Студопедия — РОЗДІЛ I. ІСТОРІЯ НАУКОВОГО ОСВОЄННЯ РІЗНОВИДІВ САТИРИ В СУЧАСНОМУ ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВІ
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

РОЗДІЛ I. ІСТОРІЯ НАУКОВОГО ОСВОЄННЯ РІЗНОВИДІВ САТИРИ В СУЧАСНОМУ ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВІ






Додаток Д. Російський народний танець «Бариня»

Додаток Е. Російський народний хореографічний ансамбль Казані.

Додаток Є. Ансамбль народного танцю «Россияночка»

Додаток Ж. Російська кадриль

Пояснювальна записка

до дипломного проекту (роботи)

спеціаліста

на тему: «Сатирична алегорія в романі Дж. Оруела

,,Скотний двір”»

Виконала: слухачка III року навчання

зі спеціальності 7.02030302 «Мова і

література (англійська)»

Піскун Ганна Олександрівна

 

Керівник: канд. філ. наук, доцент

Вєдєрнікова Т.В.

Рецензент: канд. філ. наук, доцент

Cолошенко-Задніпровська Н.К.

 

Завідувач кафедри: д.п.н., професор

Костікова І.І.

 

Харків – 2014

ЗМІСТ

ВСТУП....................................................................................................................3

РОЗДІЛ I. Історія наукового освоєння різновидів сатири

в сучасному літературознавстві.............................................................................7

1.1 Поняття сатири. Її зміст, основні риси та характеристики,

реалізовані в художньому творі.............................................................................7

1.2. Алегорія як засіб сатиричного втілення певних образів в романі...........17

Висновки до РОЗДІЛУ I.......................................................................................20

РОЗДІЛ ІІ. Особливості втілення сатиричної алегорії

в романі Джорджа Оруела «Скотний двір».......................................................23

1.2. Методи та засоби художнього зображення героїв

за допомогою сатиричної алегорії...................................................................... 23

2.2 Авторська концепція роману як прийом сатиричного

зображення внутрішнього світу героїв...............................................................34

Висновки до РОЗДІЛУ II......................................................................................41

РОЗДІЛ 3. Методичні рекомендації щодо впровадження

результатів дослідження у педагогічній діяльності..........................................45

3.1. Методичні та психолого-педагогічні вимоги

до проведення уроку...........................................................................................45

3.2. Система вправ та завдань для розробки заняття

з літератури на матеріалі роману Д. Оруела «Скотний двір»...........................49

Висновки до РОЗДІЛУ III....................................................................................56

ВИСНОВКИ..........................................................................................................58

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ...........................................................61

ДОДАТОК..............................................................................................................66

АНОТАЦІЯ............................................................................................................69

 

 

ВСТУП

Протягом останніх більш ніж двох десятиліть одним з провідних напрямків літературної науки стало дослідження творчості письменників, що перебували за радянської влади під фактичною забороною, ліквідація так званих «білих плям», відновлення несправедливо заплямованих літературних репутацій, подолання штучно створених стереотипів і заслонів. Наполегливо впроваджуване «вчення» про дві культури в кожній національній культурі наказувало вивчати тільки «передових», «прогресивних», «революційних» письменників, а спадщина тих, кого оголошували «реакційними», не тільки не вивчалась, але й не видавалося, виключалася з історико-літературних курсів, залишалася невідомою, непоясненою, нетумачною. Меншої шкоди було завдано вивченню літератури ХХ століття, однак і тут переважав виборчий підхід, що перешкоджав створенню повноцінного та об'єктивного уявлення про історико-літературний процес.

Джордж Оруел (справжнє ім'я – Ерік Артур Блер) – публіцист, журналіст, автор алегоричного твору «Скотний двір» (в іншому варіанті російського перекладу – «Звіроферма»). Одним з перших у світовій літературі Оруел розкрив трагедію революції, у вдало знайдених художніх образах і пропорціях осмислив тоталітаризм і диктатуру як явище цивілізації. У великій спадщині Оруела книга «Скотний двір» займає особливе місце як талановите викриття сталінізму, тиранії взагалі, зроблене в кращих сатиричних традиціях. Проза Д.Оруела породжена трагічним соціальним та політичним досвідом XX століття – століття революцій і воєн. Вона викриває не тільки тоталітаризм, його радянський і німецький варіанти, але і певні моменти в житті постіндустріального суспільства.

Актуальність дослідження пов’язана з посиленням наукового інтересу дослідників до вивчення та переосмислення творчості Д.Оруела та зумовлена необхідністю нового вивчення та створення цілісного уявлення про Оруела – сатирика. Розуміння цінності і важливості літературної спадщини Д.Оруела склалося не відразу. У роки радянської влади спадщина письменника виявилася практично поза увагою істориків літератури. Нерідко його називали «реакціонером», «ідеалістом» і «націоналістом» і протиставляли опонентам, спадщина яких видавалася і вивчалася. Його творчість була, якщо і не виключена зовсім з історії зарубіжної літератури, то, у всякому разі, відсунута на задній план: його твори не перевидавалися, а в наступні чверть століття вивчалися мало, односторонньо і вибірково. Цим пояснюється актуальність теми пропонованої роботи та необхідність звернення до літературної спадщини Д.Оруела, зокрема до вивчення з достатньою повнотою і на сучасному методологічному рівні його твору «Скотний двір».

Мета дослідження полягає у комплексному дослідженні художніх особливостей твору Д.Оруела «Скотний двір», зокрема виявленні і описі сатиричної алегорії зображення образів у творі і визначається необхідністю удосконалення теоретичних питань, пов’язаних з жанровою своєрідністю роману та засобами художньої поетизації твору.

Досягнення мети передбачає виконання наступних завдань дослідження:

1. Зробити огляд критичної літератури з теми дипломної роботи, узагальнюючи науковий досвід попередніх дослідників та окреслити перспективи для подальшого дослідження.

2. Розглянути своєрідність критичного методу Д.Оруела та особливості історичної доби для з’ясування місця письменника в історії літератури Англії.

3. Визначити поняття та зміст сатиричної алегорії як засобу вираження художнього образу у літературному творі.

4. Практично дослідити основні засоби сатиричного зображення

дійсності у романі Д.Оруела «Скотний двір».

5. Розробити практичне заняття з англійської літератури на матеріалі

твору Д.Оруела «Скотний двір».

Об’єктом дослідження виступає літературна спадщина Д.Оруела та його твір «Скотний двір» в контексті англійської літератури XX століття.

Предметом дослідження є художні засоби та прийоми зображення сатиричної алегорії в романі Д.Оруела «Скотний двір».

Методи дослідження. Написання дипломної роботи передбачає використання бібліографічного, культурно–історичного методів, методу зіставлення, порівняльного аналізу та метод стилістичного аналізу. Бібліографічний включає опрацювання періодичних видань та праць вітчизняних та зарубіжних дослідників твору Д.Оруела «Скотний двір». Історичний метод був застосований через те, що неможливо досліджувати будь-який твір, не маючи уявлення про час його написання. Порівняння проводилося шляхом зіставлення героїв даного твору між собою на основі подібності чи відмінності світоглядів та виявлення авторської концепції. Метод стилістичного аналізу використовувавсяз метою виявлення засобів створення алегоричних та сатиричних описів у творі.

Наукова новизна роботи полягає в тому, що в ньому дістало подальшу розробку питання про художню своєрідність роману Дж. Оруелла «Скотний двір», проаналізовано образну систему твору з позицій тоталітаризму як найбільш жахливого явища сучасної епохи та розширенно загальне поле знань з теми дослідження, зокрема алегоричних зображень й сатиричних описів у творі.

Теоретичне значення роботи полягає в тому, що проведене дослiдження дозволяє розробити сучасні підходи до вивчення творчості Дж.Оруелла, внести корективи в жанрову теорiю утопiї, дослідити еволюцiю утопiчної лiтератури з позицій нашого часу, розкрити суттєвi закономiрностi її розвитку i, таким чином, встановити необхiднi теоретичнi i методологiчнi орiєнтири для подальших дослiджень в цiй галузi.

Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані істориками англійської літератури, викладачами вищих та середніх навчальних закладів у загальних курсах з історії англійської літератури кінця ХХ століття, а також у спецкурсах і спецсемінарах з англійської літератури.

Структура роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаної літератури. Загальний обсяг роботи становить 70 сторінок. Список використаної літератури містить 67 джерел.

 

РОЗДІЛ I. ІСТОРІЯ НАУКОВОГО ОСВОЄННЯ РІЗНОВИДІВ САТИРИ В СУЧАСНОМУ ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВІ







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 676. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Шрифт зодчего Шрифт зодчего состоит из прописных (заглавных), строчных букв и цифр...

Картограммы и картодиаграммы Картограммы и картодиаграммы применяются для изображения географической характеристики изучаемых явлений...

Практические расчеты на срез и смятие При изучении темы обратите внимание на основные расчетные предпосылки и условности расчета...

Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

ЛЕКАРСТВЕННЫЕ ФОРМЫ ДЛЯ ИНЪЕКЦИЙ К лекарственным формам для инъекций относятся водные, спиртовые и масляные растворы, суспензии, эмульсии, ново­галеновые препараты, жидкие органопрепараты и жидкие экс­тракты, а также порошки и таблетки для имплантации...

Тема 5. Организационная структура управления гостиницей 1. Виды организационно – управленческих структур. 2. Организационно – управленческая структура современного ТГК...

Методы прогнозирования национальной экономики, их особенности, классификация В настоящее время по оценке специалистов насчитывается свыше 150 различных методов прогнозирования, но на практике, в качестве основных используется около 20 методов...

Примеры решения типовых задач. Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2   Пример 1.Степень диссоциации уксусной кислоты в 0,1 М растворе равна 1,32∙10-2. Найдите константу диссоциации кислоты и значение рК. Решение. Подставим данные задачи в уравнение закона разбавления К = a2См/(1 –a) =...

Экспертная оценка как метод психологического исследования Экспертная оценка – диагностический метод измерения, с помощью которого качественные особенности психических явлений получают свое числовое выражение в форме количественных оценок...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.01 сек.) русская версия | украинская версия