Студопедия — Ринок фінаисочих послуг: теорія і прлктикл
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Ринок фінаисочих послуг: теорія і прлктикл






і дочірніми компаніями. Факторингові операції застосовуються в нашій країні з грудня 1989 року і здійснюються комерційними бан­ками. Комерційні банки, розвиваючи ці операції, доповнюють їх елементами бухгалтерської о, інформаційного, рекламного, збуто­вого, юридичного, страхового та іншого обслуговування клієнтів.

Каси взаємної допомоги та кредитні спілки. В умовах повільного збільшення доходів населення постійно збільшується попит' на предмети довгострокового користування - будинки, ав­томобілі, меблі, дорогі товари домашнього вжитку. У навколиш­ньому світі такі покупки практично ніколи не виконуються за ра­хунок збережень, а існуючі механізми нагадують забуту (але ефективну) систему купівлі "у кредит" та видачі позичок, яка існувала в соціалістичному господарстві. Симбіоз кредитних со­юзів і торгівлі дає двоякий результат як для громадян - негайне надання права користування товаром, так і для торгівлі

збільшення обороту. Подвійний позитивний ефект підсилюється і тим, що кредитні союзи носять суспільно-позитивний характер, тобто участь у них самих споживачів. Основна мета такої фор­ми - взаємне кредитування, а мета діяльності спілки - підвищен­ня добробуту учасників шляхом взаємного кредитування їх фінансових потреб на умовах повернення й платності.

Безумовно, така форма кредитування не нова на сучасно­му банківському ринку. Але в політиці, яку проводять банки, існують певні недоліки: нерозвинені механізми кредитування приватних осіб, малого бізнесу тощо. До сьогодніпінього часу ця сфера поповнюється із приватних позичок і заповнюється далеко не на 100 відсотків.

Звертаючись до досвіду зарубіжних країн, починаючи від США та післявоєнної Західної Європи і закінчуючи нашими сусідами - Польщею, Чехією, Угорщиною, де малий бізнес ві­діграє дуже важливу роль у забезпеченні економічного росту, не­можливо не звернути увагу на роль кредитних спілок. Станов­лення малого підприємства майже завжди пов'язане з трудноща­ми в отриманні початкового капіталу. Банки зацікавлені у креди­туванні вже стабільної о бізнесу з постійними грошовими потока­ми. Тому основним інвестором малих проектів виступають такі інститути, як кредитні установи. Переносячи цю схему в наші умови, визначимо відразу потреба українського малого бізнесу в інвестиціях величезна, особливо якщо врахувати, що розвиток виробничого бізнесу робить тільки перші кроки і вимагає


Ходаківська В. 11., Беляєіз В. В

більших капіталовкладень, ніж торгова діяльність.

У зарубіжних країнах широкого розвитку набули такі гро­мадські кредитні установи як каси взаємної допомоги, які об'єдну­ють на добровільних засадах громадян для надання взаємної ма­теріальної допомоги. Вони створюються при профспілкових ор­ганізаціях для робітників і службовців - членів профспілки, в колгоспах - для колгоспників, у відділах соціального забезпечен­ня місцевих рад - для пенсіонерів.

Управління касою взаємної допомоги здійснюється за­гальними зборами її членів і обраним на ньому управлінням. Члени каси сплачують вступні і щомісячні членські внески у вста­новлених розмірах. Кошти каси взаємної допомоги формуються за рахунок вступних і членських внесків, пені, за несвоєчасне по­вернення довгострокових позик, дотацій профспілкових органів та інших грошових надходжень. За рахунок цих коштів надають­ся довгострокові (до шести, в окремих випадках - до 10 місяців) та короткострокові (до чергового одержання заробітної плати) позички. За рішенням правління каси її членам може бути надана відстрочка повернення довгострокових позичок до трьох місяців. Граничні розміри позичок встановлюються правлінням каси, причому довгострокових позичок - залежно від суми внесків, на­громаджених членом каси. Позички надаються без стягнення процентів. При їх несвоєчасному поверненні стягується пеня в розмірі 1% від суми залишку боргу за кожний прострочений місяць. Коли один з членів каси вибуває, повертаються йому членські внески, за винятком його заборгованості за позичками.

Особливості організації кредитних спілок в Україні: функці-онально-правовий аспект. В Україні необхідність у спеціалізованих фінансових установах досить велика, тому необхідно докладніше розглянути даний сектор на прикладі кредитних спілок (союзів).

Кредитна спілка - це фінансова установа, суспільна ор­ганізація, яка залучає грошові заощадження своїх членів для взаємного кредитування.

В Україні існують досить солідні теоретичні доробки, які потрібно використати для розвитку даного інституту в умовах національної економіки. Головною причиною слабкого розвитку кре­дитної кооперації в Україні є невідповідність законодавства та повне протиріччя його загальновизнаним нормам світового права, тобто відсутність достатньої юридичної бази, яка б регулювала діяльність такої юридичної форми. Більше того, діяльність кредитних союзів


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

вступає у протиріччя з існуючим законодавством, згідно з яким, кредитування виключно функція банків. Друга за значимістю причина загальна нестабільність. Тому довгострокове кредиту­вання вважається надризиковим. Наступна причина - соціально-психологічна. Після краху трастів та інших споріднених їм струк­тур у населення з'явилась стійка неприязнь до всіх організацій, які збирають кошти. Але, незважаючи на велику кількість труднощів, такий інститут, як кредитна спілка, неминуче пройде етап станов­лення та займе своє місце у кредитно-банківській системі.

Згідно діючого законодавства в Україні кредитна спілка - -це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на коопе­ративних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні, наданні фінансових послуг шляхом об 'єднання грошо­вих внесків.

Діяльність кредитної спілки грунтується на таких основ­них принципах:

добровільності вступу до кредитної спілки та свободи виходу з неї; рівноправності членів кредитної спілки;

• самоврядування;

• гласності. Відповідно до визначених принципів'.

ніхто не може бути примушений вступати до кредитної спілки, а виключення з членів кредитної спілки здійснюється ли­ше у разі порушення членом кредитної спілки її статуту;

усі члени кредитної спілки мають рівні права, в тому числі під час голосування на загальних зборах, незалежно від розміру пайового та інших внесків;

• забороняється будь-яке втручання в діяльність кредитної спілки, за винятком випадків, передбачених законами України та цим Положенням;

• кредитна спілка зобов'язана відповідно до цього Положення забезпечити повне та своєчасне інформування своїх членів з пи­тань власної діяльності, па їх прохання ознайомлювати з прото­колами загальних зборів і засідань інших органів управління кре­дитної спілки, видавати копії документів або витяги з них.

Кредитна спілка є юридичною особою, має самостійний ба­ланс, банківські рахунки, які відкриває і використовує згідно із законодавством у самостійно обраних банківських установах, а також печатку, штамп та бланки із своїм найменуванням, власну символіку. Кредитна спілка набуває статусу юридичної особи з


Ходаківська В.II., Беляєв В.В

моменту її державної реєстрації та не може буї й засновником або співзасновником суб'єкта (суб'єктів) підприємницької діяльності.

Кредитна спілка діє на основі самофінансування, несе відпо­відальність за наслідки своєї діяльності та виконання зобов'язань перед своїми членами, партнерами та державним бюджетом. Ус­тановчі збори затверджують статут кредитної спілки, обирають її органи управління, уповноважують осіб для проведення держав­ної реєстрації, вирішують інші питання, пов'язані зі створенням кредитної спілки.

Перевірки результатів фінансово-господарської діяль­ності кредитної спілки проводяться наглядовим комітетом з власної ініціативи, а також за рішенням загальних зборів членів кредитної спілки або на вимогу не менше 20 відсотків членів кре­дитної спілки.

4.7. Контрактні фінансові інститути

Контрактні фінансові інститути, як правило, включають інститути спільного інвестування, пенсійні фонди, страхові ком­панії, ломбарди, фінансові компанії, позичково-ощадні асоціації, благодійні фонди.

