Студопедия — Екстрагування
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Екстрагування






Екстрагуванням називають вилучення з твердої або рідкої складної речовини одного чи кількох її компонентів за допомо­гою розчинника з вибірковою розчинністю. Під вибірковою роз­чинністю розуміють здатність рідини розчиняти лише той компо­нент (компоненти), які треба добути.

У процесі екстракції, як і в інших масообмінних процесах, бе­руть участь три речовини (дві розподіляючі і третя розподіляєма):

перша, з якої добувають цільовий компонент;

друга (розчинник), за допомогою якої добувають цільовий компонент (компоненти), так званий екстрагент;

третя, яка переходить з одної фази в другу, так звана екстра­гована речовина.

Апарат, в якому відбувається екстракція, називають екстрак­тором.

Залежно від фазового стану першої розподільної речовини процес поділяють на: екстракцію в системі "тверде тіло — ріди­на", коли ця перша розподільна речовина тверде тіло, і екст­ракцію в системі "рідина — рідина", коли вона рідка.

У технології мають місце обидва види екстракції, проте знач­ного поширення набула екстракція в системі "тверде тіло — ріди­на". В ряді виробництв екстракція є одним з основних техно­логічних процесів. Це добування цукру з буряків, олії з насіння со­няшників, бавовнику, сої, ефірної олії, екстрагування ферментів з культур плісеневих грибів. Важливу роль процес екстракції в сис­темі тверде тіло — рідина відіграє у виробництві вина, пива, крох­малю, лікеро-горілчаних виробів, розчинної кави і чаю.

Рідинну екстракцію застосовують у виробництвах, пов'яза­них з одержанням спирту, вина, олії, бензолу, ацетону, оцтової кислоти, тощо. У найзагальнішому вигляді процес екстракції складається з чотирьох стадій:

1) проникнення розчинника в шпари частинок рослинної си­ровини;

2) розчинення цільового компонента (компонентів);

3) перенесення екстрагованої речовини всередині частинки сировини до поверхні поділу фаз;

4) перенесення екстрагованої речовини в рідкій фазі від по­верхні поділу фаз і розподіл її у всій масі екстрагенту.

Під час екстрагування розчинних речовин з тканини сирови­ни звичайно не всі чотири стадії мають місце або не всі відігра­ють істотну роль. Наприклад, у найпотужнішому харчовому ви­робництві — цукробуряковому — екстракція відбувається з рос­линної тканини, у якій екстрагована речовина перебуває у рідкій фазі, тобто в розчиненому вже стані. Екстракція у більшості інших виробництв, які за обсягом перероблюваного матеріалу значно менші цукробурякового, хоча і має усі чотири зазначені раніше стадії процесу, проте тривалість перших двох стадій не­значна порівняно з тривалістю двох останніх. Як правило, у роз-

рахунках екстракції дві перші стадії процесу або зовсім не беруть до уваги, або легко їх враховують, вводячи поправки до кінетич­них коефіцієнтів на початковій стадії процесу.

Швидкість екстракції, як і будь-якого іншого процесу техно­логії, прямо пропорційна рушійній силі і обернено пропорційна опору. Рушійна сила і характер її зміни під час екстракції зале­жать від типу відносного руху частинок та екстрагенту (виду про­цесу): прямотечії, протитечії і т. д., а також від співвідношення витрати мас екстрагенту L і твердих частинок G

, (4.52)

Де q— співвідношення витрат мас або гідромодуль, % (або

відносні одиниці);

L — витрата екстрагенту, кг/с;

G — витрата твердих частинок, кг/с.

Дифузійний опір складається з опорів на основних стадіях процесу: перенесенню речовини в частинці і рідині, що її оточує. Швидкість перенесення речовини крізь будь-який елемент по­верхні у будь-якому перетині або на поверхні частинки підляга­тиме закону Фіка

(4.53)

Це рівняння дає можливість у першому наближенні оцінюва­ти вплив основних факторів на швидкість процесу перенесення речовини до поверхні поділу фаз.

Якщо розглядати певну масу частинок з поверхнею F, то кіль­кість речовини, перенесеної до цієї поверхні протягом одиниці часу

(4.54)

буде тим більшою, чим більший коефіцієнт дифузії D і відносна поверхня даної маси частинок.

Коефіцієнт дифузії залежить від температури, концентрації, структури матеріалу, фізичних властивостей екстрагованого ма­теріалу і розчинника. З підвищенням температури коефіцієнт ди­фузії зростає. Зменшення розміру частинок сприятиме зменшен­ню внутрішнього дифузійного опору.

Апарати для екстрагування з твердих тіл. У промисловості застосовують різноманітні типи екстракторів. Класифікують їх

за різними ознаками. За режимом роботи їх поділяють на напів-безперервні і безперервні; за видом процесу на протитечійні, із замкнутим періодичним процесом, з комбінованим процесом; за видом циркуляції на екстрактори з одноразовим проходженням фаз і рециркуляцією екстрагенту; за конструкцією на колонні, ро­таційні, стрічкові, ковшові, двошнекові нахилені, з киплячим ша­ром, батарейні.

Колонні екстракційні апарати. Процес у них відбувається протитечійно і безперервно, вся маса частинок постійно перебу­ває у рідкій фазі. Ці апарати займають малі площі, мають незнач­ну металоємність (весь внутрішній простір корисно використо­вується). Залежно від кількості колон апарати бувають одноко-лонні і багатоколонні, за положенням головного корпуса (кор­пусів) вертикальні і горизонтальні, за видом транспортного орга­на — лопатеві, шнекові і ланцюгові. В одноколонному апараті лопаті гвинтоподібно розміщені на вертикальному порожнисто­му валу, а контрлопаті закріплені на корпусі між лопатями і за­побігають обертанню маси твердих частинок разом з валом. За такої конструкції транспортного органа виникає певна рецирку­ляція рідини і твердих частинок, що порушує протитечію. Склад­ною лишається система надходження твердих частинок в апарат (нагнітання збагаченої рідиною суміші твердих частинок). Має місце значне подрібнення твердих частинок під час транспорту­вання, що погіршує гідродинамічні умови процесу. Не можна підводити тепло до певних ділянок апарата.

У багатоколонних апаратах з шнековим транспортним орга­ном може виникати закручування маси твердих частинок разом з обертовим органом, що утруднює їх транспортування в апараті. Має місце також підвищене дробіння частинок під час переходу їх з однієї колони в іншу та рециркуляція рідини.

В апаратах з ланцюговим транспортним органом тверді час­тинки невеличкими шарами лежать на сітках і в такий спосіб створюються найкращі умови для протитечії, крім того, тверді частинки не руйнуються. Легко встановити потрібний темпера­турний режим в апараті. Проте такі апарати складні в експлуа­тації, займають значно більший об'єм і площу приміщень, ніж одноколонні. Після переходу з однієї колони в іншу рівномір­ність розміщення шару частинок на сітці порушується, що яко­юсь мірою порушує гідродинамічний режим взаємодії рідкої і твердої фаз.

Ротаційні апарати (рис. 4.37). Корпус апарата обертається на котках. Внутрішня порожнина по всій його довжині поділена по діаметру сітковою перегородкою 2 (рис. 4.37). На внутрішній по­верхні корпуса змонтовані гвинтові перегородки 1, що не доходять до центра апарата, де є нахилені перегородки 4, що з'єднують між собою гвинтові. Апарат заповнюють сумішшю твердих частинок і рідини лише до рівня похилих перегородок (приблизно 1/4... 1/3 об'є­му). Під час обертання барабана екстрагент, що перебуває завжди у нижній частині апарата між суцільними гвинтовими витками, пе­реміщується вздовж апарата, а тверді частинки захоплюються сітко­вими перегородками, відокремлюються на них від рідини і після

певного кута повороту барабана завдяки нахиленим перегородкам сповзають у порожнину між сусідніми витками і в такий спосіб пе­реміщуються в апараті в протилежному руху рідини напрямі.

Процес екстракції у кожному проміжку між витками (камері) відбувається прямотечійно, а перехід між камерами здійснюється за принципом протитечії, тобто має місце змішаний процес. Транс­портна система апарата проста, тверді частинки не деформуються.

4.7. Штучне охолодження

Для одержання низьких температур, які неможливі при охо­лодженні водою та повітрям, використовують штучне охолод­ження, яке необхідне для скраплення пари та газів, при заморо­жуванні грунтів, будівництві підземних споруд, кондиціонуванні повітря, зберіганні продуктів харчування, тощо.

Найбільш відомий спосіб штучного охолодження — це вико­ристання холодильних сумішей (суміш солі та інших речовин з льодом). Суміш кухонної солі з льодом (22% NaCl) може дати

температуру -21C° суміш хлористого кальцію з льодом (30%

дає температуру -55 C° Зарараз використовують такі способи одержання холоду: Випаровування низькокиплячих рідин. Так, при випарову­ванні рідкого скрапленого аміаку при абсолютному тиску 0,04 Мпа досягають температури (біля -50 C°)

При зниженні тиску винаровування досягають більш низьких температур.

Розширення зтиснутих газів в розширювальній машині (де­тандері). Газ при розширенні здійснює зовнішню роботу за раху­нок своєї внутрішньої енергії і завдяки цьому його температура знижується.

Дроселювання стиснених газів і пари через звуження трубо­проводу або іншу перепону. Цей процес приводить до зниження температури тіла без здійснення зовнішньої роботи.

Умовно поділяють помірне (до -100 C°)

та глибоке (нижче 100 C°) охолодження. Помірне охолодження здійснюють абсорційними, компресійними і пароежекторними холодильними ма­шинами, а глибоке — дроселюванням і розширеням газів.

Найпростішою холодильною машиною є повітряна, в якій хо­лод отримують розширенням стиснутого повітря в детандері, але її холодильний коефіцієнт дуже низький. Тому зараз використо­вують парові компресійні холодильні машини, що з'явилися у

1834 році, в яких холод отримують випаровуванням низькокип-лячих рідких холодоагентів.

Найменші витрати енергії, тобто найбільший холодильний коефіцієнт досягається, якщо круговий процес здійснюється за зворотнім циклом Карно (цикл ідеальної компресійної машини), наведеному на діаграмі T-S (рис. 4.38).

Рис. 4.38. Цикл ідеальної компресійної машини:

І — компресор; II — конденсатор; III— детандер (розширювач); IV— випарник

Точка 1 відтворює стан пари холодоагента перед компресо­ром. В компресорі І пара адіабатично стискується (при S - const) — лінія 1-2. В конденсаторі II відбувається конденсація пари при сталій температурі Тк (лінія 2-3). З конденсатора холодоагент над­ходить до детендера III, в якому відбувається адіабатне розширен­ня (лінія 3-4) з частковим випаровуванням рідини. Потім холодоа­гент випаровується у випарнику IV при сталій температурі То (лінія 4-1), повертаючись до первісного свого стану (точка 1).

Теплота, яка витрачається на випаровування холодоагента, дорівнює холодопродуктивності 1кг холодоагента і зображується площею а-4-1-б-а, тобто а теплота, що виводиться в конденсаторі зображується площею б-2-З-а-в і дорівнює

Затрачена робота у відповідності з енергетичним балансом (робота компресора мінус робота в детандері) складає

і зображується різницею площ б-2-З-а-б та а-4-1-б-а і співпадає з рівнянням для визначення мінімальної роботи на одержання штучного холоду

Холодильний коефіцієнт цикла дорівнює

Оскільки на діаграмі T-S холодопродуктивність не зовсім зручно визначити, то при розрахунках використовують "тиск — ентальпія" (діаграми Р-І) на якій основні лінії діаграми для холо­допродуктивності і роботи зображені як прямі.

На рис. 4.39 показано основні лінії діаграми Р-І, а також ізо­терми (t = const) та адіабати (S = const). Лінія ABC є граничною кривою, а точка В відповідає критичній точці. Область нижча граничної кривої відповідає вологій парі, а вище і вліво від точ­ки В — рідині. Вище кривої ABC і вправо від точки В — пе­регрітій парі. В області вологої пари лінії t = const співпадають з горизонтальними (Р = const), а в області рідини йдуть близько до вертикалі. На цій же діаграмі показано цикл ідеальної компресій­ної машини. Лінії стиснення (1-2), розширення (3-4) співпадають з лініями S = const, а випаровування (4-1) і конденсації (2-3) зображені відповідними і випаровування

Критичні точки різні для різних речовин. Для води критична точка В відповідає тиску = 22,12 МПа, = 374,15 °C, а для аміаку = 11,65 МПа і = 132,4°C.

Для найбільш розповсюдженого холодильного агенту фреону-12 (діфтордіхлоретан ця точка відповідає = 4,11 МПа і

= 112,04°C.

В критичних точках різниця властивостей рідини та пари відсутня. При звичайному циклі Карно теплота перетворюється в ро­боту і процес іде в зворотному напрямку, тобто 1-4-3-2-1, що ха­рактерно для компресорів, двигунів внутрішнього згорання, то­що. Термічний ККД цикла Карно залежить від верхнього зни-

ження температури. Так для 100 °C = 76,9, для 2000°C = 87,1.







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1767. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

ТЕХНИКА ПОСЕВА, МЕТОДЫ ВЫДЕЛЕНИЯ ЧИСТЫХ КУЛЬТУР И КУЛЬТУРАЛЬНЫЕ СВОЙСТВА МИКРООРГАНИЗМОВ. ОПРЕДЕЛЕНИЕ КОЛИЧЕСТВА БАКТЕРИЙ Цель занятия. Освоить технику посева микроорганизмов на плотные и жидкие питательные среды и методы выделения чис­тых бактериальных культур. Ознакомить студентов с основными культуральными характеристиками микроорганизмов и методами определения...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Классификация и основные элементы конструкций теплового оборудования Многообразие способов тепловой обработки продуктов предопределяет широкую номенклатуру тепловых аппаратов...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия