Студопедия — ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕРМІНИ ТА ВИЗНАЧЕННЯ

МОНІТОРИНГ ВОД

Аналіз води – визначення фізичних, хімічних, біологічних та інших властивостей і складу води.

 

Біологічна індикація води – оцінка якості води по зміні часової і структурно-функціональної організації гідробіонтів в умовах впливу забруднення речовин.

 

Біологічна очистка стічної води – вилучення з допомогою гідробіонтів розчинених та завислих у стічній воді речовин і перетворення органічних речовин, які містяться у воді, в мінеральні за допомогою мікроорганізмів.

 

Біологічне тестування (біотестування) води – один з методів оцінки токсичності води за відповідними реакціями водних організмів, які є тест-об’єктами, в експериментальних умовах.

 

Біохімічне споживання кисню (БСК) – кількість розчиненого кисню, витрачена на біохімічне окислення речовин, які містяться у воді, за певний проміжок часу і при певних умовах.

 

Вид водокористування – характеристика класифікаційних ознак використання водного об’єкта: за цілями, об’єктами, умовами, способами та іншими ознаками.

 

Виснаження вод – зменшення величини поверхневого стоку або скорочення запасів підземних вод нижче допустимих меж.

 

Властивості вод – сукупність фізичних, хімічних, органолептичних, біохімічних і інших властивостей води.

 

Вода зворотна – вода, що повертається за допомогою технічних споруд і засобів з господарської ланки круговороту води в його природні ланки (океанічну, літогенну, річкову, озерну) у вигляді стічної, скидної і дренажної води.

 

Вода питна – вода, склад і властивості якої відповідають нормам якості питної води.

 

Вода стічна – різновид зворотної води, яка утворилася в процесі господарсько-побутової і виробничої діяльності (крім скидної і дренажної води), а також при відведенні з забудованої території води, яка утворилася внаслідок випадання атмосферних опадів.

Вода стічна виробнича – стічна вода, яка утворюється в процесі виробництва, включає промислову і сільськогосподарську стічну воду.

 

Вода стічна господарсько-побутова – стічна вода, що відводиться від житлових будинків, лазень, пралень, їдалень та інших об’єктів комунального господарства.

 

Вода стічна дощова (снігова) - стічна вода, яка утворюється в результаті стоку дощової води з забудованої території або стоку від танення на ній снігу.

 

Вода стічна зливова – різновид дощової стічної води, яка утворюється внаслідок випадання злив.

Вода стічна міська – суміш господарсько-побутової, виробничої і дощової (снігової) стічних вод, а також скидної води від поливки і миття міських територій, що надходить у міську каналізацію.

Вода стічна промислова – стічна вода від технологічних операцій на промислових підприємствах.

Вода стічна рибогосподарська – стічна вода, що відводиться до водних об’єктів підприємствами рибоводства.

Вода стічна сільськогосподарська – стічна вода від технологічних операцій у сільському господарстві.

Вода теплоенергетична – вода, яку добувають із термальних вод, теплоенергетичні ресурси якої можуть бути використані в народному господарстві.

Вода шахтна – вода, яка утворюється в результаті притоку підземних вод у гірничі виробки при видобуванні корисних копалин.

Води морські – узагальнений термін для визначення таких водних об’єктів, як океани і моря у якійсь сукупності, котрі відносяться до океанічної ланки круговороту води в природі.

Води поверхневі – води, які знаходяться на поверхні суші у вигляді різних водних об’єктів.

Води природні – води, які входять у склад природних ланок круговороту води в природі.

Водневий показник (рН) – величина, що характеризує активність або концентрацію іонів водню в розчинах, кількісно дорівнює від’ємному десятковому логарифму цієї активності або концентрації.

Водний баланс – співвідношення між прибутком і витратою води з урахуванням зміни її запасу за певний проміжок часу для ділянки території або водного об’єкту.

Водний кодекс – систематизований законодавчий акт, що регулює водні відносини на території держави.

Водний об’єкт – зосередження природних вод на поверхні суші чи в земній корі, яке має характерні форми поширення і риси гідрологічного режиму і належить до природних ланок круговороту води: річка, озеро, інші поверхневі води, підземні води, льодовик, внутрішнє море.

Водні ресурси – запаси поверхневих і підземних вод відповідної території.

 

Водовідведення – відведення використаної води у водний об’єкт, у міську каналізацію або передача іншим підприємствам для використання або очищення.

 

Водойма – накопичення води в безстічному або зі сповільненим стоком природному або штучному поглиблені суші.

 

Водокористування – використання водних об’єктів для задоволення потреб населення і народного господарства.

 

Водокористування господарсько-питне – використання водних об’єктів або їх ділянок як джерела господарсько-питного водопостачання, а також для водопостачання підприємств харчової промисловості.

 

Водокористування загальне – водокористування без застосування споруд або технічних пристроїв, впливаючих на стан вод.

 

Водокористування комунально-побутове – використання водних об’єктів для купання, спортивних занять та відпочинку населення.

 

Водокористування рибогосподарське – використання водних об’єктів для проживання, розмноження та міграції риб і інших водних організмів з метою їх добування.

 

Водокористування спеціальне – водокористування з застосуванням споруд або технічних пристроїв.

 

Водокористувач – юридична або фізична особа, що здійснює водокористування.

 

Водотік – водний потік, який характеризується рухом води з вільною поверхнею під дією гідравлічного уклону.

 

Гідросфера – переривчата водна оболонка земної кулі, яка становить собою сукупність всіх вод землі у всіх фізичних станах і формах.

 

Гранично допустимий скид речовин у водний об’єкт (ГДС) – маса речовини в зворотній воді, максимально допустима до відведення з установленим режимом в даному пункті водного об’єкту за одиницю часу з метою забезпечення норм якості води в контрольному створі або непогіршення природного складу і властивостей води, які сформувалися, якщо вони гірше нормативних.

 

Джерело забруднення води – об’єкт, який вносить у поверхневі або підземні води забруднюючі воду речовини, мікроорганізми або тепло.

 

Донні відклади – відклади, які накопичуються на дні і схилах улоговини водойми або водотоку в результаті надходження до неї річкових і еолових наносів і продуктів руйнування берегів, накопичення продуктів хімічних реакцій і залишків відмерлих організмів.

 

Екологічне благополуччя водного об’єкту – нормальне відтворення пелагічних і придонних ракоподібних і риб у водному об’єкті.

 

Євтрофування вод – підвищення біологічної продуктивності водних об’єктів у результаті накопичення у воді біогенних елементів під дією антропогенних або природних факторів.

 

Забрудненість води – наявність у воді забруднюючих речовин.

 

Забруднення вод – процес зміни складу і властивостей води у водному об’єкті в результаті надходження до нього забруднюючих речовин.

 

Забруднення вод вторинне - забруднення природних вод в результаті переходу з донних відкладів у водну масу або перетворення внесених раніш речовин, масового розвитку організмів або розкладу мертвої біологічної маси, яка міститься у воді і донних відкладах.

 

Забруднююча воду речовина – речовина у воді, яка викликає порушення норм якості води.

 

Засмічення вод – накопичення у водних об’єктах сторонніх предметів.

Індекс якості води – узагальнена числова оцінка якості води за сукупністю основних показників і видів водокористування.

 

Клас якості води – оцінка якості води, виявлена в інтервалі чисельних значень показників складу і властивостей води, що характеризують її придатність для певного виду водокористування.

 

Контроль якості води – перевірка відповідності контрольованих показників установленим нормам і вимогам.

 

Критерій якості води – ознака, за якої робиться оцінка якості води за видами водокористування.

 

Критерій якості води гігієнічний – показник, дозволяючий оцінювати токсикологічну, епідеміологічну і радіологічну безпеку води і наявність сприятливих властивостей для здоров’я нинішніх і наступних поколінь людей.

 

Критерій якості води екологічний – показник, за допомогою якого оцінюються умови нормального життя гідробіонтів.

 

Критерій якості води рибогосподарський – мірило оцінки придатності води для проживання і розвитку промислових риб і промислових водний організмів.

 

Круговорот води у природі – безперервний процес циркуляції води на земній кулі, який відбувається під дією сонячної радіації і сили тяжіння.

 

Ланка круговороту води атмосферна – складова частина круговороту води в природі, яка відноситься до атмосфери і включає в себе воду в атмосфері в усіх її можливих агрегатних станах: рідинному, газоподібному, твердому.

 

Ланка круговороту води біологічна – складова частина круговороту води у природі, яка відноситься до води, що належить живим організмам: тваринам і рослинам.

 

Ланка круговороту води господарська – складова частина круговороту води у природі, яка починається в місці вилучення води з природних ланок її круговороту за допомогою технічних заходів і споруд і закінчується в місті повернення води в природні ланки, вона включає в себе господарську воду.

 

Ланка круговороту води літогенна – складова частина круговороту води у природі, яка відноситься до підземних вод.

 

Ланка круговороту води природна – будь-яка з таких ланок круговороту води в природі, як атмосферна, океанічна, літогенна, ґрунтова, річкова, озерна, біологічна, крім господарської.

 

Ланка круговороту води річкова – складова частина круговороту води у природі, яка відноситься до річок, водосховищ на них і струмків і включає в себе річкові води.

 

Ліміт скиду у водний об’єкт – маса нормованої речовини в рік, що встановлюється водокористувачу для визначення платежів за відведення у водний об’єкт зворотної (стічної, скидної, дренажної) води.

 

Лужність води – властивість води, обумовлена наявністю в ній аніонів слабких кислот, головним чином вугільної; виражається в молярній концентрації речовини-еквівалента вугільної кислоти, ммоль/дм3.

 

Маса забруднюючої речовини – різниця між фактичною масою відведеної в навколишнє природне середовище речовини і масою, що відповідає гранично допустимому скиду.

 

Мікробне забруднення води – забруднення води в результаті надходження патогенних і санітарно-показових мікроорганізмів.

 

Мінералізація води – сумарна концентрація всіх знайдених при хімічному аналізі води мінеральних речовин.

 

Моніторинг вод – слідкування за станом природних вод і його оцінка.

 

Моніторинг вод – здійснювані за певними довгостроковими програмами систематичні спостереження, аналіз та оцінка стану водних ресурсів з метою прогнозування їх змін і розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень щодо дотримання вимог екологічної безпеки водокористування.

 

Мутність води – фізична властивість води, обумовлена наявністю у воді завислих часток, яка приводить до зменшення прозорості води.

 

Норма складу стічної води – перелік речовин, які містяться у стічній воді і їх концентрації, установлені нормативно-технічною документацією.

 

Норми охорони вод – установлені значення показників, дотримання яких забезпечує екологічне благополуччя водних об’єктів і необхідні умови для водокористування і охорони здоров’я населення.

 

Норми якості води – установлені значення показників складу і властивостей води по видам її використання.

 

Нормована властивість води – властивість води, що регламентується нормами якості води, наприклад, запах, присмак, токсичність.

 

Нормована речовина – домішка у воді, для якої установлена гранично допустима концентрація (ГДК), або інший норматив.

 

Окисненість води – величина, що характеризує утримання у воді органічних і мінеральних речовин, які піддаються окисненню одним із сильних хімічних окислювачів при певних умовах.

 

Органолептичні властивості води – властивості води, наприклад, смак, запах, колір, котрі виявляються і оцінюються за допомогою органів почуття.

 

Орієнтовний безпечний рівень впливу (ОБРВ) – концентрація речовини у воді водного об’єкта, вище якого вода непридатна для рибогосподарського водокористування; є тимчасовим нормативом на період до встановлення ГДК.

 

Охорона вод – система заходів, спрямованих на запобігання, обмеження і ліквідацію наслідків забруднення, засмічення і виснаження вод.

 

Очистка води – вилучення з води домішок з метою досягнення її потрібної якості.

 

Показник складу і властивостей води – фізичні, хімічні, бактеріологічні та гідробіологічні характеристики води, по яким судять про її якість шляхом порівняння з нормами якості води; вони також використовуються для віднесення води за її складом і властивостями до якого-небудь класу при класифікації вод.

 

Показник складу і властивостей води нормований – показник, що входить до сукупності норм якості води.

 

Правила охорони вод – установлені вимоги, регламентуючі діяльність людини з метою дотримання норм охорони вод.

 

Радіоактивність води – показник, що характеризує вміст у воді радіоактивних речовин.

 

Самоочищення вод – сукупність природних процесів, спрямованих на відновлення екологічного благополуччя водного об’єкту.

 

Склад води – сукупність домішок у воді мінеральних і органічних речовин в іонному, молекулярному, комплексному, колоїдному і завислому стані, а також її ізотопний склад.

 

Стан водного об’єкта – характеристика водного об’єкта сукупністю його кількісних і якісних показників стосовно до видів водокористування.

 

Створ контрольний – переріз току, в якому контролюється якість води.

 

Створ повного змішення – найближчий за течією до джерела, що впливає на якість води, поперечний переріз водотоку, в якому встановлюється практично рівномірний розподіл концентрацій речовин, розчинених у воді.

 

Стік – рух води по поверхні землі, а також у товщі верхнього шару ґрунту і гірський порід у процесі круговороту її в природі.

 

Стік ґрунтовий – стікання води в товщі верхнього шару ґрунту і гірських порід у процесі круговороту її в природі.

 

Стік дощовий (сніговий) з забудованої території – рух по поверхні забудованої території води, яка утворилась внаслідок випадання атмосферних опадів.

 

Стік зливовий – стік, виникаючий у результаті випадання злив.

 

Тест-об’єкти – організми, що використовуються в біотестуванні.

 

Тест-реакція – реакція тест-об’єкту на дію води або донних відкладів, використовувана для визначення їх токсичності.

 

Токсобність – здатність організмів жити у воді, яка містить різну кількість токсичних речовин.

 

Хімічне споживання кисню (ХСК) – кількість розчиненого кисню, витрачена на хімічне окислення органічних і неорганічних речовин, які містяться у воді, під дією сильного окислювача – біхромату калія.

 

Хімічний склад води – сукупність розчинених у воді хімічних речовин.

 

Цвітіння вод – масовий розвиток фітопланктону, що викликає зміну забарвлення води.

 

Якість води – характеристика складу і властивостей води, яка визначає її придатність для конкретних видів використання.

 




<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
 | Дезінсекція — комплекс заходів з боротьби з шкідливими кома­хами та кліщами. Знищення кліщів називають також дезакариза-ціею.

Дата добавления: 2015-09-07; просмотров: 394. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Броматометрия и бромометрия Броматометрический метод основан на окислении вос­становителей броматом калия в кислой среде...

Метод Фольгарда (роданометрия или тиоцианатометрия) Метод Фольгарда основан на применении в качестве осадителя титрованного раствора, содержащего роданид-ионы SCN...

Потенциометрия. Потенциометрическое определение рН растворов Потенциометрия - это электрохимический метод иссле­дования и анализа веществ, основанный на зависимости равновесного электродного потенциала Е от активности (концентрации) определяемого вещества в исследуемом рас­творе...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия