Студопедия — Тестові завдання, що виносяться на фахове випробування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Тестові завдання, що виносяться на фахове випробування






 

Методические указания к лабораторной работе

по дисциплине «Основы САПР»

для студентов, обучающихся по специальностям:

151001.65- Технология машиностроения,

150202.65- Оборудование и технологии сварочного производства,

151002.65 – Металлорежущие станки и комплексы;

и направлениям:

151000.62 – Технологические машины и оборудование,

150700.62 – Машиностроение,

222000.62 – Инноватика,

131000.62 – Нефтегазовое дело,

151900.62 – Конструкторско-технологическое

обеспечение машиностроительных производств

всех форм обучения

 

 

Составители: д.т.н., профессор Силич А.А.,

ассистент Стариков А.И.

 

Подписано к печати ______ Бумага Госзнак. Формат 60*84 1/16 Печать RISO GR 3750.

Уч.-изд.л.______ Усл. печ. л._____ Тираж ___ экз

 

Издательство «Нефтегазовый университет»

Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования

«Тюменский государственный нефтегазовый университет»

625000 г. Тюмень, ул. Володарского, 38

Отдел оперативной полиграфии издательства «Нефтегазовый университет»

625039, г. Тюмень, ул. Киевская 52

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

ФАКУЛЬТЕТ МЕНЕДЖМЕНТУ

КАФЕДРА МЕНЕДЖМЕНТУ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до підготовки та здачі

фахового випробування

(для студентів спеціальності 6.03060104

“Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”)

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО на засіданні кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності, протокол №_ від __.__.20___

 

 

Луганськ 2012


УДК 334.2

 

Методичні вказівки до підготовки та здачі фахового випробування (для студентів спеціальності 6.03060104 “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”) /Укл. А.Е. Воронкова, Е.Н. Коренєв – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2012 – 67 с.

 

Наведено дані про нормативне забезпечення проведення фахового випробування, дані, що стосуються регламенту проведення фахового випробування, перелік тестових запитань та типових завдань, які є базою формування білетів фахового випробування, а також перелік рекомендованої літератури.

 

Розробник А.Е. Воронкова, проф., д.е.н. Е.Н. Коренєв, доц. к.е.н.  
Рецензент Є.І. Овчаренко, к.е.н., доц.  
Відповідальний за випуск А.Е. Воронкова, проф. д.е.н.    

 

 


Вступ

Ці методичні рекомендації призначені для підготовки та здачі фахового випробування студентами четвертого курсу спеціальності 6.03060104 «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності», що готуються до отримання кваліфікаційно-освітнього рівня «спеціаліст» або «магістр». В цьому виданні наведено:

дані про нормативне забезпечення проведення фахового випробування;

дані, що стосуються регламенту проведення фахового випробування, який виступає формою державного контрою якості отриманих студентами знань та навичок;

перелік тестових запитань та типових завдань, які є базою формування білетів фахового випробування.

Загальні положення

Фахове випробування, що передбачає виконання певних атестаційних кваліфікаційних завдань, є адекватною формою атестаційних кваліфікаційних випробувань, яка об’єктивно і надійно визначає рівень освітньої та професійної підготовки випускників вищих навчальних закладів.

Інформаційною базою, на основі якої формуються засоби об’єктивного контрою ступеня досягнення кінцевих цілей освітньо-професійної підготовки, є змістові модулі навчальних дисциплін.

Фахове випробування складається з двох етапів:

- тестова перевірка знань, що формують уміння, зазначені у ГСВО МОН “Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра з напряму підготовки “Менеджмент”;

- письмове розв’язання розрахунково-аналітичної задачі, що дозволяє перевірити сформованість відповідних умінь та навичок.

На фахове випробування виносяться дисципліни:

Етап

ПЗ 4. Економічна теорія;

ПП 1. Економіка підприємства;

ПП 2.3. Фінанси підприємства;

ПП 6. Підприємницьке право;

ПП 7. Маркетинг;

ПП 10.1. Основи менеджменту;

ПП 10.2. Операційний менеджмент;

ПП 10.3. Управління персоналом;

ПП 10.5. Організація праці менеджера;

ПП 11. Основи зовнішньоекономічної діяльності.

Етап

ПП 1. Економіка підприємства;

ПП 2.3. Фінанси підприємства;

ПП 7. Маркетинг;

ПП 10.1. Основи менеджменту;

ПП 10.2. Операційний менеджмент;

ПП 10.3. Управління персоналом;

ПП 10.5. Організація праці менеджера;

ПП 11. Основи зовнішньоекономічної діяльності.

При проведенні тестування студент отримує завдання, яке складається з п’ятидесяти тестових завдань закритої форми з запропонованими відповідями, тільки одна з яких є правильною. Кожне завдання індивідуальне, що забезпечується наявністю 50 варіантів тестів. Тривалість тестування – одна астрономічна година. Кожен студент отримує бланк відповідей, приклад якого наведений у додатку А, який заповнюється студентом особисто до початку тестування після отримання інструкцій викладача. У бланку оцінювання кожен студент зобов’язаний зазначити власні реквізити (групу, прізвище, ініціали) та дату проведення тестування.

Номер правильної відповіді проставляється до відповідної клітини поруч із номером запитання. Студент підписує бланк.

Загальні критерії оцінювання тестових завдань наступні:

Кількість правильних відповідей Оцінка, балів
   
48-49  
46-47  
44-45  
41-43  
38-40  
35-37  
33-34  
30-32  
меньше 30  

Після виконання тестових завдань студент подає бланк тесту та бланк відповідей до Комісії та отримує комплексну аналітично-розрахункову задачу відповідно до свого варіанту. Тривалість розв’язання задачі – дві астрономічні години.

Оцінювання результатів розв’язання аналітично-розрахункової задачі відповідно до еталонних відповідей відбувається за такими критеріями:

Процент виконання завдання Оцінка, балів
   
   
   
   
   
   
   
   
   
меньше 60  

 

Підсумкова оцінка комплексного кваліфікаційного державного екзамену складається із усередненої оцінки за кожний з етапів (50% за кожний етап).

За результатами успішної здачі комплексного екзамену Державна екзаменаційна комісія вирішує питання про присвоєння випускнику кваліфікації «Бакалавр з менеджменту» і про видачу диплома державного зразка.


Тестові завдання, що виносяться на фахове випробування

Питання
  Чому в сучасних умовах країні необхідно приймати участь у світових господарських зв'язках? а) у країні може уповільнитися технічний прогрес; б) можуть виникнути проблеми з міграцією робочої сили; в) у країні буде важко переборювати митні бар'єри; г) для розвитку своєї економіки необхідно буде залучати більше ресурсів.
  Постійні витрати – це: а) витрати, які не залежать від об'єму виробництва; б) витрати, які залежать від об'єму виробництва; в) сума змінних і граничних витрат; г) витрати виробництва з розрахунку на одиницю продукції.
  Олігополія – це: а) панування на ринку одного виробника даного товару; б) панування на ринку декількох монополістів; в) панування безлічі незалежних споживачів товарів і послуг; г) ринкове панування декількох продавців.
  Сформулюйте закон попиту: а) з підвищенням пропозиції попит підвищується; б) з підвищенням ціни, за інших рівних умов, попит підвищується і навпаки; в) з підвищенням ціни, за інших рівних умов, попит зменшується і навпаки; г) із зміною ціни, як у бік збільшення, так і у бік зменшення, попит змінюється прямо пропорціонально.
  Дайте визначення механізму взаємодії покупців і продавців в сфері обміну як усередині країни, так і між країнами: а) інтеграція; б) торгівля; в) ринок; г) конкуренція.
  Кон'юнктура на ринку праці – це: а) співвідношення між попитом і пропозицією на ринку праці, ступінь гостроти конкуренції між претендентами на робоче місце; б) співвідношення між попитом і пропозицією на ринку праці, ступінь гостроти монополістичної боротьби за сфери впливу; в) співвідношення між попитом і пропозицією на ринку капіталів і ресурсів; г) взаємозалежність суб'єктів ринку;
  Здатність і бажання виробників надавати товари і послуги на ринку, це: а) попит; б) платоспроможний попит; в) пропозиція; г) бізнес.
  Річна вартість всіх товарів і послуг, проведених національною економікою для кінцевого споживання та включаюча вартість продукції вітчизняного виробництва, розміщеного як усередині країни, так і за її межами називається: а) ВВП; б) ВНП; в) НД; г) ВНД.
  Ринкове панування одного продавця називається: а) монополія; б) монопсонія; в) олігополія; г) конкуренція;
  Процес поступового перенесення вартості основних фондів на вартість готової продукції – це: а) модернізація; б) реновація; в) амортизація; г) індексація;
  Валовий національний продукт – це: а) річна вартість товарів, проведених вітчизняними товаровиробниками в країні і за кордоном; б) річна вартість товарів, проведених іноземними товаровиробниками в країні і за кордоном; в) річна вартість товарів, проведених іноземними товаровиробниками в нашій країні; г) річна вартість товарів, проведених вітчизняними товаровиробниками за кордоном;
  Ринкове панування одного продавця – це: а) олігополія; б) монополія; в) конкуренція; г) олігопсонія.
  Прибуток – це: а) винагорода виконавцеві за роботу; б) оплата за досягнення певних кількісних і якісних показників; в) оплата землевласникові за користування його власністю; г) виручка від реалізації.
  Засоби праці, що беруть участь у виробництві багато разів, при цьому поступово фізично і морально зношуються і поступово, частинами, переносять свою вартість на вартість проведеної продукції - це: а) оборотний капітал; б) оборотні кошти; в) основні засоби; г) фонди звернення.
  Макроекономіка - це: а) сукупність суспільних відносин, пов'язаних з виробництвом; б) розділ загальної економічної теорії, що досліджує економіку як єдине ціле в системі всіх її проблем на рівні держави; в) дослідження людей при обмеженості ресурсів; г) наука, що вивчає суспільні явища;
  Що гласить закон пропозиції? а) з підвищенням ціни зростає величина пропозиції; б) з підвищенням пропозиції зростає ціна; в) з пониженням пропозиції знижується попит; г) з підвищенням попиту підвищується пропозиція;
  Послідовність відтворювального циклу наступна: а) виробництво, розподіл, споживання, реалізацію; б) виробництво, обмін, розподіл, вживання; в) виробництво, розподіл, обмін, споживання; г) виробництво, ринок, товари, послуги.
  Праця – це: а) цілеспрямована діяльність людей по створенню життєвих благ; б) фізичні і духовні здібності людини; в) робота людини; г) діяльність з використанням техніки.
  Еластичність – це: а) відносний показник, що характеризує рівень ефективності підприємства; б) бажання і здатність виробників надавати товари і послуги на ринку; в) система, що дає можливість покупцям і продавцям здійснювати куплю-продаж товарів; г) здатність попиту і пропозиції гнучко змінюватися під впливом певних чинників.
  Засновником класичної економічної теорії є: а) Д. Рікардо; б) Д.С. Міллем; в) А. Маршалл; г) А. Сміт
  Платоспроможна потреба в певних товарах – це: а) пропозиція; б) попит; в) ринок; г) дефіцит.
  Завжди визначається в конкретний проміжок часу і певним числом покупців: а) дефіцит; б) пропозиція; в) попит; г) еластичність.
  Об'єм продукції, яку працівник повинен виготовити за певний період, називається: а) норма часу; б) рента; в) норма вироблення; г) план.
  Яку економічну мету переслідує суспільство, прагнучи мінімізувати витрати і максимізувати віддачу від обмежених виробничих ресурсів? а) досягнення повної зайнятості, б) підтримка економічного зростання, в) економічна безпека, г) економічна ефективність.
  Головною відмітною ознакою фаз економічного циклу є динаміка: а) виробництва і зайнятості; б) заробітної плати і прибутку; в) споживання і інвестицій; г) процентної ставки і податку.
  В умовах ринкової економіки держава повинна: а) інформувати покупців і продавців про стан ринку; б) перерозподіляти доходи; в) розподіляти обмежені ресурси суспільства; г) установлювати ціни на товари.
  При дефіциті товарів ростуть ціни. Які заходи впливу на дану ситуацію повинна здійснювати держава? а) ввести штрафні санкції за підвищення цін; б) стимулювати капіталовкладення в створення нових виробничих потужностей; в). почати випуск дефіцитних товарів на державних підприємствах; г) ввести картковий перерозподіл дефіцитних товарів.
  Циклічні коливання в економіці варто розглядати як: а) матеріальні й фінансові втрати суспільства; б) вади ринкової економіки; в) один з факторів економічного прогресу; г) ріст безробіття і збіднення робітників.
  Поштовхом виходу економіки з фази депресії є: а) ріст іноземних інвестицій; б) зниження податків виробників; в) державне втручання в економіку; г) попит на нову техніку.
  Ринкова конкуренція - це: а) спосіб підвищення ефективності використання обмежених ресурсів суспільства; б) економічне суперництво між господарюючими суб'єктами за найбільш вигідні умови виробництва й збуту продукції;в) форма взаємин між господарюючими суб'єктами; г) ефективний інструмент росту ефективності господарювання й максимізації прибутку.
  Який із критеріїв є показником монопольного положення фірми? а) величина фінансових ресурсів; б) одержуваний дохід; в) чисельність працівників; г) обсяг продажів на ринку.
  При добросовісній конкуренції: а) ціни на продукцію визначають підприємства - монополісти; б) ціни на продукцію визначають кілька провідних фірм у даній галузі; в) ціну встановлює продавець товару; г) ціни формуються під впливом попиту та пропозиції.
  При олігополії: а) ціни на продукцію визначають підприємства - монополісти; б) ціни на продукцію визначають кілька провідних фірм у даній галузі;в) ціну встановлює продавець товару; г) ціни формуються під впливом попиту та пропозиції.
  Суть підприємництва в економічній теорії розуміється як: а) інновація, творчість; б) системність, ризик; в) самостійність, соціальна відповідальність; г) всі відповіді вірні.
  Якій з ознак підприємництва дано визначення: це покладання на підприємця тягара передбачення несприятливих наслідків (збитків) і вживання заходів по їх усуненню? а) відповідальність; б) самостійність; в) інноваційність; г) ризик.
  Якій з ознак підприємництва дано визначення: це регулярність, професійність, постійний характер? а) систематичність; б) інноваційний, творчий характер; в) соціально-відповідальний характер; г) ініціативність і самостійність.
  Якому поняттю дано визначення: це розпорядження, що містять визначення правових категорій? а) норми правила поведінки; б) норми-дефініції; в) первинні правові норми; г) початкові норми.
  Суб'єктами малого підприємництва є: а) юридичні особи з чисельністю працівників не більше 25 чоловік і об'ємом річного валового доходу не більше 500 тис. євро; б) юридичні особи з чисельністю працівників не більше 50 чоловік і об'ємом річного валового доходу не більше 500 тис. євро, фізичні особи; в) юридичні особи з чисельністю працівників не більше 100 чоловік і об'ємом річного валового доходу не більше 1 млн. євро; г) немає правильної відповіді.
  Основним, маючим вищу юридичну силу, джерелом підприємницького права є: а) Конституція України; б) Закон України «Про підприємництво»; в) Закон України «Про підприємства»; г) Закон України «Про господарські товариства».
  Норми Конституції України, що стосуються підприємницької діяльності, є: а) імперативними; б) диспозитивними; в) заохочувальними; г) відповіді б) та в) вірні.
  Норми Закону України «Про порядок державної реєстрації юридичних і фізичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності» є: а) імперативними; б) диспозитивними; в) заохочувальними; г) відповіді б) та в) вірні.
  Підприємницьке право є: а) приватною галуззю права; б) публічною галуззю права; в) змішаною галуззю права; г) немає правильної відповіді.
  У якому нормативному акті передбачені основні положення щодо державного регулювання господарської діяльності? а) Цивільний Кодекс України; б) Господарський Кодекс України; в) Митний Кодекс України; г) Закон України «Про підприємства».
  Регуляторними органами підприємницької діяльності є: а) Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України, Національний Банк України; б) Конституційний Суд України, Верховний Суд України; в) Прокуратура України, міліція, Служба Безпеки України; г) всі відповіді вірні.
  Спрощена система оподатковування діє для: а) юридичних осіб суб'єктів підприємницької діяльності із чисельністю працівників не більше 50 чоловік і розміром виручки не більше 1 млн. грн.; б) юридичних осіб суб'єктів підприємницької діяльності із чисельністю працівників не більше 50 чоловік і розміром виручки не більше 2 млн. грн.; в) фізичних осіб суб'єктів підприємницької діяльності із чисельністю працівників не більше 20 чоловік і розміром виручки не більше 1 млн. грн.; г) фізичних осіб суб'єктів підприємницької діяльності із чисельністю працівників не більше 30 чоловік і розміром виручки не більше 1 млн. грн.
  Ставка єдиного податку складає: а) від 20 до 200 грн.; б) від 40 до 400 грн.; в) від 60 до 600 грн; г) немає правильної відповіді.
  Процедура реєстрації підприємницької діяльності викладена в: а) Господарському кодексі; б) Законі України «Про державну реєстрацію юридичних і фізичних осіб – підприємців»; в) Положенні про державну реєстрацію підприємців, затвердженому Кабінетом Міністрів України; г) Законі України «Про підприємства».
  Термін реєстрації фізичних осіб – підприємців: а) не більше 1-го робочого дня; б) не більше 2-х робочих днів; в) не більше 3-х робочих днів; г) не більше 4-х робочих днів.
  Термін реєстрації юридичних осіб – підприємців: а) не більше 1-го робочого дня; б) не більше 2-х робочих днів; в) не більше 3-х робочих днів; г) не більше 4-х робочих днів.
  Реєстраційний збір для фізичних осіб – підприємців складає: а) 1,5 неоподатковуваного податком мінімуму доходів громадян; б) 2 неоподатковуваних податком мінімуму доходу громадян; в) 3 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян; г) 7 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.
  Реєстраційний збір для юридичних осіб – підприємців складає: а) 3 неоподатковуваних податком мінімуму доходів громадян; б) 5 неоподатковуваних податком мінімуму доходів громадян; в) 7 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян; г) 10 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.
  З перерахованих виберіть вид діяльності, що підлягає патентуванню: а) туристичні послуги; б) торгова діяльність за готівку; в) ветеринарна практика; г) надання послуг з перевезення пасажирів.
  Підтвердження державою законності входження суб'єктів підприємництва у відносини в сфері підприємництва - це: а) легітимація; б) ліцензування; в) патентуванні; г) державна реєстрація.
  До спеціальних нормативно-правових актів, регулюючих підприємницьку діяльність відноситься: а) Закон України «Про господарські товариства»; б) Господарський Кодекс України; в) Цивільний Кодекс України; г) статути, положення про філіал, про представництво.
  Прибуток від реалізації продукції розраховується як різниця між: а) обсягом товарної продукції та її повною собівартістю; б) обсягом реалізованої продукції та її повною собівартістю; в) обсягом реалізованоі продукції, зменьшеною на величину податку на додану вартість та величину акцизного збору, та її повною собівартістю; г) обсягом валових доходів та обсягом валютних витрат.
  До собівартості продукції не входять: а) матеріальні витрати; б) витрати на оплату праці; в) витрати на соціальні заходи; г) акцизні платежі.
  Під спеціалізацією виробництва прийнято розуміти: а) зосередження обсягу виробництва на підприємствах великого розміру; б) зосередженя виробництва однорідної продукції; в) зосередження на підприємстві виробництва продукції різних галузей народного господарства; г) зосередження виробничих зв’язків з меншою кількістю підприємств.
  Перенесення вартості основних виробничих фондів на собівартість продукції підприємства здійснюється у процесі: а) індексації вартості основних фондів; б) зносу вартості основних фондів; в) амортизації основних фондів; г) всі відповіді вірні.
  Виробничий цикл включає такі складові частини: а) послідовний рух, паралельний рух, змішаний рух; б) масове виробництво, серійне виробництво, індивідуальне виробництво; в) поточне виробництво, партійне виробництво, одиничне виробництво; г) робочий період, час природних процесів, перерви.
  Об’єднання підприємств згідно законодавства України можуть виступати у таких видах: а) корпорації, асоціації, консорціуми, концерни; б) холдинги, фінансово-промислові групи; в) партнерства; г) відповіді а) та б) вірні.
  Під конкурентоздатністю продукції прийнято розуміти: а) сукупну характеристику продукції, яка відображає її відміну у кращу сторону від продукції конкурента за такими напрямами: ступінь якості та задоволення даної потреби, витрати на виробництво та споживання продукції, купівельна ціна; б) відповідність характеристик пропонованого підприємством товару (якісних, технічних, економічних і естетичних) умовам ринку для задоволення конкретних вимог споживачів; в) здатність продукції відповідати сформованим вимогам даного ринку на розглянутий період; г) всі відповіді вірні.
  Показники витрат на 1 грн. товарної (реалізованої) продукції підприємства розраховується як відношення: а) повної собівартості продукції до її вартості за цінами реалізації; б) виробничої собівартості продукції до її вартості за цінами реалізації; в) цехової собівартості продукції до її вартості за цінами реалізації; г) немає правильної відповіді.
  Обігові кошти підприємства представляють собою грошову оцінку сукупності: а) основних виробничих фондів та оборотних виробничих фондів; б) оборотних виробничих фондів та фондів обігу; в) основних виробничих фондів та фондів обігу; г) основних виробничих фондів, оборотних виробничих фондів та фондів обігу.
  Економічна категорія продуктивності праці служить для визначення рівня використання: а) власного капіталу підприємства; б) сукупності витрат уречевленої та неуречевленої (живої) праці; в) витрат неуречевленої (живої) праці; г) сукупності основних та оборотних виробничих фондів.
  ВАТ відрізняються від ЗАТ наступним: а) ВАТ має заздалегідь визначену кількість учасників; б) ЗАТ має заздалегідь визначену кількість учасників; в) ВАТ має більшій статутний фонд; г) відповіді б) та в) вірні.
  Економічна категорія фондовіддачі служить для визначення рівня використання: а) сукупності витрат уречевленої та неуречевленої (живої) праці; б) сукупності основних та оборотних виробничих фондів; в) основних виробничих фондів; г) оборотних виробничих фондів.
  Економічна категорія собівартості продукції підприємства служить для визначення: а) вартісного обсягу виробленої підприємством продукції; б) вартісного обсягу витрат підприємства на виробництво продукції; в) вартісного обсягу одержаного доходу від реалізації виробленої продукції; г) вартісного обсягу витрат підприємства на виробництво та реалізацію продукції;
  Економічна категорія прибутку підприємства служить для визначення: а) вартісного обсягу виробленої підприємством продукції; б) вартісного обсягу витрат підприємства на виробництво продукції; в) вартісного обсягу одержаного доходу від реалізації виробленої продукції; г) обсягу перевищення вартості виробленої або реалізованої продукції понад обсягом собівартості продукції.
  Знос основних виробничих фондів підприємства представляє собою: а) розмір амортизаційних відрахувань, представлений у відсотках до балансової вартості основних виробничих фондів; б) процес переносу вартості основних виробничих фондів на собівартість продукції; в) об’єктивний процес втрати основними виробничими фондами своєї споживчої вартості; г) всі відповіді вірні.
  Економічна категорія реалізованої продукції підприємства служить для визначення: а) вартісного обсягу виробленої підприємством продукції; б) вартісного обсягу витрат підприємства на виробництво продукції; в) вартісного обсягу одержаного доходу від реалізації виробленої продукції; г) вартісного обсягу витрат підприємства на виробництво та реалізацію продукції;
  Економічна категорія основних виробничих фондів підприємства служить для визначення: а) вартісного виразу сукупності предметів праці; б) вартісного виразу знарядь праці; в) вартісного виразу засобів, що функціонують у сфері виробництва; г) вартісного виразу засобів, що функціонують у сфері обігу;
  Економічна категорія оборотних фондів підприємства служить для визначення: а) вартісної сукупності оборотних та виробничих фондів; б) вартісного виразу сукупності предметів праці; в) вартісного виразу знарядь праці; г) вартісного виразу засобів, що функціонують у сфері виробництва.
  Економічна категорія рентабельності продукції підприємства служить для визначення: а) співвідношення прибутку та середньої вартості основних виробничих фондів; б) співвідношення прибутку та повної собівартості продукції; в) співвідношення прибутку та середньої вартості основних виробничих фондів та обігових коштів; г) співвідношення прибутку та обсягу статутного фонду.
  Прямоточність, як принцип раціональної організації виробництва, полягає в: а) забезпеченні найкоротшого шляху проходження виробами стадій і операцій виробничого процесу; б) прямолінійності руху предметів праці по всьому ходу технологічного процесу і відсутності стрічних потоків; в) послідовному розміщенні операцій по технологічному ланцюжку; г) всі відповіді вірні.
  Головною ознакою господарського товариства з обмеженою відповідальністю є: а) учасники несуть відповідальність своїми частками, а у разі необхідності - додатково майном, що їм належить, у розмірі, кратному до їх внеску у статутний фонд товариства; б) учасники несуть відповідальність своїми внесками у статутний фонд; в) учасники несуть відповідальність або тільки своїми внесками у статутний фонд, або декотрі - своїми внесками у статутний фонд та своїм майном; г) учасники несуть відповідальність своїми внесками у статутний фонд товариства та усім своїм власним майном.
  Головною ознакою повного господарського товариства є: а) учасники несуть відповідальність своїми частками, а у разі необхідності - додатково майном, що їм належить, у розмірі, кратному до їх внеску у статутний фонд товариства; б) учасники несуть відповідальність своїми внесками у статутний фонд; в) учасники несуть відповідальність або тільки своїми внесками у статутний фонд, або декотрі - своїми внесками у статутний фонд та своїм майном; г) учасники несуть відповідальність своїми внесками у статутний фонд товариства та усім своїм власним майном.
  Головною ознакою командитного господарського товариства є: а) учасники несуть відповідальність своїми частками, а у разі необхідності - додатково майном, що їм належить, у розмірі, кратному до їх внеску у статутний фонд товариства; б) учасники несуть відповідальність своїми внесками у статутний фонд; в) учасники несуть відповідальність або тільки своїми внесками у статутний фонд, або декотрі - своїми внесками у статутний фонд та своїм майном; г) учасники несуть відповідальність своїми внесками у статутний фонд товариства та усім своїм власним майном.
  Законодавство України розглядає господарське товариство як: а) об'єднання капіталів та майна; б) об'єднання участі в управлінні підприємницькою діяльністю товариства з метою одержання прибутку; в) об'єднання громадян для спільної трудової діяльності; г) відповіді а) та б) вірні
  Особливість унітарного підприємства в тому, що: а) воно не розпоряджається отриманим ним прибутком; б) воно не розпоряджається закріпленим за ним майном; в) його майно може бути розділене на долі або внески; г) воно несе відповідальність за зобов'язаннями власника його майна.
  Якщо збільшуються постійні витрати, то: а) підвищується критичний об'єм виробництва; б) знижується критичний об'єм виробництва; в) на критичний об'єм виробництва це ніяк не впливає; г) буває по-різному.
  Непрямі витрати - це: а) витрати, пов'язані з виробництвом тільки даного виду продукції; б) витрати, які не можна безпосередньо віднести на собівартість кожного конкретного продукту, що випускається підприємством; в) витрати на обслуговування і управління виробничим процесом; г) затрати, пов'язані безпосередньо з технологічним процесом, а також із змістом і експлуатацією знарядь праці.
  Змінні витрати: а) збільшуються із зростанням об'ємів виробництва; б) знижуються із зростанням об'ємів виробництва; в) не міняються із зростанням об'ємів виробництва; г) буває по-різному.
  Прибуток характеризує: а) економічний ефект, отриманий в результаті діяльності підприємства; б) ефективність виробництва; в) результат від реалізації продукції; г) всі відповіді вірні.
  Економічний прибуток – це: а) валовий прибуток за вирахуванням податків; б) різниця між виручкою і зовнішніми витратами; в) різниця між виручкою і внутрішніми витратами; г) різниця між виручкою і внутрішніми та зовнішніми витратами.
  Чистий прибуток – це: а) різниця між виручкою від продажу продукції (робіт, послуг) і собівартістю продукції (робіт, послуг); б) прибуток від реалізації продукції з урахуванням інших доходів і витрат; в) прибуток підприємства за вирахуванням податків і інших обов'язкових платежів; г) немає правильної відповіді.
  Показник загальної рентабельності відображає: а) ефективність виробництва окремих видів продукції; б) ефективність використання виробничих фондів підприємства; в) не тільки ефективність господарської діяльності, але процесів ціноутворення на підприємстві; г) ефективність використання грошових коштів.
  У активі балансу підприємства відображаються: а) основні засоби і нематеріальні активи, запаси і витрати, прибуток; б) основні засоби і нематеріальні активи, грошові кошти; в) основні засоби і нематеріальні активи, запаси і витрати, грошові кошти; г) основні засоби і нематеріальні активи, запаси і витрати, власний капітал.
  Яке з наступних тверджень щодо ліквідності є невірним? а) ліквідність – це здатність активів перетворюватися на гроші швидко і легко, зберігаючи фіксованою свою номінальну вартість; б) нижчим ступенем ліквідності володіє готівка; в) коефіцієнти ліквідності визначають здатність підприємства погашати поточну заборгованість за рахунок наявних поточних оборотних активів; г) чим легше і швидше можна отримати за актив повну його вартість, тим більш ліквідним він є.
  Акція – це цінний папір, якому не властива наступна характеристика: а) одиничний внесок в статутний капітал; б) грошове зобов'язання; в) право на отримання частини прибутку та на продаж цінних паперів; г) майнове право.
  Валова продукція підприємства характеризує: а) об'єм продукції, виробленої в тій або іншій галузі матеріального виробництва, у вартісному виразі, що розраховується в порівнянних і поточних цінах; б) всі елементи вартості товарної продукції, а так само продукції, що не є товаром (незавершене виробництво); в) об'єм виробництва продукції, який включає як знов створену, так і перенесену вартість, і характеризує в грошовій формі результат діяльності підприємства за певний період; г) всі відповіді вірні.
  Накладні витрати – це: а) витрати на управління, організацію і обслуговування виробництва, а також на непродуктивні витрати; б) витрати, супутні основному виробництву, пов'язані з ним; в) витрати на утримання та експлуатацію основних засобів; г) всі відповіді вірні.
  Форма кредитування банком експортера шляхом викупу у нього грошового зобов'язання імпортера по оплаті товару, достроковою оплатою вартості товару за відповідну винагороду – це: а) франчайзинг; б) форфейтінг; в) факторинг; г) немає правильної відповіді.
  Легкість з якою активи можуть бути перетворені на готівку, називають: а) надійність; б) конвертійність; в) ліквідність; г) швидкість обернання.
  Розподільна функція фінансів забезпечує: а) контроль за використанням фінансових ресурсів; б) відшкодування вартості спожитих засобів виробництва і утворення доходів в різних формах; в) контроль за формуванням фондів цільового призначення; г) розподіл і використання фінансових ресурсів для забезпечення фінансової, операційної і інвестиційної діяльності підприємства, а так само виконання зобов'язань перед державою, іншими підприємствами і працівниками.
  Грошові кошти, які не признаються доходом: а) грошові кошти отримані від оренди, лізингу і т.д.; б) надходження від первинного розміщення цінних паперів; в) дохід від безоплатно отриманих активів; г) немає правильної відповіді.
  Перерахуйте функції фінансів підприємства: а) акумулююча, розподільча, стимулююча, контрольна; б) організація, мотивація, контроль; у) планування, розподіл; г) всі відповіді вірні.
  Фінанси підприємства - це: а) гроші на рахунках і в касі підприємства; б) сукупність всіх матеріальних засобів підприємства; в) система фінансових і економічних відносин підприємства з державними і недержавними структурами; г) всі відповіді вірні.
  Грошові потоки поділяють на: а) вхідні, вихідні, кругові; б) замкнуті і незамкнуті; в) інвестиційні, фінансові, операційні; г) немає правильної відповіді.
  Фінансові ресурси підприємства це: а) гроші; б) сума пасивів підприємства; в) грошові кошти і надходження, що є у розпорядженні підприємства; г) немає правильної відповіді.
  До якої групи чинників, що впливають на грошові надходження, відноситься тривалість операційного циклу: а) зовнішні чинники; б) внутрішні чинники; в) незмінні чинники; г) не відноситься взагалі.
  Капітальні інвестиції можуть здійснюватися у формі: а) надання кредитів; б) капітального будівництва; в) портфельних інвестицій; г) всі відповіді вірні.
  Фінансові інвестиції діляться на: а) довгострокові і короткострокові; б) рентабельні і ліквідні; в) приватні і державні; г) немає правильної відповіді.
  Цінні папери, що дають власникові право на частину в капіталі об'єкту інвестування: а) векселі; б) акції; в) облігації; г) боргові зобов'язання.
  Прибуток як економічна категорія це: а) виручка; б) дохід від реалізації товарів, робіт, послуг; в) дохід від операційної діяльності підприємства; г) частина додаткової вартості, готової до розподілу і реалізації, яка залишається після покриття витрат на виробництво.
  Точка беззбитковості це: а) одна із стадій життєвого циклу товару; б) максимально можливий об'єм виробництва на даному ринку; в) такий об'єм виробництва, при якому витрати рівни доходам; г) немає правильної відповіді.
  Точка беззбитковості розраховується: а) у вартісному і в натуральному виразі; б) в процентах; в) як доля від загального обсягу виробництва; г) немає правильної відповіді.
  Рентабельність це: а) запас фінансової міцності; б) відносний показник, що характеризує критичну точку об'єму продажів; в) відносний показник, що характеризує рівень прибутковості; г) всі відповіді вірні.
  Оборотні активи це: а) система майнових цінностей сформована за рахунок власних засобів; б) система майнових цінностей, що постійно знаходяться у володінні підприємства; в) система майнових цінностей, які обслуговують поточний господарський процес і повністю переносять свою вартість на вироблену продукцію; г) немає правильної відповіді.
  По характеру обслуговування активи діляться на: а) власні і орендовані; б) валові і чисті; в) оборотні і необоротні; г) операційні і інвестиційні.
  Дайте визначення чистих активів: а) система майнових цінностей сформованих тільки за рахунок надходжень від операційної діяльності; б) система майнових цінностей сформованих тільки за рахунок власних засобів; в) система майнових цінностей сформованих тільки за рахунок позикових засобів; г) немає правильної відповіді.
  До необоротних активів відносяться: а) будівлі, споруди, поточні фінансові інвестиції; б) основні засоби, незавершене виробництво, виробничі запаси;в) основні засоби, довгострокові фінансові інвестиції, незавершене виробництво; г) всі відповіді вірні.
  Потреба в оборотних коштах визначається: а) за результатами минулого періоду; б) на етапі планування витрат виробництва; в) через їх нормування; г) за сітуацією.
  До низьколіквідних активів відносять: а) дебіторську заборгованість; б) відвантажені товари; в) цінні папери терміном реалізації до трьох місяців; г) незавершене виробництво.
  Якщо основні засоби були придбані в кредит, відсоток по кредиту: а) входить в первинну вартість; б) входить до остаточної вартості; в) не включається в первинну вартість; г) немає правильної відповіді.
  Дайте визначення справедливій вартості основних засобів: а) різниця між первинною вартістю і сумою зносу; б) ринкова вартість, встановлена шляхом професійної експертної оцінки; в) вартість, за якою основні засоби ліквідують; г) немає правильної відповіді.
  Оберіть класифікацію зносу основних засобів: а) частковий, повний, середній; б) моральний і матеріальний; в) моральний і фізичний; г) всі відповіді вірні.
  Дайте визначення морального зносу основних засобів: а) втрата споживчої вартості в процесі експлуатації; б) втрата споживчої вартості в процесі зберігання і простою; в) зменшення вартості через старіння технічних характеристик; г) зменшення вартості через вплив зовнішнього середовища.
  Амортизація нараховується: а) однаково для всіх основних засобів; б) залежно від вибраного способу розрахунку; в) встановлюється у відсотках до балансової вартості кожної групи основних засобів; г) немає правильного відповіді.
  Фондовіддача відноситься до: а) показників забезпеченості підприємства основними засобами; б) показників стану основних засобів; в) показників ефективності використання основних засобів; г) немає правильної відповіді.
  Коефіцієнт автономності відноситься до: а) показників рентабельності; б) показників оцінки фінансової стійкості; в) показників ділової активності; г) показникам ліквідності.
  Оптимальне співвідношення позикового капітала до власного, згідно золотого правила інвестування, рівне: а) 0,67; б) 0,33; в) 0,9; г) 0,5.
  Оберіть функції оподаткування: а) акумулююча; б) розподільча; в) фіскальна, регулююча; г) всі відповіді вірні.
  До непрямих податків відносять: а) податок на прибуток; б) ПДВ; в) платня за землю; г) податок з власників транспортних засобів.
  Основними функціями управління є: а) планування, організація та контроль; б) планування, організація, мотивація та контроль; в) прогнозування, організація, мотивація та контроль; г) прогнозування, організація, координація, мотивація та контроль.
  Компроміс при прийнятті рішення характерізується: а) установленням чогось «середнього» в суперечці двох працівників; б) зменшенням вигоди в одній області з ціллю зменшення небажаних наслідків в іншій; в) прийняттям рішення аудитивно, враховуючи думки всіх зацікавлених сторін; г) зменшенням вигоди.
  Ціллю планування діяльності організації є: а) обгрунтування витрат; б) обгрунтування строків; в) визначення цілей, сил та заходів; г) обгрунтування чисельності персоналу.
  Основна відмінність відкритої системи від закритої є: а) відсутність упорядкованної взаємодії між окремими підсистемами; б) взаємодія окремих підсистем із зовнішним світом; в) замкнутість елементів системи на собі; г) взаємодія із зовнішним світом.
  Прийняти рішення - це: а) перебрати всі можливі альтернативи; б) перебрати декілька альтернатив, які дають найефективніші можливості рішення проблеми; в) віддати розпорядження про вибір можливої альтернативи; г) віддати розпорядження про реалізацію конкретного плану.
  Який з цих підходів не відноситься до основних управлінських шкіл: а) наукове управління; б) адміністративне управління; в) нова економічна теорія; г) людські відносини.
  Ключовим фактором в будь-якій моделі управління є: а) люди; б) засоби виробництва; в) цілі підприємства; г) структура управління.
  Система контролю якості на сучасному підприємстві в першу чергу повинна опиратися на: а) певні норми та допущення для конкретних процесів; б) на оцінку якості продукції працівниками в ході виробничого процессу; в) на жорсткий апарат контролю на виході продукції; г) на перевірку готової продукції.
  Ціллю класичної школи управління було створення: а) методів нормування праці; б) універсального принципу управління; в) умов трудової діяльності працівників; г) методів стимулювання продуктивності праці.
  Основна відмінність попереднього, поточного та заключного контролю полягає в: а) обсязі; б) часі здійснення; в) методах; г) обсязі та методах.
  Зовнішня середа прямого впливу на організацію - це: а) акціонери, конкуренти, постачальники; б) споживачі, торгові підприємства; в) урядові органи, органи місцевого самоврядування; г) всі відповіді вірні.
  Оптимальна кількість підлеглих складає: а) 3-5; б) 7-10; в) 15-30; г) чим більше підлеглих, тим легше працювати.
  Найбільш важкий та дорогостоячий елемент контролю - це: а) вибір стандартів; б) вибір єдиниці виміру; в) вибір критеріїв; г) вимір результатів.
  Який з неформальних методів прогнозування дозволяє отримати найбільш вагому інформацію: а) наглядна інформація; б) промислове шпигунство; в) письмова інформація; г) інформація у глобальних мережах.
  Організація - це: а) група людей, об'єднаних спільною ціллю; б) група людей, що володіє засобами виробництва; в) група людей, діяльність яких координується; г) група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальних цілей.
  Залежно від реалізуємості можливі наступні цілі управління: а) ідеальна, потенційна, реальна; б) бажана, конкретна; в) можлива, нездійсненна, прогнозована; г) всі відповіді вірні.
  Вищою ступенню мотивації по Маслоу є: а) потреба в поважанні та схваленні; б) потреба в самовираженні; в) соціальна потреба та потреба у захисті; г) фізіологічни потреби.
  Завдання організації традиційно поділяються на: а) роботу з людьми, роботу з людьми та інформацією; б) роботу з людьми, роботу з виробництвом; в) роботу з людьми, роботу з людьми та інформацією, роботу з робочим місцем; г) роботу з людьми, роботу з людьми та інформацією, роботу з людьми та предметами.
  Яка послідовність крітеріїв дозволить підприємству досягти успіху: а) люди - продукція – прибуток; б) прибуток - люди – продукція; в) продукція - прибуток – люди; г) люди - прибуток – продукція.
  Першочергова необхідність успішної праці працівника на новому місці: а) відповідність спеціалізації; б) справедлива винагорода; в) соціальна адаптація; г) перспектива росту.
  Суть ситуаційного підходу полягає в: а) знанні заходів профессійного керівництва, які довели свою ефективність, та умінні передбачати наслідки застосованих методік та концепсій; б) правильному інтерпретуванні ситуації та визначенні найбільш важливих факторів; в) застосуванні засобів дій, які викликають найменьш негативний ефект у даній ситуації із забеспеченням максимальної ефективності; г) всі відповіді вірні.
  Будь-яке підприємство, незалежно від правової форми, повинно мати: а) приміщення, офіс; б) устаткування; в) керівництво; г) власну територію.
  Що Файоль мав на увазі під "єдиноначальністю"? а) за виконання одного завдання повинен відповідати один менеджер; б) один підлеглий повинен підкорятися тільки одному керівникові; в) керівник має виключне право при прийнятті рішення; г) усі підлеглі підкоряються керівникові.
  Обмеження кількісних методів прийняття рішень полягає у: а) труднощі перекладу параметрів, необхідних для ухвалення рішення, у вимірювані показники; б) недолік необхідних показників; в) недолік необхідних методів виміру; г) надлишок кількісних параметрів.
  Ризик при прийнятті рішення полягає у: а) ступіні вагомості проблеми для загальної діяльності фірми; б) ступіні впливу невірно розв'язаної проблеми на службове положення керівника; в) рівні визначенності, з якою можна прогнозувати результат; г) рівні перевищення своїх повноважень.
  айважливіша функція управління це: а) одержання найвищого прибутку; б) створювання умов для подальшого успішного функціонування підприємства; в) мінімізація податкових платежів; г) завойовування нових ринків збуту.
  Основними рисами архетипу керівника «лідер» є: а) здатність визначити місце збою та вжити коригувальні заходи; б) вміння вирішувати особисті проблеми, що виникають при вольових розв'язках; в) ініциативність, цілеспрямованість та товариськість; г) вміння спілкуватися з людьми, здатність розпізнати потенціал людини та зацікавити її у повному використовуванні цього потенціалу.
  Методи прямого примусу й страху покарання витісняються методами соціального примусу тому що: а) ці методи припинили забеспечувати розвиток виробництва; б) стало невигідно тримати великий штат працівників; в) стало важко підготовлювати менеджера та ефективно його використовувати; г) робочий рух добився певної захищеності робітників від прямого примусу.
  Здатність менеджера (по Мак-Грегору), яка приводить до успіху: а) працездатність; б) прогнозування людської поведінки; в) лідерство; г) прогнозування попиту на продукцію.
  Ціль контролю полягає у: а) перевірка виконання плану; б) збір статистичних відомостей; в) посилення залежності підлеглих; г) забезпечення керівництва інформацією для корегування плану.
  Яке з наданих тверджень є невірним? а) дерево цілей – це графічне зображення зв'язку між цілями та засобами їх досягнення; б) побудова дерева цілей починається з формування мети найнижчого рівня; в) дерево цілей забезпечує працю по доведенню цілей до безпосередніх виконавців; г) дерево цілей дозволяє представити повну картину взаємозв'язків майбутніх подій.
  Принцип єдності управління полягає у тому, що: а) у кожного працівника може бути лише один керівник; б) повну та абсолютну відповідальність за діяльність усього підприємства має нести одна людина; в) кількість осіб, які знаходяться у ефективному управлінні лімітовано; г) відповідальність за роботу колективу несе група керівників.
  Стратегія включає в себе декілька елементів: а) місія, загальнийорганізаційні і специфічні цілі; б) передбачення, прогнозування, методи та способи реалізації стратегії; в) система цілей, пріоритети та провідні принципи розподілу ресурсів, правила здійснення управлінських дій; г) всі відповіді вірні.
  Процедура - це: а) послідовність дій, які треба застосовувати в конкретній ситуації, що має тенденцію повторюватись; б) послідовність конкретніх дій, які треба застосовувати в одиничній специфічній ситуації; в) використання минулого досвіду; г) гарантоване виконання конкретних дій.
  Кінцевою метою менеджменту є: а) розвиток технічно-економічної бази підприємства; б) підвищення кваліфікації та творчої активності працівника; в) раціональна організація виробництва; г) забеспечення прибутковості підприємства.
  Принципи, що лежать в основі менеджменту, це: а) єдиноначальність, економічність; б) науковість, відповідальність, правильний підбір і розміщення кадрів; в) мотивація, лідерство, зворотній зв'язок; г) всі відповіді вірні.
  Фактори, що впливають на індивідуальну поведінку та успішність діяльності - це: а) розумові й фізичні здатності; б) продуктивність; в) цінності й вимоги, потреби; г) всі відповіді вірні.
  Менеджмент складається з таких складових: а) стратегічне управління та оперативне управління; б) планування та контроль; в) стратегічне управління та контроль; г) стратегічне управління, оперативне управління та контроль.
  Менеджмент, це наука, яка вивчає: а) ринкові відносини; б) управління інтелектуальними, фінансовими, сировинними та матеріальними ресурсами; в) способи фінансування систем організації праці; г) структуру організації праці на підприємстві.
  Організаційна структура це: а) схематичний розподіл інтелектуальних, фінансових та матеріальних ресурсів; б) схема та напрями роботи підприємства; в) система управління, яка визначає склад, взаємодію та підлеглість ії елементів; г) метод зображення обов’язків робітників.
  Яке з наданих визначень операційного менеджменту є невірним? а) це ефективне та раціональне управління виробничими ресурсами; б) це виробничо-господарська система з чіткою орієнтацією на ресурси, витрати та результати; в) це цілеспрямована дія на колективи людей для організації і координації їх спільної діяльності в процесі виробництва; г) це діяльність, пов'язана з розробкою, використанням і удосконаленням виробничих систем.
  Виробниций цикл - це: а) календарний період часу з моменту запуску сировини та матеріалів в виробництво до виходу готової продукції; б) сукупність взаємозв'язаних основних, допоміжних, обслуговуючих і природних процесів; в) час одного виробничого процесу; г) частка процесу виробництва.
  По значенню та ролі у виробництві продукції виробничі процеси поділяються на: а) заготовчі, обробні та складальні; б) прості та аналітичні; в) довиробничі, виробничі та післявиробничі; г) основні, допоміжні, обслуговуючі.
  Адміністративно-відособлена частина підприємства, що спеціалізується або на виготовленні продукції або частини її, або на виконанні певної стадії виробничого процесу, це: а) цех; б) робоче місце; в) виробнича ділянка; г) кооператив.
  ЯКий з чинників не впливає на виробничу структуру підприємства? а) характер та технологічні особливості продукції, що випускається; б) собівартість продукції, що випускається; в) масштаб виробництва; г) галузева приналежність підприємства.
  Система операційного менеджменту включає такі структури: а) об'єктну, організаційну та функціональну; б) об'єктну, суб'єктну та функціональну; в) організаційну, функціональну та матричну; г) немає правильної відповіді.
  Документ, який визначає основні пропорції та завдання підприємства, це: а) виробничий план; б) виробнича програма; в) календарний графік робіт; г) норма виробництва.
  Яке з наданих тверджень є невірним? а) календарно-планові нормативи - це набір конкретних постійних величин, на основі яких організується виробничий процес; б) виробнича програма - це плановий документ, який визначає основні пропорції та завдання підприємства; в) об'ємні розрахунки - це визначення реальних можливостей підприємства по випуску продукції; г) виробнича потужність - це максимально можливий випуск продукції за конкретний період у визначеній номенклатурі.
  Оберіть функціональні подсистеми операційного менеджменту: а) оперативно-виробниче планування, оперативний контроль та аналіз; б) організація, координація та регулювання виробництва; в) виробнича мотивація; г) всі відповіді вірні.
  Які чинники є найважливішими при прийнятті рішення про прозміщення підприємства? а) близькість до сировинних джерел, розвиток транспортних мереж, наявність попиту; б) стан економіки, система оподаткування, рівень безробіття; в) рівень витрат, продуктивність праці, міжнародний обмін; г) масштаб та спеціалізація виробництва,характер продукції, НТП.
  Основний контингент трудових ресурсів складають: а) повнолітні чоловіки; б) працездатне населення; в) все доросле населення; г) кваліфіковані працівники.
  Чи можна відносити до трудових ресурсів працездатне населення пенсійного віку? а) можна; б) не можна; в) можна, окрім тих, хто старше 75 років; г) можна, окрім тих, хто старше 70 років.
  Кількісно показник зайнятості оцінює ступінь: а) забезпеченності населення країни робочими місцями; б) відповідності робочих місць в різних сферах виробництва; в) забезпеченності працездатного населення робочими місцями; г) безробіття серед працездатного населення.
  Що включає поняття безробіття? а) відсутність вільних робочих місць у працедавців; б) відсутність оплачуваної роботи в народному господарстві у основних груп населення; в) відсутність оплачуваної роботи в народному господарстві у працездатних громадян; г) наявність в країні громадян, одержуючих посібник з безробіття.
  Яку гілку державної системи управління трудовими ресурсами представляє Міністерство праці? а) виконавчу; б) законодавчу; в) політичну; г) судову.
  Метод аналізу системи управління, що припускає колективне обговорення напрямів розвитку системи групою фахівців і керівників, називається: а) досвідний метод; б) експертно-аналітичний метод; в) метод творчих нарад; г) метод порівнянь.
  Які методи управління персоналом носять непрямий характер управлінської дії? а) адміністративні і економічні; б) економічні і соціально-психологічні; в) соціально-психологічні і адміністративні; г) всі відомі методи.
  Група яких методів управління персоналом заснована на використанні системи матеріального стимулювання колективів і окремих працівників? а) економічні методи; б) адміністративні методи; в) соціально-психологічні методи; г) всі відомі методи.
  Що відображає структурна схема управління організації? а) загальну кількість підрозділів; б) рівні підлеглості підрозділів; в) цільове призначення підрозділів; г) виробничу орієнтацію підрозділів.
  Цілеспрямований процес встановлення відповідності якісних характеристик персоналу вимогам посади або робочого місця, називається: а) управління кадрами; б) оцінка персоналу; в) прийом на роботу; г) атестація робочого місця.
  Оцінка праці фахівця будь-якого підрозділу підприємства проводиться по: а) об'єму, повноті якості і своєчасності виконання його обов'язків; б) рівню участі фахівця в пакеті акцій підприємства; в) соціальному положенню даного фахівця; г) підсумкам виробничо-господарської діяльності підприємства.
  Усвідомлення відсутності чого-небудь, що викликає у людини спонукання до дії - це: а) потреба індивіда; б) творчий інтерес індивіда; в) мотив дій індивіда; г) працьовитість індивіда.
  Метод аналізу системи управління, що полягає в порівнянні існуючої системи з тією, що розробляється, називається: а) метод декомпозиції; б) метод порівнянь; в) досвідчений метод; г) метод контрольних питань.
  Методи управління персоналом поділяються на: а) адміністративні, економічні та соціально-психологічні; б) прямі та непрямі; в) моральні та матеріальні; г) всі відповіді вірні.
  Філософія підприємства це: а) нормативний акт; б) наказ по підприємству; в) зведення примусових принципів поведінки; г) система внутрішньофірмових принципів і правил взаємин робочих і службовців.
  Основні принципи управління персоналом є: а) зведенням нормативних актів; б) частиною релігійного писання; в) основними положеннями управлінської науки, що стосуються керівництва людьми в процесі суспільної діяльності для досягнення поставленої мети; г) витягом з декларації про права людини.
  Планування персоналу це: а) процес кар'єрного зростання працівників; б) план мінімізації витрат на персонал; в) перспективний план навчання працівників; г) кадрова програма, направлена на оцінку кількісної і якісної потреби в персоналі.
  Норма керованості для функціонального відділу складає: а) 3-4 людини; б) 7-10 чоловік; в) 15-20 чоловік; г) відсутній.
  Атестація персоналу обов'язково проводиться: а) раз на рік; б) раз в п'ять років; в) раз в десять років; г) раз в три роки.
  Критерії оцінки персоналу діляться на: а) суб'єктивні і об'єктивні; б) якісні і кількісні; в) математичні і поведінкові; г) змінні і постійні.
  Системний метод оцінки персоналу грунтується на: а) проведенні атестаційного тесту; б) нормуванні праці; в) системі оцінок; г) всі відповіді вірні.
  Обов'язковою умовою проведення атестації персоналу є: а) додаткова оплата за проведення атестації; б) залучення незалежних фахівців; в) обнародування результатів атестації; г) наказ по підприємству з підписом першого керівника.
  До складу атестаційної комісії обов'язково повинен включатися: а) незалежний фахівець; б) перший керівник підприємства; в) представник служби охорони; г) начальник відділу, в якому проводиться атестація.
  До показників оцінки ефективності персоналу відносять: а) фондомісткість, фондорентабельність; б) трудомісткість, капіталоємність; в) рентабельність праці, коефіцієнт використання робочої сили; г) немає правильної відповіді.
  До показників ефективності роботи кадрової служби відносять: а) витрати праці на одиницю товару; б) показник економічної ефективності управління; в) показники ефективності роботи; г) всі відповіді вірні.
  Першим етапом професійної підготовки кадрів є: а) отримання середньої освіти; б) надходження на роботу; в) курсове навчання (курси); г) вступ до ВУЗу.
  Дайте визначення перепідготовці кадрів: а) навчання на робочому місці; б) навчання з метою закріплення наявних навиків; в) навчання з метою розширення можливостей застосування навиків працівника; г) немає правильної відповіді.
  До чинників, що обусловлюють професійне навчання, відносять: а) науково-технічний прогрес; б) високу конкуренцію; в) зміну умов і технології виробництва; г) всі відповіді вірні.
  До основних функцій заробітної платні відносять: а) відновлювальну





Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 401. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Упражнение Джеффа. Это список вопросов или утверждений, отвечая на которые участник может раскрыть свой внутренний мир перед другими участниками и узнать о других участниках больше...

Влияние первой русской революции 1905-1907 гг. на Казахстан. Революция в России (1905-1907 гг.), дала первый толчок политическому пробуждению трудящихся Казахстана, развитию национально-освободительного рабочего движения против гнета. В Казахстане, находившемся далеко от политических центров Российской империи...

Виды сухожильных швов После выделения культи сухожилия и эвакуации гематомы приступают к восстановлению целостности сухожилия...

СИНТАКСИЧЕСКАЯ РАБОТА В СИСТЕМЕ РАЗВИТИЯ РЕЧИ УЧАЩИХСЯ В языке различаются уровни — уровень слова (лексический), уровень словосочетания и предложения (синтаксический) и уровень Словосочетание в этом смысле может рассматриваться как переходное звено от лексического уровня к синтаксическому...

Плейотропное действие генов. Примеры. Плейотропное действие генов - это зависимость нескольких признаков от одного гена, то есть множественное действие одного гена...

Методика обучения письму и письменной речи на иностранном языке в средней школе. Различают письмо и письменную речь. Письмо – объект овладения графической и орфографической системами иностранного языка для фиксации языкового и речевого материала...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия