Студопедия — Схема 5.1. Взаємозв'язок суб'єктів вексельного обороту
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Схема 5.1. Взаємозв'язок суб'єктів вексельного обороту






Векселі бувають прості (соло-вексель) і перевідні (тратта). У переказнаму векселедавець призначає платника за векселем і про-понує йому заплатити визначену суму за вимогою того, на кого він виписав вексель. У простому векселі векселедавець призначає платником самого себе і не пропонує, а зобов'язується заплатити.

Відмінною особливістю векселя є "вексельна мітка" слово "вексель", - яка в сукупності з іншими реквізитами характеризує за­стосування цього боргового інструмента саме з характерними для векселя властивостями. Слово "вексель", як правило, пишеться два рази: перший - у назві документа, другий - у тексті векселя.

Пропозиція, або зобов'язання заплатити вказану у векселі суму грошей повинна бути простою і нічим не обумовленою. Вне­сення в текст векселя угоди про те, що платіж (термін платежу) за­лежить від деякої події, яка може настати або ні, є порушенням ви­мог до форми векселя і призводить до його недійсності.

Особливістю векселів є передача його за індосаментом. Термін "індосамент" походить від лат. in dosso (на спині), так як


Ходаківська В. 11., Беляєв В. В

за древньою традицією він надписується на звороті векселя. Індо­самент виконується на звороті векселя або на додатковому листі (алонжі). У випадку використання алонжу, останній повинен бу­ти приклеєний до векселя. Це викликано дією загального для век­селів правила: чого нема у векселі, того не існує.

За формою передачі індосамент може бути двох видів: або іменним, або бланковим. Іменний індосамент повинен містити дві необхідні частини: підпис особи, що передає вексель, і назву нового векселетримача, якому шляхом цього надпису пере­дається право за векселем, що передує цьому підпису. Для пере­дачі векселя за бланковим індосаментом достатньо одного підпи­су індосанта (того, хто бере на себе абстрактне зобов'язання, подібно до того, як це робить векселедавець при видачі векселя). Кожен пред'явник векселя з бланковим надписом має право ви­моги без іншого засвідчення свого права на цей вексель.

Передача векселя за індосаментом веде за собою два юри­дичних наслідки: права для індосата і відповідальність для індо­санта. Перше полягає в тому, що особа, яка отримала вексель за індосаментом, стає векселетримачем. Однак законність його прав настає у випадку неперервного ряду індосаментів, навіть як­що останній індосамент є бланковим. Другий юридичний наслідок, пов'язаний з першим, полягає в тому, що індосант, пе­редаючи вексель, бере на себе зобов'язання перед новим векселе­тримачем за акцепт і платіж. У цьому полягає доручительська функція індосаменту. Однак індосант може опротестувати новий індосамент, у цьому випадку він не несе відповідальність перед тими особами, на користь яких вексель було потім індосовано.

Банки виконують з векселями наступні операції:

видача кредиту за спеціальним позичковим рахунком, за­безпеченим векселями;

інкасування векселів;

доміляція векселя:

ввалювання векселів;

акцепт векселів;

облік векселів;

форфетування.

Спеціальний позиковий рахунок - це рахунок до запитання. Безтерміновість кредиту дає банку право в будь-який момент ви­магати від кредитора повного або часткового його погашення чи надання додаткового забезпечення. Цей кредит має постійний


Ртюк фінансових послуг: теорія і практика

характер. Погашення його може здійснюватись як самим пози­чальником, так і іншою особою, після чого їм повертається із за­безпечення векселя сума погашеного боргу. Якщо ж від самого позичальника кошти не надходять, то на погашення кредиту на­правляються гроші, які надійшли на оплату векселів.

Інкасування векселів банком - це виконання банком дору­чення векселетримача при отриманні платежу за векселем при настанні терміну оплати. Отримання в банку готівкових грошей за векселем - це інкасація векселя. Банківська черговість, яка по­лягає в отриманні банком грошей за різними документами (век­селями, чеками тощо) від імені та за рахунок своїх клієнтів, нази­вається інкасо.

Доміціляція (від лат. domicilium - місцеперебування) вексе­ля - це призначення платником за векселем якої-небудь третьої особи. Вексель, за яким призначено платника, називається доміцільованим векселем. Доміцільований векселі, підлягає оп­латі третьою особою (доміціліатом) у місці проживання платни­ка або іншому місці." Як правило, платником за векселем при­значається банк. У цьому випадку банк у протилежність інкасу­ванню векселя є не отримувачем платежу, а його платником, тоб­то він виконує доручення платника за векселем здійснити платіж за даним векселем у встановлений термін.

Як доміціліат банк не несе ніякого ризику, тому що він оп­лачує вексель, якщо на рахунку боржника за векселем є необхідна сума грошей. У зворотному випадку він відмовить у платежі.

Аваль (фр. aval) векселя - це вексельне доручення, що забез­печує платіж за векселем. Таке забезпечення здійснюється третьою особою (авалістом). Авалісталш, як правило, виступають банки та кредитні установи. Чим вище імідж аваліста, тим надійнішим вва­жається вексель. Аваль здійснюється у вигляді надпису на векселі або алонжі "Вважати за аваль" і підпис у аваліста. За видачу ава-ля стягується плата в процентах від суми векселя. Цей процент на­зивається надписним процентом. Підписавши вексель, аваліст відповідає за ним так само, як і той, за кого він підписався.

Акцепт (лат. acceptus - прийнятий) векселя - це підтверд­ження платником згоди на оплату за переказним векселем (тратті). Він висловлюється словами: "Акцептовано", "Прийня­ло", "Заплачу", що зроблені на лицьовій стороні векселя. Вексе-

Доміціль - поняття податкового права деяких країн, що означає- ос­новне місце проживання 4іинчної особи.


Ходаківська В. 11., Веляєв В. В

ля, акцептовані банком, тобто банківський акцепт, широко за­стосовуються у зовнішньоторговельних операціях. Акцепт бан­ком термінових тратт, що виставляються на нього експортером або імпортером, розглядається як одна із форм кредиту. Це ак­цептований кредит. Акцептант несе відповідальність за оплату векселя у встановлений термін.

«

5.4. Державні фінансові інститути на грошовому ринку

Важливу роль у формуванні грошового ринку відіграє вся банківська система, що складається із двох рівнів: 1-й рівень -Центральний банк; 2-й рівень - комерційні банки. Центральний банк - емісійний, є агентом уряду при обслуговуванні держбюд­жету, слугує підтримкою зовнішньої і внутрішньої стабільності

національної грошової одиниці.

Грошовий ринок передбачає наявність такого товару, як

гроші. Цей товар має свою вартість - це витрати на залучення грошей у тимчасове користування або доходи від передачі їх у борг. Вартість грошей буває номінальна та реальна, що визна­чається купівельною спроможністю грошової одиниці. Особливу роль у системі ціноутворення має облікова ставка НБУ і дії Цен­трального банку на грошовому ринку взагалі.

Для забезпечення організації готівкового грошового обігу

Національний банк здійснює:

1) виготовлення та зберігання банкнот і монет;

2) створення резервних фондів банкнот і монет;

3) встановлення номіналів, систем захисту, платіжних оз­нак та дизайну грошових знаків;

4) встановлення порядку заміни пошкоджених банкнот і

монет;

5) встановлення правил випуску в обіг, зберігання, переве­зення, вилучення та інкасації готівки;

6) визначення порядку ведення касових операцій для банків, інших фінансово-кредитних установ, підприємств та ор­ганізацій;

7) визначення вимог стосовно технічного стану та ор­ганізації охорони приміщень банківських установ.

Здійснюючи емісію грошей, Центральний банк виконує корисну і необхідну для розвитку країни роль. Грошові інстру-


Ринок фінансових послу і: гтрія і практики

менти обслуговують економічний оборот, і їх можна порівняти із транспортними засобами. Останні дають можливість доставля і й товари, продукцію промисловості та сільської о господарства до місця їх переробки і споживання; аналогічно грошові інструмен­ти забезпечують обіг різних товарів, їх перехід від одного власни­ка до іншого, полегшуючи їх переробку і споживання. Однак надмірна і безконтрольна емісія грошей може призвести до не­безпечних і навіть руйнуючих наслідків. Якщо кількість грошей в обігу перевищує певний ліміт, вони вже не стимулюють вироб­ництво, а породжують збиткову купівельну спроможність, наслідком якої є підвищення цін.

Комплекс заходів у сфері грошового обігу та кредиту, на­правлених на регулювання економічного зростання, стримуван­ня інфляції та забезпечення стабільності грошової одиниці Ук­раїни, забезпечення зайнятості населення та вирівнювання платіжного балансу, називається грошово-кредитною політикою.

Основними економічними засобами та методами грошово-кредитної політики є регулювання обсягу грошової маси через:

1) визначення й регулювання норм обов'язкових резервів для комерційних банків та фінансово-кредитних установ;

2) процентну політику;

3) рефінансування комерційних банків;

4) управління золотовалютними резервами;

5) операції із цінними паперами на відкритому ринку;

6) регулювання імпорту та експорту капіталу.

Національний банк встановлює порядок визначення об­лікової ставки та інших процентних ставок за своїми операціями.

Ставка рефінансування Національного банку України - ви­ражена у відсотках плата за кредити, що надаються комерційним банкам, яка встановлюється Національним банком України з ме­тою впливу на грошовий оборот та кредитування. Національним банком України встановлюються облікова та ломбардна про­центні ставки.

Облікова ставка Національного банку України - виражена у відсотках плата, що береться Національним банком України за рефінансування комерційних банків шляхом купівлі векселів до настання строку платежу за ними та утримується з номінальної суми векселя. Облікова ставка є найнижчого серед ставок ре­фінансування і є орієнтиром ціни на гроші.

Національний банк встановлює банкам та іншим фінансово-


кредитним установам нормативи одов язкового резервування кош­тів. Пр и цбому:

1) розмір обов'язкових резервів встановлюється єдиним для банків та фінансово-кредитних установ у процентному відно­шенні до загальної суми залучених банком коштів у національній та іноземній валюті;

2) для різних видів зобов'язань можуть встановлюватися різні корми обов'язкових резервів;

3) рішення про підвищення норм резерву набирає чин­ності не раніше, ніж через 10 днів після його опублікування.

Відкритий ринок - ринок, на якому здійснюються операції з купівлі-продажу цінних паперів між особами, що не є первинними кредиторами та позичальниками, і коли кошти внаслідок продажу цінних паперів на такому ринку надходять на користь держателя цінних паперів, а не їх емітента. Використовується центральними банками для купівлі-продажу, як правило, короткострокових дер­жавних цінних паперів з метою регулювання грошової маси. Унас­лідок купівлі збільшується вкладення коштів в економіку, внас­лідок продажу - зменшується. Операціями відкритого ринку Наці­онального банку є купівля-продаж казначейських зобов'язань, власних зобов'язань Національного банку (депозитних сертифі­катів), а також визначених правлінням Національного банку ко­мерційних векселів, інших цінних паперів та боргових зобов'язань.

Кабінет Міністрів України зобов'язаний зберігати кошти Державного бюджету України та позабюджетних фондів у Націо­нальному банку на рахунках Державного казначейства України.

Умови та порядок обслуговування коштів Державного бюджету України визначаються договором між Національним банком та Державним казначейством України.

5.5. Критерії вибору банку вкладниками

Надійність - гарантія виконання зобов'язань банку щодо вкладників.

Фактори надійності. Капітал банку (основний фактор), що за Базельською угодою встановлюється показником:

 

достатність акціонерний нерозподіле- резер-сукупного = капітал банку = капітал___ + ний прибуток + ви _______

капіталу активи банку зобов'язання банку + майно, (позички,

кредит банку)


який повинен перевищувати 5%.

Інші фактори - згідно з оцінкою банків за системою СЕ-MEL - якість активів, якість менеджменту, прибуток, ліквідність.

За цією системою використовуються, крім іншого, окремі показники для оцінювання банків за кожним фактором за 5-баль-ною шкалою ("1" найвища оцінка):

достатність

акціонерни й капітал + нерозподіл ений прибуток первинного =———————————————-—————————-— '-——:

активи банку

капіталу

оцінка

середньозважена вартість класифіков аних активів якості =—-——————————-——s—— ——————————;

первинний капітал

активів

показник

-. чистий прибуток після сплати податків прибутковості =——————-— '- ————:——————:——————;

середня вартість активів

активів

державні цінні готівка к-оресіпнідпіті-ькі рахунки показник папери +___ + в інших банках ліквідності - ощадні та термінові вклади

Таблиця 5.1

Оцін­ка   Достатність сукупного капіталу   Достатність первинного капіталу   Оцінка якості активів   1 іока'іник прибутковості активів   Показник ліквідності      
  7%   6%   <5%   > 1%   >130%  
  6%   5.5%   5 %\15%     1.0% \ 0.75%   100%,\ 130%  
  5.5%   5%   15%\30%   0.75 %\ 0.50%   100%  
  5%   5 %   ЗО % \50%   0,50 %\ 0,25%   80%\100%  
  <5%   <5%   >50%   <0.25%   < 80 %  

 

Дохідність - різниця між платою за гроші, надані банку, та платою (в разі необхідності) за кредит, який буде взято у тому ж самому банку.


Ходаківська В.П., Беляєв В. В

Маржа == % з позичок - % вкладів (окремого клієнта);

Спред = середній % з позичок - середній % з вкладів (банк у цілому).

Середня безпечна базова процентна ставка - база для встановлення ° о за конкретними кредитами у певному банку.

Вплив інфляції описується за допомогою індексу купівельної спроможності однієї грошової одиниці.

Ризик, пов'язаний з непевністю повернення в майбутньо­му самих грошей, а також плати за них, залежить від соціально-економічної ситуації в країні та конкретного кредитоодержува-ча. Стан кредитоодержувача визначається шляхом встановлення для кожного з них конкретної плати за кредит (% за кредит).

Соціально-економічна ситуація в країні впливає також на ліквідність - можливість швидко реалізувати активи (включаючи зобов'язання боржників) для термінового одержання грошей, че­рез що і вимагається додаткова платня за наданий кредит. Для обчислення цієї платні використовуються коефіцієнти статистич­них моделей, за допомогою яких вимірюється вплив окремих факторів на вартість бізнесу.

Облікова ставка Нацбанку враховує вплив трьох згаданих факторів на вартість, і її рівень є вихідним при встановленні базо­вої ставки певним банком. Щодо базової, то банк встановлює пла­ту за певним кредитом для певного кредитоодержувача. Це кре­дитна фіксована ставка. У зв'язку зі змінами економічного стано­вища у світі загальний рівень кредитних ставок змінюється, а тому для відносно довгосгрокових (чи не досить надійних) кредитів встановлюється плаваюча (змінна) кредитна ставка, рівень якої у західних країнах прив'язується до середньоринкової кредитної ставки LIBOR, яка фіксується Лондонською фондовою біржею.

Ціна кредиту залежить від:

1) типу позичальника;

2) виду діяльності позичальника;

3) мети позички;

4) термінів погашення;

5) доступності кредиту;

6) графіка погашення;

7) виду забезпечення;

8) надійності кредитокористувача. Для короткострокового інвестування використовують прості проценти, для довгострокового - складні.



Ринок фінансових послуг: теорія і практика







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 530. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Ситуация 26. ПРОВЕРЕНО МИНЗДРАВОМ   Станислав Свердлов закончил российско-американский факультет менеджмента Томского государственного университета...

Различия в философии античности, средневековья и Возрождения ♦Венцом античной философии было: Единое Благо, Мировой Ум, Мировая Душа, Космос...

Характерные черты немецкой классической философии 1. Особое понимание роли философии в истории человечества, в развитии мировой культуры. Классические немецкие философы полагали, что философия призвана быть критической совестью культуры, «душой» культуры. 2. Исследовались не только человеческая...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.033 сек.) русская версия | украинская версия