Студопедия — А. Верхній опорний вузол.
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

А. Верхній опорний вузол.






Приймається болтове з’єднання ферми з колоною. В цьому випадку вузол складається з фасонки, до якої приварений стержень верхнього поясу ферми, та опорного фланця, який приварений в торець фасонки і за допомогою болтів приєднується до внутрішнього поясу колони (рис.11.34).

 

Рис. 11.34. Верхній опорний вузол ферми при жорсткому з’єднанні з колоною: 1 – опорна фасонка ферми; 2 – опорний фланець;

3 – колона; 4 – крайня панель верхнього поясу ферми

 

Як правило, приймають з’єднання на чотирьох болтах, які розташовують симетрично відносно центра фланця. Осі стержнів ферми (в верхньому та нижньому вузлах) центрують на внутрішню грань колони. Розрахунок вузла виконується на дію найбільшого опорного моменту М, за який приймається максимальний від’ємний момент в перерізі 4-4 рами (див. рис.9.53), що відриває фланець від колони. При цьому згинаючий момент замінюється парою сил Н (рис11.35):

,

де – відстань між центрами верхнього та нижнього опорних вузлів.

Вузол проектується так, щоб лінія дії сили Н проходила через середину фланця (центр опорного вузла). Це призводить до рівномірного навантаження всіх болтів і зварного шва, який з’єднує фланець з фасонкою. Товщина опорного фланця конструктивно приймається tф=20 мм і в подальшому перевіряється на міцність.

 

 

Рис. 11.35. Пара сил Н, яка замінює згинаючий момент

 

 

Для конструювання фасонки опорного вузла розраховуються зварні шви, які з’єднують верхній пояс з фасонкою, на дію максимального зусилля N в крайній панелі поясу.

Висота опорного фланця h отримується при конструюванні вузла і знімається з креслення. Ширина фланця b призначається так, щоб відстань між вертикальними рядами болтів була мінімальною. Болти попередньо приймаються діаметром d = 20 мм. Розташування болтів виконується згідно з вимогами табл.39 [1].

Оскільки кількість болтів (4 шт.) приймалася попередньо, то необхідно перевірити їх достатню кількість за формулою:

,

де Nb – розрахункове зусилля, яке може бути сприйняте одним болтом з умови його роботи на розтяг при відриві фланця від колони

Nb = Rbt Abn;

Abn – площа перерізу болта “нетто”;

Rbt – розрахунковий опір ботів розтягу, який залежить від класу міцності болтів.

Слід мати на увазі, що міцність болтів повинна бути не меншою міцності елементів, які вони з’єднують. Якщо умова не виконується, то приймаються болти більшого діаметру.

Шов, який прикріплює фланець до фасонки, має довжину, яка визначається при конструюванні вузла (знімається з креслення):

lw = h – 1 см.

Необхідний катет шва визначається з умови його роботи на зріз:

.

Враховуючи, що Aw = 2 bf kf lw,

.

Напруження у фланці перевіряється на дію сили Н, яка намагається відірвати фланець від колони і викликає його згин (рис.11.36).

 

Рис. 11.36. До розрахунку опорного фланця

 

 

Момент при згині фланця визначається як в защемленій балці прольотом “ а ”, рівним відстані між вертикальними рядами болтів:

.

Напруження у фланці:

,

де а – відстань між вертикальними рядами болтів;

tф – товщина фланця.

 

Б. Нижній опорний вузол.

В нижньому вузлі також приймається болтове з’єднання ферми з колоною. Вузол складається з опорної фасонки та опорного фланця, який опирається на опорний столик, приварений до внутрішньої грані колони (рис.11.37).

Для визначення контурів опорної фасонки розраховуються зварні шви, які з’єднують опорний розкос та нижній пояс з фасонкою.

Нижній торець фланця для чіткості опирання ферми опускається нижче примикання фасонки на 20 мм. В даному вузлі приймають, як правило, 6 болтів в два вертикальні ряди. Їх розміщення по горизонталі – за аналогією з верхнім опорним вузлом (а отже і ширина фланця “ b ” однакова в обох опорних вузлах). По вертикалі болти розміщують згідно з вимогами табл.39 [1]. Виконання цих конструктивних вимог диктує необхідну кількість болтів. Здебільшого достатньо 6 болтів, однак при значній висоті фланця кількість болтів може бути більшою.

 

Рис. 11.37. Нижній опорний вузол ферми при жорсткому з’єднанні з колоною: 1 – опорна фасонка; 2 – опорний фланець; 3 – опорний столик;

4 – опорний розкіс; 5 – нижній пояс ферми; 6 - колона

 

Прийняті попередньо поперечні розміри опорного фланця (b × tф) повинні відповідати конструктивним вимогам та забезпечувати місцеву стійкість фланця:

tф ³ 20 мм; tф ³ tp; b ³ 180 мм;

При невиконанні цих вимог необхідно скоректувати розміри фланця.

Остаточні поперечні розміри фланця повинні забезпечувати умову міцності на зминання, оскільки торець фланця повинен сприймати опорну реакцію ригеля:

,

де V – опорна реакція ригеля як вільнолежачої балкової конструкції від дії постійного та снігового навантаження на всьому прольоті; Аф – площа поперечного перерізу фланця; Аф = tф b; Rp – розрахунковий опір сталі зминанню торцевої поверхні.

Якщо дана умова не виконується, то необхідно скоректувати розміри фланця і повторити розрахунок.

Якщо в опорному вузлі можлива дія сили Ht (рис.11.38), яка викликає відрив фланця від колони, то він розраховується на згин як пластинка, защемлена в місцях розміщення болтів. Значення сили Ht визначається як

,

де Mmax – максимальний додатній згинаючий момент в перерізі 4-4 рами; – відстань між опорними вузлами.

 

 

Рис. 11.38. До визначення сили Ht

 

 

Розрахунок фланця полягає в перевірці його товщини:

де а – відстань між вертикальними рядами болтів; h – висота фланця, яка знімається з креслення.

Якщо дана умова не виконується, то необхідно збільшити товщину фланця. При відсутності додатного моменту в перерізі 4-4 рами розрахунок фланця на згин не виконується.

Далі слід розрахувати зварні шви, які з’єднують фасонку з опорним фланцем. Вони працюють в складному напруженому стані під дією вертикальної опорної реакції ферми V та стискаючої сили від рамних зусиль Н, яка прикладена з ексцентриситетом е відносно середини шва (див. рис.11.37), оскільки діє вздовж осі нижнього поясу. Розрахункова довжина кожного з двох швів (з кожного боку фасонки) отримана при конструюванні і рівна:

lw = lp – 1 см,

де lp – геометрична довжина шва, рівна довжині контакту фасонки з опорним фланцем (знімається з креслення).

Подальша задача розрахунку полягає в обчисленні необхідного катету шва з умови міцності за рівнодіючим напруженням. Рівнодіюче напруження в найбільш напруженій точці шва А (крайня точка, див рис.11.37):

,

де ; .

Враховуючи, що

Aw = bf kf lw; ; M = H e,

де е – ексцентриситет сили Н по відношенню до середини шва (знімається з креслення), а також те, що зусилля сприймається двома швами, отримаємо:

Звідси необхідний катет шва:

.

Розрахунок опорного столика, необхідного для опирання ферми та сприйняття вертикальної опорної реакції V, полягає у визначенні довжини, ширини та товщини столика.

Товщина опорного столика tст призначається конструктивно 30…40 мм, дотримуючись в загальному випадку умови: tст» 2 tф .

Ширина столика bст приймається на 15…20 мм більшою ширини фланця в кожну сторону.

Довжина столика l призначається з умови розміщення зварних швів, які з’єднують столик з колоною. Конструктивно приймається з’єднання столика двома фланговими швами з виносом на торець на 20 мм. Приймаючи катет шва kf > kf, min, визначається довжина столика, яка рівна розрахунковій довжині шва:

.

В даній формулі, враховуючи можливе нерівномірне розподілення зусиль між двома швами, опорна реакція ригеля V приймається з коефіцієнтом 1,5.

Опорний фланець кріпиться до полиць колони болтами. При наявності в перерізі 4-4 рами додатного згинаючого моменту болти розраховуються на розтягуюче зусилля Нt, яке викликає в вузлі згинаючий момент внаслідок неспівпадання центра ваги болтового з’єднання з віссю нижнього поясу ферми. Несуча здатність болтового з’єднання в цьому випадку перевіряється за формулою:

,

де Z – відстань від лінії дії Нt (осі нижнього поясу) до найбільш віддаленого болта по вертикалі; у1 – відстань між крайніми болтами по вертикалі; – сума квадратів відстаней між крайнім рядом болтів, найбільш віддаленим від центру вузла, з наступними рядами (по вертикалі)

= у12 + у22;

Аbn – площа поперечного перерізу болта “нетто” (попередньо приймаються болти М20); Rbt – розрахунковий опір болтів розтягу.

Якщо у вузлі відсутня сила, яка відриває фланець від колони (тобто якщо в перерізі 4-4 рами діють лише від’ємні згинаючі моменти і сила Нt відсутня), то опорний фланець кріпиться до колони болтами, діаметр яких призначається конструктивно d = 20 мм. Несуча здатність болтового з’єднання в цьому випадку не перевіряється.

Для забезпечення стійкості стінки колони в місцях прикладання сили Н ставлять парні поперечні ребра жорсткості, осі яких суміщають з центрами опорних вузлів ферми (рис.11.39).

 

 

Рис. 11.39. Розміщення парних поперечних ребер жорсткості колони

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1304. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Мелоксикам (Мовалис) Групповая принадлежность · Нестероидное противовоспалительное средство, преимущественно селективный обратимый ингибитор циклооксигеназы (ЦОГ-2)...

Менадиона натрия бисульфит (Викасол) Групповая принадлежность •Синтетический аналог витамина K, жирорастворимый, коагулянт...

Разновидности сальников для насосов и правильный уход за ними   Сальники, используемые в насосном оборудовании, служат для герметизации пространства образованного кожухом и рабочим валом, выходящим через корпус наружу...

Патристика и схоластика как этап в средневековой философии Основной задачей теологии является толкование Священного писания, доказательство существования Бога и формулировка догматов Церкви...

Основные симптомы при заболеваниях органов кровообращения При болезнях органов кровообращения больные могут предъявлять различные жалобы: боли в области сердца и за грудиной, одышка, сердцебиение, перебои в сердце, удушье, отеки, цианоз головная боль, увеличение печени, слабость...

Вопрос 1. Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации Коллективные средства защиты: вентиляция, освещение, защита от шума и вибрации К коллективным средствам защиты относятся: вентиляция, отопление, освещение, защита от шума и вибрации...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.009 сек.) русская версия | украинская версия