Страхові компанії відіграють надзвичайно велику роль на фінансовому ринку, забезпечуючи інвесторам страховий захист від різного роду ризиків. Угоди страхування, що з ними уклада­ються, е основою для фінансового забезпечення інвестиційних проектів. Пасивні та активні операції страхових компаній носять специфічний характер і суттєво відрізняються від аналогічних операцій банків та інших кредитно-фінансових установ. Так, ак­тивні операції складаються із інвестицій у державні облігації цен­тральних і місцевих органів влади, в облігації та акції приватних корпорацій іпотеку та нерухомість, а також у борг під поліси. Позики під поліси це, по суті, кредитування осіб, що застраху­валися в даній компанії. Особливістю активних операцій ком­паній зі страхування життя полягає в тому, що це, в основному, довгострокові вклади на 5, 10 і більше років. Страхові компанії володіють достатніми довгостроковими страховими резервами і є основними постачальниками довгострокового капіталу на національних фінансових ринках провідних західних країн.

Страхування згідно Закону України "Про страхування " — це


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інте­ресів громадян та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що фор­муються шляхом сплати громадянами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій);

Страховиками визнаються юридичні особи, які створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або това­риств з додатковою відповідальністю згідно з Законом України "Про господарські товариства" з урахуванням особливостей, пе­редбачених Законом про страхування, а також які одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяль­ності. Учасників страховика повинно бути не менше трьох. Стра­хова діяльність в Україні здійснюється виключно страховиками — резидентами України. В окремих випадках, встановлених законо-давсгвом України, страховиками визнаються державні організації, які створені і діють відповідно до закону про страхування.

Загальна частка іноземних юридичних осіб та іноземних громадян у статутному фонді страховика не може перевищувати 49 відсотків. Загальний розмір внесків страховика до статутних фондів інших страховиків України не може перевищувати 20 відсотків його власного статутного фонду, в тому числі розмір внеску до статутного фонду окремого страховика не може переви­щувати 5 відсотків.Частка грошових внесків у сплаченому статут­ному фонді страховика повинна бути не менше 60 відсотків. Допу­скається сплата грошової частини внесків до статутного фонду страховика цінними паперами, що випускаються державою за їх номінальною вартістю в порядку, визначеному Міністерством фінансів України, але не більше 25 відсотків загального розміру статутного фонду. Забороняється використовувати дтія формуван­ня статутного фонду кошти страхових резервів, а також кошти, одержані в кредит та під заставу, і вносити нематеріальні активи.

Предметом безпосередньої діяльності страховика може бу­ти лише страхування, перестраховування і фінансова діяльність, пов'язана з формуванням, розміщенням страхових резервів та їх уп­равлінням. Допускається виконання зазначених видів діяльності у вигляді надання послуг для інших страховиків на підставі укладе­них угод про сумісну діяльність.

Страхувальниками визнаються юридичні особи та дієздат­ні громадяни, які уклали із страховиками договори страхування

По


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

або є страхувальниками відповідно до законодавст ва України.

Страхувальники можуть укладати із страховиками дого­вори про страхування третіх осіб (застрахованих осіб), які мо­жуть набувати прав і обов'язків страхувальника згідно з догово­ром страхування. Страхувальники мають право при укладанні договорів страхування призначати громадян або юридичних осіб для отримання страхових сум (страхового відшкодування), а та­кож замінювати їх до настання страхового випадку.

Об 'єктами страхування можуть бути майнові інтереси, що не суперечать законодавству України, пов'язані:

• з життям, здоров'ям, працездатністю та додатковою пенсією страхувальника або застрахованої особи (особисте страхування);

• з володінням, користуванням і розпорядженням майном (майнове страхування);

• з відшкодуванням страхувальником заподіяної ним шкоди особі або її майну, а також шкоди, заподіяної юридичній особі (страхування відповідальності).

Конкретні види страхування, на які видається відповідна ліцензія, визначаються на основі встановлених страховиком пра­вил (умов) страхування (страхових продуктів).

Страховики мають право займатися тільки тими видами страхування, які визначені в ліцензії.

Страхування може бути добровільним або обов 'язковим.

Добровільне страхування здійснюється на основі договору між страхувальником і страховиком. Конкретні умови страху­вання визначаються при укладенні договору страхування. Доб­ровільне страхування у конкретного страховика не може бути обов'язковою передумовою при реалізації інших правовідносин.

Громадяни та юридичні особи з метою страхового захисту своїх майнових інтересів можуть створювати товариства взаємного страхування в порядку і на умовах, визначених законо­давством України.

Страховики можуть здійснювати страхову діяльність через страхових посередників (страхових агентів і страхових брокерів).

Страхові агенти — громадяни або юридичні особи, які діють від імені та за дорученням страховика і виконують частину його страхової діяльності (укладання договорів страхування, одержання страхових платежів, виконання робіт, пов'язаних з виплатами страхових сум і страхового відшкодування). Страхові агенти є представниками страховика і діють у його інтересах за


ринок фінансових послуг: теорія і практики

комісійну винагороду на підставі договору із страховиком.

Страхові брокери - громадяни або юридичні особи, які зареєстровані у встановленому порядку як суб'єкти підприємни­цької діяльності та здійснюють посередницьку діяльність на стра­ховому ринку від свого імені на підставі доручень с трахувальни-ка або страховика.

Посередницька діяльність страхових агентів і страхових брокерів на користь іноземних страховиків на території України не допускається, якщо інше не передбачено міжнародними дого­ворами України.

Виплата страхових сум і страхового відшкодування прово­диться страховиком згідно з договором страхування або законо­давством на підставі заяви страхувальника (його правонаступни­ка або третіх осіб, визначених умовами страхування) і страхово­го акта (аварійного сертифіката), який складається страховиком або уповноваженою ним особою (аварійним комісаром) у формі, що визначається страховиком.

Аварійні комісари - особи, які займаються визначенням причин настання страхового випадку та розміру збитків, кваліфікаційні вимоги до яких встановлюються актами чинного законодавства України. У разі необхідності страховик може ро­бити запити про відомості, пов'язані із страховим випадком, до правоохоронних органів, банків, медичних закладів та інших підприємств, установ і організацій, що володіють інформацією про обставини страхового випадку, а також може самостійно з'ясовувати причини та обставини страхового випадку.

Підприємства, установи і організації зобов'язані надсила­ти відповідь страховикам на запит про відомості, пов'язані із страховим випадком, у тому числі й дані, що є комерційною таємницею. При цьому страховик несе відповідальність за їх роз­голошення в будь-якій формі, за винятком випадків, передбаче­них законодавством України.

Фонд страхових гарантій. З метою додаткового забезпечення страхових зобов'язань страховики можуть на підставі договору створити Фонд страхових гарантій, який с юридичною особою. Дер­жавна реєстрація Фонду здійснюється в порядку, передбаченому для державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності.

Джерелами створення Фонду сграхових гарантій є доб-ровільні відрахування від страхових резервів, сформованих стра­ховиками, що діють в Україні, а також доходи від розміщення


Ходаківська В. 11., Беляєв В-В

цих коштів. Розмір відрахувань до Фонду страхових гарантій і по­рядок використання коштів цього Фонду встановлюються страхо­виками. які беруть у ньому участь.

Операції з перестрахування є необхідною умовою для за­безпечення платоспроможності страховиків та надійності, без­печності і диверсифікованості розміщення страхових резервів страховика у разі, коли:

• страховик приймає на себе страхові зобов'язання в обсягах, що можуть перевищувати можливості їх виконання за рахунок власних активів;

• страхова сума за окремим об'єктом і видом страхування пере­вищує 10 відсотків суми сплаченого страхового фонду і створе­них страхових резервів на останню звітну дату;

• перестрахування є передумовою здійснення інших видів діяльності (міжнародні перевезення, експлуатація об'єктів підви­щеного ризику, великомасштабні інвестування тощо).

Виконання операцій з перестрахування спрямоване на по­силення захисту інтересів страхувальників, забезпечення умов для розвитку ринку перестрахувальних послуг.

Перестраховикам дозволяється здійснювати операції з перест­рахування тільки з тих видів страхування, на проведення яких вони мають лііцензію. Договори перестрахування (договори типу ексцен-денту збитковості), в яких об'єктом страхування є фінансові резуль­тати страхової діяльності страховика (цедента, перестрахувальни­ка), можуть укладатися страховиками, які отримали ліцензію на страхування виданих гарантій (порук) та прийнятих гарантій.

Страховики (цеденти, перестрахувальники) мають укладати договори перестрахування з перестраховиками, зареєстрованими згідно із законодавством України. Укладення страховиками (це-дентами, перестрахувальниками) договорів перестрахування за межами України з перестраховиками-нерезидентами дозво­ляється тільки у разі, коли:

• законодавством країни, в якій зареєстрований перестрахо-вик-нерезидент, передбачений державний нагляд за страховою (перестрахувальною) діяльністю;

• перестраховик-нерезидент має безперервний досвід роботи у страхуванні (перестрахуванні) не менше ніж три роки, що переду­ють року, в якому укладається договір перестрахування, що мо­же бути підтверджене страховиком (цедентом, перестрахувальни­ком) відповідними бухгалтерськиіми звітами;


Ринок фінансових послуг: теорія і практика

• перестраховик-нерезидент не порушував страхове законодав­ство країни його місцезнаходження і до нього не застосовувалися відповідні заходи з цього приводу протягом останніх двох років.

Під час укладення договорів перестрахування за межами Ук­раїни з перестраховиками-нерезидентами за участю страхових посередників-брокерів Ллойду страховики (цеденти, перестраху­вальники) повинні вимагати у зазначених брокерів копії відповідних свідоцтв про їх повноваження. Інститути спільного інвестування.

З введенням у 2001 році у дію Закону України "Про інсти­тути спільного інвестування" в Україні заборонено створення інститутів спільного інвестування (інвестиційних фондів та інвес­тиційних компаній) відповідно до Указу Президента України "Про інвестиційні фонди та інвестиційні компанії". Відкриті інвес­тиційні фонди та відкриті взаємні фонди інвестиційних компаній, які були створені у встановленому законодавством порядку до на­брання чинності закону про інститути спільного інвестування, зо­бов'язані ліквідуватися або привести свою діяльність у відповід­ність з вимогами цього Закону протягом двох років з дня набран­ня чинності цим Законом. Реорганізація інвестиційних фондів та інвестиційних компаній провадиться без зупинення їх діяльності. Прийняті я Закону України "Про інститути спільного інвестуван­ня (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)" створює нові можливості для розвитку в Україні галузі спільного інвестування.

Державне регулювання у сфері спільного інвестування в Україні здійснює Комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до Закону України "Про державне регулювання рин­ку цінних паперів в Україні".

Інститут спільного інвестування залежно від порядку здійснення його діяльності може бути відкритого, інтервального та закритого типу.

Інститут спільного інвестування (ІСІ) належить до відкритого типу, якщо він (або компанія з управління його акти­вами) бере на себе зобов'язання здійснювати у будь-який час на вимогу інвесторів викуп цінних паперів, емітованих цим ІСІ (або компанією з управління його активами).

ІСІ належить до інтервального типу, якщо він (або ком­панія з управління його активами) бере на себе зобов'язання здійс­нювати на вимогу інвесторів викуп цінних паперів, емітованих цим ІСІ (або компанією з управління його активами) протягом обумов-


Ходаківська В. II., Беляєв В. В

леного у проспекті емісії строку, але не рідше одного разу на рік.

ІСІ належить до закритого типу, якщо він (або компанія з управління його активами) не бере на себе зобов'язань щодо вику­пу цінних паперів, емітованих цим ІСІ (або компанією з управління його активами) до моменту його реорганізації або ліквідації. ІСІ може бути строковим або безстроковим. Строковий ІСІ створюється на певний строк, встановле­ний у проспекті емісії, після закінчення якого зазначений ІСІ ліквідується або реорганізується. ІСІ закритого типу може бути лише строковим.

Безстроковий ІСІ створюється на невизначений строк. ІСІ може бути диверсифікованого і недиверсифікованого виду. ІСІ вважається диверсифікованим, якщо він одночасно відповідає таким вимогам:

• кількість цінних паперів одного емітента в активах ІСІ не пе­ревищує 10 відсотків загального обсягу їх емісії;

• сумарна вартість цінних паперів, що становлять активи ІСІ в кількості, більшій, ніж 5 відсотків загального обсягу їх емісії, на момент їх придбання не перевищує 40 відсотків вартості чистих активів ІСІ;

• не менш як 80 відсотків загальної вартості активів ІСІ станов­лять грошові кошти, ощадні сертифікати, облігації підприємств та облігації місцевих позик, державні цінні папери, а також цінні папери, що допущені до торгів на фондовій біржі або у торго­вельно-інформаційній системі.

ІСІ, які не мають усіх ознак диверсифікованого ІСІ, є не-диверсифікованими. У разі якщо недиверсифікований ІСІ закри­того типу здійснює виключно приватне розміщення цінних па­перів власного випуску та активи якого більш ніж на 50 відсотків складаються з корпоративних прав та цінних паперів, що не до­пущені до торгів на фондовій біржі або у торговельно-інфор­маційній системі, він вважається венчурним фондом. Учасника­ми венчурного фонду можуть бути тільки юридичні особи.

Дивіденди по цінних паперах ICІ відкритого та інтервально-го типу не нараховуються і не сплачуються.

ІСІ відкритого та інтервачьного типу можуть бути тільки диверсифіковані ІCІ.

Корпоративний інвестиційний фонд — це ІСІ, який ство­рюється у формі відкритого акціонерного товариства і прова­дить виключно діяльність із спільного інвестування.


ринок фінансових послуг: теорія і практика

Корпоративний інвестиційний фонд створюється відповід­но до законодавства з питань діяльності акціонерних товариств. Корпоративний інвестиційний фонд не може бути заснований юри­дичними особами, у статутному фонді (капіталі) яких частка держа­ви або органів місцевого самоврядування перевищує 25 відсотків.

Початковий статутний фонд (капітал) корпоративного інвестиційного фонду формується за рахунок грошових коштів, державних цінних паперів, цінних паперів інших емітентів, що допущені до торгів на фондовій біржі або в торговельно-інфор­маційній системі, та об'єктів нерухомості, необхідних для забез­печення статутної діяльності.

Розмір початкового статутного фонду (капіталу) корпора­тивного інвестиційного фонду не може бути менше розміру, вста­новленого законодавством для відкритих акціонерних товариств.

Корпоративний інвестиційний фонд провадить свою діяльність, якщо 70 або більше відсотків середньорічної вартості активів, що належсать йому на праві власності, вкладені у цінні папери.

Акції корпоративного інвестиційного фонду повинні бути тільки простими іменними. Після прийняття рішення про скли­кання загальних зборів акціонерів корпоративного інвестиційно­го фонду викуп та розміщення акцій фонду припиняються за ЗО днів до проголошеної дати проведення загальних зборів акціонерів з поновленням розміщення та викупу на наступний день після закінчення загальних зборів акціонерів. Органами корпоративного інвестиційного фонду є загальні збори акціонерів та спостережна (наглядова) рада.

Пайовий інвестиційний фонд — це активи, що належать інвесторам на праві спільної часткової власності, перебувають в управлінні компанії з управління активами та обліковуються ос­танньою окремо від результатів її господарської діяльності.

Мінімальний обсяг активів пайового інвестиційного фон­ду не може бути меншим розміру початкового статутного фонду (капіталу) корпоративного інвестиційного фонду. Пайовий інве­стиційний фонд не є юридичною особою. Створюється за ініціативою компанії з управління активами шляхом придбання інвесторами випущених нею інвестиційних сертифікатів. Для створення пайового інвестиційного фонду компанія з управління активами має розробити та зареєструвати в Комісії регламент інвестиційного фонду, укласти договори з аудитором (ауди-


Ходаківська В. 11-, Бсляєв В. В

торською фірмою), зберігачем, реєстратором, оцінювачем май­на, зареєструвати пайовий інвестиційний фонд у реєстрі ІС1 та організувати відкриту підписку на інвестиційні сертифікати фон­ду або їх приватне розміщення.

Облік результатів діяльності з управління активами пайо­вого інвестиційного фонду здійснюється компанією з управління активами окремо від обліку результатів її господарської діяльності та обліку результатів діяльності інших ІСІ, активи яких перебува­ють в її управлінні. Укладаючи договори за рахунок активів пайо­вого інвестиційного фонду, компанія з управління активами діє від свого імені, про що вона обов'язково повідомляє третіх осіб.

Особливості діяльності пайового інвестиційного фонду визначаються його регламентом.

Учасником пайового інвестиційного фонду є інвестор, який придбав інвестиційний сертифікат цього фонду. Учасника­ми пайового недиверсифікованого інвестиційного фонду не мо­жуть бути фізичні особи.,„

Проспект емісії інвестиційних сертифікатів — це прилюд­на або приватна пропозиція (оферта) з умовами договору про приєднання до пайового інвестиційного фонду. Прийняття (ак­цепт) пропозиції (укладення з компанією з управління активами договору про приєднання до пайового інвестиційного фонду) здійснюється інвестором шляхом придбання інвестиційного сер­тифіката пайового інвестиційного фонду за грошові кошти. Ча­стка учасника пайового інвестиційного фонду засвідчується інве­стиційним сертифікатом.

Емітентом інвестиційних сертифікатів пайового інвес­тиційного фонду виступає компанія з управління активами цього фонду. Інвестиційний сертифікат надає кожному його власникові однакові права. Дивіденди за інвестиційними сертифікатами відкритого та інтервального пайового інвестиційного фонду не нараховуються і не сплачуються.

Управління активами ІСІ здійснює компанія з управління ак­тивами. Компанією з управління активами може бути юридична особа, що створюється відповідно до законодавства України. Част­ка держави в статутному фонді (капіталі) компанії з управління ак­тивами не може перевищувати 10 відсотків.

Винагорода компанії з управління активами (крім ком­панії з управління активами венчурного фонду) встановлюється у співвідношенні до вартості чистих активів ІСІ. Винагорода


ринок фінансових послуг: теорія і практика

компанії з управління активами венчурного фонду встанов­люється у співвідношенні до вартості розміщеної емісії інвес­тиційних сертифікатів за їх номінальною вартістю та різниці між витратами на придбання активів фонду та доходами від їх ре­алізації. Винагорода компанії з управління активами сплачується грошовими коштами.

Положення про склад та розмір витрат, що пов'язані з виконанням компанією з управління активами своїх функцій та відшкодовуються за рахунок активів ІСІ, затверджується Комісією з цінних паперів та фондового ринку.

У разі визнання компанії з управління активами банкру­том активи ІСІ не включаються до ліквідаційної маси компанії з управління активами.

Ломбарди. Швидше всього і самий маленький кредит (20-30 грн. і більше) можна взяти у ломбарді. Ломбарди - це кре­дитні установи, які у нашій країні виникли на початку 20-х років. Ломбард створюється для надання населенню послуг по схову предметів домашнього вжитку і особистого користування, а та­кож видачі позичок під заставу цих предметів.

Ломбард створюється за рішенням виконавчого комітету обласної, міської (міста республіканського підпорядкування) Ра­ди народних депутатів, а також у складі підприємства служби по­буту. Ломбард провадить такі операції:

а) приймає на схов від громадян предмети домашнього вжитку і особистого користування;

б) видає громадянам позички під заставу предметів до­машнього вжитку і особистого користування.

Ломбард здійснює свою діяльність на основі господарсь­кого розрахунку, має статутний фонд, у встановленому порядку користується позичками комерційних банків і е юридичною осо­бою. Ломбард, створюється в складі підприємства служби побуту, проводить свою роботу на підставі Типового статуту. Ломбард має право з дозволу вищестоящої організації відкривати філіали (відділення), приймальні пункти і бюро обслуговування по прийманню від громадян вдома майна на схов і в заставу, за ви­нятком виробів з дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, які можуть бути прийняті тільки в приміщеннях ломбарду.

Як стверджує Велика радянська енциклопедія (М., 1974, т.15, с.5), ломбард - це кредитна установа, яка видає позики під заставу рухомого майна. Відповідно, в якості застави ломбард


Ходаківська В. II., Беляєв В. В

приймає все цінне (і ліквидне), що можна "пересунути" із вашого будинку у ломбард: вироби із коштовного каміння, побутову техніку (телевізори, холодильники і т.п.). Крім того, можна за­пропонувати у заставу цінні папери, промислову і сільськогоспо­дарську продукцію і т.д. Як правило, розмір позички не переви­щує 80-90° о оціночної вартості застави.

Для отримання позички необхідно оформити договір пози­ки, згідно якого позичальник зобов'язується повернути позику ра­зом з процентами в обумовлений термін - від 1 дня до 2-3 місяців. Процент за користування позикою кожен ломбард встановлює са­мостійно. Як правило, позичальнику доводиться сплачувати 0,5-1% суми позики за один день. Це звичайно дорого: 180-360% річних - набагато більше, ніж в банках і кредитних спілках.

З метою задоволення потреб населення у ломбардному кредитуванні Кабінетом Міністрів України у 1998 році" держав­ним спеціалізованим комерційним Ощадним банком України ра­зом з Повним товариством "Ломбард-Скарбниця" розроблено та затверджено положення про спільну діяльність щодо ломбард­ного кредитування населення під заставу виробів із дорогоцінних металів та з дорогоцінним камінням, на підставі якого в порядку експерименту було створено мережу відповідних пунктів в уста­новах банку в м. Києві.

Благодійні організації. Світова практика свідчить. що роз­виток благодійних фондів пов'язаний з рядом обставин: бла­годійність стала частиною підприємництва; створення бла­годійних фондів має прагматичну причину - бажання власників великих особистих капіталів уникнути великих податків при пе­редачі нащадку чи даруванні. Остання обставина - найбільш важлива та визначальна, тому що дозволяє великим власникам капіталів приховувати свої капітали від обкладання прибутко­вим податком та податком на спадок.

Передача засобів до благодійних фондів здійснюється у ви­гляді великих грошових надходжень або пакетів акцій. 3а рахунок цього благодійні фонди діють на фінансовому ринку, вкладаючи кошти в різні цінні папери або отримуючи дивіденди з переданих їм цінних паперів, і, таким чином, збільшують свій капітал. Стати­стична інформація про інвестиції благодійних фондів, як правило,

" Постанова Кабінету міністрів України від 26 січня 1998 p. N 91 "Про створення мережі пунктів з ломбардного кредитування населення під за­ставу виробів із дорогоцінних металів та з дорогоцінним камінням"


ринок фінансових послуг: теорія і практики

дуже обмежена, а іноді взагалі недоступна. Багато фондів не нада­ють звітів і не повідомляють про структуру своїх активів. Бла­годійні фонди користуються великими податковими пільгами.

Згідно Закону України "Про благодійництво та благодійні організації" від 16 вересня 1997 року N 531/97-ВР благодійницт­во - це добровільна безкорислива пожертва фізичних та юридич­них осіб у поданні набувачам матеріальної, фінансової, ор-ганізаційної та іншої благодійної допомоги; специфічними форма­ми благодійництва є меценатство і спонсорство.

Засади благодійництва та благодійної діяльності. Бла­годійництво, благодійна діяльність здійснюються на засадах за­конності, гуманності, спільності інтересів і рівності прав її учас­ників, гласності, добровільності та самоврядування. Діяльність благодійників і благодійних організацій має суспільний харак­тер, що не суперечить їх взаємодії з органами державної влади і не позбавляє права на о тримання державної підтримки.

Благодійництво, благодійна діяльність здійснюються у таких основних напрямах:

• сприяння практичному здійсненню загальнодержавних, регіональних, місцевих та міжнародних програм, що спрямовані ну поліпшення соціально-економічного становища;

• поліпшення матеріального становища набувачів благодійної допомоги, сприяння соціальній реабілітації малозабезпечених, безробітних, інвалідів, інших осіб, які погребують піклування, а також подання допомоги особам, які через свої фізичні або інші вади обмежені в реалізації своїх прав і законних інтересів;

• подання допомоги громадянам, які постраждали внаслідок стихійного лиха, екологічних, техногенних та інших катастроф, в результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам репресій, біженцям;

• сприяння розвитку науки і освіти, реалізації науково-освітніх програм, подання допомоги вчителям, вченим, студентам, учням;

• сприяння розвитку культури, в тому числі реалізації програм національно-культурного розвитку, доступові всіх верств насе­лення, особливо малозабезпечених, до культурних цінностей та художньої творчості;

• подання допомоги талановитій творчій молоді;

• сприяння охороні і збереженню культурної спадщини, істори-ко-культурного середовища, пам'яток історії та культури, місць поховання;


Ходаківська В.II., Неляєв В.В

• подання допомоги у розвитку видавничої справи, засобів ма­сової інформації, інформац







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 498. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит...

Сущность, виды и функции маркетинга персонала Перснал-маркетинг является новым понятием. В мировой практике маркетинга и управления персоналом он выделился в отдельное направление лишь в начале 90-х гг.XX века...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия