Студопедия — Заняття 4
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Заняття 4






ОПЕРАЦІЇ БАНКІВ ІЗ ЗАЛУЧЕННЯ КОШТІВ

План практичного заняття

1. Депозитні операції банків з фізичними та юридичними особами

2. Депозитні та ощадні сертифікати, порядок їх розміщення та погашення

 

4.2. Термінологічний словник

Депозит (вклад) – це грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті або банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

Депозитні операції банків полягають у залученні коштів у вклади та розміщення ощадних (депозитних) сертифікатів. Вкладна (депозитна) операція – операція банку із залучення грошових коштів або банківських металів від вкладників на їх рахунки в банку на договірних засадах або депонування грошових коштів вкладниками з оформленням їх ощадними (депозитними) сертифікатами.

Ощадний (депозитний) сертифікат – це письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів, яке засвідчує право власника сертифіката або його правонаступника на одержання після закінчення встановленого строку суми вкладу та процентів, установлених сертифікатом, у банку, який його видав.

Процентний ощадний (депозитний) сертифікат – це ощадний сертифікат, який випущений банком з визначеною процентною ставкою.

Купонний ощадний (депозитний) сертифікат – це ощадний (депозитний) сертифікат, що має окремі купони, на кожному з яких зазначено строк здійснення виплати процентної плати. У разі настання цього строку банк відриває купон і виплачує власнику сертифіката дохід згідно з визначеним процентом.

Безкупонний ощадний (депозитний) сертифікат – це сертифікат, який не має окремих відривних купонів, проценти сплачуються разом з поверненням суми вкладу.

 

4.3. Навчальні завдання

4.3.1. Задачі

1. Вкладник розміщує депозит в банку в розмірі 5 000 гривень під 22 % річних на строк 5 років. Нарахування відсотків здійснюється щорічно. Тип відсотків – складні. Розрахуйте суму депозиту, яку отримає вкладник після завершення його строку.

2. Вкладник розміщує депозит в банку в розмірі 1 000 гривень під 20 % річних на строк 6 місяців. Нарахування відсотків здійснюється щомісячно. Тип відсотків – складні. Визначте суму депозиту після завершення його строку.

4.3.2. Тестові завдання

1. Чи відповідає дане визначення нормативному змісту депозиту?

Депозит (вклад) – це грошові кошти в готівковій або безготівковій формі у валюті України або в іноземній валюті або банківські метали, які банк прийняв від вкладника або які надійшли для вкладника на договірних засадах на визначений строк зберігання чи без зазначення такого строку (під процент або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

а) так; б) ні.

2. Якому виду депозитів притаманні наступні риси? Є нестабільними, що обмежує їх використання банком для позикових та інвестиційних операцій, тому власникам рахунків сплачується низький депозитний процент або не сплачується зовсім.

а) вклади до запитання; б) строкові вклади; в) умовні депозити.

3. Знайдіть відповідно кожної ознаки класифікацію видів сертифікатів:

Ознака Вид сертифікатів
1) спосіб випуску а) термінові та до запитання
2) спосіб оформлення б) іменні, на пред’явника
3) термін обертання в) з разовою сплатою, в день погашення
4) умови сплати відсотків г) одноразові, серіями

4. Депозити за правом власності поділяються на:

а) іменні; б) строкові; в) на пред’явника; г) до запитання.

5. Чи передає дане визначення зміст строкового депозиту?

Строковий депозит – це грошові кошти або банківські метали, що розміщені вкладниками в банках на умовах видачі депозиту на першу вимогу вкладника або здійснення платежів за розпорядженням власника рахунку.

а) так; б) ні.

6. Залучені кошти комерційного банку – це:

а) залишки на коррахунках; б) депозити комерційних банків; в) кредити комерційних банків; г) кредити НБУ; д) кошти до запитання клієнтів; є) строкові депозити клієнтів; е) цінні папери власного боргу; ж) кредити міжнародних фінансових організацій; з) субординована заборгованість.

7. За часовою ознакою виділяють наступні види депозитів:

а) на визначений термін, до запитання;

б) іменні, на пред’явника;

в) строкові, безстрокові.

8. Процентні ставки за вкладними операціями встановлюються:

а) Нацбанком; б) комерційними банками самостійно; в) комерційними банками за погодженням з вкладниками; г) комерційними банками за погодженням з Нацбанком.

9. Вклади приймаються банком:

а) тільки в національній валюті; б) в іноземній валюті; в) в національній та іноземній валюті; г) в національній валюті, іноземній валюті та банківських металах.

10. Чи є дотримання письмової форми договору обов’язковою умовою взаємовідносин між вкладником та комерційним банком?

а) так; б) ні.

11. Нараховані проценти за вкадами юридичних осіб відповідно до умов договору банківського вкладу повертаються шляхом:

а) перерахування на поточний рахунок юридичної особи; б) зарахування на поповнення вкладу; в) отримання довіреною особою нарахованої суми відсотків у касі банку; г) правильні відповіді а і в.

12. Грошові кошти на вкладні рахунки фізичних осіб можуть бути внесені:

а) готівкою;

б) шляхом перерахування з іншого вкладного або поточного рахунку;

в) всі відповіді правильні.

13. Нараховані відсотки за вкладами виплачуються фізичним особам:

а) готівкою; б) шляхом перерахування на їх поточний рахунок; в) шляхом перерахування на вкладний рахунок для поповнення вкладу; г) готівкою; д) всі відповіді вірні.

14. Письмове свідоцтво банку про депонування грошових коштів, яке засвідчує право власника сертифіката або його правонаступника на одержання після закінчення встановленого строку суми вкладу та процентів, установлених сертифікатом, у банку, який його видав, – це:

а) ощадний сертифікат; б) вексель; в) чек; г) іпотечний сертифікат.

15. Ощадний сертифікат, який випущений банком з визначеною процентною ставкою, – це:

а) купонний ощадний сертифікат;

б) процентний ощадний сертифікат;

в) безкупонний ощадний сертифікат;

г) іменний ощадний сертифікат.

16. За умови дострокового подання ощадного сертифіката до погашення банк сплачує власнику сертифіката:

а) суму вкладу та проценти, зазначені в сертифікаті; б) тільки суму вкладу; в) суму вкладу та процентів, які виплачуються як за вкладом на вимогу, якщо умовами сертифікату не встановлений інший розмір процентів; г) тільки суму процентів.

17. Розрахунки за придбані ощадні сертифікати та сплата грошових коштів за ними для юридичних осіб здійснюється:

а) готівковим шляхом;

б) безготівковим шляхом;

в) готівковим або безготівковим шляхом.

18. Договір, що засвідчує право комерційного банку управляти залученими від юридичних і фізичних осіб коштами та право вкладників отримати в чітко визначений строк суму депозитного вкладу, і відсотки за його користування, – це:

а) депозитний; б) кредитний; в) ощадний (депозитний сертифікат).

19. Збільшення частки депозитів юридичних і фізичних осіб призводять:

а) до здешевлення ресурсної бази банку та підвищення прибутковості банківських операцій; б) до підвищення ресурсної бази банку та зменшення прибутковості банківських операцій; в) до підвищення ресурсної бази банку та підвищення прибутковості банківських операцій; г) до здешевлення ресурсної бази банку та здешевлення прибутковості банківських операцій.

20. Збільшення частки великих депозитів призводить:

а) до здешевлення ресурсної бази банку та підвищення прибутковості банківських операцій; б) до підвищення ресурсної бази банку та здешевлення прибутковості банківських операцій; в) до зниження стабільності ресурсної бази банку; г) до здешевлення ресурсної бази банку та зменшення прибутковості банківських операцій.

21. Суб’єктами вкладних операцій виступають:

а) банки і власники грошових коштів та банківських металів; б) держава, банки та власники грошових коштів; в) держава, фізичні та юридичні особи; г) НБУ, банки та фізичні особи.

22. Основними інструментами формування залучених коштів в банку є:

а) депозитна угода; б) депозитний сертифікат; в) банківський вексель; г) пластикові картки; д) правильні відповіді а і б; е) всі відповіді правильні.

23. Видача і погашення сертифікатів здійснюється:

а) лише емітентом; б) емітентом та іншими юридичними особами; в) лише юридичними особами.

 

4.4. Теми рефератів

1 Сутність ресурсів комерційного банку.

2 Генезис та особливості формування капіталу вітчизняними комерційними банками.

3 Види та особливості банківських депозитів.

 

4.5. Програмні питання для самостійного вивчення теми.

Депозитні операції комбанків. Характеристика інструментів здійснення депозитних операцій комбанків.

 

4.6. Рекомендована література:

1. Положення НБУ “Про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень” від 31.08.2001, № 375 // zakon.rada.gov.ua

2. Закон України “Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб” від 20.09. 2001 р. №2740-11 // zakon.rada.gov.ua

3. Положення НБУ “Про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами” від 03.12. 2003 р., № 516 // zakon.rada.gov.ua

4. Аналіз банківської діяльності: Підручник / А.М. Герасимович, М.Д. Алексеєнко, І.М. Парасій-Вергуненко та ін.; За ред.А.М. Герасимовича. – Вид. 2-ге, без змін. – К.: КНЕУ, 2006. - 600 с.

5. Банківські операції: Підручник. - 3-тє вид., перероб. і доп. / А.М. Мороз, М.І. Савлук, М.Ф. Пуховкіна та ін.; За заг. ред.А.М. Мороза. – К.: КНЕУ, 2008. - 608с.

6. Єпіфанов. Операції комерційних банків: Навчальний посібник / А.О. Єпіфанов, Н.Г. Маслак, І.В. Сало – Суми: ВТД “Університетська книга”, 2007. – 523 с.

7. Міщенко В.І. Банківські операції: Підручник. – 2-ге вид., перероб. і доп. / В.І. Міщенко, Н.Г. Слав'янська, О.Г. Коренєва. – К.: Знання, 2007. – 796 с.

8. Васюренко О.В. Банківські операції: Навч. посібник / О.В. Васюренко – К.: 2005. – 243 с.

9. Волошин І. Прогнозування чисельності роздрібних вкладників банку / І. Волошин // Банківська справа. – 2008. – № 4. – С. 63-67.

10. Галіцейська Ю. Оптимізація роботи банків із залучення депозитів населення в умовах фінансової кризи / Ю. Галіцейська // Банківська справа. – 2009. – № 6. – С. 85-92.

11. Жупанин В. Довірче управління коштами фізичних осіб як перспективний напрямок залучення коштів населення / В. Жупанин // Банківська справа. – 2008. – № 3. – С. 65-74.

12. Мещеряков А.А. Формування та використання ресурсної бази банку / А.А. Мещеряков // Фінаси України. – 2006. – № 3. – С. 89.

13. Набок Р., Черкашена К. Обґрунтування підходів до функціонування системи страхування депозитів та її вплив на банківський сектор України / Р. Набок, К. Черкашена // Вісник НБУ. – 2010. – № 7 (173). – С. 36-39.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 480. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Функция спроса населения на данный товар Функция спроса населения на данный товар: Qd=7-Р. Функция предложения: Qs= -5+2Р,где...

Аальтернативная стоимость. Кривая производственных возможностей В экономике Буридании есть 100 ед. труда с производительностью 4 м ткани или 2 кг мяса...

Вычисление основной дактилоскопической формулы Вычислением основной дактоформулы обычно занимается следователь. Для этого все десять пальцев разбиваются на пять пар...

Расчетные и графические задания Равновесный объем - это объем, определяемый равенством спроса и предложения...

Именные части речи, их общие и отличительные признаки Именные части речи в русском языке — это имя существительное, имя прилагательное, имя числительное, местоимение...

Интуитивное мышление Мышление — это пси­хический процесс, обеспечивающий познание сущности предме­тов и явлений и самого субъекта...

Объект, субъект, предмет, цели и задачи управления персоналом Социальная система организации делится на две основные подсистемы: управляющую и управляемую...

Приложение Г: Особенности заполнение справки формы ву-45   После выполнения полного опробования тормозов, а так же после сокращенного, если предварительно на станции было произведено полное опробование тормозов состава от стационарной установки с автоматической регистрацией параметров или без...

Измерение следующих дефектов: ползун, выщербина, неравномерный прокат, равномерный прокат, кольцевая выработка, откол обода колеса, тонкий гребень, протёртость средней части оси Величину проката определяют с помощью вертикального движка 2 сухаря 3 шаблона 1 по кругу катания...

Неисправности автосцепки, с которыми запрещается постановка вагонов в поезд. Причины саморасцепов ЗАПРЕЩАЕТСЯ: постановка в поезда и следование в них вагонов, у которых автосцепное устройство имеет хотя бы одну из следующих неисправностей: - трещину в корпусе автосцепки, излом деталей механизма...

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.012 сек.) русская версия | украинская версия