ухилитися від податків. Зокрема, за чинним законодав­ством США, ознакою податкового правопорушення є навмис­ний характер діяння: «винний повинен мати намір своєю пове­дінкою порушити закон»2.

Податковий кодекс РФ у ст. 106 визначає податкове право­порушення як винно здійснене протиправне (порушення зако­нодавства про податки і збори) діяння (дію або бездіяльність) платника податку, податкового агента або інших осіб, за яке ко­декс уставлює відповідальність.

Натомість національні законодавства можуть містити й під­стави звільнення від відповідальності. Так, згідно зі ст. 120 По­даткового кодексу Узбекистану, платника податків звільняють від відповідальності за несплату податків і зборів (від пені), як­що надлишково внесені платежі за одними видами поповнюють недоїмки за іншими видами податків і зборів.

Аналізуючи податкові правопорушення залежно від харак­теру поведінки та діяльності суб'єктів податкових правопору­шень, можна визначити такі їх види, як: обхід податку— пра­вомірне уникнення сплати податку за рахунок недосконалості законодавства або можливостей, закладених у ньому; ухилення від сплати податку правопорушення, що полягає у невиконан-

1 Глухов В. Налоги: теория и практика/ В. Глухов, И. Дольще. — СПб. 1996. - С. 47.

Козьірин А. Н. Налоговое прано зарубежпьіх стран: воиросьі теории и практики / А. Н. Козьірин. — М.: Манускрипт, 1993. — С. 100.








Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 496. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Психолого-педагогическая характеристика студенческой группы   Характеристика группы составляется по 407 группе очного отделения зооинженерного факультета, бакалавриата по направлению «Биология» РГАУ-МСХА имени К...

Общая и профессиональная культура педагога: сущность, специфика, взаимосвязь Педагогическая культура- часть общечеловеческих культуры, в которой запечатлил духовные и материальные ценности образования и воспитания, осуществляя образовательно-воспитательный процесс...

Устройство рабочих органов мясорубки Независимо от марки мясорубки и её технических характеристик, все они имеют принципиально одинаковые устройства...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.015 сек.) русская версия | украинская версия