Студопедия — Вивчення, узагальнення і поширення передового педагогічного досвіду
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Вивчення, узагальнення і поширення передового педагогічного досвіду






Передовий педагогічний досвід фіксують у процесі внутрішкільного контролю на педагогічних читаннях, конференціях тощо. Щоб він став надбанням масової прак­тики, його потрібно вивчати й узагальнювати. Педаго­гічна наука пропонує таку етапність вивчення педагогіч­ного досвіду.

Визначення педагогічної проблеми та об'єкта вивчен­ня. На цьому етапі формулюють тему досвіду, обґрунтову­ють її актуальність, формують групу для його вивчення.

Попереднє вивчення досвіду. Цей етап передбачає по­переднє ознайомлення з об'єктом досвіду через відвідуван­ня навчальних занять, бесіди з педагогами, попереднє



Школознавство


Вивчення, узагальнення і поширення педагогічного досвіду



 


вивчення шкільної документації. Виходячи з цього, визна­чають ідеї передового досвіду, уточнюють методи його вив­чення.

Теоретична підготовка. Особам, які вивчають передо­вий досвід, треба знати теоретичні та методичні положен­ня з цієї проблеми, вже розроблені в педагогічній науці та практиці. Це дасть змогу визначити ступінь новизни дос­віду, з'ясувати педагогічні умови, які забезпечують його результативність.

Основне вивчення досвіду. На цьому етапі збирають емпіричний матеріал, вивчають окремі ланки навчально-виховного процесу, проводять контрольні зрізи. Зібраний матеріал класифікують на типовий і випадковий, відтак його систематизують та узагальнюють.

Визначення провідних педагогічних ідей досвіду. Ар­гументуються і підкріплюються емпіричним матеріалом вихідні теоретичні положення, сформульовані на етапі теоретичної підготовки. У процесі систематизації та уза­гальнення досвіду саме вихідні теоретичні положення є ос­новою визначення провідних його ідей, вироблення мето­дичних рекомендацій щодо вирішення досліджуваної про­блеми. Дається оцінка перспективності цього досвіду1.

Під час вивчення передового педагогічного досвіду роз­кривають його авторів, технологію — сукупність методів педагогічної діяльності, особливість їх співвідношення та взаємодію, що забезпечують бажаний результат і визнача­ють педагогічну майстерність автора досвіду. Важливо чіт­ко визначити критерії передового педагогічного досвіду, які дадуть змогу розглядати його не як випадкове явище, а як систему діяльності, а також умови формування дос­віду, що допоможе зробити висновок про можливість йо­го відтворювати. Необхідно визначитися і щодо засобів вивчення передового педагогічного досвіду, шляхів його поширення та популяризації.

У практиці склалися такі форми й методи втілення пе­редового досвіду: відкриті уроки та інші заняття; усні по­відомлення результатів вивченого, узагальнення передового педагогічного досвіду у виступах педагогів у школі, на на­радах, курсах, семінарах представників народної освіти; письмові повідомлення результатів вивченого, узагальнення передового педагогічного досвіду у формі методичних лис­тів, методичних розробок, статей у газетах і журналах, ви­дання брошур, монографій, збірників матеріалів конферен-

1 Див.: Онишків З.М. Основи школознавства. — С. 85—86.


цій і семінарів; наочно-демонстраційна популяризація пе­редового педагогічного досвіду — організація виставок, спе­ціальні стенди при методкабінетах та ін.

Дієвість передового педагогічного досвіду забезпечує ор­ганічна взаємодія педагогічної науки та шкільної практи­ки, яка застерігає вчителів від можливих випадковостей і помилок у пошуках нових методів навчання та виховання. Педагогічне співтовариство з особливим зацікавленням знайомиться з доробком В. Сухомлинського, В. Шатало­ва, М. Ґудзик та інших.

Наводимо деякі гуманістичні поради-заповіді В. Сухо­млинського педагогам-практикам.

Що найважливіше в учительській праці? Знати дити­ну. Легше любити увесь світ, ніж одну дитину. Вихован­ня лише тоді стає реальною силою, коли воно ґрунтуєть­ся на вірі в дитину. Діти повинні приносити зі школи ра­дість. Жодна дитина не повинна відчувати, що вона невда­ха, що вона нездібна. Без здійснення сподівань не можна уявити собі правильного виховання дітей. Без заохочення неможливе просування вперед. Покарання — не сила, а слабкість вихователя! Сила в свідомості, а не в страху! Не допускайте окрику: «сильні» засоби свідчать про ваше без­силля; їм, важким дітям, бракує головного — турботи, ласки, доброти. Дайте їм це — і вони перестануть бути важкими. Якщо хочеш, щоб дитина була чесною, не зами­кай від неї на замок те, що для неї є привабливим. Чим би не вабив дітей вогник, яким є для них учитель, у цій приваблюючій силі завжди є найголовніше — єдність ду­ховного життя вчителів і учнів. У сто разів більше потріб­но знати, ніж ви сповіщаєте учням. Поганий учитель під­носить істину, хороший вчить її знаходити. Чим більше знатимуть учні про те, що не передбачено програмою, тим цікавішою стане для них ця наука. Творча праця, захоп­лення улюбленою справою — найвірніший шлях до серця дитини. Школа стає справжнім осередком культури лише тоді, коли в ній панують чотири культи: культ Батьківщи­ни, культ Матері, культ книги і культ рідного слова.

Згідно з ідеями учителя математики В. Шаталова всі діти талановиті, всі діти — без винятку! — здатні успіш­но оволодіти шкільною програмою. Вчитель повинен до­помогти учневі усвідомити себе особистістю, пробудити по­требу в пізнанні себе, життя, світу, виховати в нього по­чуття людської гідності, складова якого — усвідомлення відповідальності за свої вчинки перед собою, товаришами, школою, суспільством; попереду — теорія; уроки відкри-


 

Школознавство

тих думок — повідомлення; щадна педагогіка: Веренчук, Губенко, Євтушенко... до побачення (решта залишають­ся на консультацію, але ніхто про це не знає, і їм не до­ведеться червоніти); незвичайне краще запам'ятовується; зорова пам'ять — механізм надійності; письмове і магні­тофонне опитування; опорні сигнали; без страху й докору; принцип відкритих перспектив; оцінювати по заслузі щод­ня; батькам теж потрібна перспектива; навчання — про­цес колективний; поважайте акселератів!; метод ланцюж­ка (перевірка розв'язування задач); учень повинен вчитися переможно.

Характерною особливістю досвіду В. Шаталова є: ви­ділення доз навчального матеріалу, які охоплюють голов­не, істотне в ньому, навчання школярів алгоритмів вико­нання навчальних завдань, широке залучення їх до само­стійного виконання навчальних завдань у школі й удома, оперативний контроль за засвоєнням навчального матеріа­лу всіма учнями класу. Позитивне у цьому досвіді — на­магання виділити в навчальному матеріалі найістотніші елементи. Проте слід мати на увазі, що прагнення до ско­рочення термінів вивчення навчального предмета за раху­нок концентрування уваги тільки на головних моментах змісту, без певного зіставлення їх з допоміжними елемен­тами знань, без здійснення учнями самої операції виділен­ня в матеріалі найістотнішого, може призвести до зни­ження розвиваючого впливу навчання, якщо не викори­стовувати спеціальних засобів. Саме таким засобом є сис­тема самостійної роботи з розв'язування задач. Проте надто великий обсяг задач з математики і фізики може знизити інтерес учнів до інших предметів.

Учитель хімії М.Ґудзик головним принципом системи вважає подання нового матеріалу «великими порціями». Тому планування ним кожної теми з хімії передбачає уро-ки-лекції, уроки-семінарські заняття, уроки узагальнення і систематизації знань, уроки захисту творчих завдань, уроки-практикуми.

Урок-лекція складається з трьох частин. Спершу корот­ко (без деталізації) викладається навчальних матеріал (до 7 хв.). Відтак — головна частина (до ЗО хв.), в якій учитель уже вдруге й детальніше пояснює той самий матеріал, ін­структує учнів щодо індивідуального його вивчення. У заключній частині (5—8 хв.) він утретє повертається до нового матеріалу, підводячи підсумки та пропонуючи не­обхідну літературу для опрацювання. Головне завдання уроку-семінарського заняття — самостійне вивчення уч-


Вивчення, узагальнення і поширення педагогічного досвіду 429

нями навчального матеріалу різного рівня складності, що забезпечується трьома програмами (програма А — на рівні творчого використання; програма В — відтворення здобу­тих знань на продуктивному рівні, вміння застосовувати їх за аналогією; програма С — репродуктивне відтворен­ня знань, застосування їх за зразком). Програми учні обирають самостійно. На уроці практикується групова форма роботи. У процесі виконання завдань учні користу­ються підручником, власними конспектами лекцій, у ра­зі потреби звертаються за консультацією до вчителя. На­прикінці уроку-семінару вчитель проводить самостійну ро­боту. На уроці-заліку узагальнюється і систематизується засвоєний матеріал. Міжпредметне узагальнення і систе­матизація знань здійснюється на уроці захисту творчих завдань. Такі уроки проводяться після вивчення великих розділів з хімії, біології, фізики, географії та інших суміж­них дисциплін. Тематичні творчі завдання до цих уроків учні отримують заздалегідь. Над їх розв'язанням працю­ють групами. На уроці із повідомленням про виконану ро­боту виступає керівник групи. Учитель підсумовує обгово­рення даного варіанту розв'язання завдання. Уроки-прак-тикуми проводять за традиційною системою.

Учитель-філолог Є. Ільїн зосереджується на пошукові опори (зв'язок з життям); побудові уроку на основі «яскра­вої конструктивної деталі», складного «морального питан­ня», творчого прийому; мистецтві запитання, яке стиму­лює відвагу висловитися. Суттєвими є й такі аспекти: за­питуйте — відповідаю; здивувалися — побачили!; завоюва­ти увагу; про все і при всіх; навчити співпрацювати.

У досвіді педагогів-новаторів чітко простежуються ри­си, що вирізняють їх педагогічну діяльність, розкривають індивідуальність. Проте у їхній роботі є й спільні риси, зокрема такі ідеї педагогіки співпраці1: використання ба­гатства стосунків у колективі з виховною метою; обмірко­вування форм і методів роботи з таким розрахунком, щоб діти взаємовиховувалися; прищеплення учням уміння ана­лізувати свою діяльність і стосунки; єдність педагогів і уч­нів у навчально-виховному процесі; навчання без приму­су; оптимістичний погляд на учня, його можливості; фор­мування в учня об'єктивної самооцінки і ставлення до навколишньої дійсності.

1 Педагогіка співпраці — напрям педагогічного мислення і практичної діяльності, спрямований на демократизацію і гуманізацію педагогічного процесу.


430 Школознавство







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 464. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

Обзор компонентов Multisim Компоненты – это основа любой схемы, это все элементы, из которых она состоит. Multisim оперирует с двумя категориями...

Композиция из абстрактных геометрических фигур Данная композиция состоит из линий, штриховки, абстрактных геометрических форм...

Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Краткая психологическая характеристика возрастных периодов.Первый критический период развития ребенка — период новорожденности Психоаналитики говорят, что это первая травма, которую переживает ребенок, и она настолько сильна, что вся последую­щая жизнь проходит под знаком этой травмы...

РЕВМАТИЧЕСКИЕ БОЛЕЗНИ Ревматические болезни(или диффузные болезни соединительно ткани(ДБСТ))— это группа заболеваний, характеризующихся первичным системным поражением соединительной ткани в связи с нарушением иммунного гомеостаза...

Выработка навыка зеркального письма (динамический стереотип) Цель работы: Проследить особенности образования любого навыка (динамического стереотипа) на примере выработки навыка зеркального письма...

Словарная работа в детском саду Словарная работа в детском саду — это планомерное расширение активного словаря детей за счет незнакомых или трудных слов, которое идет одновременно с ознакомлением с окружающей действительностью, воспитанием правильного отношения к окружающему...

Правила наложения мягкой бинтовой повязки 1. Во время наложения повязки больному (раненому) следует придать удобное положение: он должен удобно сидеть или лежать...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия