Студопедия — ДРУГЕ СЕРБСЬКЕ ПОВСТАННЯ. ЗДОБУТТЯ СЕРБІЄЮ АВТОНОМІЇ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

ДРУГЕ СЕРБСЬКЕ ПОВСТАННЯ. ЗДОБУТТЯ СЕРБІЄЮ АВТОНОМІЇ






 

 

У квітні 1815 р. сербське населення, яке. перебувало під османською зверхністю, знову взялося до зброї. Розпочалося Друге сербське повстання. Як і в 1804 р., перші виступи мали стихійний характер, пов­станці виступали не проти султана й ту­рецької влади взагалі, а проти утисків, що 'їх чинив призначе­ний Портою правитель Белградського пашалику Сулейман-паша.

Друге сербське повстання очолив Мілош Обренович, один із небагатьох ватажків Першого повстання, котрі залишалися в Сербії після його придушення, і якого турки призначили "стар­шим князем " Рудницької нахії. На відміну від Карагеоргія, ко­трий у кожній ситуації був передусім воїном, Мілош вирізня­вся дипломатичним хистом, мав природний дар політика. Ці особливості своєї вдачі Обренович виявив ще на підготовчо­му етапі, коли одночасно проводив дуже складні, ризиковані для власного життя переговори з османами, заспокоюючи їх, і намагався заручитися підтримкою Австрії на той випадок, коли стихійний бунт населення не вдасться стримати.

Мілош не встиг завершити всю підготовчу роботу. Народ прислухався до думки рудницького "обер-князя", який мав великий авторитет, але османи поводилися надто жорстоко, й перші антитурецькі виступи відбулися вже 8-10 квітня. 11 квітня Мілош мусив зробити те, чого від нього чекали: про­голосити початок повстання.

Збройні сутички повстанських і османських загонів три­вали протягом квітня — липня з перемінним успіхом. Повстання поволі набирало розмаху; перемоги повстанців ставали дедалі частішими й переконливішими: вони взяли місто Чачак у трав­ні, Пожаревац у червні, здобули переконливу перемогу над авангардом турецького війська під проводом Ібрагім-паші в липні.

Від перших днів повстання Мілош поводився дуже обере­жно, намагаючись не дратувати султана й постійно наголо­шуючи на тому, що серби залишаються вірною райя, яка має на меті тільки полегшення матеріальних умов життя. Він не посилав повстанців на штурм міст, які належали особисто султанові, а взятого в полон Ібрагім-пашу за власною ініціа­тивою передав туркам.

Ураховуючи досвід першого повстання, коли за столом пере­говорів серби втрачали багато з того, що перед тим здобували на полі бою, Мілош Обренович більше уваги приділяв саме пере­говорам. Це й принесло повстанцям успіх уже на першому ета­пі. Коли для придушення виступу Порта спрямувала проти сербів одразу дві армії, Мілош вступив у переговори з їхніми командувачами й домігся свого без відновлення бойових дій.

Такому поворотові подій значною мірою сприяла позиція Росії, до якої Османська імперія в умовах, що склалися в Європі після остаточного краху Наполеона, мусила прислу­хатися. Під час Другого сербського повстання Росія послі­довно підтримувала сербів у їхній боротьбі за здобуття авто­номії, і це зрештою допомогло сприятливому для повстанців розв'язанню проблеми.

Улітку 1815 р. Мілош погодився на вимогу турків пропус­тити частину їхнього війська в Белград (серби навіть постача­ли продукти харчування цьому загонові), що стало для Порти підтвердженням лояльності сербів і дало змогу сербській де­легації виїхати на переговори про майбутній статус і устрій Белградського пашалику до Стамбула.

Незважаючи на певні труднощі й відверте небажання Порти обговорювати проблему сербської автономії, переговори за­вершилися успішно. Основним досягненням сербів було вста­новлення миру, який давав їм можливість узятися за віднов­лення того, що було зруйновано й знищено під час обох пов­стань. Спочатку всі полегшення, які Порта погоджувалася зробити для райї, не закріплювалися документально, а існували у вигляді усних домовленостей. У 1816—1820 рр. ці домовле­ності було розширено і потверджено фірманами султана.

Сербам дозволили самим збирати харач та інші обов'язко­ві платежі, розміри яких чітко обумовлювалися; на рівні міс­цевої влади практично однакові права надавалися як пред­ставникам Порти — "мусселімам", — так і сербським "кнезам"; Мілош Обренович призначався "верховним кнезом", його повноваження при цьому багато в чому дорівнювали по­вноваженням турецького паші, який керував пашаликом; ство­рювалася Народна Канцелярія як вищий сербський орган ад­міністративного та судового самоврядування.

До кінця 1820-х років Мілош Обренович завдяки мудрій полі­тиці всередині країни, де остаточно утвердилося його одноосіб­не правління (заради цього він навіть убив Карагеоргія, котрий улітку 1817 р. повернувся до Сербії), та вдалому маневруванню у відносинах з Портою і провідними європейськими державами домігся розширення сербської автономії.

Вирішальне значення для успіхів сербів мав сприятливий для них збіг обставин у сфері міждержавних відносин, зокре­ма посилення тиску Росії на султана з вимогою виконання відповідного пункту Бухарестського мирного договору, а та­кож ослаблення Порти, яку зсередини підривали повстання в Боснії, Греції, Валахії та інші внутрішні проблеми.

У вересні 1826 р. Османська імперія мусила підписати Аккерманську конвенцію, згідно з якою вона визнала право Ро­сії на протекторат над Сербією, Молдовою та Валахією, а та­кож брала на себе зобов'язання протягом вісімнадцяти міся­ців розв'язати "сербське питання" на основі положень Бухарестського договору та консультацій із сербськими пред­ставниками. Крім того, турецька сторона погоджувалася по­вернути під владу Мілоша Обреновича 6 округів (нахій), які входили до складу "Карагеоргієвої" Сербії і які після 1813 р. було передано іншим пашаликам.

Наступний крок на шляху до відновлення державності сербів зроблено в 1829—1830 рр., коли султан, відповідно до вимог Адріанопольського мирного договору з Росією, мусив підписати два надзвичайно важливі для сербів документи: хатішериф, що ви­знавав Сербію автономною областю під зверхністю Порти, й берат, котрий проголошував Мілоша Обреновича верховним пра­вителем цієї області в ранзі князя з правом передання влади й титулу в спадок своїм нащадкам.

Сербія, таким чином, після тривалої перерви здобула дер­жавність, щоправда, під турецьким суверенітетом і російським протекторатом.

У 1833 р. до "Мілошевої" Сербії в межах колишнього Белградського пашалику приєднано ті шість округів, про які йшло­ся в Аккерманській конвенції, внаслідок чого її територія збіль­шилася майже на третину. Відтак серби після Другого анти-османського повстання реалізували те, чого домоглися, але швидко втратили під час Першого.

Мілош Обренович, з ім'ям якого пов'язують сербські ус­піхи в боротьбі за автономно та поліпшення умов життя, за­лишався при владі до 1839 р. Він докладав усіх зусиль до роз­будови держави, розвитку існуючих та створення нових дер­жавних інститутів, розробки основних засад внутрішньої та зовнішньої політики. Останні шість років його правління (1833-1839) сповнені відчайдушної боротьби за владу, яка роз­горнулася між представниками різних політичних течій усе­редині Сербії.

Перші виступи локальних ватажків проти Мілоша, які ма­ли на меті обмежити його одноосібну владу, відбулися ще в 1815—1817 рр. Другу хвилю заколотів започаткував у 1821 р. бунт Стефана Добрняца в Пожаревацькій нахії. Повстання сягнули апогею в 1825—1826 рр., коли стихійні народні бунти спалахували регулярно, а виступи Мілоє Поповича-Джака й Джордже Чарапича створили для Мілоша дуже серйозні про­блеми. Обренович щоразу придушував ці повстання, проте невдоволення його діяльністю — особливо після 1830 р. — зростало. Рух проти режиму абсолютизму, запроваджуваного Мілошем Обреновичем, приніс його організаторам і натхнен­никам реальні результати в 1835 р., коли черговий масовий виступ, очолюваний Мілетою Радойковичем ("Мілетине по­встання"), налякав Мілоша настільки, що він пішов на пере­говори зі своїми противниками. Як наслідок цих переговорів з'явилася Конституція 2 лютого 1835р., яка обмежувала вла­ду князя й проголошувала в Сербії устрій, скопійований з того­часних західноєвропейських зразків.







Дата добавления: 2015-10-02; просмотров: 563. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Разработка товарной и ценовой стратегии фирмы на российском рынке хлебопродуктов В начале 1994 г. английская фирма МОНО совместно с бельгийской ПЮРАТОС приняла решение о начале совместного проекта на российском рынке. Эти фирмы ведут деятельность в сопредельных сферах производства хлебопродуктов. МОНО – крупнейший в Великобритании...

ОПРЕДЕЛЕНИЕ ЦЕНТРА ТЯЖЕСТИ ПЛОСКОЙ ФИГУРЫ Сила, с которой тело притягивается к Земле, называется силой тяжести...

СПИД: морально-этические проблемы Среди тысяч заболеваний совершенно особое, даже исключительное, место занимает ВИЧ-инфекция...

Классификация холодных блюд и закусок. Урок №2 Тема: Холодные блюда и закуски. Значение холодных блюд и закусок. Классификация холодных блюд и закусок. Кулинарная обработка продуктов...

ТЕРМОДИНАМИКА БИОЛОГИЧЕСКИХ СИСТЕМ. 1. Особенности термодинамического метода изучения биологических систем. Основные понятия термодинамики. Термодинамикой называется раздел физики...

Травматическая окклюзия и ее клинические признаки При пародонтите и парадонтозе резистентность тканей пародонта падает...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия