Студопедия — Захоплення Піренейського півострова арабами
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Захоплення Піренейського півострова арабами






У квітні 711 р. перша група мусульман висадилася в Південній Іспанії. Скориставшись відсутністю короля Родеріка, який був на півночі країни, мусульмани заснували базу на місці виниклого пізніше міста Альхесирас. Родерік, одержавши звістку про напад мусульман, поспішив на південь і атакував їх в долині річки Ріо-Барбате. Мусульмани одержали підкріплення з п'яти тисяч чоловік, а частина війська Родеріка покинула свого короля на полі битви. Родерік пропав безвісти. Ця поразка підірвала Вестготське королівство як централізовану систему. Опір мусульманам носив лише локальний характер. Очолював загони мусульман Тарік ібн Зіяд [5, 454].

Загони Таріка ібн Зіяда без особливих зусиль зайняли столицю Вестготського королівства Толедо і влаштувалися там на зиму. В жовтні загону з семисот вершників здалася Кордова.

У горах Астурії, на крайній півночі Іспанії, виникло невелике вестготсько-іспанське християнське королівство (718 р.).

Завоювання арабами готської Іспанії відбулося на тому етапі її розвитку, коли там йшов посилений процес феодалізації. Цей процес прискорювався сильною романізованістю Іспанії: раби і колони складали тут основну масу безпосередніх виробників. Родова знать варварів до VII ст. або стала на місце класу рабовласників, або злилася з ним. Вестготські вільні общини швидко підкорялися знаті, яка незабаром після завоювання Південної Галії і Іспанії перетворилася на великих землевласників. Феодально залежне селянство формувалося головним чином за рахунок сервів і лібертинів (іспано-римських і німецьких), а також колонів. Араби захопили землі вестготської і іспано-римської знаті, церкви і королівського фіску. Багато вестготських феодалів втекли на північ, в гірські райони Астурії і Піренеїв. Селянство ж в більшості випадків залишилося на колишніх місцях і навіть відчуло спочатку деяке полегшення. Але селяни залишилися в особистій і поземельній залежності і платили феодальну ренту. Крім того, вони платили податки завойовникам. Гніт феодальних повинностей і державних податків з часом ставав все тяжчим. Його тягар згодом усугублявся спалахами релігійного фанатизму мусульман по відношенню до підкореного християнського населення [17, 324-334].

Араби і бербери, що затвердилися в Іспанії, обтяжувалися залежністю від далекого халіфату і необхідність ділитися з халіфом доходами від завойованого земельного фонду. В 743 р. берберські племена в Іспанії повстали проти халіфа. Цим скористалося королівство Астурія і просунуло свій кордон до річки Дуеро. Після падіння влади династії Омейядів в Халіфаті (750 р.) і приходу до влади Аббасидів один з уцілілих Омейядів – Абд-ар-Рахман втік до Іспанії і заснував незалежний емірат. Омейяди правили в Іспанії з 756 по 1031 р.

Найбільшої політичної могутності Кордовський емірат досяг при халіфі Абд-ар-Рахмані, III (912-961 рр.), Перші двадцять років правління Абд-ар-Рахмана примітні не тільки відновленням єдності ал-Андалуса, але й успіхами в боротьбі з християнськими королівствами півночі Іспанії – Леоном і Наваррою. Можливо, слабкість цих держав в якійсь мірі пояснювалася розвалом Каролінгської імперії, але можливо, що правителі виявилися менш здібними, ніж їх попередники і послідовники. В усякому разі, експедиції Абд-ар-Рахмана в 920 і 924 рр. поклали край християнським рейдам на мусульманську територію. Проте поширення мусульманського впливу було припинено під час правління Раміро II Леонського (932-950 рр.) [5, 455].

Особливо успішним для Раміро був 939 р. Абд-ар-Рахман виступив проти Леона з більшою, ніж звичайно, армією, що нібито досягала ста тисяч чоловік. Він зустрівся з Раміро біля Симанкасу, трохи південніше сучасного Вальядоліда. Після декількох днів попередньої розвідки мусульманська армія була звернута у втечу і зазнала великих втрат через те, що Раміро передбачливо вирив в тилу мусульман рів (хандак). Поразка була не такою вже непоправною, але це був серйозний удар по гордості Абд-ар-Рахмана. Раміро скористався своїм успіхом і розселив християн в околицях Саламанки. Але йому тут же довелося зайнятися відбиттям спроб Кастилії поглинути його державу, і Абд-ар-Рахман незабаром відновив свою військову потужність і політичний вплив.

Після смерті Раміро II в 950 р. внутрішні міжусобиці значно ослабили християнські держави, і 951-961 рр. свідчать про небачене посилення влади і впливу Абд-ар-Рахмана. Гегемонію (або сюзеренітет) Абд-ар-Рахмана і його наступників визнали королі Леона, королівства Наварри і графи Кастилії і Барселони, причому це визнання було не просто формальним, але підкріплювалося виплатою щорічної дані; відмова від сплати приводила до каральних рейдів. В цей же час була зруйнована або передана до рук мусульман більшість укріплень. Таким чином, починаючи з 960 р. і до кінця століття мусульманський контроль над Піренейським півостровом був повнішим, ніж будь-коли.

У 929 р. Кордовський емірат був перейменований в Кордовський халіфат. Велике значення для економічного і культурного розвитку Іспанії під арабським владицтвом мало зростання міст, заснованих ще в старовині і що збереглися під час Вестготського королівства (Севілья, Кордова, Валенсія, Гранада, Толедо). В Кордові в Х ст. налічувалося 113 тисяч домів і близько 500 тисяч жителів [5, 456].

У другій половині Х ст. знову посилилася боротьба між двома угрупуваннями – служивою знаттю, пов'язаною з центральним державним апаратом, і провінційною знаттю. Кордовські халіфи створили постійну армію з рабів (мамлюки, або гулями). Раби, з яких халіфи створили постійну гвардію, продавалися до Іспанії работоргівцями і переважно походили зі слов'ян або інших племен і народностей Східної Європи. В арабській Іспанії всіх молодих воїнів з рабів називали слов'янами (по-арабськи «ассакаліба»).

Араби Іспанії, що зберегли зв'язки з більш високорозвиненими країнами Сходу, збагатили її сільське господарство. Вони запровадили ряд нових культур: рис, цукровий очерет, фінікові пальми, гранатове дерево, шовковицю. При арабах розширяється система зрошувальних каналів, що багато в чому сприяло підйому землеробства, процвітають виноградарство і виноробство. Розвивалося і скотарство (по перевазі перегінне вівчарство). В економіці істотну роль грав гірничорудний промисел і різні ремесла (виробництво шовку, сукон, зброї, скла, кераміки, виробів зі шкіри, предметів розкоші, а також ганчіркового паперу).

Великий підйом в Арабській Іспанії переживали міста. Вже в Х ст. їх налічувалося до 400. Столиця Арабської держави – Кордова – стала в Х ст. одним з найбільших ремісничих, торгових і культурних центрів Європи. Арабська Іспанія володіла сильним флотом, що сприяло жвавій торгівлі міст з Африкою, Італією, Візантією і Левантом; сухопутна торгівля велася з Південною Францією і Ломбардією. Іспанські товари досягали Індії і Середньої Азії. Головними предметами вивозу були продукти сільського господарства, гірничодобувних промислів і ремісничі вироби. Велике значення мала работоргівля. Розвивалася і внутрішня торгівля [17, 324-325].

В економічних відносинах мусульманська Іспанія була процвітаючим регіоном ранньосередньовічної Європи. На півдні півострова були створені іригаційні системи, що дозволили значно підняти врожайність традиційних культур (зернових, винограду та ін.) і розпочати культивування нових (цукрова тростина, рис, виляск, деякі овочі і фрукти). В центральних районах країни одержало широке поширення перегінне вівчарство. Значна частина завойовників осіла в містах, які швидко перетворилися на торгово-ремісничі центри. Ал-Андалус славився своїми тканинами, керамікою, виробами з металу і шкіри. Не дивлячись на складні відносини з ісламською рештою світу, арабська Іспанія активно торгувала на Середземному морі, її монета оберталася на величезній території від Індії до Ірландії. Економічне благополуччя відрізняло ал-Андалус аж до його остаточного підкорення християнами в XV ст., робило його міста привабливою метою для військових походів.

Соціальний лад ал-Андалуса свідчить про специфічність місцевого варіанту феодалізму. В сільському господарстві панувало дрібне селянське господарство при фактично повній відсутності домена. Не отримали розвитку прикріплення селян до землі і пов'язані з ним важкі форми особистої залежності.

Селяни, як правило, орендували на важких умовах (до 2/3 доходів із землі) ділянки у великих землевласників (воїнів, чиновників, придворних і т.п.), що проживали звичайно в містах, а також платили значні податки в казну. На відміну від інших західноєвропейських країн раннього середньовіччя платежі стягувалися головним чином грошима [15, 340-352].

Політичний розвиток ал-Андалуса навіть в період халіфату з його централізованою і розвиненою адміністрацією відрізнявся відносною нестабільністю. Правителі окремих територій, особливо околичних, нерідко добивалися реальної автономії від Кордови. Постійно спалахували заколоти, викликані суперечностями між різними племінними угрупуваннями арабів, між арабами і берберами. Непросто складалися і відносини завойовників з місцевим населенням. Значна частина його прийняла іслам, інша, зберігши свою релігію, засвоїла мову і культуру маврів (таких називали мосараби, тобто арабизовані). Проте ці категорії населення не були повноправними, часто піднімали повстання, особливо в періоди посилення мусульманського релігійного фанатизму. Головним вогнищем таких повстань було місто Толедо.

Високорозвинена міська цивілізація мусульманської Іспанії стала базою для небаченого в ранньосередньовічній Західній Європі розвитку культури. В світських і релігійних школах Кордови, Севільї, Толедо вивчалися право, філософія, історія, причому тут вчилися і вихідці з християнської Європи. Бібліотека кордовських халіфів налічувала більше 400 тис. сувоїв, у тому числі переклади античних і візантійських авторів. Діяльність андалуських учених і перекладачів зіграла велику роль в становленні європейської середньовічної науки; сюжети і художні прийоми іспано-арабської літератури активно запозичалися письменниками і поетами інших країн; арабська лексика збагатила всі європейські мови, особливо іспанську і португальську [15, 177-185].

Таким чином, економічні успіхи арабської Іспанії супроводжувалися її культурним підйомом. В Кордові знаходилися величезна бібліотека й університет. Бібліотеками славилися багато інших міст країни. Вищі школи в арабській Іспанії були одними з перших в Європі. Значний підйом переживають науки: медицина, математика, географія. Арабська Іспанія – батьківщина найвидатніших прогресивних філософів свого часу: Ібн-Рошда (Аверроеса) і Маймоніда. Розквіт мистецтва і літератури, особливо поезії, в Іспанії припадає на той час, коли рівень культури в решті Західної Європи був ще дуже низьким; деякі європейці приїжджали вчитися в університетах Кордови, Севільї, Малаги, Гранади.

Арабська культура в Іспанії зробила вплив не тільки на Європу; вона займає важливе місце в історії світової культури. Через Кордовський халіфат європейські країни познайомилися (в перекладах) з працями арабських учених по математиці, астрономії, географії, фізиці, алхімії, медицині, анатомії, зоології, філософії. Захід узнав (переважно в латинських перекладах з арабського) багато творів старогрецьких мислителів і учених. Високого рівня в Іспанії досягла будівельна справа. До нашого часу збереглися прекрасні пам'ятники арабско-іспанської архітектури: знаменита мечеть в Кордові, побудована в VIII-Х ст., а в XIII ст. перетворена на християнський храм, палац володарів Гранади Альгамбра (XIII-XV ст.ст.), палац-фортеця Алькасар в Севільї (XII ст.) та ін. [17, 324-334].

Дуже строкатим був етнічний склад арабської Іспанії. Тут жили іспано-римляни, вестготи, араби, бербери, євреї. Деякі з іспано-римлян прийняли іслам (їх називали мувалади), частково зберігши свою романську мову, інша частина засвоїла арабську мову, зберігши християнську віру (мосараби).

У 854 р. один з християнських авторів писав так: «Наша християнська молодь з її зовнішньою витонченістю і добре підвішеним язиком, з її штучними манерами і одежами прославилася пізнаннями в науках іновірців. Отруєні арабською риторикою, вони жадібно хапаються за твори халдеїв (тобто мусульман), охоче поглинають їх, старанно обговорюють і поширюють відомості про них, вихваляючи їх зі всім красномовством, забуваючи при цьому про красу літератури церковної. Вони з презирством дивляться на джерела церкви, що беруть початок в раю... На жаль! Християни такі неосвічені у власних законах, латиняни приділяють так мало уваги власній мові, що у всій християнській общині навряд чи знайдеться один з тисячі, хто зуміє написати лист, розпитати про здоров'я друга, зате є незліченна безліч таких, хто поважно міркуватиме на халдейській мові, вживаючи складні риторичні фігури. Вони навіть можуть складати вірші, де кожний рядок кінчається на одну і ту ж букву, і демонструють у них велику красу і більшу метричну майстерність, ніж самі іновірці» [5, 456?457].







Дата добавления: 2015-10-01; просмотров: 1282. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Дренирование желчных протоков Показаниями к дренированию желчных протоков являются декомпрессия на фоне внутрипротоковой гипертензии, интраоперационная холангиография, контроль за динамикой восстановления пассажа желчи в 12-перстную кишку...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

КОНСТРУКЦИЯ КОЛЕСНОЙ ПАРЫ ВАГОНА Тип колёсной пары определяется типом оси и диаметром колес. Согласно ГОСТ 4835-2006* устанавливаются типы колесных пар для грузовых вагонов с осями РУ1Ш и РВ2Ш и колесами диаметром по кругу катания 957 мм. Номинальный диаметр колеса – 950 мм...

Философские школы эпохи эллинизма (неоплатонизм, эпикуреизм, стоицизм, скептицизм). Эпоха эллинизма со времени походов Александра Македонского, в результате которых была образована гигантская империя от Индии на востоке до Греции и Македонии на западе...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.011 сек.) русская версия | украинская версия