Студопедия — Сутність і роль бюджету. Бюджет як економічна категорія. Поняття, структура та принципи бюджетної класифікації України.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сутність і роль бюджету. Бюджет як економічна категорія. Поняття, структура та принципи бюджетної класифікації України.






Бюджет, будучи дуже складним і багатогранним явищем, повинен розглядатися з декількох сторін:

- як ланка державних фінансів;

- як централізований фонд фінансових ресурсів;

- як фінансовий план держави.

Як економічна категорія — бюджет виражає взаємозв'язок, що виникає між державою та іншими учасниками суспільного виробництва в процесі розподілу та перерозподілу вартості валового внутрішнього продукту шляхом створення централізованого та децентралізованих фондів фінансових ресурсів і їх використання на цілі розширеного відтворення та підвищення рівня життя суспільства.

Призначення бюджету в державі виявляється через систему економічних відносин, структура яких така:

- між державою і підприємницькими структурами в процесі мобілізації доходів, накопичень і фінансування з бюджету;

- між державою і населенням у процесі розподілу і перерозподілу валового національного продукту;

- між ланками бюджетної системи при бюджетному регулюванні.

Економічний зміст бюджету і його ланок розкривається в розподільчих відносинах, які за своєю сутністю дуже різноманітні й охоплюють усі рівні державного управління.

Залежно від того, як відбувається процес мобілізації та використання бюджетних коштів, як це впливає в кінцевому підсумку на формування фондів споживання і нагромадження, визначається роль бюджету в управлінні економікою.

У зв'язку з цим важливе значення має постійне удосконалення системи мобілізації доходів бюджету, краще використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Система платежів до бюджету має ґрунтуватися на таких принципах:

- основою для обчислення платежу до бюджету має бути вартість використаних у виробництві ресурсів. При зниженні ефективності їхнього використання ставка податку збільшується;

- кожна ланка бюджетної системи повинна мати закріплений у законодавчому порядку перелік платежів, що повністю надходять до цього бюджету та є достатніми для покриття передбачених видатків. Якщо в окремі періоди доходи не покривають витрат, то бюджету надаються субсидії з загальнодержавного бюджету.

Крім платежів за ресурси, обов'язковим елементом взаємовідносин бюджетом підприємницьких структур має бути платіж у формі обов'язкової частки бюджету.

Діюча в Україні система взаємовідносин господарських суб'єктів з бюджетом включає податок на доходи, плату за землю, податок з власників транспортних засобів, вивізне мито, митний доход, плату за воду, податок на майно, відрахування на геологорозвідувальні роботи. Ці платежі повною мірою відповідають наведеним раніше вимогам, проте через недосконалість порядку обчислення і стягнення не виконують належних функцій.

Другим важливим напрямом впливу бюджету на економічні та соціальні процеси в державі є видатки. Вони беруть участь у формуванні кінцевої величини фондів споживання і нагромадження. Найзначніші суми бюджетних ресурсів призначені для формування фонду споживання. В останні роки на ці цілі направляється більше ніж 50% усіх видатків бюджету. Спостерігається тенденція їх зростання.

Важливою проблемою посилення ролі бюджету в розподільчих процесах є досягнення оптимальних співвідношень між різними ланками бюджетної системи. З загальнодержавного бюджету фінансується понад 61,1% усіх витрат. Спостерігається тенденція збільшення частки місцевих бюджетів у фінансуванні бюджетних витрат, що може вплинути на розвиток системи місцевого самоврядування, а врешті-решт - на використання бюджетних коштів у цілому.

Наукове обґрунтування оптимального розміру централізації величини фінансових ресурсів у бюджетній системі - дуже важливе і актуальне завдання. Вона в кожному конкретному періоді визначається фінансовою політикою держави виходячи з умов, що склалися в її народногосподарському комплексі.

Так, необхідність структурної перебудови економіки, її територіального розміщення вимагатиме більш високого рівня концентрації ресурсів у бюджеті для їхнього перерозподілу на зазначені цілі. Крім того, у власності держави перебуватимуть галузі економіки, які потребують бюджетної підтримки.

Бюджету належить провідна роль у фінансовій системі. Це зумовлено тим, що його функціонування визначає кількісні і якісні параметри як відтворювального процесу, так і соціально-економічних явищ, а також кінцеві результати діяльності суб'єктів господарювання. Більше того бюджет пов'язаний з усіма ланками фінансової системи. Враховуючи, що така система - це сукупність відокремлених, але взаємопов'язаних між собою ланок фінансових відносин, що виникають у різних сферах виробничої та невиробничої діяльності в процесі вартісного розподілу та перерозподілу валового внутрішнього продукту з метою формування, розподілу та використання фінансових ресурсів для розширеного відтворення, бюджет виступає відповідним резервуаром: з одного боку, поглинання коштів, із другого - їх субсидіювання.

Бюджет як річний фінансовий план являє со­бою кошторис (розпис) доходів та видатків дер­жави, затверджений органами законодавчої і представницької влади у вигляді закону.

Бюджет - це грошове вираження збалансовано­го кошторису доходів та видатків за певний період.

Фактичний бюджет відображає реальні видат­ки, доходи та дефіцит за певний період.

Структурний бюджет відображає, якими ма­ють бути видатки, доходи і дефіцит, якщо еко­номіка функціонує за потенційного обсягу вироб­ництва (визначається дією дискреційних про­грам, що запроваджені законодавчо).

Циклічний бюджет показує вплив ділового цик­лу на бюджет та визначає зміни видатків, доходів і дефіциту, які виникають унаслідок того, що еко­номіка працює не за потенційного обсягу виробни­цтва, а перебуває у стані кризи або зростання (ви­значається дією автоматичних стабілізаторів).

Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структурним бюджетами.

Видатки бюджету визначаються соціально-еко­номічною та фінансовою моделями держави.

Доходи бюджету характеризуються податко­вою політикою держави.

Бюджетна класифікація — групування доходів та видатків бюджету за відповідними ознаками, що забезпечує загальнодержавну і міжнародну порівнянність бюджетних даних.

Структура бюджетної класифікації розробля­ється Кабінетом Міністрів України, а нова її структура затверджена Постановою Верховної Ради України від 12 липня 1996 р.

Бюджетна класифікація України складається з чотирьох розділів:







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 427. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Типовые ситуационные задачи. Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт Задача 1.У больного А., 20 лет, с детства отмечается повышенное АД, уровень которого в настоящее время составляет 180-200/110-120 мм рт. ст. Влияние психоэмоциональных факторов отсутствует. Колебаний АД практически нет. Головной боли нет. Нормализовать...

Эндоскопическая диагностика язвенной болезни желудка, гастрита, опухоли Хронический гастрит - понятие клинико-анатомическое, характеризующееся определенными патоморфологическими изменениями слизистой оболочки желудка - неспецифическим воспалительным процессом...

Признаки классификации безопасности Можно выделить следующие признаки классификации безопасности. 1. По признаку масштабности принято различать следующие относительно самостоятельные геополитические уровни и виды безопасности. 1.1. Международная безопасность (глобальная и...

Индекс гингивита (PMA) (Schour, Massler, 1948) Для оценки тяжести гингивита (а в последующем и ре­гистрации динамики процесса) используют папиллярно-маргинально-альвеолярный индекс (РМА)...

Методика исследования периферических лимфатических узлов. Исследование периферических лимфатических узлов производится с помощью осмотра и пальпации...

Роль органов чувств в ориентировке слепых Процесс ориентации протекает на основе совместной, интегративной деятельности сохранных анализаторов, каждый из которых при определенных объективных условиях может выступать как ведущий...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.029 сек.) русская версия | украинская версия