Студопедия — ТАБЛИЦЯ 3.1
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ТАБЛИЦЯ 3.1






Відвідуваність холдингів за період з 02.05.2015 по 01.06.2015

 

У період президентства Л. Кучми до інформації, як соціальному ресурсу, політико-економічна еліта сформувала два підходи:

1. Як ресурсу використання і завоювання влади;

2. Як основі політичної комунікації.

Це дозволило главі Адміністрації Президента В. Медведчуку створити систему контролю над ЗМК за допомогою поширення замовного матеріалу, який серед журналістів отримав назву «темники» – від словосполучення «тема тижня». Так до парламентських виборів 2002-го року в Україні відбулося об’єднання політичної складової інформаційної взаємодії влади і суспільства та інформаційного ресурсу політичної влади. Роль мас-медіа в житті суспільства зросла.

Пусковим механізмом трансформацій медіасистеми країни стало якраз посилення впливу медіа: відбувся перехід від концепції «комунікація для людини» до – «людина для комунікації». ЗМК перетворилися на «співтворців подій».

При цьому, дослідники відзначають вплив олігархічних структур як один з ключових чинників формування системи влади в Україні [36].

Основним засобом росту і збагачення власників сучасних українських медіа-холдингів став політичний крах, який спровокував доступ підприємців до посередницьких операцій з енергоносіями і «нецільове використання бюджету». За допомогою політичних інститутів нова еліта забезпечила протекторат олігархічним кланам і встановила контроль над медіа потоками. Інформаційний ресурс перетворився на зброю боротьби між бізнесом і політикою, отже, сталася кланізація медіа-системи.

3.1.3. Соціальний чинник

Зміна економічної політики вплинула на те, що аудиторія стала диктувати ЗМК нові правила поведінки на медіа-ринку: стали активно впроваджуватися маркетингові технології, з’явилися нові тематичні сегменти, більше уваги стало приділятися оформлення та дизайну, наприклад, для затвердження дизайн-макетів видань найчастіше використовувалися фокус-групи, змінювалося якість друку – зі звичною чорно-білого друку в кінці 1990-х – початку 2000-х багато видань почали переходити на повнокольоровий друк.

Поряд з позитивною динамікою і появою колосальної кількості нових видань, практично всю новітню українську історію ЗМК характеризує падіння тиражів і популярності видань. Для порівняння – в кінці 80-х років XX століття СРСР видання, які першими відчули демократичні зміни в устрої і свідомості суспільства і вивели свої видання в широкий друк, мали найбільші тиражі. Так газета «Известия» виходила загальним тиражем 12 мільйонів екземплярів, «Комсомольська правда» – 22 мільйони, а газета «Аргументи і Факти» потрапила в Книгу рекордів Гіннеса з тиражем в 33 мільйони примірників [21].

З набуттям Україною незалежності в інформаційному просторі держави сталися докорінні зміни. Так, тільки з вересня до грудня 1990 р. було зареєстровано 1775 газет, із них 593 нових, 142 журнали, з них 63 нових. У 1993-1994 рр. спостерігалося зростання реєстрації економічних, загальнополітичних, літературно-художніх періодичних видань, засновниками яких були органи державної виконавчої влади, громадські організації, творчі спілки. Проте з часом домінуючі позиції серед засновників посіли суб’єкти підприємницької діяльності.

Поява нових видань обумовлена в тому числі великою кількістю підприємців і політичних рухів. Можна стверджувати, що історія абсолютної більшості сучасних ЗМК має початок саме в 1990-ті роки. Так, з’являлися видання «Дзеркало тижня», «2000», «Факты и комментарии» та інші. Поява такого числа нових видань не могло не позначитися негативно на тиражах і аудиторіях медіа.

За даними Укрдержреєстру, станом на 1 січня 2013 року до Державного реєстру друкованих засобів масової інформації внесено 34 002 записи щодо зареєстрованих видань, з них 19 575 видань із загальнодержавною, регіональною та зарубіжною формами розповсюдження, 14 427 – з місцевою. З 19 575 видань із загальнодержавною, регіональною та зарубіжною формами розповсюдження зареєстровано: газет – 6012, журналів – 10 270, бюлетенів – 559, альманахів – 147, дайджестів – 72, збірників – 1940, календарів – 369, каталогів – 11, інших видань – 195. 62 видання зареєстрували політичні партії, 309 – громадські організації. Із загальної кількості зареєстрованих видань регулярно виходять трохи більше 4000, з яких близько 60% становлять газети, решта – журнали. За даними ДП «Преса», до каталогу передплатних видань України на 2012 рік внесено 2489 українських видань, частка газет становить 35,4%, журналів – 61,3% [48]. Цей тривожний факт означає, що чимало видань не змогли вижити й існують номінально.

3.1.4. Технологічний фактор

Одну з найважливіших ролей в трансформації ЗМК зіграв технологічний фактор. Після «газетного буму» в середині 1990-х настав час змін у сфері технологій для вітчизняних медіа. Почали з’являтися електронні версії видань в інтернеті. Пізніше, завдяки створенню нових форматів файлів та оптимізації їх розміру, з’явилися pdf-версії видань і їх презентації на сайтах. З поширенням з середини 2000-х мобільних пристроїв з’явилася необхідність оптимізувати відображений матеріал і під них. Так з’явилися мобільні версії сайтів. Однак, зміни торкнулися не тільки друковані ЗМК змінювалися і канали передачі інформації в інтернеті – більш стабільні для передачі інформації. Так у телебачення і радіо на їх сайтах з’явилася можливість он-лайн прослуховування або перегляду їх каналу або радіостанції, а для мобільних пристроїв з’явилися мобільні додатки. Пізніше в мережі отримали розвиток агрегатори інформації з різних інформаційних ресурсів: добірки он-лайн трансляцій ТБ і радіо, свіжі матеріали з сайтів. У той же час агрегаторами інформації стали і великі пошукові системи: Google.com.ua, Yandex.ru пізніше Yandex.ua, Rambler.ru. Одне з останніх змін продиктовано широким поширенням мобільних пристроїв і виходу з них в інтернет – сайти почали використовувати адаптивну верстку, змінювати дизайн в залежності від параметрів пристрою користувача.

Технологічна трансформація ЗМК вплинула і на розвиток «традиційних» медіа. В останні 5 років у Видань з’явився не тільки сайт і групи в соціальних мережах, але й продаж pdf-версій видань та додатки для мобільних пристроїв і планшетів. Багато холдингів стають мультимедійними: тепер вони включають в себе не тільки друковані видання, а й радіо, телебачення, а з середини 90-х і початку 2000-х ще й інтернет ресурси, практично у кожного друкованого видання з’являється свій сайт і додаток для мобільних пристроїв і планшетів. Надалі з’являється тенденція переходу друкованих ЗМК в електронний формат. Наприкінці двохтисячного почав відбуватися поступовий перехід аудиторії до електронних носіїв інформації: інтернет та pdf-версії видань, мобільні додатки для платформ iOS, Android, Windows Phone і Windows Mobile, Symbian OS.

Підводячи підсумки порівняльного аналізу радянських і пострадянських ЗМК, можна сформулювати деякі висновки.

У СРСР абсолютно всі засоби масової інформації належали державі. У сучасній Україні існують як державні, так і незалежні медіа.

У СРСР практично повністю відсутня конкуренція: кожному ЗМК була відведена певна ніша. Зараз конкуренція, безперечно, присутня, тому змушує постійно вдосконалювати методи залучення й утримання аудиторії, розробляючи нові маркетингові стратегії.

Число періодичних друкованих видань, інформаційних агентств, значно зросла, і сучасний етап не виняток у контексті появи нових видань, проте тиражі стали менше, і їх падіння триває. Найчастіше це обумовлюється «оцифруванням» медіа та перспективою переходу аудиторії в інтернет.

Якщо в СРСР і в Україні в 1990-ті роки основною функцією ЗМК був ідеологічний вплив на громадян країни, виховна функція, просування чиїхось поглядів, то на сучасному етапі відбувається чіткий моніторинг інтересів вже не стільки видавця і власника, а споживчих уподобань аудиторії.

 







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 494. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Понятие метода в психологии. Классификация методов психологии и их характеристика Метод – это путь, способ познания, посредством которого познается предмет науки (С...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Подкожное введение сывороток по методу Безредки. С целью предупреждения развития анафилактического шока и других аллергических реак­ций при введении иммунных сывороток используют метод Безредки для определения реакции больного на введение сыворотки...

Принципы и методы управления в таможенных органах Под принципами управления понимаются идеи, правила, основные положения и нормы поведения, которыми руководствуются общие, частные и организационно-технологические принципы...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия