Студопедия — Розрахунок електроенергії на освітлення проводиться окремо за формулою
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Розрахунок електроенергії на освітлення проводиться окремо за формулою






 

Wо = 0,001∙q∙ S ∙ТДо,, (4.40)

 

де Wo — річна витрата освітлювальної електроенергії, кВт-год;

q—середня витрата електроенергії за 1 годину на 1м2 площі
(для виробничих відділень ливарного цеху q=15-18 Bт., складських приміщень —q=8-10Вт і побутових приміщень q=8Вт)

S- освітлювана площа,м2
ТДо — число годин річного освітлювального навантаження.
Річна кількість годин, при якій використовується освітлення,складає при однозмінній роботі — 650—850, двозмінній 2300—2500 і тризмінній — 4600—4800.

Таблиця 4. 18 - Витрата електроенергії на плавку (по цеху)

Види печей в цехах Питома витрата на 1 т придатного литва, квт·год  
Сталеливарні цехи: дугові електропечі прямої дії (з кислим футеруванням)
ДСП-3 650-700
ДСП-6 700-750
ДСП-12 700-750
ДСП-25 700-750

Витрата палива на термообробку литва для штовхальних печей опору – 450-500 квт.год/т придатного литва

Таблиця 4.19- Встановлена потужність електродвигунів технологічного і

підйомно-транспортного устаткування (без урахування двигунів

санітарно-технічного устаткування і електропечей для плавки і

термообробки )

  Цехи   Випуск цеху, т/рік Встановлена потужність устаткування кВт на 1 тонну придатного литва на рік Змінність роботи цехів
Сталеливарні цехи 45000—65000 0,07—0,08  
Сталеливарні цехи 45000—65000 0,10—0,12  

Великі показники для цехів з меншим масштабом виробництва або з більшим ступенем механізації виробництва

4.2.6.2. Розрахунок витрати стисненого повітря

У ливарному цеху на стисненому повітрі працюють формувальні, піскодувні і піскострільні машини, пневматичні підйомники, пневмоинструмент, дробоструйні камери і інше устаткування. Витрата повітря визначається для кожної одиниці устаткування за паспортними даними залежно від режиму роботи цеху.

Витрата повітря на одиницю устаткування розраховується за формулою [6]

 

Qпов = k·q ·TД, (4.41)

де Qпов витрата повітря на одиницю устаткування, нм3;

q середньогодинна витрата повітря, нм3;

ТД річний фонд часу роботи устаткування, годин;

k — коефіцієнт використання стисненого повітря (для механізованих

цехів (0,8—0,85).

Річна потреба в стисненому повітрі рівна сумі витрат всіх одиниць устаткування, що працюють на стисненому повітрі [6]

Qпов=l,5 k∑ qпов∙Tд, (4.44)

 

де 1,5 — коефіцієнт, що враховує втрати повітря при витоку в нещільних з'єднаннях, а також виконання непередбачених робіт.

Укрупнений розрахунок витрати повітря ведеться на 1 т придатного литва (табл. 6.4 [2]) за формулою [6]

Qпов= 1,5∙ q1∙Qпр,(4.42)

де q1 витрата стисненого повітря на 1 т придатного литва, нм3;

Qпр — випуск придатних виливків, т/рік.

1,5- коефіцієнт, що враховує втрати повітря при витоку у нещільних з'єднаннях, а також виконання непередбачених робіт.

Таблиця 4.20 - Витрата стисненого повітря в ливарних цехах

 

4.2.6.3. Розрахунок витрати води

Вода в ливарних цехах використовується для охолоджування виливків, гасіння залишків вибивки вагранок, грануляції шлаку, охолоджування плавильних агрегатів, зволоження формувальної і стрижньової суміші, гідроочищення виливків і ін. Витрата води на охолоджування устаткування визначається по вигляду устаткування, його кількості і часу роботи.

Витрата води для приготування формувальних сумішей визначається за формулою [6]

(4.43)

де Vв— витрата води на рік, м3; у— відсоток вологи в суміші; Рну — річна витрата неущільненої суміші, м3; Витрата води на охолоджування мартенівських печей складає для печей ємкістю 35-70 т — 100-150 м3/годин, для печей ємкістю 90 т— 150—200 м3/год. При використанні випарного охолоджування води витрата води знижується приблизно в 10 разів. Витрата води на гасіння вибивки вагранки 0,5—1,0 м3 витрата води на побутові потреби приймається на підставі «Санітарних норм проектування промислових підприємств» в наступних кількостях: на господарсько-питні потреби — 45 л на 1 люд./зміну; б) душеві— 500 л на 1 сітку/год (тривалість дії душевих установок приймається 45 мін після кожної зміни); у) умивальники — 200 л на 1 кран/год; г) поливання підлоги цеху —3 л на 1 м2/доба. Загальна витрата води складається з витрати води на технологічні і побутові потреби. Укрупнений розрахунок витрати води на технологічні потреби ливарного цеху ведеться на 1 т придатного литва згідно табл. 9.4[2]

Таблиця 4.21.- Витрати води на технологічні потреби

Цехи Витрата виробничої води на 1 тонну придатного литва Характеристика плавильного агрегата
     
Ливарні цехи сірого чавуну 8—10   Вагранка з охолоджуванням плавильного поясу
Ливарні цехи кувального чавуну   14—15 Дуплекс-процес вагранка+дугова електрична піч з охолоджуванням плавильного поясу вагранки

 

Продовження таблиці 4.21

     
Чавуноливарні цехи оболонкового литва 9—10 Вагранка з охолоджуванням плавильного поясу
Сталеливарні цехи 13—-14 Дугові електропечі  
Ливарні цехи точного сталевого литва   300—350 Електропечі промислової частоти типу ІСТ 04
150-200 Електропечі промислової частоти типу ІЧТ-1 або ІСТ 016
Ливарні цехи алюмінієвого литва   35—-40 Індукційні печі промислової частоти  

витрата води на 1 тонну придатного литва, q1 = 0,2-0,5 м3 для електрогідравлічних установок моделі 36141А (для решти моделей дивись дані устаткування [7]). Примітка. 1. У таблиці приведена загальна потреба води для технологічних потреб без урахування повторного її застосування після охолоджування і освітлення. Витрата первинної води уточнюється проектом.

2. У таблиці не враховується витрата води для побутових і сантехнічних потреб.

 

4.2.6.4. Розрахунок витрати палива

Паливо у вигляді газу, мазуту, коксу, вугілля в ливарних цехах використовується для плавки металу, опалювання сушильних, і термічних печей, підігріву і сушки ковшів і інших цілей

Витрата палива визначається по годинній витраті установки. Загальна витрата залежить від вигляду і кількості установок і часу річної роботи їх.

Укрупнені розрахунки ведуться по питомих нормах витрати палива (коксу, газу, мазуту, кисню, ацетилену) на 1 т рідкого металу і 1 т придатного литва згідно [5] с.229 витрата газу калорійністю 7500 ккал складає:

для барабанного сушила при сушці песка- 125 м3/т, при сушці глини 235 м3/т, сушінні стрижнів (у вертикальній печі) – 106-110 м3/год, сушці ковшів в екранній сушарці на 1 пальник 80 м3/год, відпалі литва в термічній дворядній печі – 600 м3/год.

Витрата газу визначається по годинній витраті його, кількості установок, і часу річної роботи їх.

Укрупнений розрахунок витрати газу ведеться на 1 т придатного литва (табл. 6.4) за формулою [6]

Qг= q г' ∙ Qпр (4.47)

де Qпр — випуск придатних виливків, т/год.

qг'— витрата газу 1 т придатного литва, нм3;

Згідно даним [13] сумарна витрата природного газу при виробництві сталевих

виливків складає 140-170 кгуп/т (кг умовного палива на 1т придатного литва). При визначенні потреби в природному газі приймають, що 1м3 природного газу дорівнює 1,17 кгуп

Згідно даним таблиці 6.9 [6] витрата кисню і ацетилену в ливарних цехах для різання приливків і заварки дефектів в сталеливарних цехах складає на 1 тонну придатного литва: Кисень 3,0-4,0 нм3 /т, ацетилен 1,5- 2,0 нм3

Пара в ливарних цехах застосовується для опалювання і вентиляції приміщень. Витрату пари визначають з розрахунку відшкодування теплових втрат будівлі, які складають 15—20 ккал/год на 1 м3 будівлі.

 

4.2.7 Заходи з охорони навколишнього середовища

При проектуванні ливарних цехів приділяється виключно велика увага створенню нормальних санітарно-гігієнічних умов праці. При будівництві ливарних цехів 30—40 % всіх капітальних витрат (ця частка витрат надалі зростатиме) йде на установки і пристрої, що забезпечують нормальні умови праці. До них відносяться припливно-витяжні агрегати, установки для кондиціонування повітря, споруди для очищення шламових вод, штучне освітлення ртутними і люмінесцентними лампами і так далі.

Експлуатаційні витрати на обслуговування вентиляційних установок сучасного цеху також великі. Наприклад, в чавуноливарному цеху середньої потужності постійно викидається з цеху відсмоктуючу вентиляцією приблизно 30 млн. м3/год відпрацьованого повітря і таку ж кількість повітря подають в цех кондиціонуючі установки. Потрібна кількість електроенергії всіх вентиляційних систем в ливарному цеху середньої потужності складає понад 26 Мвт. Температура повітря в цеху взимку повинна бути близько 16 °С (при зовнішній — 30°С) і влітку близько 28 °С (при зовнішній +24 °С).

Багато сучасних ливарних цехів складається з двох поверхів. На другому поверсі, як правило, розміщується основне технологічне устаткування — плавильні агрегати, ливарні автоматичні лінії, індивідуальні (для кожної лінії) сумішоприготувальні установки, стрижньові машини. На першому поверсі розташована вибивка виливків, переробка і транспортування відпрацьованих формувальних сумішей і просипів від формувальних машин. Висота першого поверху звичайна 7—8 м, а другого — 10—11 м.

Таким чином, найбільша кількість пилу зосереджена на першому поверсі, де найменше число тих, що працюють.

Всі пилообразуючі місця ретельно вкривають кожухами і парасольками. Парасольки, розташовані на другому поверсі, мають нижній або бічний відсмоктуючи й трубопровід, що опускається на перший поверх. По нижньому поверху уздовж колон цеху прокладають магістральні вентиляційні колектори великого перетину з численними відведеннями до захисних кожухів. Могутні вентилятори всмоктують запилене повітря, яке, пройшовши через мокрі пилоочисні установки, поступає у вихлопні труби заввишки 40—45 м, встановлені, як правило, в центральній частині будівлі цеху.

Притока повітря здійснюється кондиціонерами, які подають в робочу зону цеху влітку очищене, зволожене і охолоджене повітря, а взимку тепле. Кондиціонери встановлюють як з боків будівлі, так і на даху, що дозволяє найкоротшим шляхом подати повітря до робочих місць. Ступінь вентиляції будівель зазвичай оцінюють кратністю обміну повітря. Під кратністю обміну розуміють відношення кількості повітря, що подається вентиляційною установкою в 1годину в дане приміщення, до його об'єму.

Кратність обміну повітря непостійна для різних зон цеху. Так, в нижній частині другого поверху заввишки 2—2,5 м (зона А), де найбільше число тих, що працюють, кратність повітрообміну 20—30, а в зоні Б, де майже немає тих, що працюють, 2—5. Така вентиляція цеху забезпечується з найменшими витратами. [8]

Джерела пило- і газовиділень в ливарних цехах

Знепилювання ливарних цехів — надзвичайно складна науково-технічна проблема, обумовлена особливостями виробничих процесів і фізико-хімічною характеристикою пилу. Для багатьох ливарних процесів неминуче виділення у великих кількостях пилу і газів. Попередженню утворення пилу в ливарних цехах заважають також її специфічні особливості, до яких відносяться: велика абразивність частинок; наявність дрібнодисперсних фракцій (потрібне багатоступінчате очищення); висока температура газів, що викидаються, і погана змочуваність пилу. У зв'язку з цим необхідна висока надійність пиловловлюючих пристроїв.

Крім засобів пиловловлювання необхідно удосконалювати як сам технологічний процес, так і окремі агрегати, щоб не допускати надходження пилу в навколишнє середовище, вести дослідження по застосуванню нових технологічних матеріалів, переробка яких не супроводжувалася б значним пило- і газовиділенням.

До основних процесів ливарного виробництва, що виділяють найбільшу кількість газів і пилу, відносяться: плавка у вагранці, дугових і індукційних печах, заливка металу, вибивка виливків, підготовка вхідних формувальних матеріалів, особливо відпрацьованих сумішей, і очищення виливків. Інтенсивність пило- і газовиділень залежить від продуктивності і конструкції агрегату, режиму роботи, технологічного процесу і так далі

Одні і ті ж агрегати можуть виділяти різну кількість пилу і газів залежно від періоду робочого процесу. Наприклад, при плавці металу в електропечі найбільше пило- і газовиділення буде в період продування металу киснем. Інтенсивність пиловиділення електропіччю залежить також від складу шихти і ступеня її забрудненості. Для вибору методів очищення промислових викидів необхідно знати фізико-хімічні властивості пилу і газів.

Пил, що виділяється плавильними агрегатами, складається з частинок матеріалів, використовуваних в процесі плавки чавуну і сталі, до яких відносяться оксиди металів, коксовий пил, пил флюсів і добавок. Отже, пил, що виділяється, полідисперсна, оскільки складається з частинок різних розмірів і щільності.

Пил, що виділяється при переробці відпрацьованих формувальних сумішей, в основному складається з оксидів кремнію SiO2 і рідше SіO.

Процентний зміст пилу залежно від розмірів її частинок різний. Майже 60 % пилу в газах, що відходять від електропечей, складається з частинок розміром менше 6 мкм; він надзвичайно важко уловлюється фільтрами. Дрібнодісперсний кремнеземний пил шкідливий для здоров'я, оскільки в дихальних органах людини він не розчиняється і погано віддаляється, що викликає важке захворювання — селікоз. При вдиханні викидів, до складу яких входять метали- таких, як оксиди заліза і марганцю, у людини виникають захворювання слизистої оболонки верхніх дихальних шляхів.

При плавці і розливанні металу у форми виділяється значна кількість оксидів вуглецю, який, як відомо, надзвичайно шкідливий для людини. [8]







Дата добавления: 2015-10-12; просмотров: 1199. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Функциональные обязанности медсестры отделения реанимации · Медсестра отделения реанимации обязана осуществлять лечебно-профилактический и гигиенический уход за пациентами...

Определение трудоемкости работ и затрат машинного времени На основании ведомости объемов работ по объекту и норм времени ГЭСН составляется ведомость подсчёта трудоёмкости, затрат машинного времени, потребности в конструкциях, изделиях и материалах (табл...

Гидравлический расчёт трубопроводов Пример 3.4. Вентиляционная труба d=0,1м (100 мм) имеет длину l=100 м. Определить давление, которое должен развивать вентилятор, если расход воздуха, подаваемый по трубе, . Давление на выходе . Местных сопротивлений по пути не имеется. Температура...

Что такое пропорции? Это соотношение частей целого между собой. Что может являться частями в образе или в луке...

Растягивание костей и хрящей. Данные способы применимы в случае закрытых зон роста. Врачи-хирурги выяснили...

ФАКТОРЫ, ВЛИЯЮЩИЕ НА ИЗНОС ДЕТАЛЕЙ, И МЕТОДЫ СНИЖЕНИИ СКОРОСТИ ИЗНАШИВАНИЯ Кроме названных причин разрушений и износов, знание которых можно использовать в системе технического обслуживания и ремонта машин для повышения их долговечности, немаловажное значение имеют знания о причинах разрушения деталей в результате старения...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.008 сек.) русская версия | украинская версия