Студопедия — Переддипломна практика
Студопедия Главная Случайная страница Обратная связь

Разделы: Автомобили Астрономия Биология География Дом и сад Другие языки Другое Информатика История Культура Литература Логика Математика Медицина Металлургия Механика Образование Охрана труда Педагогика Политика Право Психология Религия Риторика Социология Спорт Строительство Технология Туризм Физика Философия Финансы Химия Черчение Экология Экономика Электроника

Переддипломна практика






За час практики повинні бути зібрані технологічні, технічні, економічні, санітарно-технічні, теплотехнічні та ін. матеріали для виконання диплому і написано звіт про проходження практики. Звіт складається відповідно до змісту практики цієї програми, він повинен бути лаконічним і не захаращеним переписаними інструкціями, паспортами обладнання, розрахунками деяких вузлів та ін. матеріалами.

Звіт обов'язково повинен включати кваліфікований аналіз існуючих на підприємстві техніки, технологій, організації ТХК, управління виробництвом, раціонального використання сировини, палива, енергоресурсів, води, допоміжних матеріалів і інших аспектів, що характеризують роботу підприємства. Крім цього, звіт обов'язково повинен включати апаратурно-технологічні схеми зберігання та підготовки сировини до виробництва, асортимент, що випускається, ескізи основного обладнання, опис тепло-, енерго-, водо- і газопостачання, вентиляції, каналізації та інших санітарно-технічних вузлів.

Практику студенти починають з вивчення загальної структури виробництва, проходять екскурсію на підприємстві, конкретно вивчають технологічні схеми виробництва та компонування устаткування.

Загальну характеристику підприємства складають після вивчення історичної довідки про розвиток підприємства (виробнича потужність підприємства, режим роботи, чисельність робітників, службовців, ІТР, структура управління, асортимент продукції, яка випускається, генеральний план підприємства, перелік основних та допоміжних споруд, їх призначення, зберігання основної та додаткової сировини, техніко-економічні показники підприємства).

Зміст звіту про проходження переддипломної практики

1. Загальна характеристика підприємства

Історична довідка про створення та розвиток даного підприємства, його виробничу потужність і коротка характеристика асортименту. Опис промислової території підприємства, його розташування із зазначенням основних будівель, споруд та обладнання Навести відомості про джерела постачання сировиною, водою, теплом, газом, електроенергією, ПММ і допоміжними матеріалами. Вказати райони постачання споживачів продукцією, назвати кількість працюючих і показати структуру управління підприємством у вигляді схеми.

2. Характеристика сировини, яка використовується, і її підготовка до виробництва.

Перелік основної та додаткової сировини, що використовується на підприємстві. Способи доставки, зберігання, підготовки і відпуску борошна на виробництво. Робота складів борошна, обладнання із зазначенням його типу і марки. Перевезення і зберігання солі, цукру, дріжджів, жирів, яйцепродуктів та ін. видів сировини із зазначенням типів і марок устаткування для зберігання, підготовки і внутрішньозаводського транспортування. Технологічна схема підготовки борошна та іншої сировини, терміни і режими зберігання. Вимоги до якості борошна і всієї сировини, що використовується на даному підприємстві із зазначенням ГОСТів та основних органолептичних, фізико-хімічних показників

3. Опис технології основного виробництва

Для хлібопекарських підприємств необхідно описати:

Ділянку тістоприготування починають описувати з підготовки напівфабрикатів і тіста. Навести технологічні схеми приготування рідких дріжджів, заквасок, опар, тіста, емульсій, проміжних фаз, із зазначенням типів обладнання, методів приготування та основних параметрів технологічного процесу (температура, кислотність, вологість, тривалість бродіння).

Тісторозробне відділення представити у вигляді апаратурно-технологічної схеми: розділення тіста, округлення, закатування і формування, розстоювання, пересадка і укладання тістових заготовок. Вказати типи і марки устаткування, параметри попереднього і остаточного вистоювання, заходи боротьби з прилипанням тіста протягом усієї тісторозробної ділянки, механізація і автоматизація ділянки.

Ділянка випічки хлібобулочних виробів характеризується типами використовуваних печей, видами палива і режимами випічки для всього асортименту, що випускається підприємством. Тут же необхідно привести значення упікання, що допускається, та відхилення від маси готових виробів. Автоматизація процесу випікання хлібних виробів.

Для макаронних підприємств представляють схеми і опис ділянок замісу тіста, випресовування і оброблення сирих виробів, сушіння і стабілізації макаронних виробів, параметрів і встановленого устаткування.

4. Хлібосховища і експедиція

Призначення хлібосховища та експедиції. Схеми зберігання та транспортування хліба. Типи сортувальних столів, контейнерів, вагонеток. Охолодження і відбраковування хлібобулочних виробів, заходи для збереження їх свіжості. Величина усихання та заходи для його зниження. Підготовка партій хліба до відправки на реалізацію та оформлення документів. Відвантаження хлібобулочних виробів за графіком, погодженим з торговою мережею. Терміни реалізації готових виробів. Експедиційні платформи для перевантаження хліба, причини повернення хліба та шляхи його утилізації.

Комплексна механізація і автоматизація вантажно-розвантажувальних робіт у хлібосховищі та експедиції. Аналогічно висвітлюються питання технології по всіх цехах, наявних на даному підприємстві.

Для підприємств макаронної промисловості розділ має назву «Експедиція».

5. Технохімічний контроль і управління якістю продукції

Цілі і завдання ТХК на хлібозаводі і його організація. Призначення цехової, центральної та мікробіологічної лабораторії, штати і функціональні обов'язки їх працівників. Перелік найважливіших ділянок контролю технологічного процесу. Нормативна документація та ДСТУ на вироби та методи їх контролю. Схеми і методи контролю якості сировини, напівфабрикатів і готової продукції. Заходи для дотримання стандартів і випуску виробів високої якості. Заходи для зменшення технологічних витрат, втрат, відходів та економії сировинних ресурсів

6. Архітектурно-будівельна частина

Опис промислового майданчика підприємства з розташованими на ньому будівлями, спорудами, майданчиками, зонами відпочинку, інженерними комунікаціями та ін. наявними об'єктами. Архітектурно-планувальні і конструктивні рішення адміністративного, побутового та виробничого корпусів хлібозаводу та інших цехів, розташованих на території підприємства. Коротка будівельна характеристика будівель та їх елементів, поверхня промислових об'єктів та їх особливості. Опис компонування основного обладнання, вибір схеми: вертикальної, горизонтальної або змішаної

7. Теплотехнічне і енергетичне господарство

Джерело постачання підприємства електроенергією. Лінії подачі електроструму до трансформаторних підстанцій і розподільних пристроїв, характеристики трансформаторної підстанції, контрольно-вимірювальних, регулюючих і запобіжних пристроїв; енергетичну і освітлювальну системи електропостачання; тип і потужність основних електродвигунів; систему планування та організацію робіт з експлуатації енергетичного обладнання; облік витрати електроенергії, плановий і фактичний косинус фі, компенсуючої установки, вибір трансформаторів. Положення з техніки безпеки при експлуатації об'єктів енергетичного обладнання. Теплопостачання підприємтсва, опис котельні, організація її роботи, подачі палива, контроль роботи котлів, їх кількість та ін. характеристики котлів (види палива, приймання та облік витрат палива, його теплотворність), організація опалення. Вказати споживачів пари, характеристику теплових систем, її витрати; утилізацію тепла відхідних газів котлів та печей.

Газопостачання, його організація на підприємстві, теплотворність, обліку газу, його витрати на 1 т продукції. Призначення газорегулюючої станції, тиск газу, системи газових пальників, техніка безпеки при роботі газових приладів.

Холодильні установки, що експлуатуються на підприємстві. Назвати споживачів холоду на підприємстві, порядок розрахунку потреби в холоді і вибору холодильних установок, марки холодильних установок, їх потужність, тип холодоагента, ємкість холодильних камер, межі регулювання температури, режими роботи холодильних установок. Площі холодильних камер і режими зберігання сировини в них.

8. Санітарно-технічні пристрої

Описати холодне і гаряче водопостачання, каналізацію, засоби гарячого, холодного, протипожежного водопостачання, каналізації і очисних споруд; розподіл води по об’єктах підприємства, загальну витрату води на 1 т продукції, облік витрати води, насосну станцію, ємкість і розташування баків гарячої і холодної води. Вентиляційні установки і кондиціонери, призначення і будова вентиляціних установок і кондиціонерів, схеми вентиляції підприємств і окремих цехів, витрата повітря на вентиляцію приміщень і аспірацію устаткування.

9. Підсобно-виробничі служби

Описати ремонтно-механічні майстерні та організацію їх роботи. Система планування ремонтних робіт. Методика складання плану ремонту. Складання відомостей дефектів та актів на здачу машин в експлуатацію після ремонту. Обов'язки ремонтної бригади (чергової).

Призначення столярної майстерні її розташування, площа та встановлене обладнання. Наявність майстерень для ремонту, регулювання і налагодження контрольно-вимірювальних приладів (КВП), їх оснащення, розташування, площа.

Склад і площі зарядних станцій, їх розташування і призначення. Зарядка тягових акумуляторних батарей та наявність витяжних пристроїв. Приміщення для ремонту електронавантажувачів. Наявність приміщень для оборотної тари і для її санітарної обробки. Вказати їх площу і оснащення обладнанням. Вимоги до розташування приміщень. Як здійснюється приймання і відсортування використаної тари, її миття і сушіння. Наявність кімнати експедитора і приміщення для водіїв і робітників торгівельної мережі.

10. Охорона праці на підприємстві

Приступаючи до практики, студент повинен пройти інструктаж з техніки безпеки і отримати допуск на виробництво. Зі станом техніки безпеки та промсанітарії студент знайомиться, вивчаючи відповідні дані підприємства, крім того, він зобов'язаний знати:

- заходи з техніки безпеки, промсанітарії, охорони праці та безпечної життєдіяльності;

- вимоги з техніки безпеки до обладнання приміщень;

- правила з техніки безпеки та протипожежної безпеки;

- заходи з цивільної оборони;

- заходи з охорони навколишнього середовища.

11.Економіка підприємства

Ознайомлення з системою планування та економічного стимулювання працюючих. Освоєння розрахунку виробничої програми підприємства. Вивчення первинної документації цехів, аналіз економічної діяльності підприємства Призначення та обов'язки економічних служб.

Навести основні техніко-економічні показники роботи підприємства: рентабельності, собівартості, конкурентоздатності, маркетингу, реклами та ін.

У вигляді додатка до звіту необхідно дати наступні креслення (чи ксерокопії): уточнений генеральний план підприємства (М 1:500), уточнені креслення планів цехів з компонуванням устаткування (М 1:100), уточнені креслення повздовжнього і поперечного перерізів виробничого корпусу (М 1:100), ескіз і креслення окремих видів устаткування, необхідного при виконанні дипломного проекту.

Звіт і щоденник практики повинні бути підписані керівником практики від підприємства і завірені печаткою.

У щоденник повинна бути записана коротка характеристика студента й оцінка звіту з практики за п’ятибальною системою оцінок.

Студент, що не виконав програму практики і одержав негативний відзив підприємства, чи отримав незадовільну оцінку за звіт на підприємстві, або не здав на кафедру в установлений термін звіт, не допускається до дипломного проектування.

Таблиця 4 - Календарний графік проходження переддипломної практики

на хлібозаводі або макаронній фабриці (V курс, X семестр)

№ п/п Зміст практики Кількість днів
1. Загальне ознайомлення з хлібозаводом (макаронною фабрикою) і проведення інструктажу з охорони праці та техніки безпеки.  
2. Організація роботи складів сировини та підготовки його до виробництва  
3. Вивчення технології основного виробництва, починаючи з тістоприготування і закінчуючи хлібосховищем і експедицією  
4. Організація ТХК на підприємстві  
5. Ознайомлення з архітектурно-будівельною частиною хлібозаводу (макаронної фабрики)  
6. Ознайомлення з теплотехнічним та енергетичним господарствами підприємства  
7. Ознайомлення з підсобно-виробничими службами.  
8. Заходи з охорони праці, цивільної оборони та захисту навколишнього середовища  
9. Ознайомлення з результатами економічної діяльності підприємства  
10. Оформлення звіту з переддипломної практики  
11. Захист звіту Впродовж тижня після закінчення практики

 

Після закінчення практики студент складає і здає звіт і щоденник керівнику практики від підприємства на перевірку та затвердження підписом, передає їх завіреним печаткою хлібозаводу (макаронної фабрики). Після прибуття до академії студент зобов'язаний здати щоденники звіт на кафедру і в 10-денний термін захистити його в комісії кафедри. Це дає право студенту приступити до дипломного проектування. Захист звіту можливий також і на підприємстві в присутності керівника практики від академії.

 

4. ВКАЗІВКИ ДО СКЛАДАННЯ ЗВІТУ З ПРАКТИКИ

 

Звіт необхідно готувати протягом усього періоду практики. Це важливо, щоб не розгубити інформацію, зібрану на конкретній ділянці роботи.

Звіт пишуть на стандартному папері формату А4 (297×210 мм) і зшивають. Аркуші звіту обводять рамкою і надписують. Сторінки нумерують арабськими цифрами. Титульний лист включають в загальну нумерацію. У звіті виділяють розділи, підрозділи, пункти і підпункти. Порядковий номер розділу позначають арабськими цифрами без крапки. Найменування розділу повинно бути коротким. Номер підрозділу складається з номера розділу і підрозділу, розділених крапкою (1.4; 2.1).

Звіт складають відповідно до програми практики. Інструкції, паспорти і інші документи в звіт не переписують.

Підручники, книги і іншу літературу використовують тільки для критичного аналізу техніки і технології на цьому підприємстві.

Основу звіту складають технологічні схеми виробництва, їх опис і аналіз достоїнств і недоліків. У звіт вносять оброблену інформацію (графіки, схеми, таблиці, ескізи та ін.).

Звіт оформляють за загальними правилами представлення рукописів при підготовці до друку (строго за змістом усі розділи звіту з цифровою рубрикацією). Виклад має бути лаконічним і логічним: виклад розділу, аналіз і висновки.

Наприкінці звіту наводять список літератури.

На підприємстві звіт перевіряють і після завершення його підписує керівник практики від підприємства з оцінкою і печаткою підприємства. Одночасно оформляють щоденник з практики (підписи, печатка).

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

 

1. Дробот В.І. Довідник з технології хлібопекарського виробництва. – К.: ТОВ “Руслана”, 1998. – 413 с.

2. Сборник технологических инструкций для производства хлеба и хлебобулочных изделий. – М.: Прейскурантиздат, 1989. – 495 с.

3. Групові технічні умови ТУУ 46.022.62-95 "Хліб із пшеничного борошна"; ТУУ 46.22.60-95 "Хліб із житнього та суміші житнього і пшеничного борошна": - Київ: Мінсільгосппрод України, 1995.

4. Правила з організації ведення технологічного процесу на хлібопекарських підприємствах. – К.: Основа, 2000. – 35 с.

5. Государственные стандарты Союза ССР. Хлеб и хлебобулочные изделия. – М.: Изд-во стандартов, 1988. – 300 с.

6. Дробот В.І. Технологія хлібопекарського виробництва. – К.: Логос, 2002. – 365 с.

7. Цыганова Т.Б. Технология хлебопекарного производства. – М.: ПрофОбрИздат, 2002. – 432 с.

8. Ауэрман Л.Я. Технология хлебопекарного производства. – СПб: Профессия, 2003. – 416 с.

9. Головань Ю.П., Ильинский Н.А., Ильинская Т.Н. Технологическое оборудование хлебопекарных предприятий. – М.: Агропромиздат, 1988. – 382 с.

10. Технологічне обладнання хлібопекарських і макаронних виробництв / Лісовенко О.Т., Руденко-Грицюк О.А., Литовченко І.М. – К.: Наукова думка, 2000. – 282 с.

11. Хромеенков В.М. Оборудование хлебопекарного производства. – М. ИРПО; Издательский центр "Академия", 2000. – 320 с.

12. Гончаров М.А. Своя пекарня. – Х.: Факт, 2002. – 255 с.

13. Практическое руководство по производству хлебобулочных изделий в условиях малых предприятий (пекарен). – М.: Пищепромиздат, 1997. – 128 с.

14. Пащенко Л.П., Кульнева Н.Г., Демченко В.И. Новые дополнительные ингредиенты в технологии хлеба, кондитерских и макаронных изделий. - Воронеж, 1999. – 87 с.

15. Ковэн С., Янг Л. Практические рекомендации хлебопекам и кондитерам. – СПб.: Профессия, 2006. – 238 с.

16. Медведев Г.М. Технология макаронного производства. – М.: Колос, 1998. – 272 с.

17. Петько В.Ф. Технологічне устаткування макаронного виробництва: Конспект лекцій. Частина 2/ МО України, ОТІХП ім. М.В. Ломоносова – Одеса: ОТІХП, 1992. – 38 с.

18. Сборник технологических инструкций по производству макаронных изделий. – М.: ВНИИХП, 1991. – 131 с.

19. Гатилин Н.Ф. Проектирование хлебозаводов. – М.: Пищевая пром-сть, 1975. – 374 с.

20. Гришин А.С., Покатило Б.Г., Молодых Н.Н. Дипломное проектирование предприятий хлебопекарной промышленности. – М.: Агропромиздат, 1986. – 274 с.

21. Проектирование хлебопекарных предприятий с основами САПР/Л.И. Пучкова, А.С. Гришин, И.И. Шаргородский, В.Я. Черных. – М.: Колос, 1993. – 224 с.

22. Кабанов В.Т., Поляк Д.Я., Балантер И.И. Новые типовые проекты хлебопекарных предприятий. – М.: ЦНИИТЭИпищепром, 1984. – 32 с.

23. Норми технологічного проектування підприємств хлібопекарної галузі/ВНТП 02-85 Минпищепром СССР, Гипропищепром-1. – М., 1985. – 139 с.

24. Буров Л.А. Проектирование макаронных фабрик. – М.: Пищевая промышленность, 1972. – 285 с.

25. Чернов М.Е., Медведев Г.М., Негруб В.П. Справочник по макаронному производству. – М.: Легкая и пищевая пром-сть, 1984. – 304 с.

 

 







Дата добавления: 2015-10-15; просмотров: 1576. Нарушение авторских прав; Мы поможем в написании вашей работы!



Важнейшие способы обработки и анализа рядов динамики Не во всех случаях эмпирические данные рядов динамики позволяют определить тенденцию изменения явления во времени...

ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ МЕХАНИКА Статика является частью теоретической механики, изучающей условия, при ко­торых тело находится под действием заданной системы сил...

Теория усилителей. Схема Основная масса современных аналоговых и аналого-цифровых электронных устройств выполняется на специализированных микросхемах...

Логические цифровые микросхемы Более сложные элементы цифровой схемотехники (триггеры, мультиплексоры, декодеры и т.д.) не имеют...

В теории государства и права выделяют два пути возникновения государства: восточный и западный Восточный путь возникновения государства представляет собой плавный переход, перерастание первобытного общества в государство...

Закон Гука при растяжении и сжатии   Напряжения и деформации при растяжении и сжатии связаны между собой зависимостью, которая называется законом Гука, по имени установившего этот закон английского физика Роберта Гука в 1678 году...

Характерные черты официально-делового стиля Наиболее характерными чертами официально-делового стиля являются: • лаконичность...

Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час Искусство подбора персонала. Как оценить человека за час...

Этапы творческого процесса в изобразительной деятельности По мнению многих авторов, возникновение творческого начала в детской художественной практике носит такой же поэтапный характер, как и процесс творчества у мастеров искусства...

Тема 5. Анализ количественного и качественного состава персонала Персонал является одним из важнейших факторов в организации. Его состояние и эффективное использование прямо влияет на конечные результаты хозяйственной деятельности организации.

Studopedia.info - Студопедия - 2014-2024 год . (0.062 сек.) русская версия | украинская версия