Студопедия — ФОРМИ ВЕДЕННЯ ЗАПИСУ ПРОЧИТАНОГО
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ФОРМИ ВЕДЕННЯ ЗАПИСУ ПРОЧИТАНОГО






Для кращого засвоєння матеріалу необхідно вести запис прочитаного. Вміння роботи записи – основа роботи над будь-якою книгою – навчальною, науковою, довідковою, художньою. Записи допомагають зібрати факти, проаналізувати думки, знайти протиріччя.

Тлумачний словник пояснює поняття виписок так: «Виписати – значить переписати потрібне, важливе місце із книги, журналу або іншого джерела».

Конспектування треба починати з бібліографічних даних про твір. Це робиться для того, щоб будь-який час можна було повернутися до прочитаного, встановити, звідки взяти ті чи інші положення і факти. Наприклад:

Крип'якевич І.П., Історія України (відп. Редактори Ф.П. Шевченко, Б.З.Якимович, 2-ге вид., перероб., 1 доп.- Львів: Світ, 1990. «Пам'ятки історичної думки України»)

Конспектування – найбільш складний етап роботи над друкованим твором. Слово «конспект» походить від латинського conspectus, що означає огляд викладання. Ум правильно складеному конспекті, як правило, виділено найголовніше у матеріалі, зосереджена увага на найбільш суттєвому.

КОНСПЕКТ – це систематичний, логічно зроблений запис змісту всього твору чи його розділу, параграфу, частини. Він об'єднує в особі всі інші види запису: виписки, плани, тези. Щоб навчитися правильно конспектувати твори, студенту треба оволодіти вмінням складати будь-який запис, тому що в окремих випадках виписки, плани і тези можуть використовуватися як самостійні записи.

ВИПИСКИ – це цитати чи короткий, близький до дослівного викладання змісту уривок тексту. Виписки за змістом у значний мірі дозволяють уникнути помилок та неконкретні при виступі.

Виписувати із книги теоретичні положення, статистичні, хронологічні дані, характеристики історичних подій та іншу інформацію можна як в процесі читання, так і після його закінчення.

Записуючи цитати, слід брати їх в лапки. Але якщо, наприклад, у зошиті зроблені виписки із одного й того ж тексту, то лапки після кожної цитати можна не ставити. Правда у цьому випадку всі свої думки треба викладати лише на полі зошиту, відокремлюючи їх від тексту, який цитується. Намагайтеся записати цитату повністю, щоб зберігся зміст.

Не завадило б давати точні вказівки джерел (зокрема, сторінку книги, а іноді і абзац, навіть строку). Ці дані знадобляться для уточнення і перевірки значення цитат та їх звучання у контексті. Вони можуть бути корисними й у випадку продовження розпочатої раніше роботи над темою.

ПЛАН – це схематично записані, коротко сформульовані думки –заголовки, це «скелет» твору. Прикладом плану до книги, правда, дуже загального, є зміст, який дає уявлення про інформацію, яка знаходиться у книзі. План як форма запису значно детальніше передає зміст частин тексту, ніж заголовок книги.

Форма запису у вигляді плану важлива для організації розумової праці, для розвитку навичок чіткого формулювання та вміння вести інші види запису. Плани можуть бути прості та складні. Складний план відрізняється від простого тим, що до всіх основних пунктів має ще і підпункти, які. більш детально пояснюють зміст основних. План може бути записаний у вигляді схеми, яка відображає взаємозв'язок положень. Це план-схема.

Вдало складений план прочитаної книги вказує на вміння аналізувати текст, на ступінь засвоєння його змісту. План має ряд переваг, зокрема, незалежну самостійну форму запису.

Найкоротший запис. Дякуючи цьому, план легко можна перероблювати, удосконалювати, як за змістом, так і за формою.

Наочний. Ніякі інші форми запису, крім плану, не можуть у такій формі відобразити послідовність викладення матеріалу.

Узагальнює зміст. Добре складений план розкриває і сам зміст твору. У цьому запису є уже елементи узагальнення, які можуть бути розвинені в тезах, конспектах, рефератах.

Відображає у пам'яті прочитане. План – допомагає легше засвоїти зміст, прискорює опрацювання матеріалу.

ТЕЗИ – від тезо (грецькою) – думаю, затверджую – це основні положення тексту. Якщо в плані твору ми тільки називаємо основні положення, то в тезах розкриваємо сам зміст цих положень. Тези містять більше інформації, ніж пункти плану, тези повинні бути обґрунтовані і доведені. Формулювання – чіткі і короткі, але самобутність форми твору повинна зберігатися в тезах, оскільки знизиться гострота сприйняття матеріалу.

На відміну від виписок, які містять тільки ілюстративний та фактичний матеріал, тези повинні бути доведені. Тези поділяються на основні, прості і складні.

ОСНОВНІ ТЕЗИ – це принципово важливі положення, які узагальнюють зміст твору.

ПРОСТІ ТЕЗИ – головна думка частин тексту. До кожної основної тези може бути складено кілька простих, які розкривають зміст основної. Запис, який включає два види тез (основні і прості), називаютьсяскладними тезами.

Вміло складені тези витікають одна з іншої. У кінцевому варіанті тези можуть бути пронумеровані по порядку.

При конспектуванні великих праць, складних для читача, спочатку складають план. Це полегшує роботу над конспектом. Конспекти містять не тільки основні положення і висновки, але й форми, докази, приклади, ілюстрації. Те, що на початку здається другорядним, може з часом бути дуже потрібним. Тому при складанні конспектів записують не тільки основні положення, але й усе, що допомагає розкрити питання.

У методичній літературі виділяють чотири види конспектів: планові, текстуальні, вільні, тематичні.

ПЛАНОВИЙ КОНСПЕКТ – заснований на попередньо складеному плані твору. Кожному питанню плану відповідає окрема частина конспекту. Якщо пункт плану зрозумілий, більш детально він не розкривається. Такий конспект можна використовувати для термінової підготовки до доповіді, виступу тощо.

ТЕКСТУАЛЬНИЙ КОНСПЕКТ – створюється з уривків першоджерела цитат. Цей вид конспекту порівняно простий, хоча вимагає, щоб читач швидко і правильно міг вибирати необхідні цитати.

ВІЛЬНИЙ КОНСПЕКТ – відносно складний. Сутність його в тому, що читач не зберігає порядок думок автора, а викладає матеріал, взятий у автора в іншому, найбільш зручному для себе порядку.

Наприклад, думки автора з будь-якого питання, які розкидані по всій книзі, зводяться в одне ціле. Вільний конспект – найбільш цінний вид конспекту. Він розвиває вміння самостійно і коротко формулювати основні положення.

Конспект, складений на одну тему, але з кількома джерелами, називається тематичним. Складання тематичного конспекту вчить працювати над темою, обдумувати її, аналізувати різні точки зору на одне й те ж питання.

Реферат при індивідуальній роботі з літературою являє собою короткий запис ідей, які містяться в одному або декількох джерелах. Як правило, реферати готують для того, щоб передати ці ідеї аудиторії.

Студенти під час навчання в університеті будуть неодноразово готувати реферати. Тому коротко нагадаємо, що процес підготовки реферату включає такі основні моменти:

- визначення теми та її аспекти, встановлення логічних та історичних аспектів, з'ясування мети;

- складання загальної схеми реферату;

- відбір та вибір матеріалу;

- організація матеріалу (складання плану, тез);

- написання реферату.

Після складання бібліографії (списку літератури і джерел), робочого плану, конспектування вивченої літератури та джерел наступним і найбільш відповідальним етапом є обробка зібраного матеріалу, сам процес написання реферату.

Реферат складається зі вступу, основної частини і закінчення.

Кілька зауважень щодо характеру та призначення вступу до реферату.

Він повинен одразу підводити до теми та бути своєрідним засобом орієнтації читача. Вступ включає і критичний огляд, аналіз використаних для написання роботи джерел та літератури, особисту точку зору на проблеми теми. Основна частина – це повний виклад змісту, питань плану.

Кілька слів про закінчення. Закінчують роботу висновками, які безпосередньо випливають з дослідження. Розрізняють такі основні види закінчення: звіт всього сказаного у роботі, висновки із усього сказаного, практичні пропозиції, рекомендації.

Реферат включає в себе титульний лист, у якому вказується назва теми, прізвище, ім'я та по-батькові автора, курс, група, керівник теми, місто написання та рік.







Дата добавления: 2015-09-04; просмотров: 3399. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Тактика действий нарядов полиции по предупреждению и пресечению правонарушений при проведении массовых мероприятий К особенностям проведения массовых мероприятий и факторам, влияющим на охрану общественного порядка и обеспечение общественной безопасности, можно отнести значительное количество субъектов, принимающих участие в их подготовке и проведении...

Тактические действия нарядов полиции по предупреждению и пресечению групповых нарушений общественного порядка и массовых беспорядков В целях предупреждения разрастания групповых нарушений общественного порядка (далееГНОП) в массовые беспорядки подразделения (наряды) полиции осуществляют следующие мероприятия...

Механизм действия гормонов а) Цитозольный механизм действия гормонов. По цитозольному механизму действуют гормоны 1 группы...

Шов первичный, первично отсроченный, вторичный (показания) В зависимости от времени и условий наложения выделяют швы: 1) первичные...

Предпосылки, условия и движущие силы психического развития Предпосылки –это факторы. Факторы психического развития –это ведущие детерминанты развития чел. К ним относят: среду...

Анализ микросреды предприятия Анализ микросреды направлен на анализ состояния тех со­ставляющих внешней среды, с которыми предприятие нахо­дится в непосредственном взаимодействии...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия