Студопедия — Видатки держави на розвиток економіки
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Видатки держави на розвиток економіки






Згідно Бюджетного Кодексу України видатки бюджету – це кошти, що спрямовуються на здійснення програм та заходів, передбачених відповідним бюджетом, за винятком коштів на погашення основної суми боргу та повернення надміру сплачених до бюджету сум.

Видатки на розвиток економіки України посідають важливе місце, але за останні роки спостерігається скорочення частки таких видатків у загальній їх сумі (табл. 8.1). Це пояснюється, з одного боку, становленням ринкових відносин в державі, що передбачає організацію фінансів підприємств на принципах самофінансування, самоокупності, відповідальності, а, з іншого боку, – скороченням розмірів фінансових ресурсів в державі.

Таблиця 8.1 - Динаміка видатків бюджету на розвиток економіки

Показник                      
Питома вага у загальних видатках, %   39,8   39,5   39,5   37,1   31,1   28,9   26,3   23,4   20,6   20,1   19,9

 

У той же час державна фінансова підтримка окремих галузей економіки є доцільною і виправданою. Необхідність державної підтримки розвитку економіки в умовах України зумовлена ще й тим, що після проголошен­ня державної незалежності постало питання про створення власної економіки, оскільки народногосподарський комплекс України в умовах союзної держави був надмірно інтегрова­ний і не являв собою в значній своїй частині технологічно замкнуте виробництво. Крім того, структура галузей еконо­міки не відповідала потребам України, а була зорієнтована на потреби колишнього Союзу.

З досвіду, наприклад США, (рис. 8.1.) відомо, що обсяги видатків на розвиток економіки незначні і їх частка становитиме близько 20%.

До складу видатків на розвиток економіки належать бюджетні кошти, що надаються міністерствам, відомствам і підприємствам на здійснення видатків з розширення виробництва, на забезпечення простого відтворення та інші. При цьому частина бюджетних коштів виділяється пріоритетним галузям економіки, до яких відносяться паливна промисловість, енергетика, сільське господарство, транспорт.

Вагоме значення для розвитку економіки мають видатки на фінансування капітальних вкладень. Бюджетне фінансування поширюється на капітальні вкладення, що здійснюються в державному секторі економіки.

Крім того, особливе місце займають серед видатків на розвиток економіки виплати різноманітних видів дотацій підприємствам, здебільшого державної форми власності.

У видатках бюджету є ряд видатків, які дуже важко класи­фікувати за відповідними галузями економіки, оскільки вони мають загальний характер і кілька джерел фінансування. Передусім це витрати на охорону навколишнього приро­дного середовища. Вони здійснюються як з бюджету, так і за рахунок коштів підприємницьких структур. З бюджету фінансуються заходи загальнодержавного характеру. До них належать видатки на створення державної системи еколо­гічного моніторингу, утримання природоохоронних органів, видання законодавчих та інших нормативних документів.

Все більше уваги приділяється саме розвитку сільськогосподарським підприємствам та об'єднанням в державі.

 

 

Рисунок 8.1. Структура видатків федерального бюджету США

 

Державна фінансова підтримка економіки може здійснюватись за допомогою:

прямого фінансування;

непрямого фінансування.

Пряме фінансування передбачає виділення коштів з різних фінансових джерел у ви­гляді субсидій, дотацій, трансфертів, позик тощо. При непря­мому фінансуванні надається фінансова допомога у різного роду пільг.

Основні критерії відбору підприємств для надання фінансової підтримки такі:

потенційна прибутковість;

кваліфікація управлінського персоналу;

наявність ринків збуту на продукцію підприємства в Ук­раїні та за її межами;

конкурентоспроможність продукції і підприємства;

фінансовий стан підприємства у поточному періоді та на перспективу;

відповідність продукції, що випускається підприємством, державним пріоритетам.

Фінансова підтримка держави може здійснюватись у різних формах, які з часом стали мати більш досконалий зміст.

Надання фінансової підтримки на безповоротній основі передбачається виключно у таких випадках:

коли збитки, що завдані підприємству стихійним лихом, перевищують суми відшкодувань, які передбачені чинним зако­нодавством про обов'язкове страхування;

для відшкодування збитків конкретним підприємствам, коли чинним законодавством встановлено умови господарювання, за якими не забезпечується відшкодування витрат на виробництво продукції (робіт, послуг), що може призвести до їх банкрутства;

для фінансування витрат на відновлення платоспромож­ності окремих підприємств, діяльність яких пов'язана із над­звичайними суспільними інтересами.

Поряд із безоплатним бюджетним фінансуванням у даний час почало розвиватися кредитування підприємств через видачу бюджетних позичок. Фінансову підтримку у вигляді бюджетної позики надає Міністерство фінансів на договірній основі.

Умовами договору мають передбачатися зобов'язання сторін стосовно обсягів, термінів надання позики, її цільово­го використання, заходи щодо забезпечення її своєчасного повернення, відповідальність сторін за порушення умов до­говору, а також розміри і порядок сплати процентів за вико­ристання бюджетних позик.

Джерелами фінансової підтримки можуть бути кредити Національного банку та кредитні ресурси, самостійно залу­чені комерційними банками (табл. 8.2).

Кредитування підприємств і організацій здійснюється через уповноважені комерційні банки, перелік яких визна­чає Кабінет Міністрів України за погодженням з Національним бан­ком України.

Таблиця 8.2 - Обсяги кредитування НБУ у 2002 р.

Статті Сума, млн. грн. Питома вага в активах балансу, %
Кредити Уряду   18,4
Кредити банкам та іншим позичальникам   1,5
Сукупні активи   100,0

 

Надання фінансової підтримки не поширюється на ті підприємства, яким згідно програми економічного і соціального розвитку і Державним бюджетом України на відповідний рік передба­чено асигнування на фінансування капітальних вкладень, заходів, що пов'язані з конверсією та ін.

Однією з поширених форм фінансової підтримки з боку держави є надання різного роду податкових пільг.

Слід відмітити, що протягом чотирьох років обсяги пільг в Україні зросли у 2,1 рази. При чому в цілому по країні обсяги пільг зростали більш швидкими темпами, ніж обсяги надходжень.

З загальної суми податкових пільг по Донецькій області 4440 млн. грн. або 64,9% - це пільги, що надаються на підтримку галузей економіки і сприяють ринковим реформам (а саме – пільги для підприємств, які є учасниками економічного експерименту в горно-металургійній галузі, пільги, які надаються підприємствам при реалізації інвестиційних проектів в спеціальних економічних зонах и на територіях пріоритетного розвитку; використання нульової ставки податку на додану вартість при експортуванні за межі митної території України і ін.).

Ще однією з форм бюджетного фінансування розвитку економіки є бюджетні інвестиції. Формування раціональної державної інвестиційної політи­ки - це важ­лива передумова ефективного використання бюджетних коштів при фінансуванні економіки, економіч­ного зростання, стабілізації фінансової системи держави.

Планування та реалізація державних інвестицій здійсню­ється за допомогою інвестиційного проектування. Однією з основних форм реалізації бюджетних інвестицій є державні капітальні вкладення, які є сукупністю державних ресурсів, що спрямовуються на розширене відтворення ос­новних фондів.

Як видно з табл. 8.3., за 1991-2002 рр. значно знизились обсяги державного фінансування капітальних вкладень в Україні, тоді як в цілому по країні спостерігається збільшення інвестицій в основний капітал.

Таблиця 8.3 - Динаміка обсягів інвестицій в основний капітал (капітальні вкладення) в Україні за 1991-2002 р.р.

Роки                        
темпи зростання до попереднього року у порівняльних цінах, %
капітальні вкладення 92,9 63,1 89,7 77,5 71,5 78,0 91,2 106,1 100,4 114,4 120,8 108,9
державні капітальні вкладення 88,3 47,7 50,9 51,1 54,5 67,1 81,0 84,4 83,6 78,2 67,5  

 

Це пояснюється тим, що за останні роки через систему різного роду пільг, в тому числі і податкових, державі вдалось зацікавити саме суб'єктів господарювання в активізації процесів реального інвестування. Як наслідок, з одного боку, зростають обсяги приватних капітальних вкладень в економіку країни, а, з іншого боку, зменшується потреба у їх бюджетному фінансуванні.

Таким чином, в державі за роки незалежності удосконалені форми і напрямки бюджетного фінансування, що є основою економічної стабілізації і розвитку.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 596. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

ПРОФЕССИОНАЛЬНОЕ САМОВОСПИТАНИЕ И САМООБРАЗОВАНИЕ ПЕДАГОГА Воспитывать сегодня подрастающее поколение на со­временном уровне требований общества нельзя без по­стоянного обновления и обогащения своего профессио­нального педагогического потенциала...

Случайной величины Плотностью распределения вероятностей непрерывной случайной величины Х называют функцию f(x) – первую производную от функции распределения F(x): Понятие плотность распределения вероятностей случайной величины Х для дискретной величины неприменима...

Схема рефлекторной дуги условного слюноотделительного рефлекса При неоднократном сочетании действия предупреждающего сигнала и безусловного пищевого раздражителя формируются...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия