Студопедия — Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги






Дебіторська заборгованість за товари, роботи та послуги вини­кає, коли підприємство реалізує товари в кредит, тобто з відстро­ченням платежу.

Для бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості вико­ристовується рахунок 36 "Розрахунки з покупцями та замовни­ками", який має два субрахунки:



Розділ З


361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями";

362 "Розрахунки з іноземними покупцями".

За дебетом рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замовни­ками" відображається вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг, яка включає податок на дода­ну вартість, акцизи та інші податки, збори (обов'язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів і включені до вартості реалізації.

Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, ро­боти, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт і послуг.

Продаж товарів, робіт або послуг відображається записом:

Д-т 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками" К-т 70 "Доходи від реалізації"

На суму ПДВ:

Д-т 70 "Доходи від реалізації"

К-т 641 "Розрахунки за податками" (аналітичний рахунок "Розрахунки за податком на додану вартість")

Одночасно відображається собівартість реалізованих товарів, робіт або послуг:

Д-т 90 "Собівартість реалізації"

К-т 26 "Готова продукція"

К-т 27 "Продукція сільськогосподарського виробництва"

К-т 28 "Товари"

За кредитом рахунка 36 "Розрахунки з покупцями та замов­никами" відображається погашення дебіторської заборгованості.

Якщо дебіторська заборгованість погашається грошовими кош­тами, які надійшли на рахунки підприємства в банківських уста­новах або в касу, складається запис:

Д-т ЗО "Каса"

Д-т 31 "Рахунки в банках"

К-т 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"


Облік дебіторської заборгованості



Погашення дебіторської заборгованості взаємозарахуванням відображається таким записом:

Д-т 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками"

Д-т 68 "Розрахунки за іншими операціями"

К-т 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"

Для обліку векселів одержаних використовують:

субрахунок 162 "Довгострокові векселі одержані"; рахунок 34 "Короткострокові векселі одержані".

На субрахунку 162 "Довгострокові векселі одержані" ведеться облік векселів, одержаних у забезпечення довгострокової дебі­торської заборгованості.

На рахунку 34 "Короткострокові векселі одержані" ведеться облік заборгованості покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи, надані по­слуги та за іншими операціями, яка забезпечена векселями.

Рахунок 34 "Короткострокові векселі одержані" має такі суб­рахунки:

341 "Короткострокові векселі, одержані в національній ва­люті";

342 "Короткострокові векселі, одержані в іноземній валюті".

За дебетом рахунка 34 "Короткострокові векселі одержані" відображається отримання векселя за продані товари (роботи, послуги) та за іншими операціями, за кредитом — отримання коштів у погашення векселів, погашення отриманим векселем кредиторської заборгованості, продаж векселя третій стороні тощо.

Аналітичний облік на субрахунку 162 та рахунку 34 ведеться за кожним одержаним векселем.

При реалізації продукції, товарів, робіт, послуг на суму, за­безпечену векселями, у бухгалтерському обліку робиться запис:

Д-т 34 "Короткострокові векселі одержані" К-т 70 "Доходи від реалізації" з одночасним списанням собівар­тості реалізованих товарів, робіт та послуг



Розділ З


Якщо підприємство відображає реалізацію продукції, робіт та послуг в обліку в міру пред'явлення розрахункових документів покупцям (замовникам), то при одержанні векселів необхідно зро­бити запис:

Д-т 34 "Короткострокові векселі одержані"

К-т 36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"

Аналогічно в бухгалтерському обліку відображаються опера­ції, пов'язані з одержанням векселів у забезпечення інших видів дебіторської заборгованості.

Наприклад, забезпечення дебіторської заборгованості за здані в оренду приміщення векселем відображається записом:

Д-т 34 "Короткострокові векселі одержані" К-т 37 "Розрахунки з різними дебіторами"

При погашенні заборгованості, забезпеченої векселями, необ­хідно зробити такі записи:

1) при погашені векселя грошовими коштами:

Д-т ЗО "Каса"

К-т 31 "Рахунки в банках"

К-т 34 "Короткострокові векселі одержані"

2) при погашенні векселя іншим чином:

Д-т 63 "Розрахунки з постачальниками та підрядниками" Д-т 68 "Розрахунки за іншими операціями" К-т 34 "Короткострокові векселі одержані"

Розрізняють векселі відсоткові та безвідсоткові.

Відсотковий вексель — це вексель, на якому зазначені сума погашення та відсоток, який буде сплачено векселеодержувачу за відстрочення платежу. Доходи за відсотковим векселем нара­ховують у момент погашення векселя.

Якщо підприємство отримує безвідсотковий вексель, то вар­тість погашення дорівнює номінальній вартості та вже включає відсотки.


Облік дебіторської заборгованості



Товариство може продати вексель, який було отримано у за­безпечення дебіторської заборгованості, достроково, до закінчен­ня терміну його сплати.

У бухгалтерському обліку цю подію буде відображено такими записами:

— на суму отриманих грошових коштів:

Д-т 31 "Рахунки в банках"

К-т 34 "Короткострокові векселі одержані"

— на суму дисконту:

Д-т 94 "Інші витрати операційної діяльності" К-т 34 "Короткострокові векселі одержані"

Продаж отриманих векселів фінансовим установам та банкам називається дисконтуванням векселя.

Продаж векселя дає векселеодержувачу можливість раніше отримати гроші за реалізовані товари та утворює умовне зобо­в'язання перед третьою стороною. Це означає, що векселеодер-жувач бере на себе зобов'язання щодо сплати за векселем третій стороні, якщо векселедавець не зможе вчасно його погасити.

Умовні забезпечення обліковуються на забалансовому рахун­ку 05 "Гарантії та забезпечення надані" й розкриваються підприєм­ством у Примітках до фінансових звітів.

Оперативний контроль за платежами за одержаними векселя­ми ведеться за допомогою картотеки, упорядкованої за строками погашення заборгованості.

Одержані векселі зберігаються підприємством самостійно або передаються на зберігання банку. Векселі, що перебувають на підприємстві, зберігаються в його касі нарівні з готівкою. На всі векселі, що зберігаються на підприємстві, складаються описи, де вказуються назва платника, сума і строк погашення заборгова­ності за векселем. При погашенні заборгованості, забезпеченої векселями, в опису роблять відповідну помітку і зазначають дату виписки банку або іншого належного документа.

Якщо одержані підприємством векселі здаються на збережен­ня банку, в регістрах аналітичного обліку робиться помітка про відповідний документ, одержаний від банку. Суми винагороди,



Розділ З


сплачені банку за послуги зі зберігання векселів, відносяться на рахунок 94 "Інші витрати операційної діяльності".

Бланки векселів є бланками суворої звітності, для їх обліку використовується забалансовий рахунок 08 "Бланки суворого обліку". Аналітичний на рахунку ведеться за видами бланків.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 2418. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ОЧАГОВЫЕ ТЕНИ В ЛЕГКОМ Очаговыми легочными инфильтратами проявляют себя различные по этиологии заболевания, в основе которых лежит бронхо-нодулярный процесс, который при рентгенологическом исследовании дает очагового характера тень, размерами не более 1 см в диаметре...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Типы конфликтных личностей (Дж. Скотт) Дж. Г. Скотт опирается на типологию Р. М. Брансом, но дополняет её. Они убеждены в своей абсолютной правоте и хотят, чтобы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия