Студопедия — Сировина для виготовлення хліба і макаронів та асортимент продукції
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Сировина для виготовлення хліба і макаронів та асортимент продукції






Основною сировиною для виробництва хліба та макаронів є пшеничне і житнє борошно. Для виробництва хліба використо­вують всі сорти пшеничного та житнього борошна: вищого, пер­шого, другого та обійну, а також житнє: обдирне, сіяне й дертьо-ве (обійне). Як добавки використовують кукурудзяне, ячмінне та інші види борошна. Крім того використовують воду, дріжджі, сіль, цукор, жири, тощо.

Дріжджі призначені для створення шпаруватої структури хлі­ба (в результаті утворення пухирців вуглекислого газу при бро­дінні), а також специфічного смаку та аромату. На кожні 100 кг борошна витрачають (30...75) кг води, (0,5...2,5)% дріжджів і (1,3...2,5)% солі.

Цукру потрібно для певного асортименту хліба до 20%. Цу­кор та сіль додають в розчинному вигляді. Вологість готового хліба складає (40...50)%. Витрати енергії складають у нас 4 МДж/кг, а в світі — тільки 1,2 МДж/кг.

Жири додають в рідкому виді, тобто тверді жири розплавляють і фільтрують. Дозують жири в натуральному вигляді або як водно-жирову емульсію. До деяких сортів хліба додають натуральне зне­жирене молоко, маслянку, сироватку, мед та інші добавки.

Асортимент хлібобулочних виробів складається із сотен най­менувань. Класифікуються за видами сировини (хліб житній, пше­ничний), формою (формові та черінні вироби), видами добавок та ін. Випікають промисловим способом і деякі національні сорти хліба (паляниця, коржики, лаваш, чурек, тощо). Випускають і спеціальні сорти хліба особливого призначення,що збагачені мікроелементами, вітамінами, білками, хліб для діабетиків та ін.

Основним завданням хлібопекарської промисловості є щоден­не забезпечення населення свіжим хлібом різноманітного асорти­менту. Одержання хліба спрощено можна показати трьома основ­ними операціями: приготування тіста, його обробка та випікання.

Макаронні вироби готуються "про запас" і вони можуть зберігатися більше року без помітних змін або погіршень смако­вих і харчових властивостей. Вони транспортабельні, можуть пе­ревозитись на будь які відстані будь якими транспортними засо­бами.

Макаронні вироби стійкі при зберіганні і перевезенні завдяки їх низькій вологості (13%) порівняно високій механічній міцності, відсутності в їх складі домішок і речовин, які швидко псуються та мають підвищену гігроскопічність. Макарони є кулінарним напівфабрикатом, виготовленим із борошна і води з додаванням іноді білкових та інших збагачувачів або смакових приправ. З них можна готувати широкий асортимент страв смакових харчо­вих страв і гарнірів. Збагачені макарони мають від 3 до 6 місяців гарантований термін зберігання.

Основною перевагою макаронних виробів як продуктів харчу­вання є висока калорійність, оскільки для їх виготовлення засто­совується пшеничне борошно кращої якості завдяки максималь­ному вмісту білкових і мінімальному мінеральних речовин (золи). Перевагою є також швидкість і простота приготування з них їжі.

Макаронні вироби містять не менше 12% білкових речовин, (70...72)% вуглеводів (в основному крохмаль) і тільки 13% воло­ги. Чим менше в макаронних виробах жиру (вміст його змінюється від 0,5 до 0,7%), тим стійкіші вони при зберіганні.

Макаронні вироби виготовляють з пшеничного борошна висо­кої якості спеціального помолу. Припустимим є виготовлення ма­каронів із хлібопекарського борошна вищого сорту, яке за якістю і кількістю клейковини повинно відповідати вимогам стандартів. При виготовлені макаронних виробів можуть застосовуватися різні смакові і збагачувальні домішки: яйцепродукти, томат-про­дукти, сушена і подрібнена в порошок морква, молоко натуральне й сухе, тощо. Можливе застосовувати рослинні домішки з поліфункціональними властивостями із салата, капусти, топінам­бура, шпіната, червоного буряка, тикви, кабачків та інші у вигляді гомогената, пасти, порошка. В залежності від величин дозування, макаронні вироби виготовляються для дитячого, дієтичного, ліку­вально-профілактичного та спеціального призначення.

Сорт макаронних виробів визначається сортом борошна та використовуємими добавками. Стандартами передбачено випуск макаронних виробів: вищого сорту — з борошна вищого сорту; без добавки яйпепродуктів і сорту — з борошна І сорту.

В залежності від використання смакових або збагачуючих до­бавок, до назви сорту макаронних виробів додається назва сма­кової добавки або збагачувача.

Асортимент макаронних виробів дуже різний. Поряд з зви­чайними випускаються продукти з застосуванням різних збагачу-

Рис. 20.1. Типи та види макаронних виробів

І — трубчасті вироби: а — макароны, б — рожки,

її — ниткопобібні вироби (вермішель),

НІ — стрічкоподібні вироби (лапша),

IV — фігурні вироби: а —ракушки, б — бантики (штамповані),

в — супові засипки

 

ючих і смакових добавок:

- яєчні вищого сорту;

- яєчні вищого сорту зі збільш енним вмістом яєць;

- томатні вищого сорту;

- молочні вищого сорту з добавкою молока коров'ячого цільного сухого;

- молочні вищого сорту з додатком сухого знежиреного ко­ров'ячого молока;

- сирні вищого сорту;

- вітамінізовані вищого сорту.

Готуються макаронні вироби і спеціального призначення. Наприклад для дитячого і дієтичного харчування:

- мілкі (в вигляді крупки) вироби повиїденої біологічної цінності для дитячого харчування. Вони виробляються з борош­на вищого сорту з введенням казеїну, гліцерофосфату, заліза і вітамінів В,, В2і PP.

- білкові вироби (в вигляді вермішелі) для лікувального хар­чування і для дітей, які вживають гіпопротеїнову і аглютенову дієти. Ця продукція виробляється з суміші кукурудзяного крох­малю і кукурудзяного набухаючого амінопектинового фосфат­ного крохмалю із введенням гліцерофосфату заліза, гліцерофос­фату кальція, вітамінів В , В і PP.

Крім сортових ознак товарна класифікація розподіляє мака­ронні вироби на типи, а типи — на види. Випуск деяких виробів може регламентуватися тимчасовими технічними умовами.

Весь асортимент макаронної продукції розподіляється на чо­тири типи: трубчасті, ниткоподібні (вермішель), стрічкоподібні (лапша) та фігурні вироби.

Кожен тип макаронних виробів розділяють на види, які відрізняються геометричними розмірами. Форму макаронних ви­робів наведено на рис. 20.1...20.4.

 

 







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 2716. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

Уравнение волны. Уравнение плоской гармонической волны. Волновое уравнение. Уравнение сферической волны Уравнением упругой волны называют функцию , которая определяет смещение любой частицы среды с координатами относительно своего положения равновесия в произвольный момент времени t...

Медицинская документация родильного дома Учетные формы родильного дома № 111/у Индивидуальная карта беременной и родильницы № 113/у Обменная карта родильного дома...

Основные разделы работы участкового врача-педиатра Ведущей фигурой в организации внебольничной помощи детям является участковый врач-педиатр детской городской поликлиники...

Приготовление дезинфицирующего рабочего раствора хлорамина Задача: рассчитать необходимое количество порошка хлорамина для приготовления 5-ти литров 3% раствора...

Дезинфекция предметов ухода, инструментов однократного и многократного использования   Дезинфекция изделий медицинского назначения проводится с целью уничтожения патогенных и условно-патогенных микроорганизмов - вирусов (в т...

Машины и механизмы для нарезки овощей В зависимости от назначения овощерезательные машины подразделяются на две группы: машины для нарезки сырых и вареных овощей...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия