Студопедия — Фундаменту, меблів, кількість людей, які там проживатимуть, сезонні і тимчасові навантаження (сніг).
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Фундаменту, меблів, кількість людей, які там проживатимуть, сезонні і тимчасові навантаження (сніг).






агато індивідуальні забудовники підходять до цього питання надто спрощено: «закладати фундамент потрібно не менше глибини промерзання». У принципі, грамотно сконструйований фундамент, який закладається на глибину промерзання, гарантовано не буде схильний силам морозного здимання.

Питання в іншому: чи справді таке заглиблення завжди необхідно? Адже якщо, наприклад, грунт не пучинистість, на фундамент взагалі не буде діяти сила морозного здимання, а значить, будівництво такого глибокого фундаменту призведе лише до подорожчання будови.

Глибина закладення стрічкового або стовпчастого фундаменту для одно-і двоповерхових будівель залежить не тільки від глибини промерзання, а ще від трьох чинників:

1. Типу грунту.
2. Рівня грунтових вод.
3. Глибини промерзання.

Дуже сильний вплив на глибину закладання надає тип грунтів. Перш за все, важливо властивість грунту змінювати свій об'єм у вологому стані при заморожуванні (так зване морозного здимання грунту), по цій характеристиці розрізняють наступні види грунтів:

1. Чи не пучинистые - скельні і напівскельні породи.
2. Слабопучіністие - крупноуламкові грунти, піски гравелистих, великі та середні.
3. Пучинистые - дрібні піски, пилуваті супіски, суглинки.

Рівень грунтових вод також має важливе значення при проектуванні фундаментів і цілком визначається гідрогеологічними умовами даної місцевості. Високий рівень грунтових вод при пучинистих грунті може зажадати настільки дорогих рішень конструкцій фундаментів і гідроізоляції підвалу, що вигідніше буде відмовитися від такої ділянки для будівництва.

Часто можна попередньо з'ясувати рівень грунтових вод і без проведення серйозних фізичних досліджень. Таку інформацію можна отримати на сусідніх заселених територіях. Джерелами її в цьому випадку можуть бути: місцеві фірми, що займаються вивченням і випробуванням грунтів; місцеві інженери, що консультують в галузі будівництва; міські управління у справах будівництва; місцеві агенти з продажу нерухомості; власники сусідніх ділянок.

Глибина промерзання залежить, головним чином, від кліматичних умов місцевості. Так, наприклад, для наступних міст в середньому грунт промерзає на глибину в сантиметрах:

- Новосибірськ - 220,
- Москва - 140,
- Санкт-Петербург - 120,
- Мінськ і Київ - 90,
- Одеса - 70.

Глибина закладення фундаменту для скельних і напівскельних порід може бути будь-хто і не залежить від рівня грунтових вод чи глибини промерзання.

Якщо грунт складається з гравелистих, великих або середніх пісків, то глибина закладення фундаменту повинна складати 0.5 метра незалежно від рівня грунтових вод і глибини промерзання.

Коли ж грунт пучинистість, то залежно від рівня грунтових вод можливі три варіанти:

1. Якщо рівень грунтових вод перевищує розрахункову глибину промерзання грунту більш ніж на 2 м, фундамент досить заглибити всього на 0.5 метра.

2. Якщо рівень грунтових вод перевищує глибину промерзання грунту менше ніж на 2 м, то глибина закладення становить близько 75% від глибини промерзання грунту, але не повинна бути менше 0.7 метра.

3. Якщо ж рівень грунтових вод менше розрахункової глибини промерзання грунту, то глибина закладання повинна бути не менше глибини промерзання грунту.

 

9. За призначенням усі будівлі поділяють на житлові (будинки квартирного типу, гуртожитки, готелі), громадські (театри, клуби, школи, лікарні, магазини тощо), промислові (корпуси цехів заводів і фабрик, електростанції тощо), сільськогосподарські (свинарники, корівники, птахоферми тощо).

Для спорудження будівель застосовують різні природні або штучні будівельні матеріали. Залежно від виду матеріалу, з якого зроблено стіни, виділяють будинки кам'яні, бетонні, залізобетонні, дерев'яні тощо.

За кількістю поверхів будівлі бувають одно- і багатоповерхові. Будинки, які мають 12 і більше поверхів, називають висотними. Кожен будинок повинен відповідати певним експлуатаційним вимогам: бути міцним, довговічним і вогнестійким, простим за конструкцією і красивим зовні та зсередини, зручним в експлуатації тощо.

Сукупність показників довговічності будинку та вогнестійкості конструкцій характеризують його капітальність. Залежно від капітальності, народногосподарського призначення та місця розміщення виділяють чотири класи будівель.

До першого класу належать будівлі громадського призначення (театри, клуби, палаци культури, готелі тощо), здебільшого споруджувані у великих містах та обласних центрах. Такі будівлі повинні відповідати найвищим вимогам: довговічність стін без втрати необхідних експлуатаційних якостей має бути розрахована більш як на 100 років, зовнішні та внутрішні поверхні повинні бути високоякісно опоряджені.

До другого класу належать житлові та промислові будівлі зі строком експлуатації 50—100 років, їх споруджують в містах та робітничих селищах. Опорядження поверхонь повинно відповідати середнім вимогам.

До третього класу належать житлові, сільськогосподарські та малі промислові будівлі зі строком експлуатації 20—50 років, які споруджують в районних центрах, малих містах та селах. Опорядження поверхонь повинно бути простим.

До четвертого класу належать будівлі, які мають не більше двох поверхів, з мінімальними вимогами до них і простим опорядженням поверхонь.

Не класифікуються тимчасові будівлі (склади, сараї тощо) зі строком експлуатації до 5 років.







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 525. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Кардиналистский и ординалистский подходы Кардиналистский (количественный подход) к анализу полезности основан на представлении о возможности измерения различных благ в условных единицах полезности...

ТРАНСПОРТНАЯ ИММОБИЛИЗАЦИЯ   Под транспортной иммобилизацией понимают мероприятия, направленные на обеспечение покоя в поврежденном участке тела и близлежащих к нему суставах на период перевозки пострадавшего в лечебное учреждение...

Кишечный шов (Ламбера, Альберта, Шмидена, Матешука) Кишечный шов– это способ соединения кишечной стенки. В основе кишечного шва лежит принцип футлярного строения кишечной стенки...

Принципы резекции желудка по типу Бильрот 1, Бильрот 2; операция Гофмейстера-Финстерера. Гастрэктомия Резекция желудка – удаление части желудка: а) дистальная – удаляют 2/3 желудка б) проксимальная – удаляют 95% желудка. Показания...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Методы анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия   Содержанием анализа финансово-хозяйственной деятельности предприятия является глубокое и всестороннее изучение экономической информации о функционировании анализируемого субъекта хозяйствования с целью принятия оптимальных управленческих...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия