Студопедия — ТЕМА 8. ФІЛОСОФСЬКА АНТРОПОЛОГІЯ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТЕМА 8. ФІЛОСОФСЬКА АНТРОПОЛОГІЯ






Тема людини у філософії. Поняття життєвого світу людини: проблема життя і смерті. Взаємодія життєвих інстанцій: біотичної з її потягами і гонами, соціальної з її настановою на взаємодію, та духу з його здатністю до аскези.

Людина – політична тварина. Людина як вільна істота з потребами вкоріненості і трансценденції. Індивід – особа – персона. Антропоцентризм: позитивна і негативна антропологія. Людське буття та людські звершення. Світогляд зарозумілості та проблема обожнення людини: застереження М. Шеллера і Ж. Марітена. Ч. Тейлор про «три хвороби» нашого часу.

Цинічний розум як форма хибної свідомості. Що таке свідоме життя? Турбота про Іншого як основа людського буття. Судьба і доля. Людина перед викликом глобалізації.

Сенс життя. Феномен безсмертя. Людина перед потребою визнання, самоздійснення і любові. Свобода як право людини за її народженням. Свобода і відповідальність як базові передумови людяності. Призначення людини.

Людина і людство. Поняття ідентичності та автентичності особи. Соціальна роль і гендерна рівність. Культура як форма взаємодії людини і світу. Захист прав і свобод людини. Планетарна єдність людей.

Різновиди філософської антропології: соціальна, структурна, культурна, політична, релігійна, педагогічна.

Рекомендована література:

Філософія: світ людини. Курс лекцій (Табачковський В. Г., Булатов М. О., Хамітов Н. В.). – К.: Либідь, 2003. – С. 15-36.

Кульчицький О. Основи філософії і філософічних наук. – С. 139-163.

Тейлор Ч. Етика автентичності. – К.: Дух і літера, 2002. – С. 5 – 59.

Додаткова література:

Кремень В. Г. Філософія: мислителі, ідеї, концепції. – С. 332 – 342.

Слотердайк П. Критика цинічного розуму: Пер. з нім. – К.: Тандем, 2002. – С.19-25.

ТЕМА 9. ФІЛОСОФСЬКА ПРАКСЕОЛОГІЯ, або ТЕОРІЯ ДІЇ (АКТИВНОСТІ), ТРУДА і ПРАЦІ.

Життєвий світ і становище людини. Покликання особи.

Головні ідеї, що обумовлюють дію: свобода, рівність і справедливість.

Свобода діяти так, як хочеться. Свобода, необхідність і насильство. Свобода як дар, вибір і покликання. Свобода і вільна воля. Свобода як спосіб мислення і поведінки. Свобода як моральний вимір обов’язку перед собою і відповідальності перед Іншим.

Рівність існуюча і та, що повинна існувати за умови визнання людини вільною. Громада як передумова прагнення рівності. Суспільний характер рівності. Прагнення рівності як передумова політичної організації.

Ідея справедливості як проявлення ментальної дихотомії рівності і нерівності. Справедливість і людська праця. Проблема власності. Справедливість як угода і чесність.

Покликання як пошук порідненого (сродного) труда. Труд і праця. Поріднений труд (дія) як джерело творчості і сенсу життя. Г. Сковорода про «сродний труд».

Проблема влади. Організація. Врядування і самоврядування. Соціальність.

Соціальна філософія. Етика і політика. Соціологія. Суспільство. Благо. Соціальність. Організація. Соціальна група. Соціальна верства (клас). Влада. Врядування. Самоврядування. Розвиток. Поступ (прогрес). Соціальна структура. Підданий і громадянин. Етнос, народ і нація. Держава: тоталітаризм і демократія. Відкрите суспільство.

Права людини. Громадянське суспільство. Верховенство права. Національна держава. Конституція. Європейська (західна) цивілізація. Європейська унія. Україна. Суверенітет України.

Громадянське суспільство та українська культурна спадщина: контекст національної ідеї, суспільного блага і національної емансипації. Громадянство й патріотизм. Самоздійснення особи в українській державі: можливості і перешкоди.

Рекомендована література:

Предмет і проблематика філософії. Навчальний посібник/За ред. М. А. Скринника і З. Е. Скринник. – Львів, 2001. – С. 152 – 172, 413 – 460.

Мірчук Іван. Вступ до філософії. – Мюнхен, 2006. – С. 289 – 327.

Сковорода Г. Розмова, що називається алфавіт, або буквар миру // Рижак Л. Філософія як рефлексія духу: хрестоматія. – Львів: ВЦ ЛНУ ім. І. Франка, 2009. – С. 184 – 193.

Додаткова література:

Фукуяма Ф. Великий крах. Людська природа і відновлення соціального порядку. – Львів: Кальварія, 2005. – С. 152 – 205.

 

 

СЕМІНАРСЬКЕ ЗАНЯТТЯ 4:







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 621. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Этапы трансляции и их характеристика Трансляция (от лат. translatio — перевод) — процесс синтеза белка из аминокислот на матрице информационной (матричной) РНК (иРНК...

Условия, необходимые для появления жизни История жизни и история Земли неотделимы друг от друга, так как именно в процессах развития нашей планеты как космического тела закладывались определенные физические и химические условия, необходимые для появления и развития жизни...

Метод архитекторов Этот метод является наиболее часто используемым и может применяться в трех модификациях: способ с двумя точками схода, способ с одной точкой схода, способ вертикальной плоскости и опущенного плана...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.014 сек.) русская версия | украинская версия